Otokoç Otomotiv, 95 yıldır sektöre öncülük ediyor
Otokoç Otomotiv Genel Müdürü İnan Ekici
Türkiye’nin lider mobilite şirketi Otokoç Otomotiv, sektöre yeni teknolojiler kazandırmak için çalışıyor. Sektördeki teknolojinin artık yapay zeka, nesnelerin interneti ve connected car teknolojisi olduğuna vurgu yapan Otokoç Otomotiv Genel Müdürü İnan Ekici, gelecek planlarını bizimle paylaştı.
Otokoç Otomotiv olarak 2022 yılının değerlendirmesini yapar mısınız?
Geride bıraktığımız 2022 yılını değerlendirdiğimizde; ülkemiz ve sektörlerimiz, bir önceki yıldan taşınan pandemi etkileri, çip krizi, araç bulunurluğunda yaşanan bazı problemler, ekonomideki dalgalanmalar gündemi oldukça etkiledi. Türkiye’nin lider mobilite şirketi Otokoç Otomotiv olarak, 2022 yılı planlarımızda da her koşulda proaktif olma ve hızlı hareket edebilme gücümüz sayesinde bulunduğumuz tüm noktalarda faaliyetlerimizi emin adımlarla sürdürdük. Global arenada güçlü pozisyonumuzu koruma hedefi ile ilerledik. İnovasyon ve girişimcilik konuları üzerine yoğun bir şekilde odaklandık. Başarılı yatırımlara imza attık. Öncülük vizyonu doğrultusunda attığı adımlarla sektörde standartları tanımlayan, çevikliği iş stratejisine adapte eden bir şirket olarak, ekonomideki ve konjonktürdeki her türlü değişime karşı hızla önlem alabilme yeteneğine sahip olmayı; kurum kültürüne sahip çıkmayı ve her şeyden önce de tüm faaliyetleri, “insan odaklı” yürütmenin stratejik önem taşıdığına inanıyoruz. Biz de bu çerçevede pazardaki gelişmeleri yakından takip ediyor iş planlarımızı buna göre gözden geçiriyoruz.
Yurt dışı çalışmalarınızla ilgili gelinen noktayı ve hedeflerinizi aktarır mısınız?
Otokoç Otomotiv çatısı altında; otomotiv perakendeciliği, araç kiralama ve araç paylaşımı olmak üzere üç ana alanda faaliyet gösteriyoruz. Türkiye dahil toplam 9 ülkede, 400’e yakın noktada ve 3 bini aşkın çalışma arkadaşımızla hizmet veriyoruz. Türkiye’nin yanı sıra Ukrayna, Macaristan, Yunanistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kuzey Kıbrıs ve Kuzey Irak’ta yer alıyoruz. Araç kiralama iş kolunda, Türkiye ile birlikte toplam 4 ülkede pazar lideri konumundayız. 2022 yılında, 9 ülkede, toplam 106 bin adetlik araç parkının yönetimini gerçekleştirdik. Avis Budget Group’un en büyük lisansiyesi ve yurt dışındaki en önemli yatırım ortağı olarak Türkiye dışındaki 8 ülkede, 55.259 adetlik araç parkını yönettik. Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan’da araç kiralamada pazar lideri konumunda iken, Yunanistan ve Gürcistan’da uzun dönemli araç kiralamada sektör lideri olmayı sürdürerek uluslararası pozisyonumuzu güçlendirdik. Toplam 9 ülkede faaliyetlerini sürdüren Otokoç Otomotiv olarak, büyüme planlarımızda mobilite ve yeni iş modelleriyle sektöre öncülük etmeyi ve yurt dışında faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde pazar liderliğini korumayı hedefliyoruz.
Sektörde her geçen gün tüketici ihtiyaçları ve yeni bir teknoloji ön plana çıkmaktadır. Otokoç Otomotiv olarak teknoloji alanında yaptığınız çalışmaları aktarır mısınız?
Teknoloji artık bizler için bir kolaylaştırıcı olmaktan daha çok, ezber bozan ürün ve hizmetlerin çıkış noktası, bir değer önermesi haline geldi. Günümüzdeki teknolojilerin pek çok sektörde iş yapış biçimlerini değiştirdiğini görüyoruz.
