Öksüt Madencilik Ülke Müdürü David Bickford: Madencilik, günlük yaşam için vazgeçilmezdir
Madencilik sektörünün geleceğine yönelik önemli mesajların verildiği İTÜ Maden Fakültesi’nin düzenlediği konferans, katılım sağlayan öğrencilerin sektör temsilcileri ile buluşmasını sağladı. Konferans sonrası sorularımızı yönelttiğimiz Öksüt Madencilik Ülke Müdürü David Bickford önemli açıklamalarda bulundu.
İTÜ Maden Fakültesi sektör konferansı ile ilgili bir değerlendirme alabilir miyiz?
İTÜ Maden Fakültesi’nin düzenlediği konferans, sektörün geleceğine dair oldukça önemli mesajların verildiği bir etkinlik oldu. Özellikle madencilik ve tarım gibi farklı disiplinlerin ortak çalışmasının vurgulanması, bu alanlarda yeni sinerjiler yaratılabileceğini gösterdi. Konferansa katılan öğrencilerin sektör temsilcileriyle bir araya gelerek kariyer fırsatlarını ve sürdürülebilir madenciliğin önemini ilk elden öğrenmesini ayrıca kıymetli buluyorum. Bu tür platformlar, hem sektörün daha geniş bir kitleye ulaşması hem de genç mühendisler için farkındalık yaratılması adına çok kıymetli. ‘Madencilik, günlük yaşam için vazgeçilmezdir’ ifadesinin, bu etkinliğin ruhunu yakaladığını düşünüyorum. Bu vesile ile bu organizasyonu hayata geçiren sayın dekan Mustafa Kumral’a teşekkürlerimi sunarım.
Türkiye’de gençlerin kariyer planlarında madenciliğin yeri hakkında bir değerlendirme alabilir miyiz?
Geçmişte, madencilik sadece erkeklerin egemen olduğu, teknik bir uzmanlık alanı olarak görülüyordu. Ancak günümüzde çevre dostu uygulamalar, kurumsal sosyal sorumluluk projeleri ve dijital dönüşüm sayesinde gençler için daha cazip hale geliyor. Gençlerin bu alana olan ilgisinin artmasında üniversitelerde yapılan bilinçlendirme çalışmaları ve sektör temsilcilerinin aktif desteği önemli rol oynuyor. İTÜ konferansında da gençlerin sorularını dinledik, ne kadar meraklı ve motive olduklarını gördük. Bu anlamda öğrencilerle kişisel etkileşimlerim çok olumlu geçti. Hem kız hem erkek öğrencilerin sektörü anlamaya çalışırken gösterdikleri olumlu enerjiyi görmek benim için gerçekten çok anlamlıydı. Bizler de Öksüt olarak 2020 yılından bu yana çalışmalarını sürdürdüğümüz IDEA adını verdiğimiz Çeşitlilik, Eşitlik, Kapsayıcılık ve Ulaşılabilirlik girişimimizi anlattık ve bu çabamızla onları nasıl desteklemeye çalıştığımızı paylaştık. Yalnızca sosyal projelerimizle değil aynı zamanda şirket içerisinde de toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen projeler yürütüyoruz. Bu bağlamda kadın çalışanlarımıza yönelik mentorluk programlarımız ile onları destekliyoruz.
Yapay zekâ teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte, gençlere madencilik sektöründe gençler için çok daha fazla alan açıldı. Yapay zekâ, sektörümüzde su kullanımını ve enerji tüketimini analiz ederek israf noktalarını belirleyip optimize edebiliyor ve kritik hammaddelerin keşfinde ve çıkarılmasında geleneksel yöntemlere göre daha hızlı ve çevre dostu çözümler sunarak yeşil enerji dönüşümüne ivme kazandırıyor. Yani günümüzde çevreye rağmen değil çevreyi koruyan madencilik faaliyetleri mümkün. Dahası, yapay zeka İş Sağlığı ve Güvenliği süreçlerini daha etkin yönetmek için çok önemli bir katkı sunuyor. Bugün, madencilik yalnızca üretimle değil, aynı zamanda sürdürülebilirlik ve teknolojiyle de ilişkilendiriliyor. Bu bizim için umut verici bir gelişme olduğu kadar, gençler için de güçlü bir kariyer seçeneği.
Konferansta sorumlu madencilik teması ön plandaydı. Bu noktada yaptığınız çalışmaları aktarır mısınız?
