Tam Finans CEO’su Hakan Karamanlı: MNT-Halan Türkiye’de büyümeyi amaçlıyor
Tam Finans Mısır merkezli MNT-Halan firmasına satıldı. Satış sonrası gelişmeleri değerlendirmek için bir araya geldiğimiz Tam Finans CEO’su Hakan Karamanlı, önümüzdeki dönemde daha aktif olacaklarının sinyalini verdi.
Tam Finans’ın sektörde geldiği noktayı aktarır mısınız?
Tam Finans, 39 şubesi, 17 mobil ekibi ve 720 çalışanı ve Ar-Ge merkeziyle sektördeki büyük oyunculardan bir tanesidir. Birkaç açıdan Tam Finans’ı aktarırken ilk ve tek diyoruz. Örneğin banka dışı finans sektörü açısından ilk Ar-Ge merkezini biz kurduk ve tek Ar-Ge merkezi de bizde bulunuyor. 39 şube, 450 saha çalışanı ve toplamda 720 çalışanıyla en büyük organizasyonu yapan firmayız.
Faktoring sektörü de Türkiye’de kurumsallaşmayı tamamladı mı?
Sektörde on yılını doldurmuş bir yönetici olarak o günden bugüne sektörün büyük değişimlerini net bir şekilde gördüm. Sektörde şirket sayısının azaldığını gördük, kurumsallaşmada önemli adımların atıldığını gördük. Olan şirketlerde her sene BDDK’nın regülasyonuyla birlikte çok daha kurumsal, çok daha doğru işleyen, müşteri odaklı ve etik hale geldiler. Sektörün çok düzgün ve doğru bir yerde olduğunu söyleyebilirim. Rekabet çok güzel bir noktadadır. Bir yandan birbirimizle rekabet ederken diğer yanda Finansal Kurumlar Birliği aracılığıyla sektörün önünü açmaya çalışıyoruz. Sektörde bir oylama yapıldığında oy birliği ile karar alabiliyoruz.
Sektörde dijitalleşme ön plana çıkıyor. Tam Finans olarak bu konudaki gelişiminizi bizimle paylaşır mısınız?
Tam Finans ağırlıklı olarak mikro KOBİ’lere odaklandı. Böylelikle çok sayıda KOBİ’ye ulaşmak istiyoruz fakat kaynaklarımız da tabii ki sınırlı derecededir. Bu kısıtlı kaynakları olabildiğince maksimum müşteriye ulaşabilecek şekilde dağıtmak istiyoruz. Bunu başarmak için de işin arka kısmında teknolojiye yatırım yaparak doğru hareket etmeniz gerekiyordu. Bunun için de 10 yıl önce robot yazılımların adı duyulmamışken, biz robot yazılımla çalışıyorduk.
Tam Finans saha operasyonları ile öne çıktığını gözlemliyoruz. Konu ile ilgili bir değerlendirme alabilir miyiz?
Türkiye’de faktoring sektörü pek bilinmediği için saha operasyonu kurduk. Biz ayda 50 bin müşteriyi ziyaret ederek faktoring sektörünün ne olduğunu anlatıyoruz. Sene de ortalama 20 bin yeni müşteriyle iş yapıyoruz. Bu tabi ki bizim iş anlayışımızdan kaynaklı bir durumdur. Aynı zamanda bizim içinde riski azaltmış oluyoruz. Tam Finans’ın daha sağlam durmasını da sağlıyor.
Şirket el değiştirdi, Mısır merkezli MNT-Halan firmasına satıldı. Süreç ile ilgili bilgi alabilir miyiz?
Tam Finans 12 yıl önce sıfırdan kurulmuş bir firmadır. MNT-Halan firmasıyla aslında şans eseri tanıştık. Tanışıp iş modellerimizi anlattığımızda hem teknoloji yatırımı hem de sahada bizzat olmamızı çok beğendiler. Onlar da benzer çalışmaları Mısır’da yapıyorlarmış. Onların büyüme hızları tabi bize göre çok daha yüksek seviyedeydi. Birkaç ay sonra MNT-Halan firması Tam Finans’ı satmak isterseniz ilgilenebiliriz dediler. Görüşmeler yapıldı ve BDDK izniyle Temmuz 2024 tarihi itibariyle satış gerçekleşti.
MNT-Halan firması Türkiye’ye sermaye getirerek şirketin büyümesini sağlayacak mı?
Bu konuları görüşme aşamasındayız. Günümüzde talebin zaten daha fazla olduğunu görüyoruz. Bu talebi karşılayabilecek, sahada daha etkin ve müşteri ihtiyaçlarını belirleyecek ürünler konusunda görüşmeler yapıyoruz. Çok daha yaygınlaşacağımız kesin. 2024 yılının sonuna kadar 3 yeni şube ve 3 yeni mobil ekip daha açacağız. 2025 yılında daha hızlı bir şekilde hizmet ağımızı genişleteceğiz. Dijitalden de insanlara ulaşmak için çalışmalar yapacağız. Bunun dışında da masada çok konumuz var. Sermaye konusunda da MNT-Halan firması çok rahat ve istekli. MNT-Halan Türkiye’de büyümeyi amaçlıyor.
Tam Finans satışından sonra sektörde diğer firmalara da yabancı ortaklık gelebilir mi?