Türkiye’nin lider mobilite şirketi Otokoç Otomotiv olarak, teknolojiyi merkeze koyan projelerde yer almayı çok önemsiyoruz. Söz konusu inovasyon ve dijitalleşme stratejilerimiz ile amacımız, ihtiyaca yönelik yenilikçi çözümler sunarak müşterilerimizin memnuniyetini en üst seviyede tutmak. Dijital platformlardaki stratejilerimize yaklaşımımız entegrasyon esaslı. Stratejilerimizin çoklanabilir ve ölçeklenebilir olmasına ayrıca önem veriyoruz. Profesyonel bir deneyim için müşterinin sesinden besleniyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz her alanda stratejilerimizi bu konu özelinde kurguluyoruz.
Müşteri ihtiyaçlarının karşılanmasında dijital araçlar ve temassız hizmetlerimizin kullanımı önemli ölçüde arttı. Müşterilerimize dijital olarak uzaktan rezervasyon, ödeme, evrak imzalama olanağı sunarken kurum içi bilgi paylaşımı ve raporlama süreçlerini de dijital platforma taşıyarak tüm deneyimi hızlı, kalıcı ve izlenebilir kıldık. Pandemi ile birlikte halihazırda dijitalleşmiş olan satın alma süreçlerimizde de dijitalleşme oranı artış gösterdi. Süreçlerimizdeki konsantrasyonumuz sadece satışın online platformlara taşınması ile sınırlı değil, fizikselde ilerleyen veya manuel yürüyen tüm iş süreçlerinin dijitalleşmesi için de çalışmaya devam ediyoruz. Müşteri odaklılık bakış açısıyla araç kiralama süreçlerimizi daha da hızlı hale getiriyoruz. Teknolojiye verdiğimiz önem ile geride bıraktığımız dönemde kurumumuzun başarı ve itibarı bağımsız kuruluşlardan farklı kategorilerde aldığımız ödüllerle de tescillendi.
GES yatırımlarınızdan bahsedebilir misiniz, bu konuda yaptığınız çalışmalar nelerdir?
Otokoç Otomotiv olarak tüm dünyaya ve insanlığa saygılı bir çalışma modeli ile değer yaratma hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İklim kriziyle mücadele ve enerji verimliliği odak alanlarımız arasında yer alıyor. Bu doğrultuda GES yatırımlarına başlamıştık ve devam ediyoruz. Enerji verimliliği kapsamında LED dönüşümleri ve verimli ekipman dönüşümleri gibi elektrik sarfiyatını azaltacak önlemler alırken aynı zamanda yenilenebilir enerji kaynaklarına da yatırım yapıyoruz. Şubelerimizin çatılarına GES sistemleri kuruyor ve elektrik ihtiyacını güneşten elde ettiğimiz enerjiden sağlıyoruz. Genel Müdürlük ve şubelerimizde kullandığımız elektriği yenilenebilir kaynaklardan temin ediyoruz. Tüm elektrik sarfiyatımızı karşılayacak seviyede GES projelerimiz üzerine çalışıyoruz. 2023 yılında 10 Mio USD düzeyinde bir yatırım gerçekleştirerek yıllık 9.500 tonluk karbon salımını önlemeyi amaçlıyoruz.
Sektörün gelecekte elektrikli araç konusunda bir dönüşüm yaşayacağı ifade ediliyor. Otokoç Otomotiv olarak bu alanda yaptığınız çalışmaları aktarır mısınız?
Otokoç Otomotiv olarak sektörümüz açısından en önemli teknolojilerin başında Yapay Zeka, Nesnelerin İnterneti ve Connected Car teknolojisi olduğu görüşündeyiz. Bu doğrultuda, otonom ve elektrikli araçların yükselişini, araç satışının azalarak araç kiralama ve paylaşımının hızla artacak olmasını, satış sonrası hizmetleri de içeren tüm bu değişimlere aktif olarak kendimizi geleceğe hazırlıyoruz. Tüm kısa dönem araç kiralama filomuzu “connected (bağlantılı)” hale getirdik. Dijitalleşme vizyonumuz doğrultusunda, ölçeklenebilir altyapıyı sağlayabilmek için mimarimizi yeni teknolojik uygulamalar ile yenilediğimiz ERP ve SAP Dönüşüm projesini hayata geçirdik. Veri Analitiğinde öncü şirket olma amacıyla veri yönetişim çalışması başlattık. Bu kapsamda Self Servis raporlama altyapısını sağlamak için Veri Ambarı platformları kuruyoruz.
