Türkiye, dünya turizminde yükselen bir yıldız oldu

The Westin İstanbul Nişantaşı Yönetim Kurulu Başkanı Koray Göksu:

Ülkemizde turizm yatırımları 2022 yılında elde edilen başarılardan sonra önem kazandı. Pandemi döneminde gelecek öngörüleri doğrultusunda yatırımlarına hız veren yatırımcıların 2023 yılından beklentileri oldukça yüksek. Gustosu, dinamizmi ve çeşitliliği ile ön plana çıkan bir destinasyon olan Nişantaşı’nda yakın zamanda açılışı gerçekleştirilen The Westin İstanbul Nişantaşı,  müşterilerine hizmet vermeye başladı. Markanın Türkiye’deki ilk oteli olma özelliğini taşıyan The Westin İstanbul Nişantaşı, Westin markasının wellness odağını şehir merkezine taşıyor.

Ülke turizmini ve yapılan yatırımın detaylarını okuyucularımızla paylaşan The Westin İstanbul Nişantaşı Yönetim Kurulu Başkanı Koray Göksu, sorularımızı yanıtladı.

Ülkemizi yasa boğan deprem felaketi hepimizi derinden etkilese de yaraları sarmak için çalışmaya ve üretmeye devam etmeliyiz. Bu bağlamda sorularımıza geçmeden önce içerisinde bulunduğumuz durum ile ilgili duygu ve düşüncelerinizi alabilir miyiz?

Maalesef ülkemiz tekrar acı bir deprem felaketi ile karşı karşıya kaldı. Ülkemizin başı sağolsun, üzüntümüz büyük, duygularımız çok yoğun…

Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralı afetzedelerimize de acil şifalar dilerim.

Ülkemiz maalesef dünyanın en aktif fay hatlarının yoğunlaştığı bir coğrafyanın üzerinde konumlanıyor ve deprem riskimiz bundan sonra da çeşitli bölgelerimizde devam edecek. Bu doğrultuda depreme karşı alınabilecek güvenlik önlemleri için tüm ülke olarak beraber çalışıp elimizden geldiğince yeni depremlere karşı hazırlıklı olmalıyız. 

Türkiye’deki turizm sektörü ile ilgili güncel bir değerlendirme yapmanızı istesek neler aktarmak istersiniz?

Türkiye, başta İstanbul, Ege ve Güney sahilleri ve Kapadokya olmak üzere, dünyada eşi benzeri olmayan kültürel ve coğrafi özelliklere sahiptir. Türkiye, Pandemi sonrası 2022’nin ikinci yarısında dünya turizminde yükselen bir yıldız oldu. Gelişen kaliteli konaklama imkanları, yeme içme sektöründeki ulusal ve uluslararası markaları, kültürel özellikleri ve doğası ile dünya turizminde hak ettiği payı daha da yukarılara çıkararak alacağından eminiz. Aynı zamanda, Türkiye’de sağlık turizmi, doğa turizmi ve kış turizmine talebin artmasını bekliyoruz. Yeni faaliyete geçecek olan termal turizm alanları, kış turizmi merkezleri, yayla merkezleri de bu talebe cevap vermek üzere planlanıyor. Rusya, Türki Cumhuriyetler, Orta Doğu ve Batı Avrupa Türkiye’nin en çok talep gördüğü pazarların başında geliyor.

Turizmin geleceğine dair öngörüleriniz neler?

Covid 19 Pandemisi sonrasında gözlemlediğimiz gibi, dünya genelinde turizm rakamlarında oldukça yüksek bir artış gözlemlenmektedir. Her ne kadar, pandemi sonrası teknolojinin desteği ile ilk etapta iş seyahatleri ile ilgili bir azalma söz konusu olsa da; iş amaçlı ziyaretler, fuarlar ve kongreler pandemi öncesi dönemdeki dinamiklerine hızla geri dönüyor. Aynı zamanda dünya nüfusundaki artış, yine teknolojik gelişmeler doğrultusunda iş yaşamında özerklik ve esnek çalışma dolayısı ile zamanın daha iyi yönetilebilmesi, teknolojinin desteği ile eğitim ve kültür düzeyindeki artış gibi faktörler dikkate alındığında, turizm rakamlarındaki artışın daha da yükselmesi bekleniyor. Gezginler bütçelerine ve arzu ettikleri deneyime göre, seyahat rotalarını belirleyecekler. Artan dijitalleşme doğrultusunda, herkesin kendine hitap eden seyahat deneyimini tasarlaması artık çok daha kolay.

