Sözleşme maliyete takıldı

1952 yılında kurulan Gülman Group ticaret ve sanayii alalarında faaliyet gösterdikten sonra 1977 yılından itibaren gayrimenkul piyasasında projeler üretmeye başlamıştır. Geniş bir gayrimenkul portföyüne sahip olan Gülman Group, geliştirdiği her proje ile yenilikleri de sektöre taşımaktadır. Son dönemde geliştirdiği önemli projelerden biri olan Doğalkaya Sitesi, Bodrum Gündoğan’da yer alıyor. Özenle hayata geçirilen proje alıcılar tarafından ilgi görüyor. Tamamlanan projede her şey yolunda giderken sahil ile ilgili şartlarının iyileştirilmesi adına yapılmak istenen çalışma sonrası gelen yasaklama, kararı kafaları karıştırdı. Konu ile ilgili bilgisine başvurduğumuz Gülman Gündoğan Yalı Villaları İnşaat ve Pazarlama AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Polat Gülman, konu ile ilgili tüm detayları paylaştı.

Devlet ihalelerine girmeyen bir grup olarak TC Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ihalelerine katılmaktan bir yıl süre ile men edildiniz. Bildiğimiz kadarı ile Doğalkaya Sitesi, sizin geliştirdiğiniz ve satışını yaptığınız bir projedir. Sizinle TC Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yollarının kesişmesi nasıl oldu?

Bilindiği gibi projemiz Bodrum Gündoğan’da yer almaktadır. Projemizin önünde yer alan sahil kayalık olduğu ve denize girme hususunda zorluklar olduğu için projemizin önündeki sahile bir iskele yapma isteğimiz vardı. Öncesinde ise kiralama yaparak kurduğumuz küçük bir iskelemiz vardı. Dolayısıyla buraya her sene bir kira bedeli ödüyorduk. Ancak denizin dalgalı olduğu dönemlerde iskeleden de denize girmekte zorlanıldığını gördüğümüz için çözüm arayışı içerisine girdik. Bu noktada konuyu bilen bir danışman bulduk ve sonrasında danışmanız yolumuza devam ettik. Danışmanımız izlememiz gereken prosedür ile ilgili bir bilgilendirme yaptı ve biz süreci başlattık. Uzun bir izin alma sürecini geride bıraktıktan sonra bir kiralama ihalesi yapıldı.

Sözleşme aşamasına geldiniz.

Sözleşme aşamasına geldik. Biz ilk başlarda bir dalga kıran yapalım istedik. Ancak beton ya da taştan bu dalgakıran yapılamayacağı ancak demir kazıklarla doğal dengeyi bozmayacak şekilde bir iskele yapılabileceği belirtilince kararımızı verdik. İnsanlara mahcup olmayacağımız bu yolla demir kazık ve üstü ahşap olan iskeleyi yapmak için yola koyulduk. Konu ile ilgili iskeleyi yapacak uzman bir şirket ile bağlantıya geçtik. Teklifimizi aldık. 3,5 milyon TL bir maliyet ortaya çıktı. Bu çerçevede daha önce kiralama yoluyla yaptığımız gibi daire sahiplerinden maliyetin karşılanması ile ilgili bir görüşmemiz oldu. Bu noktada daire sahipleri maliyetlerin yüksekliğini görünce, iskelenin yapımına katılmayacaklarını belirttiler. Neticesinde iskeleyi yapmaktan vazgeçtik.

Yasaklama hangi noktada geldi?

Tabi biz ihaleye girip maliyetlerin yükselmesi ve daire sahiplerinin yapmama noktasında aldığı karar sonrası sözleşme yapmaya gitmedik. Bu noktada da yasa gereği ihale sonrası sözleşme imzalamamak yasaklama nedeni olduğu için bize de doğal olarak yasaklama kararı geldi.

Daire sahipleri neden kabul etmedi? Bunun iki nedeni var. Birincisi projedeki on beş daire 3,5 milyon TL olan bedeli paylaşmak zorunda kalacaktı, bunu paylaşmak istemiyorlar. İkincisi 3,5 milyon maliyetin dışında yıllık 228 bin TL’lik bir kiralama bedelinin olmasıydı. Daha önceki kiralama bedelleri ile kıyaslandığında bu bedelin çok yüksek olması site sakinlerinin negatif bir karar vermesine neden oldu.