Kalekim, yatırımlarıyla büyümeye ve sektör liderliğini korumaya devam etmektedir

Yatırımlarına devam eden Kalekim, yakaladığı büyüme rakamları ile geleceğe güvenle bakıyor. Şirketin yakaladığı başarı ve gelecek hedefleri ile ilgili bilgi alabilmek için bir araya geldiğimiz Kalekim Genel Müdürü Timur Karaoğlu sorularımızı yanıtladı.

Kelekim’in faaliyetlerinden kısaca bahseder misiniz? Şirketin üretim ve cirosal açıdan büyüklüğü hangi noktada?

Kalekim, Türkiye yapı kimyasalları sektörünün lideri olarak, inovatif, çevreci ve sürdürülebilir ürünleri ile yapı kimyasalları sektörüne jenerik markaya dönüşmüş durumdadır. Kale Grubu bünyesinde ilk yıllarda, seramik yapıştırıcıları ve derz dolguları üretimi ile faaliyetine başlayan şirketimiz; bugün, inşaat sektöründe kullanılan ısı ve su yalıtımı ürünlerinden dekoratif sıva ve boyaya, zemin çözümlerinden her türlü yapı kimyasalını da kapsayan geniş bir yelpazede üretim yapıyor.

Bünyemizde tüketici ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiğimiz yenilikçi markamız Bi’Boya var. Kalekim güvencesiyle hayata geçirdiğimiz genç markamız Bi’Boya ile müşterilerimizin yaşam alanlarına renk katıyoruz. Değişen pazar ihtiyaçları doğrultusunda, geniş ürün yelpazemize kattığımız son ürün ise, dekoratif kaplama sektöründeki tasarım odaklı geliştirdiğimiz yeni markamız Visuelle oldu.

Ürünlerimizi yurt içinde 251, yurt dışında da 117 bayi olmak üzere toplamda 368 bayi aracılığıyla tüketicilere ulaştırıyoruz. Bu anlamda da çok güçlü bir dağıtım ağına sahip olduğumuzu söyleyebilirim. İleri teknoloji ile ürettiğimiz küresel standartlardaki inovatif, çevreci ve sürdürülebilir ürünlerimizi, yurt içi pazarının yanı sıra dünyanın 80 ayrı ülkesinde de tüketici ve profesyonellerle buluşturuyoruz.

2021 yılında her çeyrek finansal başarımızı bir adım daha ileri taşıdık. Yıl sonu itibariyle ulaştığımız rakamlarla da bunu adeta taçlandırdık. 2020 yılında yaklaşık 84 milyon TL olan net karımızı, 2021 yılında yüzde 158.5 oranında artırarak, toplamda 213.2 milyon TL’ye yükselttik. Bununla birlikte yurt içi satışlarımızı yüzde 43.8, yurt dışı satışlarımızı da yüzde 78 oranında artırarak, hem yerelde hem de globalde önemli bir başarıya imza attık.

Şirketin büyüme hedefleri doğrultusunda yapılan yatırımlarından söz eder misiniz? Bu yıl için büyüme hedefiniz nedir?

Kalekim, yatırımlarıyla büyümeye ve sektör liderliğini korumaya devam etmektedir. Bugün hem yurt içinde hem de yurt dışında üretim fabrikalarımız bulunuyor. Üretimimizi ikisi Balıkesir’de olmak üzere, İstanbul, Yozgat, Isparta, Mersin, Erzurum ve Mardin ile Arnavutluk’un başkenti Tiran’da kurulu 9 fabrikamızda yapıyoruz. Bunların sekiz tanesinde kuru harç, bir tanesinde (Balıkesir) ise, boya ve sıva üretimi yapıyoruz. 31 Aralık 2020 itibariyle kuru harç üretim kapasitemiz 930 bin ton, boya/sıva tesisinin kapasitemiz ise, 50 bin ton olarak gerçekleşti.

Üretim tesislerimizin istikrarlı bir şekilde faaliyetlerine devam edebilmesi adına gerekli yatırımları yapıyoruz. Tesislerde verimliliği en üst seviyede tutabilmek adına 2021 yılında toplam 51,7 milyon TL değerinde yatırım gerçekleştirdik.

2021 yılında halka arz olarak yeni bir geleceğe ilk adımımızı attık. Yarattığımız değeri yatırımcılarla paylaşırken, büyüme yolunda da önemli bir ivme kazandık. Elde ettiğimiz geliri yurt içinde ve yurt dışında büyümemize katkı sağlayacak yeni şirket satın alma veya yeni fabrika yatırımları için kullanıyoruz.

Dış pazarlarda yerleşik olmayı hedefliyor yatırımlarımızı bu çerçevede değerlendiriyoruz. Pazarın ihtiyaçları doğrultusunda ürünlerimizi o coğrafyanın ham maddeleriyle üretiyoruz. Fransa’da şube depo yatırımı yaptık.

2022 yılına da yatırımla başladık ve inşaat malzemeleri sektöründeki portföyümüzü daha da güçlendirmek amacıyla sektörün önemli firmalarından Lyksor Kimya A.Ş.’nin yüzde 75’ini satın aldık.

