TÜRK LOYDU MİLDEN (MİLLİ DENİZALTI) PROJESİ İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLADI
Kurulduğu 1962 yılından beri ticari gemilerin klaslanması konusunda büyük yol kat eden Türk Loydu, özel sektörde inşa edilen ilk askeri gemi olan TCG Yarbay Kudret Güngör gemisinin 1996 yılında klaslanması ile Savunma Sanayii projelerindeki yolculuğuna başlamış, sonrasında 8 adet Eğitim Botu ve 2 adet askeri tankerin de (TCG Yzb. İhsan TULUNAY ve TCG Alb. Hakkı BURAK) klaslama faaliyetlerini gerçekleştirmiştir.
26 Ağustos 2005 tarihinde Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile imzalanan “MİLGEM Prototip Gemi Klaslama Sözleşmesi” ile muharip sınıf askeri gemilerle tanışmıştır. Geminin Tekne, Makine ve Elektrik Donatımlarının proje ve hesapları Türk Loydu Kuralları’ na göre ve geminin klas işareti çerçevesinde incelenerek 6 Nisan 2011 tarihinde Dizayn İnceleme Sertifikası verilmiştir.
İlk kez milli ve yerli imkânlarla gerçekleştirilecek böyle bir projenin paydaşlarından olmak Türk Loydu için büyük bir gurur vesilesi olmakla birlikte, bugün muharip gemiler, helikopter taşıma gemileri, karakol botları, çıkarma gemileri, özel maksatlı gemiler (denizaltı kurtarma gemisi, kurtarma yedekleme gemileri), denizde ikmal gemileri, askeri tankerler, eğitim botları gibi çok geniş bir yelpazede gemiler; özel tersanelerde milli dizaynla, ciddi yerli katkı payı ile Türk Loydu gözetimi altında inşa edilebiliyorsa elbette bu Türk Loydu teknik ekibinin katkılarının yanı sıra son 20 yılda uygulanan başarılı politikaların ve Savunma Sanayi Başkanlığı ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın Türk Loydu’na olan güvenlerinin ve desteklerinin sonucudur.
Savunma Sanayi projelerinde yer almaya başladıktan sonra;
- Türk Loydu teknik personeli hem plan onay bazında hem sörvey bazında askeri gemiler hakkında derin bir tecrübeye sahip olmuştur.
- Yurt içinde ve özellikle yurt dışında başka klas kuruluşlarından hazır sertifikaları olan çok önemli firmalar dahi askeri projelerde kullanılan malzemeleri için Türk Loydu’ndan sertifika talep etmişlerdir.
- Türk Loydu, 2011 yılında INSA (International Naval Safety Association) üye olup bu sene de konsül üyeliğine seçilmiştir.
- Askeri klaslar için çok önemli bir kuruluş olan ve 2006 yılında Türk Loydu’nun üye olduğu NSCA (Naval Ship Classification Association)’ da 2019 yılında Başkan yardımcılığı, 2020 yılında ise başkanlık görevini yürütecektir.
- Bunların yanı sıra ticari gemilerin klaslanması ile ilgili kurallara sahip olan Türk Loydu, MİLGEM projesinin başlamasıyla askeri gemilerle ilgili kurallarını da oluşturmaya başlamış ve bugün her tip askeri gemiye hitap edebilecek Askeri Gemi Klaslama Kuralları’na sahip olmuştur.
- Özel tersanelerin, yurt içinde kazandıkları askeri gemi inşa tecrübelerini yurt dışında da sürdürme hamleleri sonucu Türkmenistan, Katar gibi ülkelere yapılan askeri gemilerde de Türk Loydu klası gerçekleşmiştir.
- Savunma Sanayi Başkanlığı ve projelerin paydaşlarıyla geniş bir iletişim ağı kurulmuştur.
Milli Denizaltı (MİLDEN) Projesi, MİLGEM gibi uzun soluklu bir proje olup hâlihazırda personel atamalarının gerçekleşmeye başladığı ve MİLDEN Proje Ofisinin denizaltı inşa konusunda tereddütsüz büyük tecrübeye sahip Gölcük Tersanesi Komutanlığı bünyesinde çalışmaya başladığı öğrenilmiştir. Bu projede de yetkililer tarafından Türk Loydu olarak “Dizayn İnceleme Sertifikası” verileceği belirtildiğinden öncelikle Denizaltı Kurallarımızın geliştirilmesi ve istenen seviyeye gelmesi için çalışmalar başlatılmıştır. OCAK 2020