Önümüzdeki dönemde İstanbul’un, kültür turizmi ve sağlık turizmi açısından çok önemli bir destinasyon olmaya devam etmesini bekliyoruz. Ayrıca zengin mutfak kültürü ile İstanbul’un gastronomi turizmi açısından da önümüzdeki yıllarda ön plana çıkmasını bekliyoruz. Bunun en önemli göstergelerinden biri geçtiğimiz aylarda İstanbul’daki restoranların ilk kez Michelin Rehberine girmiş olmasıdır.

Cruise yani Kurvaziyer turizmi yolcu sayısı ve profilinin yanı sıra liman ziyaretleri, limana yakın yerlere ziyaret ile alışverişlerden oluşan içeriği sayesinde her anlamda ülke ekonomisine ciddi katkı sağlamaktadır. Türkiye; bu anlamda yakın zamanda özellikle de İstanbul’da ciddi kayıp yaşasa dahi Galataport’un açılması ile tekrar eski günlere ve daha ilerisine gitme anlamında olumlu sinyaller aldı. Şu an için limana gelen Cruise gemilerinin yolcuları, otellerde konaklama yapmadan tekrar gemilerine dönüyorlar.

Fakat 2023 ve özellikle 2024’de içeriğin genişlemesi ve gelişmesi ile birlikte konaklama sektörünün de bu pazardan payını almasını planlıyoruz. Bunun haricinde ‘River Cruise’ (Nehir Cruise) operasyonlarının tekrar canlanması ile farklı ülkelerde gerçekleşen Cruise operasyonlarının pre – post kalışları (öncesi ve sonrası) için İstanbul tekrar devreye girmiş durumdadır.

Turizmdeki trendlerde şu an neler çok popüler? Gelecek yıllarda nelerin öncelikli trend olacağını düşünüyorsunuz?

Dünyadaki sosyokültürel değişimden ve genç nesillerin deneyime yönelik arayışından yola çıkarak, ağırlama sektöründe farklılaşan bir misafir deneyimi yaşatmak oldukça gündemde. Net bir konumlandırmaya sahip; marka vaadi, lokasyonu, fiziksel özellikleri ve hizmet kültürü arasında bir uyum olan, bir hikayesi olan ve bu hikayeye uygun olarak hizmet felsefesi ile ilgili tüm detaylar özenle planlanmış, hedef kitlesi net olan ve misafirin beklentisine uygun kişiselleştirilmiş bir deneyim yaşatan ürünler ön planda ve önümüzdeki dönemde de olmaya devam edecek. Bu doğrultuda, günümüz gezgininin otantik ve eşsiz deneyim arayışına cevap verebilecek ürün ve alternatifler ön plana çıkacak.

Aynı zamanda, turizmde dijitalleşme, milenyum neslinin ihtiyaçları doğrultusunda, artan bir trend olarak dikkat çekiyor. Turizmde dijitalleşme, hem misafirin ürün seçimi ve karar verme aşamasında hayatını kolaylaştırmak, hem de ihtiyaçlarını daha iyi anlayıp kişiselleştirilmiş hizmet sunabilmek açısından gelecek dönemde önemini giderek daha da artıracak.

Türkiye’deki ilk Westin Oteli size emanet edildi. Marriott Grup ile yollarınız nasıl kesişti?

Farklı sektörlerde yatırım yaptıktan sonra, otelcilik yatırımları için de fırsat bir proje beklerken, Lotus Nişantaşı karma proje içerisindeki otel binası karşımıza çıktı. En güçlü uluslararası otel gruplarının her biri ile masaya oturduk ve bu gruplar içerisinde karar kıldığımız; büyüme hızı en yüksek olan, yüksek marka standartlarının yanı sıra, rezervasyon ağının gücü ile de ön plana çıkan Marriott grubu oldu. Bunlara ilave olarak Marriott Grubu ile ilerlemeye kesin kararımızı vermemizde de en önemli etkenlerden biri, Türkiye’de hiç olmayan ve gelişmekte olan trendler doğrultusunda çok önemli bir misafir segmentinin ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunan ve bizlerin de kendi yaşam felsefemiz doğrultusunda, kalbimize hitap eden Westin markası oldu.

