Tayland Türkiye Büyükelçisi Apirat Sugondhabhirom: Birincil hedefimiz bağlarımızı daha da güçlendirmek
Türkeye Taland ticari ilişkilerinde 65 yılı geride bıraktık. Bu süreç içerisinde gelişen Türkiye Tayland ticari ilişkileri karşılıklı atılan adımlarla daha ileri bir seviyeye ulaşacağı öngörülüyor. Ticari ilişkilerin dünü ve geleceği ile ilgili Tayland Türkiye Büyükelçisi Apirat Sugondhabhirom’a sorularımızı yönelttik.
Türkiye ile Tayland arasında 65 yıllık ticaret ilişkisini geride bıraktık. Bu konuda düşüncelerinizi alabilir miyiz?
Hem Tayland hem de Türkiye kendi bölgelerinde önemli oyunculardır ve aralarında yakın ve samimi bir ilişki bulunur. Siam Krallığı ve Osmanlı İmparatorluğu arasındaki tarihi bağların yanı sıra, 1958’den bu yana ortaklıkları ve dostlukları karşılıklı anlayış, halklar arasındaki güçlü bağlar ile gelişerek ekonomik ve ticari ilişkilerde köklenme sağlamıştır. Tarihi kayıtlar, deniz ticaretinin olduğu dönemde Türk ticaret gemilerinin 500 yıl önce Ayutthaya limanına uğrayarak kereste, odun ve diğer Tayland mallarını satın aldığını göstermektedir.
Modern zamanlarda, birincil hedefimiz bağlarımızı daha da güçlendirmek ve her alanda iş birliğini geliştirmek istiyoruz. Tayland-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 65. yıl dönümünü kutladığımız Ocak 2023’te, Tayland-Türkiye Ortak Ekonomik ve Teknik İşbirliği Komisyonu’nun 4. toplantısı Bakanlar düzeyinde Ankara’da gerçekleştirildi ve ticaretin yanı sıra diğer ekonomik iş birliği konuları görüşüldü.
Tayland-Türkiye ticaret ilişkilerindeki mevcut durum hakkında bize bilgi verebilir misiniz?
Tayland ve Türkiye, yıllar boyunca ticaret ve ekonomik bağlarını güçlendirmek için sürekli olarak çalıştılar. Üretim ve tarım sektörlerinin her iki ülke ekonomisinde itici güç olduğu göz önüne alındığında, iki ülke arasındaki tedarik zincirini etkili bir şekilde tamamladı ve yakın gelecekte potansiyel olarak artan ekonomik değer oluşturdu.
2023 yılında, ikili ticaret, endüstriyel ürünlerden tarımsal ürünlere kadar çeşitli ürünleri kapsayan 2,2 milyar ABD dolarına ulaştı. Bu ticaretin büyük kısmı, ihracat için üretimde kullanılan endüstriyel ürünler, özellikle sermaye mallarından oluşuyor. İki ülke arasındaki toplam ticaret değeri ve ihracat ve ithalat 2024’ün ilk yarısında yaklaşık yüzde 23 oranında düşmesine rağmen, Türkiye’nin Tayland ile olan ticaret açığı bu dönemde bir miktar iyileşme gösterdi.
İki ülke arasındaki ticaret ilişkilerinin hedeflerinden bahsedebilir misiniz?
Türk hükümeti, Tayland da dahil olmak üzere küresel ticaret ortaklarıyla dengeli ve sürdürülebilir dış ticarete öncelik veriyor. Türkiye’nin ülkelerimiz arasındaki iki yönlü ticareti artırmaya odaklanmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Tayland’ın Türkiye Büyükelçisi olarak, yakın işbirliğini desteklemeye ve ülkelerimiz arasındaki ticaret ve ekonomik bağların tanıtımını artırmaya kararlıyım. Türk Hükümeti’nin devam eden ekonomik politikalarından olumlu sonuçlar bekliyoruz ve Türkiye ekonomisinin güçlü performansını sürdüreceğinden ve büyümeye devam edeceğinden eminiz. Serbest Ticaret Anlaşması (STA) da dahil olmak üzere anlaşmalar ağının genişletilmesi, iki ülke arasındaki ticareti artırmanın temel araçlarından biridir. Tayland Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Ticaret Bakanlığı arasındaki STA müzakereleri 2017’de başlamıştı şu anda her iki tarafın meşru endişeleri göz önünde bulundurularak olası ilerleme yolları görüşülüyor. Tayland ve Türkiye arasındaki ticaret anlaşması tamamlandığında, her iki ülkeden iş insanlarının büyük fayda sağlayacağından eminim, çünkü bu ikili ticareti kolaylaştıracak ve güçlendirecek ve nihayetinde ticaret hacmini arttıracaktır. Dahası, iki iş topluluğumuz için artan ticaret fırsatı, Tayland ve Türkiye’nin ötesinde bölgesel ticarete fayda sağlayacaktır, çünkü her ülke diğeri için kendi bölgesine önemli bir geçit olabilir.
Tayland’ın Türk iş adamlarına sunduğu avantajlardan bahsedebilir misiniz?
