Rakle markasını tüm dünyada bilinir kılmak istiyoruz
Rapsodi Dekor San A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Dervişoğlu:
Cam dekorlama ve tezyinat alanında ülkemizin önemli kuruluşlarında biri olan Rapsodi, yarım asrı geçkin süredir elde ettiği bilgi birikimi sonrası kurmuş olduğu Rakle firması ile uluslararası pazarlarda da adından söz ettiriyor. Gelişim sürecinde gurubu üçüncü nesil Can ve Ercan Dervişoğlu kardeşlerin yönettiği Rapsodi ve Rakle, yeni hedeflerle yoluna devam ediyor. Alınan yatırım kararı sonrası görüşlerini almak için bir araya geldiğimiz Rapsodi Dekor San A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Dervişoğlu, sorularımızı yanıtladı.
Firmanız ile ilgili bilgi alabilir miyiz?
Firmamız 1950 yılından itibaren faaliyetlerine devam etmektedir. Kardeşim Ercan Dervişoğlu ile beraber biz şirketin üçüncü kuşak yöneticileri olarak yolumuza devam etmekteyiz. Üsküp göçmeni bir ailenin mensuplarıyız. Dedemiz o yıllarda Üsküp’ten buraya geliyor ve cam dekorlama ve tezyinat alanında çalışmalarını başlatıyor, biz onlardan aldığımız bayrağı bugün geleceğe taşımak için yatırımlarımıza devam ediyoruz.
Cam dekorlama çok geniş bir sektördür. Bu gün aydınlatma, ambalaj, gıda, kozmetik, düz cam ve cam ev eşyası dediğimiz züccaciye sektörlerinde cam dekorlama yapılmaktadır. Biz cam mamullere dekorlama yapan bir firmayız.
Firma olarak odaklandığınız bir sektör var mı?
1983 yılında buyana babamız Özcan Bey’in yönlendirmesi ile kozmetik sektörüne fokus çalışılıyor. Benim 2008 yılında şirkete katılmamdan sonra dünyada sektörün nasıl geliştiği ile ilgili araştırmalarımız başladı. Aldığımız geri bildirimler sonrası 2010 yılında otomasyon çalışmalarına hız verdik. 2013 yılına geldiğimiz de gıda ve özelinde içecek sektörlerine açılarak ihracat alanında çalışmalara başladık. Bu çerçeve de Yunanistan pazarının yaklaşık %50’sine hitap ettik. Akabinde Gürcistan’a, İtalya’ya, Fransa’ya, İspanya’ya dekorlu şarap şişeleri, zeytinyağı şişeleri, likör şişeleri yaptık. Üretimdeki gücümüzle Avrupa’da tercih edilir hale geldik. İhracatı artırma çabalarımız çerçevesinde 2015 yılında Rakle firmasını kurduk ve firmamız ilk ihracatını 2017 yılında gerçekleştirdi.
Rakle Rapsodi dışında farklı bir alanda mı üretim yapıyor?
Evet. Rakle’yi kurma amacımız değerli ustalarımız ve çalışanlarımızla ortaya koyduğumuz üretim gücümüzle, daha farklı neler yapabilir sorusuna verdiğimiz cevap sonrası kurduk. O dönemde cam ev eşyası sektörüne yöneldik. Tasarım ekibimizle tüm dünyaya hitap edecek tasarımları sağlayıp, ürünlerimizi dünyaya pazarlamak hedefi ile yola çıktık. Biz bugün Rakle markası ile bardak ve masa üstü grubu başta olmak üzere sürahi, kadeh, mum grupları ile dünyaya ihracat yapıyoruz.
Bu çalışmaları hayata geçirirken kuşak çatışması yaşandı mı?
Biz o anlamda çok şanslıydık. Bu konuda destek gördüğümüzü söyleyebilirim. Bizi donanımlı olarak bura getirmek ana felsefeydi. Bu doğrultuda da hem ben hem de kardeşim dışarıda profesyonel iş yaşamına başlamadan aile şirketine gelemeyeceğimiz kuralı çerçevesinde, profesyonel iş yaşamının tozunu yuttuktan sonra şirkete geldik. Kazandığımız deneyimle daha sağlıklı kararlar alabilme yetisine sahip olduk. Ustalarımızdan aldığımız bilgiler doğrultusunda yeni fikirler ortaya çıkardık. Bu çerçevede ortaya çıkan ortak doğru bilgi, bizim önümüzü açtı. Biz büyüklerimizin tecrübelerine değer verdik, onlarda bizim fikirlerimize değer verdi diyebiliriz. Kısaca ‘icat çıkarma’ gibi bir anlayışla karşı karşıya kalmadık. 2015 yılında Rakle’yi ihracat odaklı bir firma olarak kurduk. Kuruluş döneminde grubumuzda 200 kişi istihdam edilirken bugün 350 personelle yolumuza devam ediyoruz.
Grup olarak cironuzun ne kadarını ihraç ediyorsunuz?
