IDEF’i güç gösterisi olarak değil, vizyon toplantısı olarak görüyoruz
Pandemi süreci diğer alanlarda olduğu gibi savunma sanayini de etkiledi ve etkilemeye devam ediyor. Sürecin zorluklarına rağmen geliştirilen ürünler sahada önemli başarılara imza atıyor. Geliştirilen ürünler ise on beşincisi düzenlenen IDEF’21 fuarında ilgilileri ile buluşmayı bekliyor. Fuar öncesi görüşlerini aldığımız Samsun Yurt Savunma Genel Müdürü Utku Aral, sorularımızı yanıtladı.
IDEF’21, 15’inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı ile ilgili bir değerlendirme alabilir miyiz?
IDEF bu yıl pandemiden dolayı zorlu şartlarda hayata geçiriliyor. Doğal olarak bu şartlarda fuara yabancı firmaların katılımının ne derece olacağı ve uluslararası bir fuar olup olamayacağını hep beraber yaşayıp göreceğiz. Bu çerçevede Abu Dabi’de bir tecrübe yaşandı ve çok verimli olmamasına rağmen fuar gerçekleşti. Biz IDEF’21 için hazırlıklarımıza aralıksız devam ediyoruz. Uluslararası bir fuar olacakmışçasına hazırlıklarımızı yapıyoruz. Umarız sektör için verimli olur. Diğer taraftan savunma sektörümüz 2020 yılında zorlu bir yıl geçirse de önemli adımlar da attığını belirtmek isterim. Ülke olarak birkaç tane savaş yaşadık. Azerbaycan’da yaşananlar, Libya’da yaşanan mücadele, Akdeniz’de yaşanan çekişmeler, bunun yanında Suriye’de ve Irak’ta yaşananlar hem yeni sistemlerin devreye girmesine hem de sistemlerin birbiri ile koordineli olarak çalıştırılması noktasında önemli imkanlar sundu. IDEF’21’de bu geliştirilen sistemlerin bütün dünyaya tanıtımı yapılacak. O yüzden IDEF’21 Türkiye için önemli. Fuarın da iki yılda bir yapıldığı düşünüldüğünde, fuarın verimli geçmesinin önümüzdeki iki yıl kaybının önüne geçeceği kanaatindeyim.
Firmalarımız; Samsun Yurt Savunma, UNIDEF Birleşik Savunma ve Unirobotics olarak fuarda en etkin şekilde ürünlerini sergileyecek. Samsun Yurt Savunma tarafında çok yeniliklerimiz var. Bunlar içerisinde yeni silah sistemleri, aksesuar programımız ve mekanik markamızın lansmanı yapılacak. Kısaca çok ciddi çalışmalarımız var. UNIDEF tarafında otomatik kuleler, manuel taretler ve gunpod’un lansmanı yapılacak. Unirobotics ise aktif dengeleyici silah mesnetinin bir prototipini sergileyecek. Bu çerçevede IDEF’i güç gösterisi olarak değil, vizyon toplantısı olarak gördüğümüzü ifade etmek isterim.
Samsun Yurt Savunma dakikada bir tane tabanca üretir hale geldi. Bu başarının altındaki gerçeklerle ilgili bir değerlendirme alabilir miyiz?
CANİK 9 mm hafif silah üretiminde adetsel olarak Türkiye’nin en büyüğü, dünyada da ilk 7 arasında yer almaktadır. 2000’li yılların başında yılda 3 bin adet tabanca üretirken bugün gelinen noktada, CANİK markası altında 1 dakikada 1 tabanca üretiyoruz. Bu da yıllık 400 bin adet tabanca üretimi anlamına geliyor. Buna ilave olarak yıllık 2 bin adet 12.7 mm ağır makinalı tüfek üretim kapasitesi ile yeryüzünün en büyük silah üreticileri arasında bulunuyoruz. Amerika’ya dünyadaki global markalar arasında ihracat yapan en büyük 4. firmayız. Türk Savunma Sanayisinde yurt dışında bilinen tek markayız. Markamızın global piyasalarda tanınmış olmasının verdiği avantajla üretimimizin yüzde 80’ini ihraç ediyoruz. Aynı zamanda ciromuzun da yüzde 80’ini ihracattan elde ediyoruz. Bugün Samsun Yurt Savunma olarak ihracatımız 2020 yılında 55 milyon doların üzerindedir.
