Liderlik misyonumuz ile rol model olmaya devam ediyoruz
Türkiye’nin ilk katılım bankası olan Albaraka Türk’ün başarı hikayesi:
Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, “Albaraka Türk olarak, 1984 yılında Bahreyn merkezli Albaraka Banking Group’un iştiraki olarak faaliyete geçtik ve o zamanki adıyla Türkiye’nin ilk faizsiz finans kuruluşunu kurmuş olduk. Sonrasında katılım bankası olarak adlandırılan bu hizmet alanında ilk olmanın bilinciyle özellikle Katılım Bankacılığına birçok değer kazandıran bir kurum olarak sektörün gelişmesinde de öncü bir rol oynadık, Avrupa’nın ilk ve tek İslami dijital bankası olma özelliği taşıyan İnsha, bu yılın önemli kazanımlarından biri oldu. İlk olmanın verdiği sorumlulukla sektörde öncü rol model oynamaya da devam ediyoruz” dedi.
Kapısından girdiğiniz andan itibaren farklı bir finans kurumuna geldiğinizi hissettiren ortamıyla, aldığı ödüllerinin tesadüfi olmadığını gösteren Albaraka’nın bu başarıyı elde etmesinde önemli katkısı olan Genel Müdür Melikşah Utku ile katılım bankacılığında tabuların yıkılmasını ve bu gelişim sonucunda katılım bankacılığı alanında Türkiye’nin bölgesel merkez olma yolunda önemli adımların atılmasını konuştuk. Albaraka’nın sadece bir katılım bankası olmadığını, teknolojik gelişim ve yeniliklerle yarattıkları yapının finans kurumundan öte bir yaşamsal faktör olduğunu ifade eden Utku, Albaraka’nın teknolojik gelişimlerde sektörün öncüsü olmaya devam ettiğini belirterek; “İnsha‘nın şimdiden dünya çapında büyük ödüllere layık görülmesi Bankamız adına gurur verici. Albaraka olarak, destek vermekten hep onur duyduğumuz genç girişimcilerimizin Albaraka Garaj’ın bu sezondaki başvurularına olan yoğun ilgisi bizleri heyecanlandırdı. Garaj’daki bazı girişimleri Albaraka çatısı altında kurduğumuz Albaraka Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’na dâhil ederek bu girişimlerin yatırım almasına vesile oluyoruz. Yine desteklediğimiz girişimlerden biriyle gerçekleştirdiğimiz işbirliği neticesinde gişelerimizde dekont yazdırmaksızın tablet üzerine alınan biyometrik imza ile işlemlerimizi gerçekleştirmeye başladık” diyor.
Katılım Bankacılığı ve Albaraka için nasıl bir 2018 yaşandığı sorumuza, “2018 yılı, özellikle döviz kurundaki dalgalanmalar, artan enflasyon ve faiz oranlarının etkisiyle makroekonomik açıdan farklı ve zorlu bir yıl oldu” şeklinde özetleyen Melikşah Utku, ülke ekonomisinde yaşanan bazı olumsuzluklara rağmen bankacılık sektörü sağlam temelleri sayesinde 2018 yılında iyi bir performans sergilediğinin altını çizerek, “2018 de 100’den fazla şube ve 200’den fazla yeni ATM açılışı gerçekleştirdi. Böylelikle katılım bankalarının toplam şube sayısı, sektördeki tüm şubelerin sayısının yaklaşık olarak %10’una erişti. Bütün bu rakamlar ülkemizde katılım bankacılığının gelişimini göstermesi bakımından bizim için memnuniyet ve yarınlar için de umut verici. 2018 yılında Banka olarak performansımız ise gayet başarılı. 2018 yılı 3. Çeyrek sonu itibariyle aktiflerimizi 34 milyar TL seviyesinden 45 milyar TL seviyesine yükselterek % 32 oranında yıllık büyüme kaydettik. Aynı dönem zarfında öz kaynaklarımızı % 47 oranında artırırken ana finansal kalemlerdeki artışların yanı sıra niteliksel anlamda da önemli kazanımlar elde ettik” dedi.