Faktoring çok doğru bir iş koludur. Türkiye’de ticareti finansman ediyorsunuz. Burada 3,5 milyon KOBİ bulunuyor. Faktoring sektöre de sadece KOBİ’lere hizmet verecek değildir. Biz Tam Finans tarım başlattık, 3 milyon da çiftçi var. Onların da finansman ihtiyacı var. Dolayısıyla arada alım satım olan her yerde faktoring vardır. Sektörü dünyayla karşılaştırdığınızda çok küçük bir noktadayız. İnsanların paraya ihtiyacı olduğu zaman krediyi borç alma olarak görüyor. Oysa ki faktoring sizin alacağınızı ıskonto ediyor. Biz para ödediğimiz müşterilerimizin %98’sinden geri ödeme almıyoruz, onların yerine Alacaklı oldukları firmalar o ödemeyi yapıyor. Bir de faktoring yaptığınızda aslında daha az faiz ödüyorsunuz. 64 gün vadeli bir alacağınız varsa faktoring şirketi sadece 64 günlük faiz alabiliyor sizden. Oysa bankaya gidip kredi çektiğinizde 64 gün vadeli bir kredi çekemezsiniz. En az 3 aylık kredi verebilirler. Bir de nakit akışı çok önemlidir. Faktoring sektörü firmaların nakit akışını düzenliyor.
Mısır Türkiye ticari ilişkilerinde Tam Finans ekin bir rol alabilir mi?
MNT-Halan ile Tam Finansı iki ayrı şirket olarak düşünülmemeli. Biz artık tek bir şirketiz. Biz kaslarımızı her iki ülkede her türlü finansal ihtiyacı karşılayacak şekilde maksimum kullanabilmeyi amaçlıyoruz. Bizim de Mısır’da yapmak istediğimiz şeyler olacak, onların da burada yapmak istediği şeyler olacaktır. Tam Finans daha önce ihracat faktöringi alanına girmemişti. Yine masada konuştuğumuz konular arasında bu konu da var. Eğer ki biz bir fırsat görebilirsek neden olmasın.
Tam Finans açısından 2024 yılıyla ilgili bir değerlendirme yapabilir misiniz?
2024 yılı bütçe hedefleri paralelinde geçiyor. Geçmiş yıllarda olduğu gibi sektöründe, enflasyonunda üzerinde bir büyüme hedefiyle yola çıktık. Şu anda 6. Ay sonuçları açıklandı. Sektör %57 büyüme gerçekleştirmiş, biz %107 büyüme gerçekleştirdik. Sektörün üstünde büyüme gerçekleştiriyoruz. Tabi çok kolay bir yıl olmadı. Satın alma da bazı süreçlerimizi yavaşlattı. Ama ayağımız halen gazda. Biz o potansiyeli görebiliyoruz.
Ekonomi Bakanlığı ekonomiyi soğutmak istiyor. Bu dönem alacaklarda sorun oluyor mu?
Evet piyasada nakit sıkışıklığını biz de görüyoruz. Ama orada ayarlamayı iyi yapmanız gerekiyor. Biz rakamları görünen bir şirketiz. Yakın bir zamanda bir analiz yaptık. Bize başvuru yapan firmaları büyük ve küçük firmalar şeklinde sıralıyoruz. Aslında finansa erişimin daha çok büyük firmalarda sorun olduğunu görebiliyoruz. Bankalardan da limit alamamışlar. Çek kullanımlarının da çok arttığını görmekteyiz. Karşılıksız çek oranı geçen yıl %1.1 iken, şuanda %2.1 seviyesine çıkmış. Geçen sene 12 ayda 17 bin tekil keşideci firmanın çeki yazdırmışken, bu yıl sadece ilk 6 ayda bu sayıya ulaşılmış. Ortada bir problem olduğu gerçektir. Ama bu durum kriz denecek boyutta değildir. Bence hükümet de bu seviyede tutmaya devam edecektir.
Yaşanan enflasyon bu durumu örtbas etmeye yetiyor mu?
Enflasyonun bir avantajı var tatbiki. Borçlunun borcunu azaltmak anlamına geliyor. Fakat enflasyonun da iyi bir yanı var demek istemiyorum. Enflasyon iyi bir şey değil.
Bu dönemde TL borçlanmanın getirdiği avantajlarda var sanırım.
Uzun dönemde baktığımızda evet TL borçlanmak avantaj getiriyor. Ama artık reel artı faiz vermeye başladık. Şuanda enflasyonun üzerinde faiz alınıyor. Bundan sonraki borçlanmalar çok kolay olmayacak.
Bu dönemde firmalara önerileriniz nelerdir? Nakit akışına herkesin dikkat etmesi gerekiyor. Herkes işine odaklanmalı, kur riskinden uzak durmalı. Olabildiğince ana işinizden kar etmeye çalışın. Kolay kazanma dönemlerinde bütün firmalar verimliliği unutmamalı. Herkesin verimliliğe dikkat etmesinde fayda var. Bunların dışında da şeffaflık çok önemlidir. İşletmelerin şeffaf olarak finans kuruluşlarına gittiğinde herkesin yardımcı olacağını iyi bilmeleri gerekiyor. Bizim görevimiz firmalara ticaretlerini devam ettirmeleri konusunda yardımcı olmaktır. Müşterilerimizle birçok zorlu dönemi tecrübe ettik, hep yanlarında olduk. Bu dönemde de birlikte büyümeye devam edeceğiz.EYLÜL2024