Önce Türkiye’nin ihtiyaçlarını sağlayacağız sonra yurt dışına satış yapacağız

Astor A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Geçgel:

Enerji altyapı çalışmaları bu alanda yapılan yatırımları da ön plana çıkarıyor. Son dönemde

Transformatör üretimi ile ilgili yaptığı yatırımlarla öne çıkan Astor, borsaya açılarak önemli bir adım attı. Borsada beklentinin üstünde bir ilgiyle karşılaştıklarını belirten Astor A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Geçgel, bu ilgi sonrası yeni yatırımları planladıklarını ifade etti.

2023 yılının başında asrın felaketi yaşandı ve bölgede yeniden enerji alt yapısı gündeme geldi. Konu ile ilgili sizden bir değerlendirme alabilir miyiz?

Deprem olduğunda Astor olarak üzerimize düşen görevleri eksiksiz yerine getirdik. Bundan sonraki süreç devletin yürütmesi gereken bir süreçtir. Tabi bizden ne zaman yardım istenilirse biz yapmaya hazırız. Şuanda bölge yeniden inşa ediliyor. Türkiye’nin çok büyük kayıpları var. Asrın felaketi yaşandı. Türkiye fay hatlarının üzerinde olan bir ülkedir. Şuanda İstanbul için bilim adamları bir deprem beklediklerini belirtiyor. Devletin şuanda buna hazırlık yapması gerekiyor. İstanbul’u düşünmek ve buraya ağırlık vermek gerekiyor.  Aslında her an deprem olacakmış gibi davranmak ve önlem almak gerekiyor. Devlet kurumlarının da depreme karşı önlem almaları gerekiyor, alacaklarını da düşünüyorum. Fakat geç kalmamalıyız. İstanbul’da geç kalınmış gibi görünüyor, inşallah geç kalmayız. Enerji çok önemli bir konudur. Karadeniz Holding’in enerji üreten gemi çalışması var. İskenderun’a da bu gemiyi getirdiler. Hem yaralı taşıdılar hem de bölgeye enerji sağladılar. Bu noktada bize de düşen görev olursa elimizden geleni yapmak isteriz. Büyük felaketler geleceğini görüyoruz. Herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor.

Enerji dağıtım şirketleri enerji alt yapısının depreme karşı daha fazla güçlendirilmesini istiyor.

Enerji olmazsa olmazımızdır.  Enerji olmadan fırından ekmek alamazsınız, evinize giremezsiniz. Hayatın yaşam kaynağı enerjidir. Bu açıdan enerji sektörü stratejik bir konumdadır. Astor olarak bizde stratejik bir firmayız. Çünkü ürettiğiniz enerjiyi birinin dağıtması gerekiyor. Astor bu noktada devreye giriyor. Enerji iletim ve dağıtım alanında bulunuyor. Transformatör sektörü stratejik bir sektördür. Maliyetli ve değerli bir malzemedir. Halk olarak bu sektörü bilmiyoruz ama enerji kurumları bu sektörü yakından tanıyor. Kaliteli ürün kullanmak istiyor. Çünkü verimli ve uzun süre kullanacağı ürün almak istiyor.

Astor A.Ş olarak halka açıldınız, yatırımcıların ilgisi nasıldı, toplanan bütçe ile yapacağınız yatırımlar nelerdir?

Halka arzımız çok başarılı geçti, beklentimizin üzerinde bir ilgiyle karşılaştık. Bu ilgide halen devam etmektedir. Çünkü kendi sektörümüzde Türkiye’de lider konumdayız. Yatırım yaparak lider konumumuzu daha üst seviyeye çıkarmak istiyoruz. Halka arzdan gelen bütçeyle de yatırım yapacağız. Astor A.Ş’nin 90 ülkeye ihracatı var. İthal getirdiğimiz malzemeler var. Bu nedenle yatırıma harcayarak ithalatımızı azaltmak istiyoruz. 250 dönüm bir arazi aldık ve Türkiye’de üretilmeyen ürünleri üreteceğiz. Ar-Ge çalışmaları yaparak ileriye dönük önü açık alanlara yatırım yapacağız. Birkaç projemiz var, kredilerini de bulabilirsek bunları hayata geçirmek istiyoruz. Çünkü büyük bir yatırım yapmak istiyoruz. Bugünkü şartlarda bankalardan kredi almak çok mantıklı değil. Uygun şartlarda kredi bulabilirsek bu yatırımı başlatacağız. İnşaatına da 2024 yılının ortasında başlatacağız.

Krediyi yurt dışından mı arıyorsunuz?

