Kore Havayolları İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Erdal Yazıcı: Uzun soluklu hedefler peşindeyiz
Güney Kore Cumhuriyeti bayrak taşıyıcı havayolu şirketi olan Kore Havayolları 2006 tarihinden itibaren Istanbul-Seoul aktarmalı olarak 46 ülkede 129 şehre, filosunda bulunan 157 adet geniş gövdeli (10 adet A380) uçaklar ile yolcu ve kargo taşımacılığı yapmaktadır. Istanbul uçuşlarında B777-200 geniş gövdeli uçaklar tercih edilip 8 First / 28 Business / 225 Economy koltuk şeçimi ve uçak içi eğlence proğramları ile uzun menzilli uçuşları daha keyifli sunmaktadır.
Vermiş olduğu hizmetle Türkiye ve Kore arasındaki ilişkilerin gelişiminde önemli roller üslenen Kore Havayolları İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Erdal Yazıcı, yaşanan gelişmeleri okuyucularımız için değerlendirdi.
Kore Havayolları ile ilgili genel bir değerlendirme yapar mısınız?
Kore Havayolları, bayrak taşıyıcı olmasına rağmen özel irket olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Merkezimiz Seul olmak üzere Orta Asya ülkeleri, Okyanus Ülkeleri, ABD ve Avrupa’ya uçuşlarımız var. Kore Havayolları 2006 tarihinden itibaren İstanbul’dan operasyon yapar hale geldi. Amaçlarımızdan bir tanesi de Kore’nin turizmine katkı sağlamak ve bu çerçevede Kore’ye seyahat eden kişi sayısını artırmak için çalışmalar yapıyoruz. Bu çerçevede Kore Turizm Bakanlığı ile ortak programlar yürütüyoruz. Paket tur düzenleyen firmaları destekliyoruz. Bu destekler içerisinde havayolu olarak yaptığımız indirimleri ve yapılan ilanlara verdiğimiz katkıları ifade edebiliriz.
Yaptığınız bu çalışmalar çerçevesinde Türkiye’den bölgeye ilgi ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?
Savaş döneminden kalan, Kore bizim dostumuz tarzında bir genel kanı var. Bu doğrultuda iki ülke arasında bir birine karşı bir saygı var. Ancak ülkenin turizm açısından değerlerinin çok fazla bilindiğini söyleyemeyiz. Buradan yola çıkarak ülkenin dünyanın 14 büyük ekonomisi olduğunu ve Türkiye’de bulabileceğiniz turizm açısından tüm imkânları bulabilme şansına sahip olduğumuzu söyleyebiliriz. Yaz ve kış etkinliklerini gerçekleştirebileceğiniz imkânlar mevcuttur. Ayrıca çalışmalarına şimdiden başladığımız Kore’de 2018 yılında yapılacak olan Dünya Kış Olimpiyatları oldukça önemli bir etkinlik olarak değerlendirmelerimiz içerisine alabiliriz.
Kore’ye turistik olarak ilginin olduğunu ancak bu ilginin eyleme dökülmesinde eksiklikler olduğunu söyleyebilir miyiz?
Haklı olabilirsiniz, bu doğrultuda da Kore Turizm Bakanlığı’nın çalışmalarının bu açıdan ilişkileri geliştirdiğini söyleyebiliriz. Daha çok gençlere yönelik çalışmalar yapıyor. Bunlardan bir tanesi de K-POP organizasyonlarıdır. Gençler bu çerçevede kendi aralarında verilen eğitimler doğrultusunda kişileri ve grupları müzisyen olarak yetiştiriyorlar. Bu kişi ve gruplar farklı ülkelerde önce ücretsiz olarak sonra da ücretli olarak konserler veriyor. Bu konserlere ilginin çok fazla olduğunu söyleyebiliriz. Bunun bir örneğini iki yıl önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği kardeş ülke organizasyonunda Kore bütün ekibi ile ülkemize geldi, çeşitli etkinlikler düzenlendin. Bu etkinlikler çerçevesinde son gün K-POP konseri yapıldı, bu konserde sekiz grup getirildi ve Ülker Spor Arena’da ücretli yapılan bu gösteri büyük ilgi gördü ve salon Kore’yi seven genöler tarafından dolduruldu. Bunun dışında Kore’de yayınlanan diziler Türkçeye çevrilerek yayımlanıyor.
Kültürel olarak iki ülke arasında yakınlıklar olduğu ifade ediyor.
