Türk yatırımcıların Özbekistan’a ilgisi her geçen gün artmaktadır
Özbekistan’ın en iyi bankası seçilen Ziraat Bank Uzbekistan, 5 şubesiyle sağlıklı büyüme, teknolojik gelişim, sürdürülebilir karlılık hedefi doğrultusunda faaliyetlerine devam ediyor. Türkiye Özbekistan ticari ilişkilerinin geliştiği bir dönemde bankanın Özbekistan’daki faaliyetlerini ve iki ülke ticari ilişkilerinin değerlendirdiğimiz Ziraat Bank Uzbekistan Genel Müdürü Zafer Canpolat sorularımızı yanıtladı.
Türkiye Özbekistan ticari ilişkilerin gelişimiyle ilgili gözlemlerinizi aktarır mısınız?
Türkiye – Özbekistan ticari ilişkileri son yıllarda hızlı bir şekilde gelişmektedir. Türkiye, Özbekistan’ın ilk 5 ticari ortağı arasında yer almaktadır. Covid-19 pandemisine rağmen Türkiye, orta – uzun vadede Rusya ve Çin’den sonra Özbekistan’ın üçüncü ticaret ortağı olma yolunda hızla ilerlemektedir.
Ziraat Bankası olarak Özbekistan’da yaptığınız çalışmaları aktarır mısınız?
Ziraat Finans Grubu’nun bir üyesi olarak Bankamızın başta gelen amaçlarından birisi, Özbekistan ile Türkiye ve Ziraat Finans Grubu’nun faaliyet gösterdiği diğer ülkeler arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunmak, dış ticaretin finansmanında güçlü rol oynamak ve sektör payımızı artırmaktır. Bankamızın temel hedefi, Özbekistan ile Türkiye arasında ticari işlemlerde ana banka olmaktır.
Bankamız, Özbekistan yerel mevzuatı çerçevesinde müşterilerine geniş bir ürün yelpazesiyle hizmet vermekte olup, uygun görülecek bölgelerde şube sayısını arttırarak ve şube dışı hizmet kanallarını (dijital bankacılık, kartlı sistemler, ödeme sistemleri vb.) geliştirerek büyümek istemektedir.
Özbekistan’a Türk yatırımcıların ilgisini ve pazarın fırsatlarını aktarır mısınız?
Türk yatırımcıların Özbekistan’a ilgisi her geçen gün artmaktadır. Ülkede son üç yıldır açılan yabancı şirketler arasında en büyük payı Türk sermayeli şirketler almaktadır. Hali hazırda Türk şirketlerinin daha çok tekstil, inşaat, enerji, turizm (otel işletmeciliği), yeme-içme sektörü, seracılık alanlarında aktif olduğu gözlemlenmektedir. Bu sektörler dışında Türk firmaları için tarım/hayvancılık ve tarıma dayalı sanayi (özellikle et üretimi ve işleme, konserve vb.), sağlık, eğitim, bilgi teknolojileri, paketleme ve ambalaj, soğuk zincirini korumaya dönük lisanslı depoculuk ve nakliye gibi alanlarda çok ciddi yatırım imkanı bulunmaktadır.
Ziraat Bankası’nın Özbekistan’da bankacılık sektöründeki yerini aktarır mısınız?
1993 yılından 2018 yılına kadar ülkenin önde gelen bankalarından Agrobank’la %50 ortaklıkla “Uzbekistan Turkish Bank (UTBANK)”, 2018 yılından bu yana ise %100 Ziraat Bankası sahipliğinde “Ziraat Bank Uzbekistan” adıyla faaliyet gösteren Bankamız 5 şubesiyle “sağlıklı büyüme, teknolojik gelişim, sürdürülebilir karlılık” hedefi doğrultusunda faaliyetlerine devam etmektedir.
Global Finance Dergisi’nin 2022 yılı Mayıs sayısında “Özbekistan’ın en iyi bankası” seçilen Bankamız, 2019 yılından bu yana büyüme ve modernizasyon stratejisi izlemekte olup, orta uzun vadede ülkedeki ilk on banka arasında yer alma hedefindedir.
Türkiye Özbekistan ticari hedefi 5 milyar dolar olarak belirlendi. İki ülke arasındaki ticari potansiyeli aktarır mısınız?
Son yıllarda hızla gelişen ve 2021 yılı sonunda dengeli bir şekilde yaklaşık 3,5 milyar USD olarak gerçekleşen iki ülke arasındaki ticaretin 2024 yılı sonuna kadar 5 Milyar USD’ye ulaşması beklenmektedir. Orta vadeli hedef ise 10 Milyar USD’dir. Türkiye, Özbekistan’dan ağırlıklı olarak renkli metallar (altın, gümüş, bakır vb.) ile pamuk ve pamuğa dayalı ürünleri talep ederken; Özbekistan’ın Türkiye’den talebi daha çok makina-ekipman ile kimyasallara yöneliktir.
Ürün yelpazesinin genişletilmesi, tercihli ticaret anlaşması yapılması, çifte vergilendirme anlaşmasının genişletilmesi ile Özbekistan-Türkiye ticareti daha da artacaktır.EYLÜL2022