Türkiye’de pazar liderliğini hedefliyoruz
Asırlık marka Varta, ülkemizde alanında lider marka olmak için yolculuğuna devam ediyor. Bu noktada önemli aşamalar kaydettiklerini ifade eden Varta Türkiye Genel Müdürü Kerem Acar, liderlik için 2026 yılını işaret ediyor.
Firmanız ile ilgili kısa bir değerlendirme yapmanızı istesek neler söylemek istersiniz?
Kerem Acar: Varta Almanya’da 1887’de kurulan 135 yıllık bir şirkettir. İlk üretiminden bugüne taşınabilir pil alanında üretimine devam etmektedir. Üretimimizin büyük bir bölümü hala dört fabrika ile Almanya’da devam etmektedir. 4800 çalışanımız var ve 120’den fazla ülkede faaliyet gösteriyoruz. Türkiye’de de tüketici pilleri piyasasında önemli bir oyuncu olarak yolumuza devam etmekteyiz.
Tarihi bir perspektiften bakarak, sektörünüzdeki teknolojik gelişim ile ilgili bilgi alabilir miyiz?
Kerem Acar: Aslında ilk günden bugüne cihazlar küçüldükçe üretim yaptığımız pillerinde küçüldüğüne tanık oluyoruz. Bizim hikayemize baktığımızda Kuzey Kutbu’nun keşfinde yer alan gemilerde ihtiyaç duyulan aydınlatma ihtiyacı sonrası Varta’nın bu koşullara uygun ürettiği bataryalar önemli bir mihenk taşı olmuştur. Seksenler ile beraber hayatımıza giren kumandalar ile birlikte küçülen pil ebatlarından bahsedebiliyoruz. Akabinde sağlık sektöründe kullanımının artması sektörün yönelimlerinde belirleyici olmuştur.
Sektörü markalı ürünler ve markasız ürünler olarak ikiye ayırabilir miyiz?
Kerem Acar: Elbette, biz kendi markamızla ürün ürettiğimiz gibi private label olarak da üretim yapıyoruz ama bu toplam üretimimizin ufak bir bölümünü oluşturuyor. Bu noktada markasız ürünlerin bize göre pazarda daha uygun fiyatlarla satıldığını söyleyebilirim. Son bir yılda tüketicinin tercihinin daha ucuz ürünlere doğru kaydığını gözlemliyoruz. Bu durum marka olarak bizi çok zorlayan bir durum değil.
Pazar liderliği ile ilgili hedefinizi kamuoyu ile paylaştınız. Konu ile ilgili bir değerlendirme alabilir miyiz?
Kerem Acar: Pazarda ikinci sıradayız ve 2026 yılında adet bazında pazar liderliğini hedefliyoruz. Bu yönde adımlar atmaya devam ediyoruz.
Liderlik için daha uygun fiyat yeterli mi?
Kerem Acar: Bu yönelimin yeterli olacağı kanaatinde değilim. Ne fiyat, ne pazarda belli bir alana yoğunlaşma tek başına yeterli olabilir. Liderlik için en önemli unsurların başında ürün kalitesi ve sürekli iyi hizmet gelir. Biz bunu sağlıyoruz ve sağlamaya devam edeceğiz.
Bu alanda yerli bir üretim var mı?
Kerem Acar: Tüketici pilleri alanında yerli bir üretim şu an için söz konusu değil.
Tüketici pil pazarı diye ifade ettiğimiz alanda kaç tür pilden bahsediyoruz?
Kerem Acar: 300 civarında farklı pilden bahsedebiliriz. Biz bu ürünlerden 130 civarındaki farklı pili Türkiye pazarı ile buluşturuyoruz. Pazarda çeşit olarak en yüksek rakama ulaşan firmayız.
Pazar ile ilgili konuların dışında sürdürülebilirlik ile ilgili konulara da değinmek isteriz. Konu ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Kerem Acar: Genelde ülkemizde geri dönüşüm konusu ihmal edilmiş bir konu olarak karşımıza çıkmakta. Belki son birkaç yıldır artan çabalardan bahsedilebilir. Türkiye’de bu yönde tam olarak bir bilinç oluşturabildiğimiz söylenemez. Pil sektörüne gelecek olursak, bizim gibi sektörün güçlü oyuncularına büyük bir görev düştüğünü düşünüyoruz. Bu noktada ilk önceliğimiz pilin nasıl geri dönüşeceğini anlatmak, bu çerçevede özellikle son üç yıldır bu konudaki çalışmalarımıza hız verdiğimizi söyleyebilirim. Bu konuda Bengü Hanıma sözü bırakma isterim.
Bengü Toker: Tüm ürünlerimizde geri dönüşüm oranını artırdık. Ambalajlarımızı yüzde yüz geri dönüştürülebilir karton ambalaja çevirdik. Bu ve benzeri çalışmalarla karbon nötr üretime ulaşmayı hedefliyoruz. Üretimde kullanılan enerjinin bugün itibari ile %92’sini yeşil enerjiye dönüştürmüş durumdayız hedefimiz %100’e ulaşmak. Kısaca sürdürülebilirlik konusunu en baş sıraya konumlandırdığımızı söyleyebilirim. Türkiye’de de bazı sivil toplum kuruluşları ile ortak çalışmalar yapmaktayız. Bu yolla en etkili şekilde tüketiciyi bilgilendirmeyi ve daha fazla atık pil toplanmasına aracı olmayı hedefliyoruz.
Ağaçların doğada karbon salınımını nötrleyen en önemli faktörlerden biri olduğundan yola çıkarak TEMA Vakfı ile imzaladığımız protokol çerçevesinde gerçekleştireceğimiz kampanya ile tüketiciler, kullandıkları pillerini getirdiği oranda onlar adına fidan bağışı yapacağız. Başlattığımız bu sosyal sorumluluk projesi yeni ancak uzun soluklu bir çalışma olmasını hedefliyoruz.
Tüketici topladığı pilleri sizinle nerede buluşturabilir?
Bengü Toker: Bu noktada perakende ortaklarımız devreye girecek. Migros gibi Teknosa gibi birçok zincir mağaza ile beraber hareket edeceğiz. Ürettiğimiz atık pil toplama ünitelerini perakende satış mağazalarına yerleştirerek tüketicilerin bu konudaki farkındalığını arttırarak daha fazla atık pilin toplanmasını hedefliyoruz.
Türkiye’de kullanılan pilin yüzde kaçı toplanabiliyor?
Kerem Acar: Ülkemizde bu konuda yetkili olan Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği var ve bizde bu derneğin üyesiyiz. Derneğin verilerine göre ülkemizde kullanılan pillerin yaklaşık %10’u toplanılabilmektedir.
Dünyada örneklerine baktığımızda karşımıza nasıl bir fotoğraf çıkıyor?
Kerem Acar: Kuzey Avrupa ülkeleri içerisinde %80 toplama oranına ulaşan ülkeler var. Bunun yanında Almanya’da bu rakamın %40 Avusturya’da %55 olduğunu gözlemliyoruz.
Şirketin AR-GE çalışmaları ile ilgili bir değerlendirme alabilir miyiz?
Kerem Acar: Asırlık bir firma olmak beraberinde teknolojik gelişime ve yeniliklere uygun hareket etme kabiliyetinizle ilgili de bir durum. Bu çerçevede çok iyi bir AR-GE departmanımız var ve geleceğin teknolojileri ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Lityum iyon teknolojisine bu çerçevede yatırımlarımız var ve artacak.KASIM2022