SDT ile Pakistan Silahlı Kuvvetleri arasında uzun dönemli bir işbirliğinin kapısı aralandı
Türk savunma sanayisi bünyesinde ‘uzaktan algılama’, ‘elektronik harp ve haberleşme’, ‘simülasyon ve eğitim’ ile ‘görev sistemleri’ alanlarında birçok sorumluluk üstlenen SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri AŞ, yeni bir ihracat başarısı yakaladı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları için millileştirilen mühimmat eğitim podu (ACMI), Pakistan’a ihraç ediliyor.
SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri AŞ, Pakistan’ın Karaçi kentinde düzenlenen Uluslararası Savunma Fuarı ve Semineri IDEAS 2022’de, Pakistan Hava Kuvvetleri ile simülasyon vasıtasıyla ‘pilot taktik eğitimi’ sunacak sistemleri geliştirmek amacıyla bir sözleşme imzaladı.
SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri AŞ, Türk Hava Kuvvetleri ve farklı ülkelerin hava kuvvetleri uçaklarında da kullanılan simülasyon sistemini Pakistan Hava Kuvvetlerinin JF-17 uçaklarına entegre edecek. ACMI podları sayesinde Pakistan Hava Kuvvetleri modern ve yüksek doğrulukta pilot taktik eğitimleri gerçekleştirerek harbe hazırlık seviyesini yükseltebilecek. SDT’nin daha önce Türk Hava Kuvvetleri ve farklı ülkelerin hava kuvvetleri uçaklarına entegre ettiği simülasyon sistemi Pakistan Hava Kuvvetleri’nin JF-17 uçaklarına uyumlu hale getirilecek. Sözleşme doğrultusunda, SDT ACMI podları ve uygun sayıda Yer İstasyonu, Pakistan Hava Kuvvetleri envanterine katılacak. İmzalanan sözleşmeyle SDT ile Pakistan Silahlı Kuvvetleri arasında uzun dönemli bir işbirliğinin kapısının açılması planlanıyor.
İmza töreninde, uzun yıllar boyunca oluşturdukları bilgi birikimi ve tecrübeyi yurt içinde ve dışında imzalanan sözleşmelerle taçlandırdıklarını dile getiren Deniz Altın, “Ürünlerimizin başta Türk Hava Kuvvetleri olmak üzere dost ve müttefik ülkeler tarafından kullanılmasının gururunu yaşıyoruz. Pakistan ile imzaladığımız bu sözleşme sayesinde sistemimizi entegre ettiğimiz platformlara JF-17 ile bir yenisini daha ekliyoruz. Ürünlerimiz, envanterine girdiği dost ve müttefik ülkelerin silahlı kuvvetlerinin gelişimine, güçlenmesine; ihracat yoluyla da ülke ekonomimize katkı sağlıyor. Hedefimiz, yeni işbirliği fırsatlarını değerlendirip, ihracat yaptığımız ülke sayısını artırmak” dedi.
IDEAS 2022 dönüşü ayağının tozu ile ODTÜ Teknokent’te basın mensupları ile bir araya gelen SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dora ve Genel Müdür Ömer Korkut, müjdeli haberi verdi. Halka arz için gereli işlemleri başlattıklarını belirtti.
Şirketin her yıl yüzde 10-15 arasında bir büyüme gerçekleştirdiğini ifade eden Dora, “Biz bu büyümeyi devam ettirmek istiyoruz. Geçen seneki ciromuz 40 milyon dolar civarındaydı. Hedefimiz ciromuzu 2025 yılında 80-100 milyon dolar seviyesine çıkartmak. Güney Kore, İtalya gibi teknolojisi yüksek iki ülkeye ihracat yaparken Pakistan, Libya’ya da ihracat yapıyoruz. Bugüne kadar ihracatımız ciromuzun yüzde 5’i kadardı. 2023’ten sonra bu oranı yüzde 30’lara çıkartmayı hedefliyoruz ama bu hedefe daha önce ulaşacağız gibi görünüyor.” ifadelerini kullandı.
Yatırım yapacakları teknolojileri belirlemeden önce pazar araştırması yaptıklarını ifade eden Ömer Korkut, sivile de adapte edilebilecek savunma yeteneklerine öncelik veriyoruz. Türkiye savunma sanayine ciddi yatırımlar yaptı. Ülkemiz bu alanda 20 sene önceki yerinden çok daha ileri konumdadır.
Borsa İstanbul denetiminden geçtiklerini belirten Mehmet Dora, “Sermaye Piyasası sonrası şirketin yüzde 21,4’lük kısmı halka açmayı planlıyoruz. Halka arzdan gelecek paranın yüzde 70’ini 28 bin metrekarelik inşaat için, yüzde 20’sini Ar-Ge için, yüzde 10’nu da projelerin geliştirilmesi ve işletme sermayesi için kullanmayı planlıyoruz. OCAK 2023