Yurt dışı yatırımlarımızın ihtiyacı olan konsantre ürünlerin üretimi için ise, Mardin OSB’de bulunan fabrikamıza 23 milyon TL’lik ek hat yatırımı gerçekleştirdik. Örneğin Mardin yatırımımızla da desteklediğimiz Irak pazarında yerel üretici konumundayız. Bulunduğumuz coğrafyalarda yerelleşiyor, etkimizi ülkeselden bölgesele genişletiyoruz.

Bunun dışında Ar-Ge yatırımları kapsamında da yatırımlarımız güçlenerek devam ediyor. 2021 yılında 10,3 milyon TL değerinde Ar-Ge harcaması gerçekleştirdik.

2021’i hem ciro hem yatırımlar anlamında nasıl geçirdiniz? 

Kalekim olarak, 2021 yılında tüm ürün gruplarında satışlarımızı artırarak, yılı hedeflerimizin üstünde

bir başarı ile tamamladık. Bu zorlu yılda net satış gelirimiz, bir önceki yıla göre, %54 artarak, 810 milyon TL oldu. Yine bu yıl net dönem kârımız da, geçen yıla oranla %158 artarak, 213,2 milyon TL olarak gerçekleşti. Yurt içi satışlarımızı da bir önceki yıla göre, %44 oranında artırarak, önemli başarıya imza attık.

Türkiye’nin küresel pazarlara açılan en önemli markalarından biri olarak, ihracat ve yurt dışı

yatırımlarını önemli ve öncelikli stratejik bir hedef olarak görüyoruz. 2020 yılında toplam ciromuzun

%29,6’sını oluşturan yurt dışı satışlarımızı, yaşanan zorlu sürece rağmen daha da ileri taşımak adına önemli yatırımlar yaptık. Bunların sonucu olarak da 2021 sonu itibarıyla, bir önceki yılın aynı dönemine göre, yurt dışı satışlarımızı %78 oranında artırdık. Yurt dışında satışlarımızı en çok artırdığımız ülkeler Irak ve Fransa oldu.

Yurt dışı yatırımlarımız kapsamında Afrika’daki ilk üretim üssümüz olan Kenya’nın ardından Cezayir’de de Sarl Ha Building ile %50-50 ortaklık kurduk. Bu ortaklığımızın devlet kredi desteği de onaylandı. Orta Avrupa’da ve Doğu Avrupa’da büyüme amacıyla, Romanya ve Fransa pazarlarında şirket kuruluşu için Yönetim Kurulu kararları alındı. Ayrıca Rusya’daki pazarlama faaliyetlerimiz de başarıyla devam ediyor. Yurt dışı yatırımlarımızın ihtiyacı olan konsantre ürünlerin üretimi için ise, Mardin OSB’de bulunan fabrikamıza 23 milyon TL’lik ek hat yatırımı gerçekleştirdik. Ürünlerini 80 ülkede tüketici ve profesyonellerle buluşturan bir şirket olarak, yurt dışına yönelik yatırım ve iş birliklerimizi önümüzdeki süreçte daha da artırmayı planlıyoruz.

Ar-Ge’de hangi alanlara odaklanıyorsunuz? Şirketin ürün gamında yeni markalar ve ürünler olacak mı? 

Kalekim olarak Ar-Ge, tasarım ve inovasyon odaklı faaliyetlerimizi şirket stratejilerimizi destekleyecek şekilde, inovasyon ve sürdürülebilirlik odağında yürütüyoruz.

2017 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge Merkezi olarak tescillenen Kalekim Ar-Ge bölümümüz, sektörünün en donanımlı Ar-Ge laboratuvarlarından birine sahip olup, her biri alanında uzman kişilerden oluşan ekibi ve sahip olduğu toplam 9,5 milyon TL değerindeki teknik ekipman ve altyapısı ile Avrupa standartlarında faaliyet gösteren bir merkez durumunda.

2021 yılında ileriye dönük Ar-Ge faaliyetlerimizin kapsamının genişletilmesi ve daha derin kimya çalışmalarının da yapılabilmesi amacıyla Ar-Ge merkezimiz bünyesinde bir sentez laboratuvarı kurduk. Kurulumu tamamlanan bu laboratuvar ile ürün geliştirme amacıyla kullanılan bazı ham maddelerin yapı incelemeleri ve ham madde geliştirme/sentez çalışmalarına odaklanılacak ve inovatif çalışmaların derinleştirilmesine olanak sağlanacaktır.

2021 yılında 10,3 milyon TL değerinde Ar-Ge harcaması gerçekleştirdik. Ar-Ge merkezimizde yürütülen mevcut ürün optimizasyon çalışmaları kapsamında 2021 yılında 2,6 milyon TL tasarruf sağladık. Oluşturduğumuz Tasarım Komitesi ile inovasyon ve tasarım odaklı faaliyetlerimize devam ediyoruz. Tüm tasarım süreçlerini, süreçte yer alan Ar-Ge, Pazarlama, TZY, İşletme, Kalite Yönetim, vb. birimlerin temsilcilerinin katılımıyla oluşturulan Tasarım Komitesi yapısıyla yürütüyoruz. 2021 yılı itibarıyla Tasarım Komitesinin inovasyon ve sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımı derinleştirilmiş ve bu yönde yürütülen proje sayısı artırılmıştır.

