ITserv Teknoloji Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ertan Erdoğan: Teknoloji hayatımıza daha hızlı girip bizi daha hızlı yönlendirecek

Teknoloji alanında yaşanan baş döndürücü gelişim geleceğin nasıl şekilleneceği konusunda hayal dünyamızı zorlar hale geldi. Devletlerin bu gelişime ayak uydurmak için yaptığı atılımların yeterliliğinin tartışıldığı bir dönemde konu ile ilgili görüşlerini almak için sorularımız yönelttiğimiz ITserv Teknoloji Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ertan Erdoğan, önemli açıklamalarda bulundu.

Şirketinizin geçmişi ile ilgili kısa bir değerlendirme alabilir miyiz?

ITServ Teknoloji Hizmetleri İstanbul merkezli olarak kuruldu. Yaptığımız iş veri merkezi etrafındaki hizmetlerdi. Her işletme kendi içerisinde oluşturduğu veri merkezlerinin global markalarla projelendirmesini yapıyoruz. Bu çerçevede hem altyapıları kurduk hem de hizmetlerini verdik. Kısaca şirketlere veri merkezi ihtiyaçlarının A-Z’ye sunduk. 2019 yılına geldiğimizde de cloud alanında yeni bir şirket kurduk, hem İstanbul’da hem de Ankara’da başka veri merkezi içerisinde kendi beyaz alanlarımızı oluşturduk. Beş altı yıldır kendi yazılımlarımızı geliştiriyoruz. Türkiye’de dört farklı noktada varız. 2022 yılında İngiltere ofisimizi açtık. Geçen yıl Dubai ofisimiz açıldı. Bu yıl da Suudi Arabistan’daki şirketimizin kuruluşunu sağladık. 

Suudi Arabistan’da gerçekleştirdiğiniz anlaşma ses getirdi.  

Haklısınız orada gerçekleştirdiğimiz imza töreni ilgi ile karşılandı. Hükümet nezdinde gerçekleştirilen faaliyetler ticari ilişkilerinde gelişmesini sağladı. Bizimde imza törenimizde iki ülkenin Ticaret Bakanları bulundu. Biz imzaları atarken arkamızda yer almaları bizim için de oldukça önemliydi. Bunun yanında dünyanın faklı 15 ülkesine teknoloji ihracı gerçekleştiriyoruz.

Sadece veri merkezi alanında mı hizmet veriyorsunuz?
12 yıldan fazla sektör deneyimi ile sadece geleneksel IT çözümleri sunmakla kalmayıp, aynı zamanda yapay zeka ve veri analitiği gibi yeni nesil teknoloji çözümlerinde de önemli başarı hikayelerine imza atıyoruz. Bu süreçte, müşterilerimize değer katmak ve işletmelerini geleceğe taşımak adına ileri teknolojiyi kullanarak çözümler üretiyoruz.

Siber tehditlere karşı güçlü koruma sunmak adına güvenlik altyapı çözümlerimizi, işletmelerin güvenlik ihtiyaçlarına uygun olarak özelleştiriyoruz.

Yapay zeka ile ilgili bir alana girmeyen bir alan gelecekte olmayacak gibi duruyor. Bu alanlara girmenizin kaçınılmaz bir durum olduğunu ifade edebilir miyiz?

Doğru, artık yeni bir dönemin eşiğinde olduğumuz söylenilebilir. Hatta Chat GPT-4o’nun devreye girmesiyle yapay zeka ile ilgili etkinin daha etkili olacağı kanaatindeyim. Chat GPT-4o ile birlikte bildiğimiz dünya değişti diyebiliriz. Bunun yapay zekayı çok üst boyutlara taşıdığını söyleyebiliriz. Örneğin yabancı dil konuşma konusunu çok büyük oranda denklemi değiştirebilecek bir özelliği var. Yabancı birileri ile online bir toplantıda anlık olarak sizin söylediklerinizi onlara, onların söylediğini size çevirilebiliyor. Bu çerçevede hiç dil bilmeyen biri rahatlıkla farklı dillerdeki insanlarla iletişim kurabiliyor. Diğer taraftan duyguları daha fazla yorumlayabildiğine tanık oluyoruz. İstediğiniz tüm içeriklerle ilgili rahatlıkla konuşabiliyorsunuz. Mevcut teknolojilere bu uygulama uyarlandığı zaman konu başka boyutlara evrilecektir. Örneğin siz aktardığınız senaryodan rahatlıkla bir video oluşturulabiliyor. Gelecekte çocukların akşam babalarıyla beraber matematik dersine bakma döneminin kapandığını söyleyebiliriz. Birçok meslek grubunun ortadan kalkacağını şimdiden söyleyebiliriz.

Türkiye buna hazır mı?

Türkiye teknoloji noktasında iyi bir noktada olduğunu söyleyebilirim. Hatta birçok alanda dünyanın ilerisinde olduğumuzu söyleyebilirim. Altyapı konusunda eksikliklerimiz olabilir ancak ben bunların rahatlıkla giderilebileceğini düşünüyorum. Burada asıl soru dünya buna hazır mı?

Şirket olarak bu gelişim süreci ile ilgili çalışmalarınızı hızlandıracak mısınız?    

Özellikle e-ticaret konusunda verdiğimiz hizmetler belli boyutlara geldi. Ancak büyük veri havuzlarının nasıl şekilleneceği ile ilgili husus önemli. Bu noktada kurumların hareket alanlarını belirleyecek verilerin paylaşımı ve kurumların bu doğrultuda yönelimi gündeme geliyor. Ortaya çıkacak sonsuz veri alanının nasıl anlamlandıracağınız ile ilgili problem karşımızda duruyor. Verileri anlamlı hale getirmezseniz rekabet alanlarındaki mesafe oldukça açılacaktır. Şöyle bir bilgi var elimizde; dünyanın 2022 yılına kadar ürettiği bilgi, 2022 yılından buyana üretilen bilgiden daha az. Şirketlerin bundan uzak kalma ihtimali yok. Teknoloji hayatımıza daha hızlı girip bizi daha hızlı yönlendirecek. Gelişimin hızı ve süresi daha da kısalacaktır.

Bu gelişim hızı içerisinde biraz dursak mı, diyor musunuz?

Bunu bugün demeyenler yakın bir tarihte demek zorunda kalacaktır. Her şeyi teknolojiye teslim etmenin çok tehlikeli olduğunu kabul etmemiz lazım. Yaşanan gelişimi hazmetmenin bir yolunu bulmalıyız. Bugün sizinle yaptığımız tüm konuştuklarımız telefonlarımız vasıtasıyla kayıt altına alınabilir pozisyonda. Ne kadar engellesek de dinleniyoruz. 

Sizin aktif olduğunuz Ortadoğu ülkeleri bu resmin neresinde? Bizim aktif olduğumuz bölgeyi körfez ülkeleri olarak ayırarak sorunuza cevap vermek isterim. Baktığınızda BAE’de Yapay Zeka Bakanlığı var. Bu onların konuya nasıl yaklaştığını gösteren bir durumdur. Teknolojide ülkelerin geri kalma lüksü yok. Suudi Arabistan’ın 2030 vizyonu çerçevesinde planları var. Bu plan çerçevesinde teknoloji alanında Türkiye’den orada çalışacak teknoloji şirketi olacağız. Lokal ortağımızla beraber hareket ediyoruz. Suudi Arabistan’da yeterli insan kaynağı yok, bu nedenle biz onlar için bir değeriz.TEMMUZ2024