Küçükçalık Tekstil Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yılmaz Küçükçalık: Mısır’daki yatırımlarımızla Türkiye’deki yatırımlarımızı destekleyebiliyoruz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mısır’ı ziyareti sonrası iki ülke ticari ilişkilerinde yeni bir döneme girildi. Bu yeni dönemin şifrelerini alabilmek için sorularımızı yönelttiğimiz Küçükçalık Tekstil Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yılmaz Küçükçalık, önemli açıklamalarda bulundu.
Mısır ile ilişkilerimizin daha iyiye gittiği bir dönemdeyiz. Bu dönem ile ilgili görüşlerinizi alabilir miyiz?
Cumhurbaşkanımızın Mısır’ı ziyareti yeni bir dönemin de habercisi oldu. Siyasi belirsizlik olduğu zaman yurtdışındaki yatırımlar insanı düşünceye sevk ediyor. Şuan Mısır’da yatırım yapmış arkadaşlarımızın kendini çok daha güvende hissettiğini söyleyebilirim.
Başka bir ülkeye yatırım yapan insanlar o ülkenin adalet sistemine ve kendi ülkeleriyle olan ilişkilerine bakarlar. Adalet yoksa da ilişkileriniz ne kadar iyi olursa olsun o ülkeye yatırım yapılmaz. Bizim de bu noktada Mısır’ı seçmemizdeki temel sebep, adalet sisteminin sağlıklı çalışması oldu. Hakkımızı arayabileceğimiz sonucuna vardık ve yatırımlarımızı gerçekleştirdik.
Adalet sisteminin sıkıntılı olduğu yerlerde yatırım yapılmaz mı?
Yapılır, ancak yatırımınızı kısa sürede geri döndürecek oranda karlı bir iş olması lazım. Risk alırsınız ve bu risk kısa süreli olmalıdır. Süre uzadıkça risk oranının artacaktır. Bizim gibi entegre yatırımların bir yerden bir yere taşınmasının imkanı yoktur. O nedenle uzun süreli güvenli bir yerde yatırımımızı yapmak zorundayız. Mısır’ın adalet sistemi, geçmişi, devlet geleneği bizim yatırım yapmamızı sağladı.
Mısır ile yaşadığımız sıkıntılı dönemde sorunlar yaşamamanızı bu devlet geleneğine bağlayabilir miyiz?
Doğru, dönemler geçicidir. Biz o zorlu süreçlerde Türk yatırımcısına Mısırlı yetkililerin bakışlarının çok değişmediğini gözlemledik. Eskisi kadar sempatik değillerdi ancak, bize sorun çıkarmadılar. Bu durumu da normal karşılamak gerekir.
İlişkilerin iyileşmesi sonrası yakın bir dönemde Mısır Başbakanı Mustafa Madbuli’nin tesislerinizi ziyaret ettiğine tanık olduk. Ziyaret ile ilgili düşüncelerinizi alabilir miyiz?
Sn. Mustafa Madbuli’nin tesislerimizi ziyareti bizi oldukça mutlu etti. Ziyaret bizi ve çalışanlarımızı motive ettiğini söyleyebilirim. Ziyaret sırasında bize ve çalışanlarımıza göstermiş olduğu yakınlık, problemlerimize karşı ilgisi ve getirdiği çözümler bizi oldukça rahatlattı diyebilirim.
Mısır’a yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için ülkenin ekonomik görünümü ve bankacılık sistemi ile ilgili neler söylersiniz?
Mısır’da para biriminde ciddi bir dalgalanma vardı. Karaborsa oluşmuştu, alınan önlemlerle karaborsanın bittiğini söyleyebiliriz. Bankacılık sisteminin iyi çalıştığını söyleyebiliriz. Körfez bankaları Mısır’da faaliyetlerine yoğun bir şekilde devam ediyorlar. Yıllar evvel bizim ülkemizden Paribas vardı, o da yıllar içerisinde Mısır’dan çekildi. Şuan itibari ile Mısır’da şubesi olan bankamız yok. Bildiğim kadarıyla 1934’ten 1950’li yıllara kadar İş Bankası faaliyetlerini sürdürmüş, fakat Nasır ihtilali sonrası çekilmiş ve o tarihten sonra ülkemizden bir bankayı Mısır’da göremedik.
Çok daha küçük ülkelerde bankacılık faaliyetlerini sürdüren bankalarımız var. Bankalarımız sizce Mısır’a yeniden ilgi göstermezler mi?