2021 yılında Kalekim Ar-Ge merkezimizde 4 adet çatı proje tamamlanmış ve bu çalışmalar kapsamında toplam 67 adet ürüne ait reçete açılmıştır. 2022 itibariyle de şu anda 19 proje üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Şirket satın alımlarında kararları nasıl alıyorsunuz ve gündemde satın alma projeleri var mı?

Kalekim, sahip olduğu potansiyel ve ortaya koyduğu başarı ile sadece Kale Grubu’nun değil, aynı zamanda sektörünün ve ülkemizin çok önemli bir değeri konumunda bulunuyor. Biz de bu değeri daha ileri taşımak, daha büyük hedeflere yol almak için 2021 yılının Mayıs ayında yeni bir yolculuğa çıktık. Bu yolculuğun başında Kalekim’in halk arz programı vardı. Başarıyla tamamladığımız halk arz programımızın ardından ise taahhüt ettiğimiz adımları peş peşe atmaya başladık.

Bu kapsamda da daha büyük ve daha güçlü bir Kalekim yolunda yurt içi pazarına yönelik yeni bir adım daha atarak, yapı kimyasalları sektörünün önemli firmalarından Lyksor Kimya A.Ş.’nin yüzde 75’ini satın aldık.  Yapı kimyasalları ve beton teknolojileri alanında kısa sürede büyük bir başarı ortaya koyan Lyksor’un, büyüme hedeflerimize önemli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz.  Lyksor Kimya A.Ş., kaliteli hizmet ve güven temelinde yürüttüğü üretim politikasıyla sektörde kısa sürede önemli işlere imza atmış bir şirket. İhtiyacı olan hammaddeleri kendi üretebilen ve bu gücü ile global pazarda da etkin bir oyuncu konumundaki Lyksor Kimya A.Ş., geleneksel çimento kimyasallarının yanı sıra kendi üretmiş olduğu hammaddelerle çimento üreticilerine de özel katkılar sunuyor.

Kalekim’in sürdürülebilirlik politikaları ve stratejileri nelerdir?

Gelişen dünya ile birlikte artan ihtiyaçlar taleplerin artmasına, talepler de eldeki kaynakların daha hızlı tüketilmesine sebep oluyor. Son birkaç yılda yaşadığımız süreç dünyanın kaynaklarının da sınırsız olmadığını hepimize gösterdi. Ne bizim ne de dünyanın bu konuda artık kaybedecek zamanı yok. Dolayısıyla sürdürülebilirliğin bugün dünyanın önemli başlıkları arasında yer almasını sevindirici bir gelişme olarak görüyoruz. Gelinen noktada şirketler için; kar kadar, sürdürülebilirlik ve kaynakların verimli kullanımının da çok daha önemli hale gelmiş durumda. Ancak sürdürülebilirliğe de tek bir açıdan bakmak da yetmiyor. Doğal kaynaklar ve çevresel mirasın korunması için çevre boyutu; nüfusun korunarak istihdam ve gelir oluşturulabilmesi için ekonomik boyutu ve refah, sağlık, eğitim gibi konuları kapsayan sosyal boyutu ile birlikte ele almak gerekiyor.

Kalekim olarak, sürdürülebilirlik politika ve stratejilerimizi oluştururken; tüm bileşenlerini bütünsel bir yaklaşımla ele alıyoruz. Bu kapsamda da iklim değişikliği ve ekolojik sorunların etkilerinin azaltılmasına dair yıllardır yürüttüğümüz süreçleri tek bir çerçevede ele alabilmek amacıyla 2021-2023 stratejilerimiz arasına “Sürdürülebilirlik” stratejisini dahil ettik. Bir taraftan teknoloji ve insan kaynağına yatırım yaparken, diğer yandan da sürdürülebilir ürün, proje ve uygulamalarla dünyaya sahip çıkmaya çalışıyoruz. Grubumuzun başlattığı “İyi Bak Dünyana” hareketi, bu konuda yolumuzu aydınlatıyor. Bu hareket ile işimize, kentimize, ülkemize iyi bakmayı, değer katmayı ve etkimizi sürdürülebilir kılmayı hedefliyoruz.

Şu anda sürdürülebilirlik adına kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerimizi ve eylem planlarımızı belirlemiş durumdayız. Sürecin yönetişim mekanizmalarını, sürdürülebilirlik boyutları bazında oluşturduk. Bunun içerisinde Yönetim Sürdürülebilirlik Komitesi, Sürdürülebilirlik Elçileri, Sürdürülebilirlik Organizasyonu, Gönüllüler Platformu, Sürdürülebilirlik Boyutları Bazında Çalışma Grupları yer alıyor. Ayrıca önümüzdeki dönemde de yine Karbon Ayak İzini azaltmaya yönelik faaliyetlerimizi ve yenilenebilir enerji kullanımına dönük yatırımlarımızı daha da artırmayı hedefliyoruz.MAYIS2022