Polisan Boya, Kansai Paint ile ortaklık anlaşması imzaladı
Ülkemizde boya sektörünün lider markası Polisan Boya hisselerinin %50’sinindünyanın ilk 10, Japonya’nın da lider boya üreticilerinden biri olan Kansai Paint’e satışı için Polisan Boya ve Kansai Paint arasında bir Hisse Satın Alım Sözleşmesi imzalandı.. Polisan Boya’nın %50 hissesine 113,5 milyon dolar değer biçilen ortaklıkta yatırım için kollar sıvanırken, Polisan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Bitlis, Eşit Ortaklık, Eşit Yönetim İlkesi ile mutabakat sağlanan bu yeni yapının en başta ülkemize hayırlı olmasını diledi. Bu zorlu dönemde Türkiye’ye yabancı sermaye gelmesine vesile olmaktan da ayrıca mutlu olduklarını belirtti.
Yapılan ortaklıkla ilgili hedeflerinizi aktarır mısınız?
Polisan Boya ülkemizde dekoratif boyada lider konumundadır. Liderliğimizi pekiştimek için GEBKİM (Kocaeli Kimya İhtisas OSB)’de yatırım yaparak, boya tesislerimizi taşıma kararı almıştık. Bu dönemde Japon yatırımcılarla görüşmelere başladık. Onlar da Avrupa, Rusya ve Ortadoğu pazarlarında büyümek istiyorlardı. Karşılıklı sinerjilerden faydalanacağımız bir ortaklık için bir araya gelerek yatırım yapma kararı aldık. Şu anda fabrikanın inşaat çalışmaları devam etmektedir ve 2017 yılının sonuna kadar bitmesini planlıyoruz. Bu fabrikanın bitmesiyle birlikte liderliğimizi Türkiye sınırları dışına taşıyarak, bölgesel bir güç olmayı hedefliyoruz.
Kurulacak fabrika ile ilgili bilgi verir misiniz?
Fabrikamız Kimya İhtisas OSB’de kurulacaktır. OSB’de kimya yatırımları için çok iyi bir alt yapı kurulduğunu söyleyebilirim. Toplamda 142 dönümlük bir arazimiz bulunmaktadır. Tesisimizi, bu arazimizin yaklaşık 100 dönümü üzerine kurmuş olacağız. Arazi bedeli hariç 35 milyon Euro tutarında bir yatırım maliyeti planlıyoruz. Bu yatırımı kredi ile finanse ediyoruz. Tek vardiyada 180.000 ton olan kapasiteyi, 3 vardiyada 540.000 ton seviyelerine çıkarabilecek bir tesis kuruyoruz ki; 540.000 ton Türkiye’de bugünün toplam dekoratif Pazar büyüklüğü kadardır. Full otomasyon, Global standartlarda bu tesis sayesinde, ölçek ekonomilerinden faydalanarak ekonomik üretim gerçekleştirmeyi, yüksek sezonlarda yaşadığımız üretim darboğazını aşmayı ve nihayetinde karlılığımızı artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca, yatırım sonrası, birçok ülkeye ihracat yapma imkânımız da artmış olacaktır.
Boya sanayi pazarındaki büyüme hızları bu yatırımı destekler nitelikte mi?
Biz en başta bu yatırımı yaparken zaten pazar araştırmalarında bulunmuştuk ve pazarın böyle bir yatırımı karşılayabileceğini düşünmüştük. Bizden sonra Japon yatırımcılar da bu konuda araştırmalar yaptılar ki bizimle aynı hedef doğrultusunda ortaklık oluşturdular. Bugün Türkiye’de halen merdiven altı üretimlerin eskiye oranla azalmış olmakla beraber faaliyetlerini sürdürdüğünü biliyoruz. Bu işbirliğinin global pazarlarda bilinirlik, operasyonel verimlilik ve karlılığımızda artış getirecek sinerjiler doğuracağına inanıyoruz. Bu sayede rekabet gücümüzün de artacağına inancımız tam.
Bunun dışında da ülkemizde halen yağlı boya dediğimiz solvent bazlı boyalara da talebin olduğunu biliyoruz. Polisan olarak her solvent bazlı boyaya ikame su bazlı alternatifi geliştiriyoruz. Bu sayede solvent bazlı talebi de etkileyerek tüketicilerin sağlıklı olan su bazlı boyaları tercih etmelerini sağlamayı hedefliyoruz. Türkiye dışında da ihracat pazarında bundan sonraki süreçte daha aktif yer almış olacağız.
Ülkemizde yağlı boyayı veya merdiven altı üretimi tercih eden halen ciddi bir tüketici var mı?
Halen var olduğunu görüyoruz. Gelişmiş ülkelerde su bazlı boya tüketimi %85 seviyelerine gelirken, ülkemizde bu oranın %60-70 seviyelerinde olduğunu görmekteyiz. Su bazlı boya tüketiminin %100 orana gelmesi lazım, çünkü su bazlı boyalar çok daha sağlıklı ve çevrecidir. Evinizi su bazlı boya ile boyadığınız zaman bir saat sonra evinizde gönül rahatlığı ile yatabilirsiniz. Fakat yağlı boya ile boyadığınızda en az 15 gün solvent kokusu evden çıkmaz ve sağlıklı değildir. Bu nedenle tüketicilerin daha bilinçli olmasını istiyoruz. İki ürün arasındaki farklılıkları özellikle Polisan Boya’yı kullanan kesim hemen fark ediyor ve marka olarak Polisan Boya’yı sahipleniyor. Bu nedenle de biz kalitemizden hiçbir zaman taviz vermiyoruz. 2015 yılında Polisan markasını tercih edenlere ürün yetiştiremedik. Talebi karşılamakta güçlükler yaşadık. Bu nedenle yeni fabrikamızla da bu sorunları aşmış olacağız.
Necmettin Bitlis olarak yatırımlar dışında Dilovası’nda sosyal sorumluluk çerçevesinde okul yaptırdınız, bu konuda bilgi verir misiniz?
Şu anda Dilovasında bir ada içinde farklı bir projemiz var. Daha öncesinde bir ilkokulu yapıp teslim etmiştik. Şuanda inşaatı bitmiş çevre düzenlemesi yapılan Polisan Eğitim Kültür ve Spor Salonu yaptık. Yakın bir zamanda açılışını yapmak istiyoruz. 16 dönüm üzerine yapılacak spor salonu 2.500 kişilik olmuş olacaktır. Kapalı spor salonunu 3 katlı olarak inşa ettik. Antreman odaları, soyunma odaları, beden eğitimi, 20 tane yönetici odası ve içinde voleybol ile basketbol sahaları yapılacaktır. Bu spor salonundan sadece Dilovası öğrencileri değil, aynı zamanda çevre ilçelerde olan öğrencilerde yararlanmış olacaktır. Bu açıdan bizim çok önemsediğimiz bir projedir. Yakın bir zamanda da eğitimi ve toplumsal gelişimi hedefleyen yeni projelerimiz de olacaktır. Bu yatırımların da ülkemize hayırlı olmasını dilerim.