Albaraka bünyesinde kurulup Avrupa’nın ilk ve tek İslami dijital bankası olma özelliği taşıyan insha’nın 2018 yılının önemli kazanımlarından biri olduğunu vurgulayan Melikşah Utku, Albaraka’nın teknolojik gelişimler ve dijital bankacılığın önemini kavramış, bu alanda geliştirdikleri yeniliklerle öncü olmaya devam ettiklerini belirterek, “Birkaç ay önce lansmanını yaptığımız insha ‘nın şimdiden dünya çapında büyük ödüllere layık görülmesi Bankamız adına gurur verici. insha markamız 2018 Dünya İslami Finans Ödülleri’nde iki ayrı kategoride ödül alarak kendini ispatladı. Bunun yanında üzerinde titizlikle çalıştığımız sürdürülebilir dijital dönüşüm hamleleri meyvelerini veriyor. İlk robotumuz 2018 Ağustos ayında bankamızda işe başladı. Robotik otomasyon süreçlerimiz sayesinde manuel işlemlerin otomasyonunu sağlıyor, daha hızlı ve pratik sonuçlar alıyoruz. Sadece dijital varlığımızı değil, fiziksel varlığımızı da güçlendiriyor, şube kapatılmaların gündemde olduğu şu günlerde dahi şube açma hedeflerimizi gerçekleştiriyoruz” dedAlbaraka Türk Katılım Bankası olarak kuruldukları günden bugüne geldikleri noktayı, şubeleşme ve hedeflerini aktarırken söze ilk günlerde koydukları hedef olan ‘dünyanın en iyi katılım bankası olmak’ hedeflerini hatırlatarak başlayan Utku, “Albaraka Türk olarak, 1984 yılında Bahreyn merkezli Albaraka Banking Group’un iştiraki olarak faaliyete geçtik ve o zamanki adıyla Türkiye’nin ilk faizsiz finans kuruluşunu kurmuş olduk. Sonrasında katılım bankası olarak adlandırılan bu hizmet alanında ilk olmanın bilinciyle özellikle Katılım Bankacılığına birçok değer kazandıran bir kurum olarak sektörün gelişmesinde de öncü bir rol oynadık. Albaraka Türk olarak vizyonumuz, “Dünyanın en iyi katılım bankası olmak”. Bu hedefe ulaşmak amacıyla 5-6 yıl önce kapsamlı bir dönüşüm süreci başlattık. Albaraka Türk olarak, Önümüzdeki süreçte bu hedefimiz kapsamında gerek yurt içinde gerekse de yurtdışında dijitali odağa alan bir bakış açısıyla ürünlerimizden süreçlerimize, operasyonlarımızdan dağıtım kanallarımıza tüm hizmet alanlarımızda “Dünyanın en iyi katılım bankası olma” hedefine yürüyeceğiz” dedi
Hükümetin katılım bankacılık modelini daha fazla geliştirmek istediği bilindiği,. Bu çerçeve de oluşturulan Faizsiz Finans Koordinasyon Kurulu sektörün daha fazla gelişmesi adına kamudan beklentilerinin olduğunu ifade eden Utku, “Devletimizin katılım bankacılığı alanına göstermiş olduğu ilgi gerçekten de takdire şayandır. Ülke ekonomisine birçok açıdan güçlü desteği olan katılım bankacılığının devletimiz tarafından bu denli desteklenmesi oldukça değerlidir. Bugün geldiğimiz nokta itibariyle gelişimin daha ileri noktalara taşınabilmesi amacıyla atılabilecek adımların olduğunu düşünüyoruz. Alınacak aksiyonlar ile ülkemizin katılım bankacılığı alanında dünyada söz sahibi olmasını ve özelde de İstanbul’un finans merkezi olmasını sağlayabileceğimizi düşünüyorum. .Katılım bankaları yapıları ve çalışma ilkeleri gereği konvansiyonel bankalardan oldukça farklıdırlar. Her ne kadar konvansiyonel bankaların karşıladığı ihtiyaçları biz de karşılayabiliyor olsak da bu noktada yöntemlerimizin gösterdiği farklılıklarda uygun düzenlemelerin faydalı olabileceğini ortaya koymaktadır. Örneğin, katılım bankaları olarak Merkez Bankası ve Exim Bank gibi kurumlar ile gerçekleştirdiğimiz işlemlerde katılım bankacılığı uygulamalarına ve işleyişine uygun yöntemlerin geliştirilmesinde fayda görmekteyiz. Katılım bankaları Merkez Bankasına yatırdıkları zorunlu karşılıklardan elde edilen getiriyi kullanamamaktadırlar. Dolayısıyla önemli bir dezavantaj durumu oluşmaktadır. Bu sebeple devlet kurumlarının katılım bankacılığı gözüyle değerlendirilerek, katılım bankalarımızın varsa dezavantajlı konumlarını iyileştirmekte fayda görüyorum. Devletin Faizsiz Finans Koordinasyon Kurulu yapısını hayata geçirmesi oldukça olumlu bir adım olup ilerleyen süreçte katılım bankacılığının benzeri adımlarla güçlendirileceğini düşünüyorum. Kamunun iki katılım bankasıyla sektöre girişi bu alana verilen önemi daha açık bir biçimde ortaya koymaktadır. Bundan sonraki süreçte de gerek yasal düzlemde gerek kurumsal alanda gerekli adımların peyderpey atılacağına inanıyorum” dedi.