Toplam ciromuzun %40’ını ihracattan elde ediyoruz. Bu rakamın çak daha fazla artacağı kanaatindeyiz. Rakle yedi yıl önce kurulan bir şirket, ilk ihracatını beş yıl önce İngiletere’ye yaparak yolculuğuna başladı. Beş yılda otuz ülkeye ihracat yaparken, cironun %40’ını ihracattan elde edilmekte.
Biz ev kategorisini hızlı tüketim olarak değerlendirdik. Eskisi gibi maliyetli ve evin salonunun büfesinde saklanan ürünler üretmek yerine, her gün ailece kullanabildiğimiz ürünler üretmeye odaklandık. Amacımız ulaşılabilir ama şık ürünler üretmek. Bu çerçevede gerçekleştirdiğimiz ürünlerle girdiğimiz pazarlardan aldığımız geri dönüşler sonrası dünyanın da beklentisinin bu yönde olduğunu gördük. Türkiye’de de üreticisi olduğumuz LC Waikiki Home, Mudo ve Karaca gibi firmalardan aldığımız geri dönüşlerinde bu yönde olduğunu söyleyebilirim.
İhracat yolcuğunuz ile ilgili detay alabilir miyiz?
Bizim alanımızda en kolay ulaşılan yurtdışı pazarı Ortadoğu olagelmiştir. Kültürel yakınlıklar, coğrafi yakınlık gibi etmenler yaptığımız ürünlerin bölgede talep edilmesini sağlamıştır. Türk üreticilerin bu bölgede yoğun rekabet içerisinde olduğunu gördük ve yeni bir Türk üreticinin daha pazara girmesinin doğru olmadığına karar verdik. Bu noktadan sonra yönümüzü tamamen Batı’ya çevirdik. Attığımız adımlar sonrası bugün en büyük pazarımız Amerika Bileşik Devletleri oldu. Arkasından da İngiltere ve diğer Avrupa ülkeleri gelmektedir.
Hacimli üretim yapan aynı zamanda da tasarıma önem veren bir firmayız. Bu noktada en büyük rakibimiz Çin’dir. Rakle olarak bu rekabet ortamında tasarım, hızlı servis ve teslimatla öne geçmeyi bildik. Bu çerçevede sipariş sonrası biz üç hafta içerisinde yükleme yapmayı hedefliyoruz. Çin’de bu süre iki aydır. Ürünün yükleme sonrası pazara varışı ise bir buçuk iki aydır. Bakıldığında teslimat süresi içerisinde mevsimlerin değiştiğini söyleyebiliriz. Biz aynı süreci 45 güne çekerek firmalara önemli avantajlar sağlıyoruz.
Biz çok güçlü bir ülkeyiz, nüfusumuz çok çalışkan bir ülkeyiz. Bunu üretimde ne kadar verimli kullanabilirsek ihracat pazarlarında daha aktif olacağımızı ve bu doğrultuda da daha iyi bir geleceğin bizi beklediğini düşünüyorum. Rakle firmasının kuruluşundan bugüne her yıl %50 büyüdük. Bunun arkasındaki en büyük sebep ise fiyat rekabeti yerine doğru ürün, doğru tasarım ve hızlı servis politikamızdır.
İhracat ile ilgili başarılı çalışmalarınız sonrası yeni bir ödül aldınız, düşüncelerinizi alabilir miyiz?
2020 yılında ilk ihracat ödülümüzü aldık. Alanımızda ihracatını en çok büyüten firma ödülünü almıştık. Bu ilk ödülümüzdü. Yakın bir tarihte de beş yıllık ihracat yolculuğumuz çerçevesinde ikinci ödülümüzü aldık. Ödülümüz yine kendi kategorisinde 2021 yılında en yüksek fiyatlı ihracat yapan firma olarak verildi. Yaptığımız çalışmalar sonrası başarılı olmak ve bu doğrultuda ödüle layık görülmek gurur verici.
Rakle başarılı çalışmaları sonrası yatırım arifesinde. Konu ile ilgili bilgi alabilir miyiz?
Gelişen faaliyetlerimiz doğrultusunda yaşanan büyüme rakamları bizi bünyemiz çerçevesinde her yıl yeni makine yatırımları yapmamızı sağlıyordu. Bugün üretim bandımız %100 oranda çalışmalarına devam ediyor, ancak bu hal doğrultusunda yeni pazarlara yeni müşterilere ulaşma imkanımız yoktu. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz büyüme rakamları ve pazardan aldığımız geri bildirimler sonrası öngördüğümüz büyüme potansiyeli çerçevesinde yatırım kararı aldık. Yeni bir tesis ile yolumuza devam etmeyi planlıyoruz.
Gelecek ile ilgili birkaç cümle etmenizi istesek neler söylemek istersiniz?
ABD’de şirketimizi kurarak Amazon’da Made in Türkiye logosu ve Rakle markası ile satışlarımızı yapmaya başladık. Bu ve benzeri çalışmalarımız ile Rakle markasını tüm dünyada bilinir kılmak istiyoruz. Bunun için adım adım planlarımız var, acele etmeden sağlıklı bir şekilde hedefimize doğru ilerliyoruz.OCAK2023