İş heyetleri, Tayland-Türk özel sektörleri arasındaki halklar arası ve ekonomik ilişkileri güçlendirmede önemli bir rol oynamıştır. Her iki ülke de stratejik olarak önemli ticaret yolları üzerinde yer almaktadır ve birbirleri için daha geniş bölgelere açılan kapı görevi görebilir. Türkiye, Tayland ürünlerinin ve mallarının Avrupa, Orta Doğu, Orta Asya ve Afrika’ya ulaşması için ideal bir merkezdir; Tayland ise Türk ihracat ürünlerinin Asya-Pasifik’e lojistik merkezi olarak hizmet verebilir.
Rekabetçi fiyatlarla mükemmel kalitede Tayland ürünleri sunan olağanüstü girişimcilerimiz var. Her iki taraf arasındaki sermaye malları ticaretini artırmak, birbirimizin bölgelerindeki varlığımızı genişletirken iş tedarik zincirlerini de geliştirebilir. Tayland ayrıca çok dost canlısı bir yatırım ortamına sahiptir ve ortaklarımız için en iyi teşvikleri sunar. Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olan Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’nin (ASEAN) bir üyesi olarak Çin, Japonya, Kore, Hindistan, Hong Kong, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi büyük ülkelerle serbest ticaret anlaşmalarımız (STA’lar) bulunmaktadır. Bu anlaşmalar yeni pazar fırsatları yaratıyor ve Türk şirketlerini çekmeye yardımcı oluyor.
Şu anda BEKO, HİDROMEK, KORDSA, Hayat Kimya, Tuğba Süt Ürünleri ve Farplas gibi önde gelen Türk şirketleri Tayland’a yatırım yaptı. Son zamanlarda Tayland Hükümeti, Tayland’ı turizm, sağlık ve tıbbi hizmet, tarım ve gıda, havacılık, lojistik, geleceğin mobilitesi, dijital ekonomi ve finans alanlarında küresel bir merkez haline getirmeyi amaçlayan “Ignite Thailand” vizyonunu tanıttı. Bu sektörlerde Türk ortaklarımızın daha fazla katılımını görmek istiyoruz.
Ankara’daki Tayland Kraliyet Büyükelçiliği, Tayland’a gelen Türk girişimcilik faaliyetlerini desteklemek ve kolaylaştırmak için Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesindeki Tayland-Türk İş Konseyi de dahil olmak üzere birçok Türk iş adamı ve çeşitli kuruluşlarla aktif olarak işbirliği yapmaktadır.
Taylandlı iş adamlarının Türkiye’ye yaklaşımı ve yatırımları hakkında bilgi verebilir misiniz?
CP ve Indorama gibi önde gelen Taylandlı şirketler, uzun yıllardır Türkiye’ye önemli yatırımlar yaptı. CP Türkiye örneğinde, Türkiye’deki uzun süreli varlığı (otuz yıldan fazla) Taylandlı iş adamlarının Türkiye’nin uzun vadeli ekonomik potansiyellerine olan güvenini yansıtıyor. Türkiye’nin sağlam altyapısı, dinamik ekonomik yapısı ve ortamı ve stratejik konumu göz önüne alındığında, daha fazla Taylandlı şirketi bu pazardaki fırsatları keşfetmeye teşvik ediyoruz.
Türk Hava Yolları ve Thai Airways, Bangkok’tan İstanbul’a günlük direkt uçuşlar sunuyor ve Türk Hava Yolları ayrıca İstanbul ve Phuket arasında direkt uçuşlar düzenliyor. Her iki havayolu da daha fazla iş birliğini geliştirmek için bir mutabakat zaptı imzaladı. Ayrıca, yaklaşık 130 ülkede 340’tan fazla uluslararası varış noktasına bağlanan Türk Hava Yolları’nın lojistik ağı, Tayland özel sektörlerinin küresel erişimini genişletmesi için değerli fırsatlar sunuyor. Son zamanlarda, Tayland Kraliyet Büyükelçiliği, iki ülke arasındaki yatırım iş birliğini geliştirmek amacıyla hem Türkiye Cumhurbaşkanlığı’ndaki Türk Yatırım Ofisi (T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi) hem de Tayland Yatırım Kurulu (BOI) ile temas halindedir. Tayland tarafı, Temmuz 2024’te resmen açılan Riyad’daki BOI Ofisi’ndeki yeni müdürü, Türkiye’den (Türkiye’deki daha fazla Tayland yatırımı dahil) sorumlu olacak şekilde atadı ve hem Tayland’la ilgilenen Türk yatırımcılar hem de Türkiye ile ilgilenen Taylandlı yatırımcılar daha fazla bilgi ve tavsiye için Riyad’daki BOI Direktörü/Bakan-Danışmanı’na (Yatırım) başvurabilirler. Büyükelçilik ayrıca, iki ülke arasındaki iş ortaklığını daha da geliştirme umuduyla, tüccarlar, sanayiciler veya potansiyel yatırımcılar dahil olmak üzere Tayland ve Türk iş sektörleri arasındaki alışverişleri ve temasları desteklemektedir.EYLÜL2024