Türk kültürü ile Kore kültürünün aynı olduğunu söyleyebiliriz. Gençlerin daha fazla Kore’ye gitmek istediğini görüyoruz. Bizde bu çerçevede bu işleri yapan Kore firmasıları ve sponsorların desteği ile alım gücü olmayan öğrencileri Kore’ye götürüyoruz. Bu gençleri on-on beş gün Kore’de misafir ediyoruz ve bu gençler döndüklerinde arkadaşlarına anlattıkları anıları ile bir farkındalık oluşturuyoruz. Bugünün gençlerinin yarının potansiyel yolcularımız olduğunu bilerek hareket ediyoruz. Bu nedenle üniversitelere önem veriyoruz, Boğaziçi Üniversitesi ile bu doğrultuda bir proje yaptık. Yapmaya da devam edeceğiz.
Türkiye’den giden öğrencilerinde ayrıca iki ülke ilişkilerinde katkısı olduğu ifade ediliyor. Siz bu görüşe katılır mısınız?
Elbette ömrünüzün en güzel çağında önemli bir aşamada farklı bir ülkede olmak ve orada anılar biriktirmek o ülke ile ilgili düşüncelerinizde önemli oluyor. Ben kendimden örnek verebilirim. Üniversite eğitimimi İngiltere’de aldım. Eğitimim sonrasında da birçok defa İngiltere’ye tatil amaçlı ailem ve arkadaşlarımı götürdüm.
Uzak doğuya yapılan seyahatlerin artırılması için verdiğiniz desteklere karşılık, tur operatörlerinin tepkisi nasıl?
Biz elimizden geldiğince tur operatörlerini destekliyoruz ancak her şeye rağmen tur operatörlerinin gelen talep üzerine daha ucuz ülkelere tur düzenlemek istediklerini görüyoruz. Bu çerçevede uzak doğu turlarını artırmak için eğitim gezileri ve reklam desteği veriyoruz. O bölgeyi iyi tanıyan tur operatörlerimizin yolcularına yapmış oldukları tavsiye sonunda satışlarında başarılı oldukları görüyoruz. Bunu en güzel örnekleri Kore Havayollarının destekleri ile sadece Kore veya Kore-Japonya paket programlarıdır.
Yapılan paket turlar genelde kaç günlük oluyor?
Tek başına Kore proğramı 4 gece ancak Kore-Japonya paket proğramı 8 gece olarak planlanıyor. Uzakdoğu paket programları minimum 2 ülkeyi olarak hazırlanıyor.
Maliyet ile ilgili bir değerlendirme alabilir miyiz?
2500-3000 $ mertebesinde fiyatlardan bahsedebiliriz, ancak bu organizasyonlarda her şey dahil bir uygulama yapılıyor.
Türkiye’nin ekonomik düzeyi arttıkça bölgeye ilginin de artacağını söyleyebilir miyiz?
Bu doğru bir yaklaşım olur. Bizimde ulaşmaya çalıştığımız müşteri profilinin A+ olduğunu söyleyebilirim.
Terör olayları çalışmalarını etkiledi mi?
Kesinlikle etkiledi. Tüm havayolu firmaları gibi bizde bundun etkilendik. Ancak önümüzdeki ay bu sıkıntıların ortadan kalkacağı kanısındayım.
Karşıdan ülkemize gelenler genelde nereleri tercih ediyor?
Uzak doğulu genelde deniz kum ve güneş ile ilgilenmiyorlar. O bölgeden gelen insanlar daha çok kültür turizmi ile ilgililer. Efes, Kapadokya gibi birincil tercihleri olduğunu söyleyebiliriz.
Bu yıl bildiğiniz gibi ülkeye gelen turist konusunda bir azalma söz konusu. Bu azalmada sadece Rus turistin gelmeyeceği ifade ediliyor, ama uzak doğudan gelen turist sayısında da ciddi azalmaların olduğunu belirtmekte fayda var. Uzak doğudan yaklaşık bir milyon turistin geldiğini biliyoruz. Ve bu sayının alım gücü yüksek turistten olduğunu söyleyebiliriz.
Kuzey Kore’nin varlığı buradan giden turist sayısını etkiliyor mu?
Etkilediğini düşünmüyorum. Geçmişte de Türkiye Yunanistan örneğinde olduğu gibi magazinsel haberler ortaya çıkıyor ancak bu haberlerin seyahat edecek olan kişileri etkilediğini sanmıyorum.