Evet. Uluslararası kredi kuruluşlarıyla görüşüyoruz. Biraz daha uygun şartlarda kredi arıyoruz. Uluslararası kredilerde ülke notu da önemlidir. Astor’un yaptığı çalışmalar ve verdiği güven de önemlidir. Bu noktada iyi şartlarda bir kredi kuruluşu bulacağımızı düşüyoruz.

İhracatta ön plana çıkıyorsunuz. Şuanda yaptığınız çalışmaları aktarır mısınız?

Astor A.Ş olarak 2024 yılındaki çalışma programımızı doldurduk ve şuanda 2025 yılıyla ilgili sipariş alıyoruz. Dünyada şuanda ciddi bir oranda talep var. Bu talebin 2030 yılına kadar da devam edeceğini düşünüyoruz. Çünkü Türkiye’nin halen yenilenebilir enerji yatırımları var. Suudi Arabistan’da 2032 yılına kadar enerji projeleri devam ediyor. İngiltere, İspanya ve Almanya’nın halen enerji yatırımları bulunuyor. ABD’nin enerji alanında hepsinden fazla projesi bulunuyor. Bu açıdan bakınca 2030 yılına kadar bu sektörün durmayacağını düşünüyorum. Şuanda Astor olarak ürettiğimiz transformatörlerin hepsini ihracat yapabiliriz. Fakat kendi ülkemizi zor durumda bırakırız. Hatay’da deprem oldu elektrik kesintisini iki günde çözebildik. Siz içerde ürettiğiniz zaman çözüm bulabilirsiniz. Biz bütün ürünleri yurt dışına verirsek Türkiye ihtiyaçlarını nasıl karşılayacak. Önce Türkiye’nin ihtiyaçlarını sağlayacağız sonra yurt dışına satış yapacağız. Cam sektöründe buna benzer bir sorun yaşandı. Şişecam üretimin hepsini ihraç edince buradaki üreticiler şişe cam bulamadı ve sonunda ithal ürün almaya başladılar. Burada dengeyi iyi kurmanız gerekiyor.

Türkiye’de de enerji yatırımları, elektrikli araç ve şarj istasyonları artıyor.

Tabii ki. Türkiye’de zaten şu anki alt yapı yeterli değildir. TEİAŞ’ın şuanda bütçesi olsa daha büyük yatırım yapacak. Onlara da bütçe ayrılıyor fakat yeterli değil. Araç şart istasyonları ciddi bir enerji tüketiyor. Bu enerji alt yapısını hazırlamazsanız nasıl olacak. Ne olursa olsun işin sonu transformatör ürünlerine dayanıyor ve bu sektör şuanda altın çağını yaşıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan beklentileriniz nelerdir?

Bakanlık alt yapıyı tamamlaması gerekiyor. Enerji alt yapı projelerini yapması gerekiyor. Bu alt yapıyı yaptığınız zaman verimliliği de sağlarsanız.

2024 yılıyla ilgili beklentileriniz nelerdir?

Şuanda tam kapasite çalışıyoruz. 2024 yılıyla ilgili planlamalarımız bellidir. Sadece bizde değil, Avrupa’daki üreticilerde de benzer talepler var. Bugün Avrupa’daki üreticiler 3 yılda siparişinizi anca karşılayabilir, ABD’de de teslim süreleri 4 yılın üzerine çıktı. Şuanda bizim en büyük pazarımız İspanya ve Avrupa’dır. Fakat bunları ifade ederken Çinli firmaları da göz ardı edemeyiz. Avrupalı ve ABD’li firmalar Çin ürünlerini istemedikleri için talep bizlere kaydı. Çinlilerde yeniden pazara girmek için yol arıyorlar. Dünyada ciddi bir ihtiyaç var, enerji de bir ihtiyaç var. Transformatör ürünlerinin en iyisinin ömrü 25 yıldır. Teknoloji geliştikçe gelişmiş ülkeler ürünleri değiştirmek istiyor. Bunlar da sektördeki talebi arttırıyor.

Yarın Çin tekrar devreye girdiğinde Türkiye’deki üretici etkiler mi? Biz bu alanda marka oluşturabiliyor muyuz?

Markalar oluşmaya başladı. Burada kurumlar kaliteyi tercih ederlerse sizde bu alanda marka olmuş olursunuz. Astor 90 ülkeye ihracat yapıyor. İnsanlar ürünleri kullandıkça güveni artıyor ve büyük projelerinde artık bizleri onlar arıyor. İSKİ’nin en büyük trafo sözleşmesini yaptık ve İSKİ’ye dünyanın en büyük trafolarından birini yapacağız. Yeter ki siz işinizi doğru yapın.OCAK2024