Nosab’ın 20. Yılında Dönüşüm Sürüyor
2001 yılında organize sanayi bölgesi statüsü kazanan Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi, bu yıl 20. Yaşını kutluyor. NOSAB, 1 milyar doları aşan ihracat hacmi ve 22 binden fazla çalışanıyla çarkını sürekli üretime döndürüyor. 20. Yılında çağın gerekliliklerine ayak uyduran ve teknoloji odaklı hizmet çalışmalarına hız veren NOSAB, çevre duyarlılığına yönelik iş birliklerine de ara vermiyor.
Verimlilik ve Teknoloji Odaklı Hizmet Anlayışı
Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA)’nın 2020 yılı Mali Destek Programları değerlendirme sonuçları açıklandı. NOSAB, Yenilik ve Verimlilik Mali Destek Programı kapsamında sunduğu “E-OSB, Otomasyon ve Verimlilik Projesi” ile destek almaya hak kazanan kurumlar arasına girdi. NOSAB, proje kapsamında BEBKA’dan yaklaşık 2 milyon TL hibe alacak.
Kurulduğu günden bu yana, yatırımlarında yenilikçi ve verimlilik odaklı olan NOSAB, BEBKA tarafından onaylanan projeyle birlikte çevresel ve ekonomik verimliliği artırmanın yanı sıra bölgenin dijital dönüşümünü de hızlandırmış olacak. Bölge yönetimi, sınırları dâhilinde faaliyet gösteren 320 firmaya sağlanan elektrik, su, doğalgaz ve arıtma hizmetlerine yönelik sayaç okumalarının uzaktan yapılabilmesi; arıza vb. acil durumlarda sorunun hızlıca tespit edilmesi amacıyla OSOS ve EKARS sistemlerinin kurulması için çalışmaları başlatmıştı. Proje için altyapı çalışmalarının devam ettiği bölgede, projenin uygulanmasıyla birlikte enerji kalitesinin analizi, mevcut durumda tespit edilemeyen kayıp-kaçak miktarlarının düşürülmesi yoluyla kaynak verimliliğinin sağlanması ve hem ekonomik hem de çevresel kazanç elde edilmesi amaçlanıyor.
NOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Erol Gülmez, projeyi “Uzaktan okuma sayesinde operasyonel iş gücü ve maliyetleri de en aza indirecek olan proje, anlık ve bölgesel verilerin tespitiyle, sorunun kaynağının öğrenilmesine ve çözümüne direkt katkı sağlayacak. Projenin uygulanmasıyla, NOSAB bünyesinde bulunan fabrikaların, tüketim verilerine anlık ulaşması ve -gerektiğinde- günlük olarak sms ve e-posta yoluyla bilgilendirilmesi sağlanacak. Böylece yararlanıcılar veri izleme ve değerlendirme imkânı bulacak. OSOS sisteminin kurulmasıyla, E-OSB devreye girecek. NOSAB, e-OSB’nin devreye girmesiyle, teknoloji odaklı bir hizmet sürecini her yönüyle etkin kılacak.” sözleriyle anlattı. E-OSB uygulamasının, hizmette şeffaflık ve erişilebilirlik alanlarında da dönüşüme olanak sağlayacağını ifade eden Gülmez “Sistem kurulduğunda fabrikaların enerji tüketimlerini anlık görebilmesi, verilere anlık olarak ulaşabilmesi, arızaların hızlı giderilmesi sağlanacak. OSB işlemlerinin online hizmet modeline dönüştürülmesiyle müşteri memnuniyeti en üst düzeye çıkacak.” dedi.
“Bölgemizin kalkınması için Ajansın açtığı hibe programlarını çok kıymetli buluyoruz. BEBKA’nın desteğiyle hem kentimiz hem de bölgemizde üretken projelerin hayata geçtiğini görüyoruz. Sanayinin ve geleceğin ihtiyaçlarına yönelik proje çağrıları için Ajansa teşekkür ediyoruz.” diyen Gülmez, BEBKA Yönetim Kuruluna ve Genel Sekreter M. Zeki Durak’a da teşekkürlerini iletti.
“Yeşil dönüşüme ayak uydurduk” Verimlilik projesini anlattıktan sonra, çevrenin önemini de vurgulayan Gülmez, sözü yeşil enerjiye getirdi. Gülmez, bölgede yeşil enerji kullanmaya başladıklarını ifade ederek; “Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat Çağrısı… Yakın zamanda yeşil enerji tercih olmaktan çıkacak. Hem çevresel sürdürülebilirlik açısından hem de uluslararası ticari yükümlülükler açısından bir zorunluluk haline gelecek. Dolayısıyla, özellikle ihracat yapan firmalarımızın ticari varlıklarını sürdürmeleri için yeşil enerjiyi öncelikleri arasına almaları gerekiyor. Biz de Bursa’da faaliyet gösteren dört OSB olarak bir araya geldik ve yeşil dönüşüme ayak uydurduk. Firmalarımız yeşil enerjiye ilgi gösterdi. Yeşil enerji aynı zamanda yerli kaynakların desteklenmesi anlamına geliyor. Yeşil enerji tedarik eden firmalarımız, yerli enerji üretimine ve yenilenebilir enerjinin ülke ekonomisindeki payına da katkı sağlamış olacak. Böylece yeşil enerjiye yapılan yatırımların artması kolaylaşacak.” dedi. Gülmez sözlerini şöyle tamamladı: “Bu gibi dönüşümlere ayak uydurmak zorundayız, aksi halde çağın gerisinde kalırız. Bizim geride kalmamız bölgemizin, firmalarımızın geriye düşmesi demek. O yüzden daima en iyisini, en doğru biçimde yapmaya özen gösteriyoruz.” TEMMUZ 2021