TSK’ya ve savunma sanayinin öncü kuruluşlarına araç sağlamak için hazırız
Ürünleri, Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarında aktif olarak kullanılan Koluman Otomotiv Endüstri, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki ürünleriyle de ön plana çıkıyor. TSK’nın standartlarından geçmenin sektör üreticileri için önemli bir adım olduğuna dikkat çeken Koluman Otomotiv Endüstri Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık, envantere kazandırdıkları ürünlerin operasyon sahalarında başarılı şekilde görevini icra ediyor olduğunu görmenin önemini işaret etti.
Savunma sanayi alanında geliştirdiğiniz ürünler ile ilgili bilgi alabilir miyiz?
1999’dan bu yana TSK’ya ve başta TSKGV iştirakleri olan ASELSAN ve ROKETSAN gibi çözüm ortaklarımıza araç üstyapısı konularında hizmet veriyoruz. Savunma sanayine üstyapı tasarım, üretim ve entegrasyon alanlarında hizmet vermeye başlamamızla birlikte savunma sanayi kültürümüzün de oluşumu başlamış oldu. Savunma Sanayi tarihimizin önemli dönüm noktası sayılan, Türkiye’nin ilk yerli Alçak ve Orta İrtifa Hava Savunma Sistemi HİSAR Projesinin paydaşlarından biri olarak araç ve üstyapı tedarikçisi olmak bizi gururlandırdı ve çalışmalarımızı hızlandırdık.
2017 yılında geliştirmeye başladığımız DERMAN 8×8 Zırhlı Lojistik Destek Aracımız ile de araç üreticisi olarak sektördeki yerimizi aldık. 4×4’ten 8×8’e kadar zırhlı ve zırhsız taktik tekerlekli araç üretimi yapıyoruz. Aynı zamanda üstyapı tasarım, üretim ve entegrasyon faaliyetlerimize ve mevcut projelerimize devam ediyoruz. Üstyapı entegre edilmiş araçları, çalıştığımız kuruluşlar için üretmek ve anahtar teslim olarak sunmak temel işimiz diyebiliriz.
Geliştirdiğiniz ürünlerin TSK envanterine girmesi sektörde size ne gibi avantajlar sağlamaktadır?
TSK envanterine ürün vermek öncelikle bizler için bir gurur kaynağı. Türk Silahlı Kuvvetleri, ürün seçimini birçok kriteri eş zamanlı değerlendirerek yapan bir ordu. TSK’nın standartlarından geçmek sektör üreticileri için önemli bir adım.
Koluman olarak, bugüne kadar envantere kazandırdığımız ürünlerin operasyon sahalarında başarılı şekilde görevini icra ediyor olduğunu görmek, hali hazırda üretimi devam eden projelerimizde bizlere motivasyon ve kararlılık sağlıyor.
Koluman Otomotiv Endüstri’nin ürünleri, Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarında aktif olarak kullanılıyor. Üç kıtada ürünlerimizin bulunması müşteri ihtiyacını karşılamaya yönelik faaliyetlerin bir sonucu olup, satış sonrası hizmetlerimiz ile de ürünlerimizin arkasında tereddütsüz durduğumuzun bir göstergesi.
TSK envanterindeki ürünlerimiz arttıkça kullanıcılar, ürünlerimizin kalitesiyle kendisini kanıtladığına şahit olacaklardır.
Ar-Ge faaliyetlerine verdiğiniz önemi biliyoruz. Konu ile ilgili bir değerlendirme alabilir miyiz?
Biliyorsunuz fabrikamız, Mersin’de 300 dönümü aşkın bir sahada üretim yapıyor. Bu üretim sahamızda yer alan Ar-Ge Merkezimiz, Mersin’in ilk Ar-Ge Merkezi olma özelliği taşıyor.
Endüstri 4.0 dönüşümüyle eş zamanlı ilerlemek için sürekli iyileştirme çalışmaları gerçekleştirmekte ve büyük veri alanında oluşturduğu kurumsal hafıza ile de sürdürülebilir ekosistem yaratmak emek harcıyoruz. Bilimsel araştırma ve laboratuvar imkânlarını genişleterek katma değerli üretim ve ihracat hedefleri doğrultusunda, tamamen otomasyona dayalı robotlu kaynak ve boya teknolojisiyle operasyonlarını sürdürüyoruz. Mükemmellik modeliyle de altyapı gelişimini, Ar-Ge niteliği yüksek özgün ürünlerle sağlıyoruz.
Savunma Sanayi özelinde; DERMAN ailesinde Araç ve Çekici konseptinde balistik korumaya sahip 2 araç geliştirdik ve IDEF21’de sergiledik. İlave olarak hem 8×8 hem de 6×6 Soft Cab tasarımlarımız tamamlandı ve şu an üretimdeyiz. HİSAR Projesi başta olmak üzere seviyeleme ve stabilizayon ihtiyacı duyan sistemler için geliştirdiğimiz Elektro Mekanik Düzleme Sistemi başlıca projelerimizden. Yapay Zeka ile konteyner taşıma aracının yüklenmesi, DERMAN’ın otonomlaştırılması ,kabin üstü drone teknolojisi ilgilendiğimiz projeler arasındadır.
