İhracat bizim öncelikli alanımız
Yurt içi ve yurt dışında önemli satış rakamlarına ulaşan Samsun Yurt Savunma, global pazarlama stratejisi çerçevesinde yatırımlarına devam ediyor. Yapılan yatırımlarla dünya savunma sanayi sektöründe bilinirliği en çok olan Türk markası olmayı başardıklarını belirten Samsun Yurt Savunma Genel Müdürü C. Utku Aral, dünya genelindeki kullanıcılarına; etkin, güvenilir ve yüksek performanslı silahlar sunmak için Ar-Ge çalışmalarını azim ve hızla yürütmekte olduklarını ifade etti.
Samsun Yurt Savunma olarak ihracatta geldiğiniz noktayı aktarır mısınız?
Samsun Yurt Savunma (SYS), 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 60 oranında büyümüştür. ABD pazar payını yüzde 3 artırmıştır. Bir önceki yıl dünya genelinden ABD’ye ihracatta dünya 4’üncüsü iken 2021 yılında bir sıra yükselerek 3’üncü olmuştur.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından hazırlanan “Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı 2020 Prestij Kitabı”na göre Samsun Yurt Savunma olarak 2019 yılına oranla yüzde 126’lık artış ile 49.8 milyon dolarlık ihracat geliri elde ederken, sıralamada 600 sıra birden atlama başarısı yakalayarak 368’inci olduk. Bununla birlikte tüm sektörler ve ihracatçılar arasında en hızlı büyüyen 3’üncü şirket olmayı başardık. Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketlerinin derlendiği, “TOBB Türkiye 100” listesinde, Samsun Yurt Savunma (SYS) bu yıl 85. sırada yer aldı ve bu listeye 4 yıldır üst üste girmeyi başaran tek savunma sanayi şirketi oldu. Önümüzdeki yıl, yeni hedef pazarlarımızla bu konumumuzu daha da yukarılara çıkarmak için tüm gücümüzü ortaya koyacağız. 2021 yılının Aralık ayı itibarıyla ihracatımızı 2020’ye göre yüzde 67 artırmış olduğumuzu gördük. Bu sebeple 2021 yılı ihracatımızla da yeni şampiyonluklar elde edeceğiz.
Dört yıldır üst üste en hızlı büyüyen savunma sanayi firması oldunuz. Bundan sonraki süreçte ihracat hedeflerinizi aktarır mısınız?
2022’de yeni tabanca modelleri ve milli uçaksavarımız CANiK M2 QCB ile global pazarlardaki pazar payımızı artıracağız. Bunun yanı sıra genişletilmiş aksesuar programımızı içeren CANiK STORE ve CANiK ACADEMY faaliyetleri ile müşterilerimize farklı alanlarda da hizmetler sunacağız.
2021 itibarı ile ciddi bir dijitalleşme sürecine girdik. Bu süreç kademeli olarak 2022’de tamamlanarak CANiK APP, CANiK SMART ve CANiK TECH’i hayata geçirmemize imkan tanıyacaktır. Şirket altyapımızın ve markalarımızın kazanacağı bu yeni imkanlar ile global piyasalarda daha etkin pazarlama faaliyetleri icra ederek, marka katma değerimizi artırarak e-ticaret ayağımızı tüm dünyaya kademeli olarak açacağız.
Mevcut yatırımlarımıza yenilerini ekleyerek sektörümüzün ihracat faaliyetlerine nitelikli bir değer kazandırmayı, istihdamını artırmayı, dolayısıyla ekonomimize katma değer sağlamayı sürdüreceğiz. CANiK USA, uzun vadeli yatırımlarımızdan birini oluşturuyor. Miami’deki tesisimizdeki yaklaşık 25 milyon dolarlık yatırımlarımızı 2022’de tamamlayarak kapasitemizi 450 binden 700 bin adede ulaştıracağız. Türkiye’deki toplam 13 milyon dolarlık akademi yatırımımızı da 2 yıl içinde olgunlaştıracağız. Önümüzdeki 5 yıl içinde tamamlayacağımız büyük ölçekli yatırımımızla tüm tesislerimizi aynı çatı altında buluşturarak birimler arası entegrasyonunu tamamlayıp, daha verimli bir üretim gücüne kavuşmayı hedefliyoruz.