Türk Bankalarının açılması için görüşmelerin yapıldığını duyuyor ve gerçekleşmesini umuyoruz.
Tekstil yatırımlarının Mısır’da artması ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Mısır’da 110 milyon nüfus var ve bu nüfusun ortalama yaşı yirmi dörttür ve bu yaş gurubunun yönlendirilmesi gerekiyor. Bu doğrultuda Mısır’da kendi önceliklerine göre hareket ederek bu genç nüfusu istihdam etmeye çalışıyor. O nedenle tekstilin bu ülkede yükseliyor olması doğaldır. Ayrıca bizim ülke gerçekliklerimiz doğrultusunda ülkemizde tekstil yatırımlarının azalması da bir handikap değildir. Bizim ülkemizde kendi gerçekliği doğrultusunda daha katma değerli alanlara yönelerek çalışmalarına devam edecektir.
Son dönemde ‘yatırımlar Mısır’a kaçıyor’ gibi söylemlerle açıklanmaya çalışılıyor. Bu söylemler sizi zora sokuyor mu?
Mısır’a kaçma gibi bir söylemi kabul etmek mümkün değil. Ayrıca Mısır’a yatırım yapmakta ucuz ve kolay değil. O nedenle küçük ölçekli firmaların Mısır’a yatırım yapmasının imkanının olduğunu düşünmüyorum. Diğer taraftan Mısır’ın Türkiye ile rekabet etmesinin değil iş birliği yapmasının önem arz ettiğini söyleyebiliriz. Çünkü Mısır’a yapılan yatırımlarla dünya ölçeğinde daha rekabetçi bir konuma geçebiliyoruz. Mısır’daki yatırımlarımızla Türkiye’deki yatırımlarımızı destekleyebiliyoruz. Mısır ile Türkiye’nin bir birine entegre olması gerekiyor. Mısır’ın imkanlarını kullanarak dünyadaki yerimizi sağlamlaştırmamız gerekiyor.
Mısır’ın geleceği ile ilgili düşüncelerinizi alabilir miyiz?
Mısır’ın geleceği ile ilgili hiçbir endişem yok. Oradaki sağduyulu bir ortamın olduğunu söyleyebilirim. Her şeyden önce çalışan köklü kurumları var ve bu yatırımlarımızın geleceği için bize pozitif bakış açısı sağlıyor.
Dünya’daki yönelimlere bakarak Mısır’daki yatırım ortamını değerlendirmenizi istesek neler söylemek istersiniz?
Bu noktada en önemli konu önümüzdeki ABD seçimleridir. Seçim Çin ile batının ilişkilerini dizayn edecektir. Çin ile rekabetten AB korkar hale geldi. Bu anlamda Mısır’daki yatırımlarda değer kazanmaktadır. Çünkü bu coğrafyada, bu nüfusa sahip ve bu üretimi gerçekleştirecek başka bir ülke yok. Diğer taraftan üretme kültürü olan ülke de yok. O nedenle bir ülkede sadece ucuz iş gücü var diye yatırım yapamazsınız, o ülkede üretim kültürünün de olması gerekir. Tekrar etmekte fayda var. Bu noktada Türkiye’nin yatırımlarını daha kolay yönetebileceği bir ülke olması Mısır’ı Türk yatırımcı için değerli kılıyor. Coğrafi ve kültürel yakınlığımız bizim için oldukça önemlidir.
Mısır’daki üretim daha çok ABD’ye mi yönelik yoksa AB’ye mi yönelik?
İki taraf için de üretim yapılıyor ancak daha çok ABD’ye yönelik üretim yapılıyor. Bu yönüyle de Türkiye’deki yatırımları destekler niteliktedir. Daha ufak ve fantezi üretimler Türkiye’de kalırken, yüksek üretimler Mısır’dan yapılacaktır.
Mısır ile Türkiye ticari ilişkileri ile ilgili son olarak ne söylemek istersiniz? Mısır’da Türk malı çok itibarlıdır. Türkiye’de bir Avrupalı malı neyse Mısır’da da Türk malı aynı ağırlıktadır. Bu bakış açısı Mısır ekonomisi geliştikçe bizim de Mısır’a satışlarımızın da artacağını gösterir. Türkiye ve Mısır’ın birbirine rakip değil entegre bir şekilde hareket etmesinin de her iki taraf için kazançlı bir durum ortaya çıkaracaktır.EYLÜL2024