Türk markasının dünyada alanında dev olabileceğinin örneği olmaya devam edeceğiz

70 yıl önce Cahit Aral’ın Kayseri’de temelini attığı Samsun Yurt Savunma bugün uluslararası arenada kendi yerini oluşturuyor. 2021 yılında 110 milyon Dolarlık ihracat seviyesine ulaştıklarını belirten Samsun Yurt Savunma Genel Müdürü Cahit Utku Aral, gelinen noktayı ve gelecek hedeflerini dergimize aktardı.

Samsun Yurt Savunma olarak 24 yılı geride bıraktınız. Bu açıdan gelinen noktayı aktarır mısınız?

Bilindiği üzere her ne kadar Osmanlı döneminde de savunma alanında girişimler olsa da esas köklü ve modern yatırımlar Türkiye’de 80’li yılların başında yapılmıştır.  Başta bugün ki adı ile Savunma Sanayii Başkanlığımız, yine TSKGV Şirketlerimiz 80’li yıllarında başında kurulmuştur. Gelecek vizyonu ile kurulan bu kurumlar ve de o dönemin özel savunma şirketleri 2000’li yılların başlarında ciddi problemler yaşamış ve tekrar bir formasyona girme ihtiyaçları doğmuştur. O zaman ki Savunma Sanayimizin yöneticilerinin vizyonu ve dünya görüşleri ışığında başlatılan projeler ile bugün Türk Savunma Sanayi, gelişmiş ülkelerin çoğunun sahip olmadığı insansız sistemlere, füzelere/mühimmatlara ve teknolojilere sahip hale gelmiştir. Tabi şuan gelinen noktayı zorlu şartlarda hayatta kalmayı başarmış bir çocuk gibi tanımlayabiliriz ve daha yapılacak çok şey ve verilecek çok savaş var.  

Bugün Türk Savunma Sanayinin ilk 15 oyuncusundan biri olan SYS, savunma sanayi alanındaki faaliyetlerine 1998 yılından başladı. Samsun’da bulunan 3, İstanbul’da buluna 1 ve ABD’de bulunan 1 üretim tesisi ile toplam 5 fabrikaya sahiptir. 1998 yılında toplam 30 kişilik bir ekip ile Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarına başlayan SYS, bugün 850 kişilik kadrosu ile yıllık 110 Milyon Dolarlık savunma sanayi ürün satışı gerçekleşmektedir. Ayrıca 2022 yılında ABD’de gerçekleştirilecek 25 Milyon Dolarlık yatırım ile 2023 yılında da 45 Milyon Dolarlık ek satış elde edilecektir.  SYS olarak 2025 yılına geldiğimizde tüm şirketlerimizin toplam cirosunun 220 Milyon Dolar seviyesinde olacağını hedeflemekteyiz.

SYS olarak firmamızın büyük hedefleri bulunmakta bu sebeple gelinen noktalar firmamızı asla tatmin etmemektedir. Aral Ailesi olarak sanayicilik geçmişimiz bundan 70 sene öncesine dayanmaktadır. Rahmetli Cahit Aral Kayseri’de 9 fabrika kurmuş, o zamanlarda alanında Türkiye’nin en büyüğü olmayı başardığı gibi, yurt dışı pazarlarında da önemli başarılar elde etmiştir. Yukarıda belirttiğimiz 80’li yılların başında yapılan savunma sanayi alanında başlatılan SSB kurumumuzun, TSKGV şirketlerimizin kurucusu dönemim Sanayi ve Ticaret Bakanıdır Bugün de bu vizyonun mirasçıları olarak dünyada iş yapma şartlarının zorlaştığı bu dönemde bir Türk markasının dünyada alanında dev olabileceğinin örneği olmaya devam edeceğiz.

Samsun Yurt Savunma olarak gelecek hedeflerinizi aktarır mısınız?

SYS olarak alanında en iyi olan insan gücümüz ile silah ve entegrasyon çözümleri geliştirmeye devam edeceğiz. Bu zamana kadar ne Türkiye’de ne de yurt dışında önümüze gelen her projeye vizyonsuz şekilde atlamaya çalışmadık, bugün yapmakta olduğumuz projelerin hepsi bizim firmamızın kendi vizyon projesidir. Bunun en önemli örneği bugün teslimatlarına başlanan M2 uçak savar projemizdir. O dönemlerde Özel Sektörün uzun namlulu silah üretim izni olmamasından ötürü, Savunma Sanayii Başkanlığımıza bu projeyi yapmak için dosyamızı ilk 2012 yılında verdik. Tüm verdiğimiz mücadeleler sonucunda devletimizin hiçbir kaynağını kullanmayacak şekilde 2018 yılında sözleşmeyi imzalayıp, kalifikasyonlarımızı tamamlayıp, 2021 yılında Milli Savunma Bakanlığından üretim izin belgesi aldık. Kısacası bugün yapmakta olduğumuz tüm silahlar, mekanik ve elektromekanik ve de robotik çözümler firmamızın kendi vizyon projeleridir.