Global pandemi krizi ile Mart 2020’den itibaren artan silah satışının arttığı ABD pazarının, 2021 Eylül aylarından itibaren yavaşlama eylemine gireceğini öngörüyorduk, nitekim öyle de oldu. Bu öngörüyü yapmış olmamız sayesinde 2021 Ağustos ayında yeni modeller ile piyasadaki payımızı korumuş hatta arttırmış olduk. 2022 için de planlı lansman faaliyetlerimiz olacak ve yeni ürünlerimiz ile ABD pazarındaki pazar hacmimizi arttırmaya devam etmeyi planlıyoruz.
Yalnızca ABD pazarında değil tüm dünyada kapsamlı pazarlama faaliyetlerimiz devam edecek. Bu kapsamda 2022 yılında 5 kıtada 17 global fuara katılım sağlayacağız. Aynı zamanda birçok ülkede demo faaliyetleri planladık. CANiK ACADEMY birçok ülkede eğitim icra edecek. CANiK Smart programımızın bir ürünü olan CANiK APP bu yıl hizmete girecektir.
CANiK olarak biz ‘TOTAL MARKETING’ stratejisi ile ilerliyoruz. Tüm markalarımızı bir ekosistem olarak planlayıp ana markanın güçlenmesi ve bilinirliğinin artması yönünde planlama yapmaktayız. Bu sebeple CANiK ACADEMY, CANiK STORE, CANiK TECH, CANiK NEW, CANiK NEWS, CANiK SMART ve MECANIK markalarımız oluşturulmuş ve CANiK’in global pazarlama stratejisinin bir parçası haline getirilerek müşterilerimizin sadece ateşli silah değil, tekstilden eğitime, IOT teknolojisinden optiklere kadar her konuda çözüm bulması sağlanmıştır.
Samsun Yurt Savunma olarak Ar-Ge tarafında yaptığınız çalışmaları aktarır mısınız?
CANiK, dünya savunma sanayi sektöründe bilinirliği en çok olan Türk markası olmayı başarmıştır. Samsun Yurt Savunma dünyaca tanınmış CANiK ateşli silah markası ile, farklı ihtiyaçları olan dünya genelindeki kullanıcılarına; etkin, güvenilir ve yüksek performanslı silahlar sunmak için Ar-Ge çalışmalarını azim ve hızla yürütmektedir. SYS bünyesinde 2021 yılı itibarı ile 45’i Samsun’daki fabrikada, 25’i ise şirketin İstanbul’da bulunan Ar-Ge Merkezi’nde olmak üzere toplam 70 Ar-Ge çalışanı mevcuttur. Samsun Yurt Savunma Ar-Ge Merkezi; ileri teknoloji makine, teçhizat ve laboratuvarlarının yanında yetişmiş kalifiye personel altyapısını da her geçen gün geliştirerek, hızla büyümeye devam etmektedir. Ar-Ge Merkezi’nin bünyesinde makine mühendisleri, malzeme mühendisleri, tasarım mühendisleri ve kimya mühendislerinin yanında elektronik mühendisleri de bulunmaktadır. 2021 yılında 14 olan silah proje sayımıza ek olarak yeni projeler bu yılın programına alınıyor. Bu projelerin arasında akıllı sistemler önemli yer tutuyor. Ar-Ge’de en önemli nokta insan kalitesidir. SYS’nin tüm iştiraklerinde üretim kapasitesini belirleyen en temel husus Ar-Ge kapasitedir. Bu nedenle insana yatırımımızı sürekli artırıyoruz. 2022 yılında Ar-Ge çalışan sayımızı yüzde 10 artırmayı hedeflemekteyiz.
Samsun Yurt Savunma olarak uluslararası arenada geldiğiniz noktayı aktarır mısınız?