Ankara’da Balgat’taki Holding binamızda Koluman Savunma’nın ilk şubesini açtık. Orta vade planımız Teknokent yerleşkelerinde savunma sanayine yönelik Ar-Ge faaliyetlerini yürüteceğimiz tasarım ofisimizi kurmak, akabinde ise içinde prototip atölyemizin de yer aldığı ikinci Ar-Ge Merkezimizin temellerini atmak.
Ankara yapılanmamızla beraber, otonom teknolojilerinin savunma alanına uygulanmasına yönelik faaliyetleri birinci sıraya alacağız. Paralelinde 6×6 ve 4×4 DERMAN konseptleri ile ürün ailemizi geliştirmek, akabinde ise 10×10 şasi dizaynımızı devreye almak istiyoruz
Sahada elde edilen gelişmeler sonrası ülkemizdeki savunma sanayi ürünlerine ilgiyi artırdı. Bu hususu kendi alanınız açısından değerlendirmenizi istesek neler söylemek istersiniz?
Bizim kendimizi konumlandırdığımız yer ağırlıklı olarak Lojistik Destek Hizmeti. Bütün operasyonlar ya lojistikte kaybedilir ya da lojistikte kazanılır. Temel olarak durduğumuz yer aslında operasyonun bütün kaderini belirleyen ana nokta. Çok basit bir yer gibi gözükür ama özünde oldukça önemli nokta. Bu bağlamda DERMAN’ı, lojistik sağlaması için konteyner taşıyıcı, ikmalin devam etmesi için akaryakıt tankeri ve sahaya personel sevk etmesi için de personel taşıyıcı olarak hizmet sağlaması adına geliştirdik. İhtiyaç duyulması halinde TSK’ya ve savunma sanayinin öncü kuruluşlarına araç sağlamak için hazırız.
Aynı zamanda, hava savunma sistemlerine komuta sağlayan şelter araçları ve radar sistemlerini içeren üstyapılar da çok talep gören araçlar. Mesela; Geçtiğimiz yıllarda Kalkan-II Hava Savunma Radarı’na mobilite sağlayan Unimog aracının tedarikini ve üstyapısının tasarımını/üretimini gerçekleştirmiştik. Şu an yeni talepler doğrultusunda ek siparişlerin üretimine de başladık. Komuta Kontrol Araçlarının tasarımı ve üretimiyle de askeri operasyon sahalarının vazgeçilmezi olan şelterlerin donatımında da uzmanlaştık.
Ürettiğimiz araçların performanslarını direkt yerleşkemizin içerisinde test edebilmek amacıyla %30 yan eğim, %30 dik eğim, %60 dik eğim, sudan geçme, kübik engel, hendek atlama ve torsiyon parkurlarını da bu yıl kurduk. Tasarımından testlerine ve müşteri kabul faaliyetlerine kadar tüm süreçleri Koluman Otomotiv Endüstri’de gerçekleştirebiliyoruz.
Dünyada savunma bütçelerinin artığı bir dönemi gözlemliyoruz. Bu durum bu alandaki ihracatımıza nasıl yansır?
Üretim Tesisimizde ortaya çıkardığımız endüstriyel ürünlerin zaten büyük kısmını Avrupa, Asya ve Afrika’ya ihraç ediyoruz. Bu pazarlarda oldukça aktifiz. Savunma kısmında ise; ürünlerimizi TSK hizmetine sunmak ilk hedefimiz. Şu anda 65 adet askeri konteyner taşıyıcı DERMAN Aracımızın üretim aşamasındayız. Kalifiye edilmiş bu araçları TSK’ya teslim etmemizle birlikte ihracat potansiyellerimizin realize olacağını öngörüyoruz. Bu çerçevede NATO-NSPA ihalelerini yakından takip ediyoruz. Özellikle Avrupa’da ve Asya’da ilgi gördüğümüzü belirtmeliyiz. Güney Asya’daki ülkelerin de yoğun bir ürün talebi var.
Türkiye, savunma alanında son zamanlarda diğer ülkelerin ilgisini çekmeyi başardı. Bu durumun ülke olarak ihracatımıza çok olumlu yansıyacağını düşünüyoruz.
Gelecek dönem hedeflerinizden bahseder misiniz?
Üretim Tesisimizin 2018 öncesinde 22 bin metrekare kapalı sahası vardı. 80 bin metrekareye çıktık. Yalın üretime yönelik Endüstri4.0 prensiplerine göre temiz bir tesis oldu. Bu tesisin üretim kapasitesi çok yüksek. Hedefimiz en yüksek miktarlarla seri üretimler gerçekleştirerek ürünlerimizi kullanıcılara teslim etmek.
Koluman’ın ürünlerindeki kalitesi ile anılmasından gayet memnunuz.MAYIS2022