Gelecekte de bu kararlılık ile inandığımız projeleri yapmaya devam edecek ve sadece bir Türk markası değil dünya markası olmanın gereklerini yerine getirmeye devam edeceğiz.

2021 yılı açısından faaliyet alanınızı kapsayan savunma pazarının geldiği noktayı ve gelecek beklentilerinizi aktarır mısınız?

Her geçen yıl sadece savunma sektöründe değil tüm sektörlerde iş yapmak daha da zorlaşıyor.  Teknoloji geliştikçe üretmek kolaylaşıyor, bu sebeple fark yaratmak için inovatif fikirler ve ürünler gerekiyor. Bu sebeple patentin önemi artıyor ve patentli ürünlerin korunması da detaylı takip gerektiriyor.

Bu dönemde Savunma Sektörü olarak avantajımız, yaşanan pandemi süreci ve yaşanan sosyolojik problemin hem bireysel hem de ülkeler de güvenlik sorgulaması yaratıyor olması.  Bu kaygılar sebebi ile başta ABD’de olmak üzere bireysel silahlanma arttığı gibi, sınır güvenliği ihtiyacı sebebi ile de kolluk kuvvetlerinin ürünlerimize talepleri artmaktadır. Canik markası altında üretmekte olduğumuz silahların içerisinde hem tabancalar hem de makinalı tüfekler bulunduğundan firmamızın ürünlerine olan talep, bu dönemde artış göstermiştir. Ayrıca silahlara ek olarak Unidef ve Unirobotics firmalarımızda geliştirmekte olduğumuz uzaktan kumandalı kulelerimizin de hem sınır güvenliği maksadı hem de insansız hava araçlarına karşı önleyici unsur olarak talepler artmıştır.

Bu durumun minimum önümüzdeki 5 yıl devam edeceğini ön görüyoruz. Bu süre zarfında da hem yeni silahlar geliştirmiş hem de entegrasyon alanında önemli projelerimizi tamamlamış olacağız. Bu süreçte önem verdiğimiz projelerimizden biri Unirobotics ve Havelsan Firmaları arasında imzalanan uzaktan kumandalı atış kontrol sistemi olmuştur. Hem deniz platformlarında hem de kara platformlarında kullanılacak olan kulemizin kalifikasyon testlerine 2023 yılında başlanacaktır. Bu proje ile hem silah hem de kuleye sahip çok stratejik bir ürün portföyüne sahip olmuş olacağız.

Ağır makineli tüfek konusunda yurt dışındaki ilgiyi aktarır mısınız?

Canik M2 QCB ağır makinalı tüfeğimiz şuan Azerbaycan, Kuveyt, Irak, Nijerya Orduları tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Yine Nurol Makine Firmamızı Ejder Zırhlı Araçları üzerinde ihracatı gerçekleşmiştir. Mart ayında yine Azerbaycan’da Thales Firmasının kuleleri ile gemilerinde kullanılmak üzere ihracat gerçekleştirilecektir. 2022 yılında orduların bizden direkt alımlar gerçekleştirdiği bir yıl olması yanında platform üreticileri ile de yakın çalışmalar yapacağımız bir yıl olacağını ön görmekteyiz. 2022 için hedeflediğimiz 1.500 adetlik makineli tüfek satışını gerçekleştireceğiz ve bu satış ile entegrasyon çözümlerimiz dahil 2021 yılına ek olarak 30 Milyon Dolarlık bir ciro elde etmiş olacağız.  

Türk savunma sanayi ihracatı 2021 yılında 3.2 milyar Dolar seviyesine çıkmıştır. Türk savunma sanayi ürünlerindeki ihracat artışının önemini ve sektöre katkılarını aktarır mısınız?

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin ihracatı geçen yıl yüzde 32,9 artarak 225 milyar 367 milyon 676 bin dolara ulaştı. Savunma ve havacılık sanayisi ise yıllık yüzde 41,5’lik ihracat artışıyla Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans gösterdi. Bilindiği üzere firmamız 2020 yılı verilerine göre Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği tarafından Namlu Silahlar Kategorisinde En Büyük İhracatçı ödülüne layık görüldü. 2021 yılında da Samsun Yurt Savunma olarak ihracatımızı dolar bazında %40 arttırmış ve yine 2021 yılında da Namlu Silahlar Kategorisinde En Büyük İhracatçı olmuş olduk. Tüm kategorilerde de Savunma İhracatında ilk 10 firma arasında yer almak ve tek silah üreticisi olmak da yine bizi çok mutlu etti.
Tabi 2020 ve 2021 yıllarına Baykar Firmamız en çok savunma ürünü ihracatı gerçekleştirmesi ve TSKGV Şirketlerimizin’ de çok üstünde performans sergilemiş olması bizi ayrıca sevindirdi.MART2022