Türkiye ve Gürcistan, iyi bir komşuluk ilişkisine mükemmel bir örnektir
İki kardeş ülke olan Türkiye Gürcistan, ticari ilişkilerini daha fazla derinleştirmek için çalışmalar yapıyor. Enerji, turizm ve ulaşım gibi alanlarda iki ülke girişimcilerinin oluşturduğu ticaret hacmi 2018 yılında 1.5 Milyar Doları bulurken, bu rakamın 3 Milyar Dolara çıkması hedefleniyor. Gürcistan’ın geleceğine inanarak kurdukları Shereton Batumi Hotel ile ülkedeki turizm potansiyelinin artması için çalışan Nurol Holding, ülkedeki turizm sektörünün de daha nitelikli ve kaliteli olması için çaba harcıyor. Kuruldukları günden bugüne bölgenin popülaritesinin arttığını belirten Sheraton Batumi Hotel Genel Müdürü Apostolos Papatolios, Gürcistan’da gelişen turizm sektörünü dergimize değerlendirdi.
Gürcistan ile Türkiye arasındaki karşılıklı ticaret ilişkileri hakkında düşünceleriniz nelerdir?
Türkiye ve Gürcistan, iyi bir komşuluk ilişkisine mükemmel bir örnektir. İki ülke, ekonomiden ticarete, kültür ve eğitime kadar birçok alanda yakın işbirliği içindedir. Bildiğim kadarıyla Türkiye, Gürcistan’ın 1 numaralı ticaret ortağıdır. Ülkeler arasındaki ithalat / ihracat hacmi her geçen yıl artıyor. Türkiye ile Gürcistan arasında girişimcilerin güvenli ve güvenli bir ortamda ticari faaliyetlerde bulunmalarını ve yatırım yapmalarını sağlayan siyasi bir gerginliğin olmadığı dikkat çekici bir gerçektir. Diğer bir önemli faktör, her iki ülkenin vatandaşlarının sadece ulusal kimlik belgelerini kullanarak turistik seyahatler için vizesiz bir rejimden yararlanmalarıdır. Bu gelişme sayesinde Gürcistan yıl boyunca binlerce Türk turist tarafından ziyaret edilmektedir.
Gürcistan’daki turizm sektörünün gelişimi ile ilgili gözlemlerinizi bize iletir misiniz?
Gürcistan Turizm Departmanı 2018’deki istatistik bilgilerine göre, ülke GSYİH büyümesinin% 7,5’ini oluşturdu ve 2018’de rekor bir oranda 8,7 milyon uluslararası ziyaretçi aldı (turistler, transit, diğer) 2018’de, yüzde 10’luk bir artış gösterdi. Gürcistan, kendine özgü kültürü, tarihi ve doğal güzelliği nedeniyle turizm gelişimi için büyük bir potansiyele sahiptir. Konukseverliği, çeşitli yiyecekleri ve seçkin şarapları ve kültürlü, okuryazar, misafirperverliği ile ünlüdür. Yerel ve merkezi hükümetin desteğiyle Gürcistan dinamik olarak gelişiyor ve turizm pazarı hızla genişliyor. Altyapı, daha iyi yollar, güvenilir güç, iyi iletişim sistemi, yeni açılan restoranlar ve markalı oteller ile ülke, yabancı yatırımcılar ve turistler için giderek daha çekici hale geliyor.
Sheraton Batumi Hotel’in turizm sektöründeki yerini söyleyebilir misiniz?
Sheraton Batumi Hotel, 2010 yılında Karadeniz bölgesinde açılan ilk uluslararası markalı oteldir. Bu 9 yıl boyunca, birinci sınıf otel olma sözümüzü tutuyoruz ve Marriott International ve Sheraton marka standartlarına uyuyoruz. Yerel pazara girerek turizm anlayışını değiştirmiş, hizmet kültürünü iyileştirmiş, daha sofistike konukları çekmiş, bölgenin popülaritesini arttırmış ve birçok bakımdan 1 numara olduklarını düşünüyorum. Bölgemizdeki 59 otel arasında TripAdvisor sıralamasında 1. sırada olduğumuzu bildiğimizden beri, yıl boyunca doluluk oranımız yüksek ve gelirlerimiz her yıl arttı. Otelimiz muhteşemdir ve hem iş hem de tatil seyahatinde olanlar için son derece çekici olan birçok farklı özelliğe sahiptir. Gürcistan’daki en büyük açık yüzme havuzunun yanı sıra en büyük balo salonu, 360 sky bar, 360 derece panoraması olan tek otel restoranıdır. Odalar muhteşem manzaralar, modern teknolojiler ve özel Sheraton uyku deneyim yataklarıyla ferahtır, ancak en önemlisi, konukların beklentilerinin ötesine geçmek ve sıcak bir aile ortamı yaratmak için elinden geleni yapan iyi eğitimli ve profesyonel kadromuz tarafından sağlanan orijinal hizmettir. Her misafir evden uzakta ev gibi hissediyor.
Türklerin, Gürcistan’daki turizm sektörünün gelişimindeki rolü nedir?
Türk yatırımcıların Gürcistan’daki en güzel örneklerinden biri Sheraton Batumi Hotel’dir. Otelimiz Türk şirketi Nurol Holding’e aittir. Otel sektöründe büyük yatırımlara imza atan ve konukseverlik markasını Acaristan bölgesine getiren öncü şirket oldu. Konaklama sektöründeki diğer birçok Türk yatırımları, Gürcistan’daki turizmin gelişimine de büyük katkı sağlamıştır. Bunun yanı sıra, Türkler ana hedeflerimiz arasında ulaşımın basitliği ve Türkiye’den direkt uçuş imkanı, Türkiye’den gelen turist sayısını arttırdı.
Gürcistan’ın turizm açısından geleceği konusundaki öngörüleriniz nelerdir?
Gürcistan, ülke bilincini arttırmaya ve TV reklamları, internet kaynakları, açık ve basılı afişler ve reklamlar aracılığıyla potansiyelini sergilemeye ya da önemli uluslararası turizm fuarlarına ve sergilerine katılarak odaklanan birçok tanıtım etkinliği ile bir turizm geliştirme stratejisine sahiptir. Stratejiye göre asıl amaç, uluslararası varışların sayısını 2025 yılına kadar 11 milyona çıkarmaktır. Bu amaç, Gürcistan’ın gelişen bir turizm endüstrisi ve liberal bir havacılık politikası ile dünyanın en hızlı büyüyen hava seyahat pazarlarından biri olması gerçeğiyle de desteklenmektedir. OCAK 2020