Mobilite dikeyinde faaliyet gösteren yerel ve global girişimlere farklı kanallardan temas ediyor ve önemli yatırımlar ile ekosistemde rol alıyoruz. Bağlı araç teknolojilerinde faaliyet gösteren IUGO girişimi ile yakın temastayız. Türkiye ve globaldeki yatırım fırsatlarına odaklandığımız bir yıl oldu. Otomotiv sektöründe yaşanan elektrifikasyon dönüşümünde stratejik bir adım olarak, elektrikli araç şarj ağı işletmeciliği alanında faaliyet göstermek üzere WAT Mobilite’nin kurucuları arasında yer aldık.
Vizyonumuz doğrultusunda mikro mobilite üreticisi yerli girişim ALBA Elektrikli Ulaşım Sistemleri ile iş birliği yapıldı. Co-İnovasyon projesi olarak başlatılan, Elektrikli Bisiklet ve Scooter ürünlerini kapsayan proje, kısa dönem kiralama ve satış iş modelleri ile pilot dönemde devam edecek olup, projenin önümüzdeki dönemde de şekillenerek uzun dönem kiralama ve paylaşım iş modellerinde yer alacağını belirtmek isterim. Bu yıl pek çok ilki yaşadığımız bir yıl oldu. İlk start-up yatırımımızı, şarj istasyon şirketlerinin altyapısına efor gerektirmeden entegre olan ve kullanıcılara mobil uygulamadan erişim, ödeme imkanı sağlayan bir teknoloji girişimi olan ABD merkezli Bluedot’a yaptık.
2023 yılı hedeflerinizi aktarır mısınız?
Otokoç Otomotiv olarak faaliyette bulunduğumuz alanlarda sektör ve müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik öncü çalışmalarımız devam edecek. Bu kapsamda tüm markalarımızı tek bir mobil aplikasyonda toplayarak SuperApp projemizi hayata geçirmeye yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye’deki karavan ekosisteminin genişlemesi için çalışmalarımız devam ediyor. İkinci el piyasasında bayilik sistemi ile ülkemizin farklı noktalarına ulaşmayı sürdüreceğiz. Operasyonel kiralama pazarında paydaşlar ve iş ortaklarımızı, ekiplerimiz ile buluşturarak farklı iş birliklerine, farklı iş yapış şekillerine ağırlık vereceğiz. Özmal araçlara verdiğimiz uçtan uca bir hizmet yönetim modeli olan Filo Yönetimi Avis Filo Maestro ile müşteri portföyümüzü genişletiyoruz. Perakende satış, satış sonrası hizmetler ve toptan yedek parça iş kollarımızda Dijital Stüdyo, Servis 4.0 ve partinstock kanallarında dijital ve online etkinliklerimizi artıracağız. Otokoç Sigorta tarafında ise online sigorta satışına başlayacağız. Çevik dönüşüm yolculuğumuz kapsamında kültür manifestomuzu oluşturduk ve bunu çok yakın bir zamanda açıklayacağız. Tüm paydaşlarımıza dokunan sosyal ve çevresel projelerimizi planlıyoruz. Plastik kullanımının azaltımına yönelik olarak 2023 yılı itibarıyla bireysel tek kullanımlık plastik tüketimine son vereceğiz. Yeni dönemde bir yandan startup yatırımlarına devam etmeyi planlarken bir yandan da Venture Capital (VC) yatırımcısı olmayı hedefliyoruz. Otomotiv sektöründe bir ilk olarak, Metaverse Decentraland’de geçen yıl satın aldığımız Otokoç Metazone alanına ve bu evrene yönelik çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürmeye devam edeceğiz. Otokoç Otomotiv olarak, kurulduğumuz günden bu yana müşterilerimizin hayatını kolaylaştırma hedefiyle geliştirdiğimiz yeni hizmet ve uygulamaları sunuyor, tam 95 yıldır sektörümüze öncülük ediyoruz. Cumhuriyetimizin 100. Yılı olan 2023’te de bu misyonumuz doğrultusunda müşterilerimizi ve sektörümüzü yenilikçi uygulamalarla desteklemeye devam edeceğiz. MART2023