Türkiye’deki tabanca ihracatının %70’ini gerçekleştirdiğiniz ifade ediliyor. Konuyla ilgili görüşlerinizi alabilir miyiz?
Bugüne kadar üretilmiş 2 milyona yakın silahın %80’i Türkiye harici ülkeler tarafından kullanılmaktadır. Öyle ki savunma sanayi alanında yayınlar yapan İngiliz araştırma kuruluşu Shephard Medya tarafından “dünyada en çok bilinen Türk Savunma Sanayi markası” olarak yayınlanmıştır. Bugün CANİK markası altında Türkiye’ye ek olarak Polonya, Ukrayna, Filipinler, Tayland, Endonezya, Kamerun gibi birçok ülkenin kolluk kuvvetleri ve ordularının kullanımında 500.000’den fazla ürünü bulunan SYS; 2017 yılında 12,7mm ağır makinalı tüfeğin geliştirilmesi için de çalışmalara başladı. 2021 yılında bu silahın da seri üretime geçmesi ile ihracatımızın 100 milyon doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.
İhracatta yakaladığınız başarı doğrultusunda uluslararası pazar ile ilgili bir değerlendirme yapmanızı istesek neler söylemek istersiniz?
Dünya tabanca pazarı söz konusu olduğunda, sivil kullanıcıları, sadece reklam ve pazarlama faaliyetleri ile ikna etmek biraz zor. Çünkü bireysel kullanıcılar, sizin söylediklerinizden ziyade, güvendikleri uzmanların silahlar hakkındaki yorumlarını dikkate alıyorlar. Bu yönüyle özellikle de bağımsız otoritelerin düzenlediği yarışmalar, kullanıcı tercihlerinde çok önemli bir rol oynuyor. Biz de bu konudaki farkımızı, silah dünyasının Oscarları olarak da bilinen; Industry Choice Awards (ICA / Endüstrinin Seçimi Ödülleri) etkinliğindeki başarılarımızla gösteriyoruz. ICA kapsamında; 2017 yılında TP9 SFx, 2019 yılında TP9 Elite Combat ve 2020’de de TP9 Elite SC ya da Türkiye de bilinen adıyla TP9 Sub Elite modellerimizle “Yılın Silahı” ödülünü aldık. Tabii bu durum, sivil pazarda, özellikle kullanıcı kitlesini çok ciddi şekilde heyecanlandırıyor ve silahımıza duyulan talebi arttırıyor. Bunun yanında, TP9 için “CANİK Resmi Aksesuar Programı” kapsamında kalifiye ettiğimiz pek çok farklı çeşitteki aksesuar da sivil kullanıcılar için ciddi bir tercih sebebi oluyor.
M2 ağır makinalı tüfek üretiminiz ve bu çerçevede ürününüzün geleceği ile ilgili düşüncelerinizi alabilir miyiz? İhracatımız M2 ağır makinalı tüfek de portföye girdikten sonra, çok daha heyecanlı, çok daha hızlı, çok daha dinamik bir hal alacak. Açıkçası biz, ihracat ve satış pazarlama ekibi olarak, sabırsızlıkla M2’nin seri üretime girip satışa uygun hale gelmesini bekliyoruz ki bu çok kısa bir zaman içerisinde gerçekleşecek. 2012’de TP9’un çıkışıyla birlikte, 8 seneden beri sattığımız, bizi ve ülkemizi onurlandıran geniş ürün gamımıza, M2 ve onun en gözde versiyonu olan M2 QCB gibi 12,7 mm(.50 kalibre) bir silahın girmesi, bizi çok heyecanlandırıyor. Elbette onun da yerinin bambaşka olacağını ve tüm dengeleri değiştireceğini düşünüyoruz. Çünkü artık, hem tabanca hem de .50 kalibre ağır makineli tüfek üretebilen bir firma olacağız. CANİK M2 QCB 12.7 mm ağır makineli tüfek ile Samsun Yurt Savunma dünyada bu silahı üretebilen 5. firma olacak. MAYIS2021