Dünyanın 68 ülkesine CANiK markasıyla yıllık 100 milyon doların üzerinde hafif silah ihraç eden firmamız, Türkiye’nin tabanca ihracatının yüzde 75’ini tek başına gerçekleştiriyor. 2021 yılında dünyadan Amerika’ya en çok tabanca ihraç eden üçüncü firma olduk. Halen ihracat yaptığımız ülkelere baktığımızda; Doğu Avrupa’da ciddi pazarımız var. Polonya Polis Teşkilatı’na, Ukrayna Sınır Teşkilatı’na ciddi satışlarımız oldu. Afrika ve Asya pazarı bizim için önemli. Afrika’da; Güney Afrika, Burkina Faso, Zambiya, Asya’da; Filipinler, Tayland, Bangladeş ve Pakistan önemli müşterilerimiz. Rakamlar ile örneklemek gerekirse sadece Filipinler’e bugüne kadar 140 bine yakın silah satışımız gerçekleşti. Yine Endonezya, Malezya ve Tayland’da da satışlarımızı devam ettiriyoruz. Amerika Birleşik Devletleri bizim en büyük pazarımız ama Kanada’da da en çok silah satışı gerçekleştiren firmalardan biriyiz. Güney Amerika’da; Brezilya, Şili, Arjantin ve Peru öncelikli pazarlarımız. Orta Amerika’da Guatemala, Ekvador, El Salvador ve Panama uzun yıllardır satış gerçekleştirdiğimiz ülkeler. Avustralya pazarında faaliyetlerimiz var. Avrupa Birliği üyesi olup da bizim ürünümüzün olmadığı bir ülke bulunmuyor. Avrupa Birliği’nde en güçlü olduğumuz pazar; Fransa, Hollanda, Almanya’dır.
İhracat bizim öncelikli alanımız. Halen ürettiğimiz yıllık yaklaşık 450 bin adet tabancanın yüzde 90-95’ini ihraç ediyoruz. Yerli uçaksavarda bu yıl ihracat oranımızı yüzde 80’e çıkarmayı hedeflemekteyiz.
İhracat pazarında ABD pazarının önemi bilinmektedir. Bu açıdan ABD pazarındaki gelişmeleri aktarır mısınız?
Ateşli silah deyince akla gelen en büyük Pazar ABD’dir. CANiK olarak 2010 yılında ABD’ye ilk girdiğimiz dönemden bugüne kadar çok yol aldık. Bugün 2 milyona yakın CANiK marka tabanca ABD pazarında yer almaktadır. Sadece 2021 yılında 289 bin adet CANiK marka tabanca ABD pazarına giriş yaptı. Hafif silah konusunda ABD’ye yapılan ihracat miktarlarına ilişkin raporlar, her yıl, başta ABD Alkol, Tütün, Ateşli Silahlar ve Patlayıcılar Bürosu (ATF) olmak üzere bir dizi kurum tarafından yayınlanıyor. Biz bu raporlara göre, 2020 sonu itibarıyla tüm dünyadan ABD’ye tabanca ihracatında 4. sırada yer alıyorduk. 3 sırada ise Çekya vardı. 2021’in sonuna geldiğimizde, Çekya’yı geride bırakmayı başardık. Şu an önümüzde, Avusturya ve Brezilya temsilcileri bulunuyor. Daha önceki dönemlerde İtalya, Belçika ve Almanya temsilcilerini geride bırakmıştık. Bu elbette bizim için büyük bir gurur tablosu.
Amerikalı her bir kullanıcının hangi motivasyonla tabanca satın aldığını çok iyi biliyor ve ürünlerimizi buna göre tasarlıyoruz. Kullanıcılarımız arasında, sportif ya da hobi amaçlı atıcılar da var, silahını kendisini ve evini korumak için taşıyanlar da var. Bunu çok iyi bildiğimiz için her bir ürünümüzü bu kullanıcıların tüm ihtiyaçlarını azami şekilde karşılayacak özelliklerle donatıyoruz. Bir de elbette konunun üretim kapasitesi boyutu var. Eğer üretim kapasitemiz rakiplerimizin gerisinde kalsaydı, bu noktaya gelmemiz mümkün değildi. Yıllık üretim kapasitemiz ise şu an itibarıyla yaklaşık 450 bin adet olduğu için pazarda ortaya çıkacak her türlü ihtiyacı karşılayabiliyoruz. Tüm bu gelişmeler ışığında ABD’deki pazar payımızı %3’ün üzerinde artırdık. ABD pazarında geçirdiğimiz fiili 12 yılın sonrasında gönül rahatlığı ile diyebiliriz ki artık pazarı net bir şekilde okuyabiliyoruz.MAYIS2022