Albaraka Türk’ün, başta Avrupa olmak üzere yurt dışı faaliyet planları konusuna da değinen Utku, Albaraka Türk olarak yurtdışı faaliyetlerin her zaman için gündemlerinin önemli bir parçasını oluşturduğunu ifade ederek, “Gerek yaptığımız yatırımlarla doğrudan ilgili bölgede hizmet vererek, gerekse de yurtdışında çalışan müşterilerimizin bankacılık ihtiyaçlarını karşılamak yoluyla faaliyet göstermekteyiz. Bu kapsamda Avrupa’da hizmet veren ilk dijital katılım bankası olan “insha”yı kurduk. insha’yı önümüzdeki süreçte Avrupa’ya daha yaygın bir katılım bankacılığı haline getirmek istiyoruz. Solaris Bank ile işbirliği neticesinde kurmuş olduğumuz “insha” platformu ile Almanya’dan başlayarak Fransa, Avusturya, İspanya, Belçika, Hollanda ve Polonya gibi ülkelere de hizmet vereceğiz. Niyetimiz ise tüm Avrupa’yı kapsayacak bir hizmet ağı kurabilmektir. Irak’ın Erbil kentinde nispeten uzunca bir süredir şube bulundurmaktayız. Erbil’deki faaliyetlerimiz tatmin edici bir noktaya ulaştı. Irak’taki faaliyetlerimizin devamı olarak Bağdat’ta şube açma çalışmalarında son aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Albaraka olarak şubeleşmenin yanı sıra ve hatta ötesinde diyebiliriz ki dijitale odaklanmış durumdayız. Bu kapsamda müşterilerimize yenilikçi hizmetler sunmak üzere farklı projeler yürütüyoruz. Dijital kanallar yoluyla müşteri olup yapay zekâ teknolojisi sayesinde kişiselleştirilmiş hizmetlerin arttığı, QR koduyla pratik ve hızlı bir şekilde işlem yapılabilen bir bankacılık modeli düşünün. 2019 yılı böyle bir model kurulumu için çalışmaların hız kazandığı, yoğun bir yıl olacak. Dijital ilerlememiz aslında yurtdışına açacağımız en önemli kapımız olacaktır. İnsha ile bunun başlangıcını yapmış durumdayız. Önümüzdeki süreçte bu projelere dönük geliştirmelerimiz ile ses getirecek ilerlemeler sağlanacağını düşünüyorum” dedi.
Albaraka Türk’ün, alternatif dağıtım kanallarında var olan tüm enstürmanları etkin bir şekilde kullandığının altını çizen Melikşah Utku, “Bu bağlamda özellikle son dönemde artan dijital penetrasyonla birlikte bu kanallara alternatif demek yerine, dijital kanallar ya da tamamlayıcı kanallar demenin daha anlamlı olduğunu düşünüyorum. Bu alanda biz bankacılık sektörünün kullandığı kanalların tamamını kullanıyoruz. Yine önemli bir kanalımız olan ATM’lerimizin kapsama alanını artırabilmek adına PTT ile işbirliği yaptık. PTT’nin 3500’den fazla noktada bulunan ATM’lerinden müşterilerimiz bakiye sorgulama ve para çekim işlemi yapabilmektedirler. Çağrı merkezimiz 7 gün 24 saat müşterilerimizin hizmetinde olup ilgili kanalı da sürekli olarak iyileştirmekteyiz” dedi.
1984 yılında, her aşamada paylaştıkça daha fazlasını müşterilerine öneren, evrensel, saygın ve lider bir katılım bankası olma hedefiyle yola çıkan Albaraka Türk, bugün bu hedefin neresinde? Sorumuza, ‘Albaraka Türk’ün 1984 yılında başlattığı ve finansal piyasalara yeni bir soluk getiren hareketi bugün itibariyle Türkiye ekonomisinde etkin bir yapı haline gelmiştir’ şeklinde özetleyen Melikşah Utku, “Bankamız müşterileriyle kurduğu köklü ilişki ile hem kendi bünyesini güçlendirmekte hem de çalıştığı şirketleri çok daha ileri noktalara taşımaktadır. Kültür sanat etkinlikleri ve sosyal sorumluluk faaliyetleri içinde bulunduğumuz sosyal gerçekliğe ve tarihi birikimimize sahip çıkmaya devam ediyoruz. Türkiye’de ilk defa bir katılım bankası bünyesinde start-up hızlandırma merkezi açtık. Albaraka Garaj olarak isimlendirdiğimiz bu merkez bünyesinde girişimcilerimizin fikirlerini gerçeğe aktarabilmesindeki tüm adımlarda kendilerine destek oluyor ve uygun bulduklarımıza yatırım yapıyoruz. Albaraka Türk olarak 80’ler de o günün koşullarıyla başlattığımız hizmetlerimizi bugünün koşullarında dijital alanda sürdürüyoruz. Albaraka Türk kurulduğu günden bugüne kadar müşterilerinin bankacılık ihtiyaçlarını katılım bankacılığı ilkeleri çerçevesinde karşılayarak sürekli değerlerinin içerisinde değişimi de sürekli olarak gerçekleştirmiştir. Katılım bankacılığında yeniliklerin öncüsü olan Albaraka Türk, saygın yeri ve kaliteli hizmet yapısıyla önümüzdeki dönemde hizmetlerini devam ettirecek” dedi. MART 2019