Biz Öksüt Madencilik olarak, tüm iş süreçlerimizde sorumlu madencilik anlayışını benimsiyoruz. Yürüttüğümüz projelerde çevresel etkileri en aza indirmek için sürekli çalışıyoruz. Bu kapsamda hem çalışmalarımızda doğanın korunması ve rehabilitasyonuna önceliklendiriyoruz hem de Develi’de sosyal kalkınma odaklı projelere yoğunlaşarak faaliyetlerimize devam ediyoruz. Eğitim ve sağlık, bizim için sosyal kalkınmanın temel taşlarıdır. ERVA (Erdemlerimizle Varız) projemiz ile Kayseri ilinde anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki öğrenciler ve velilere yönelik kitlesel değer kazandırma çalışmaları gerçekleştirdik. Geniş bir kurumsal katılım ve STK desteği ile gerçekleştirilen proje, alanında bir ilk olma özelliği de taşıyor. Proje kapsamında, birçok kız çocuğu spor ve sanat atölyelerinden faydalanıyor. Öksüt Madencilik olarak genel hedeflerimizin yanı sıra, kız çocuklarının eğitim hayatına daha fazla ve daha etkin bir şekilde dahil olmaları hedefine de özellikle sahip çıkarak projeyi destekliyoruz.
Yerel kalkınma ve kadınların güçlendirilmesi, toplumsal cinsiyet eşliği gibi konularda sürekli olarak proje geliştiriyoruz. Yakın zamanda Öznesi Kadın Olan Projeler girişimimiz Stevie Awards, Communitas Awards ve TITAN Business Awards gibi uluslararası platformlarda ödüllerle takdir edildi.
Develi’de bölgesel iş birliği içinde geliştirdiğimiz projeler de sorumlu madencilik anlayışımızın bir yansıması. Sürdürülebilirlik bizim için sadece bir iş modeli değil; aynı zamanda topluma ve çevreye karşı bir sorumluluktur. Bu konferans da bu mesajı yaygınlaştırmamız ve sorumlu madenciliğin mümkün olduğunu göstermesi açısından son derece değerli bir platform oldu.
Türkiye Madenciler Derneği’nin düzenlediği maden kurtarma yarışmasının önemini aktarır mısınız?
Maden kurtarma yarışmaları, sektör için aslında bir rekabet alanı olmaktan ziyade hayati öneme sahip bir eğitim platformudur. Burada ekipler, olası acil durumlara nasıl yanıt vereceklerini uygulamalı olarak deneyimliyorlar. Bunu sadece bir yarışma olarak görmekten çok daha fazlası olarak değerlendiriyorum çünkü ekipler birbirinden öğreniyorlar ve dahası ilham alıyorlar. Programın sonunda, tüm takımların geldiklerinden çok daha donanımlı bir şekilde geri döndüklerini düşünüyorum. Bu yılki yarışmada, Öksüt Madencilik ekibi olarak bireysel ödül kategorisinde en iyi kaptan ödülüne layık görülmekten büyük bir gurur duyuyoruz. Ekibimizin bu başarısı, İş Sağlığı ve Güvenliğine verdiğimiz önemin ve sürekli eğitimle çalışanlarımızı destekleme politikamızın bir sonucudur. Bu tür organizasyonlar, sektörün sadece üretime değil, insan hayatına ve güvenliğine ne kadar değer verdiğini de gözler önüne seriyor.
Öksüt Madencilik olarak 2025 yılı hedeflerinizi aktarır mısınız?
2025 yılının, Öksüt Madencilik için hem çevresel hem de toplumsal sorumluluk projelerinde çok önemli projelerin hayata geçeceği bir yıl olmasını planlıyoruz. Kadın odaklı projelerimizi genişleterek, uluslararası düzeyde fark yaratmayı hedefliyoruz. Çevre ve çocuk odaklı projeler geliştirmek de önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bu kapsamda Develi’de otizmli bireyler ve aileleri için sağladığımız desteği artırmayı planlıyoruz. Ayrıca, yapay zekâ uygulamalarını İş Sağlığı ve Güvenliği süreçlerimize entegre ederek bu alanda öncü bir rol üstlenmek istiyoruz. 2025 bizim için daha sürdürülebilir ve kapsayıcı bir gelecek için yeni somut adımlar attığımız bir yıl olacak. Bu oldukça heyecan verici bir süreç ve 2025’i sabırsızlıkla bekliyoruz.