Westin Otellerinin rakiplerine göre ayrıştırıcı ve güçlü yanlarını öğrenebilir miyiz?

Westin çok net bir marka vaadi ve ayrışma noktası olan bir marka. Misafirlerinin zindeliğine ve iyi olma haline destek olan bir marka olarak, hizmetleri ile marka vaadinin ve marka vaadi ile paralel olarak planlanmış 6 temel marka esasının (İyi Uyku, İyi Spor, İyi Yemek, İyi Çalışmak, İyi Vakit Geçirmek, İyi Hissetmek) altını çok belirgin bir şekilde dolduruyor. Örneğin, RunWESTIN® Koşu Lideri tamamen marka vaadinden yola çıkan, hareket etmenin zindeliğin olmazsa olmazı olduğunu dikkate alan, Westin’e özel planlanmış bir çok uygulamadan bir tanesi. Otelimizin barındırdığı farklı birçok özellik ve hizmet de, yine zindelik vaadini desteklemek üzere özel olarak planlanmış olduğumuz detaylar.

Westin markasının kalbinde, günümüzde çok gündemde olan ve pek çok dünya vatandaşı için bir ihtiyaç haline gelen “sağlıklı ve zinde yaşama” halini sürdürmeye destek olma bilinci yer alıyor. Bu anlamda Westin otelcilik sektöründe son derece özgün ve benzersiz bir konumlandırmaya sahip. TheWestin Istanbul Nişantaşı da, iyi uyku, iyi spor, iyi yemek, iyi çalışmak, iyi vakit geçirmek ve iyi hissetmek adına misafirlerine sunduğu bir dizi hizmet ile kendini diğer otellerden ayrıştırıyor. Westin’e özel Heavenly® Bed yataklardan, Oda Servisi ve Corte Verde Restoranında sunduğu sağlıklı ve lezzetli yiyeceklere, duyuları harekete geçiren özel Chado çaylara; içinde egzersiz imkanı bulunduran WestinWORKOUT® Odalardan, Westin Koşu Lideri eşliğinde organize edilen koşulara kadar sunduğu bir çok hizmet ve deneyim ile
The Westin Istanbul Nişantaşı marka vaadinin altını doldurarak, misafirlerinin zindeliği ve iyi olma halini otelde maksimum düzeyde deneyimlemelerine destek oluyor.

Misafir potansiyelini değerlendirdiğimizde, genel olarak Westin’in global misafir kitlesine uyumlu, sağlıklı yaşamaya özen gösteren, zindelik odaklı, seyahat kültürü ve çevre bilinci yüksek bir profil bekliyoruz. Nişantaşı’nda çok özel bir lokasyonda yer alıyor olmamız sebebiyle, hem iş amaçlı, hem tatil amaçlı Istanbul’u ziyaret eden; kültür turizmi, alışveriş turizmi veya sağlık turizmine yönelik talepten de yoğun bir pay alacağımızı düşünüyoruz. Ayrıca otelimiz bünyesinde İstanbul Metrosuna direkt geçiş hattının yer alması; yakın zamanda açılacak Havalimanı metro hattı ile beraber, misafirlerimizin otel-havalimanı arasındaki ulaşım konforunu, süresini ve maliyetini çok olumlu etkileyecektir.

Otel toplam 150 odadan oluşuyor. Oda çeşitleri neler? Detayları sizden alabilir miyiz?

Otelimizde 56 tanesi balkonlu ve teraslı olmak üzere toplam 150 oda ve süit içinde bağlantılı odalardan, Westin’e özel, oda içinde egzersiz imkanı sunan WestinWORKOUT® odalara farklı tiplerde oda seçenekleri bulunuyor. 5 adet WestinWORKOUT® odamız, içinde bulunan Technogym bisikleti ve fitness ekipmanları ile misafirlerimize odalarının konforunda egzersiz yapma imkanı sunuyor. Global olarak WestinWORKOUT® odaları, ağırlıklı olarak iş amaçlı seyahat eden misafirler tarafından talep gören bir kategori ve özellikle sabah erken saatte egzersiz yapmak isteyen misafirler için, zengin Technogym ekipmanları ile donatılmış WestinWORKOUT® fitness stüdyosuna bir alternatif oluşturuyor. MART2023