Türkiye’nin bir ambargo ile karşılaşması durumunda Derman aracı etkilenmeyecek

Savunma sanayimizin ülke ihtiyaçlarını karşılama oranlarındaki artış, geleceğe daha güvenli bakmamızı sağlıyor. Son dönemde bu alanda yapılan yatırımlardan birini Mersin’de gerçekleştiren Koluman Otomotiv Endüstri, ürettiği 8×8 araçla İDEF 2019’da yerini almaya hazırlanıyor. Savunma sanayinde yaşanan gelişmeler ve Mersin’de hayata geçirilen yatırım ile ilgili görüşlerini aldığımız Koluman Otomotiv Endüstri Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık, önemli açıklamalarda bulundu.    

Savunma sanayi kara araçları alanında dünyada ilk on içine girdiğimiz belirtiliyor. Bu açıdan sektörün geldiği nokta ile ilgili gözlemlerinizi aktarır mısınız?

Türkiye’de son on yılda önemli bir mesafe aldı. Kara araçlarını geliştirme ve zırhlı araçlar konusunda önemli gelişmeler yaşandı. Türkiye, NATO içinde ikinci büyük orduya sahiptir. Çok ciddi bir oranda makine parkı bulunuyor ve bu ürünlerin içinde ağırlıklı olarak yerli ürünler bulunuyor. 1990’lı yıllardan itibaren Mercedes-Benz Türk Aksaray fabrikasında Unimog araçlarını teslim ettik. Bu araçlar Silahlı Kuvvetlerin yerli üretim olarak kullandığı ilk taktik araçlardır. Silahlı Kuvvetlerde halen 8 bin adeti aşkın taktik tekerlekli araç hizmet vermektedir ve halen bu araçların son derece başarılı operasyonlarda kullanıldığını duymaktayız. İlerleyen yıllarda diğer firmalarda bu sektöre yatırım yaptılar. Bugün gelinen noktada önemli bir yere geldiğimizi söyleyebilirim. Teknoloji çok hızlı değiştiği için tek bir orduya ürün satarak bu ürünleri geliştirmek kolay olmuyor, ekonomik bir üretimin yapılması için ihracat yapılması da gerekiyor. Üretilen ürünlerin yurtiçinin yansıra yurtdışı operasyonlarında kullanılması ile sahadan gelen bilgiler araçlarla ilgili yeni ihtiyaçların oluşmasına, Türkiye’deki kara araçlarının da kendini geliştirmesine yol açıyor. Sahadan gelen ihtiyaçlara göre yeni teknolojiler yerli olarak geliştiriliyor.

Koluman olarak size de ihtiyaçlar iletiliyor mu?

Silahlı kuvvetlerin ihtiyaçlarını görerek yeni ürünler geliştirdik. Türkiye’de 4x 4 araçları bulunuyor, 6×6 araçları bulunuyor fakat 8×8 araçlar konusunda sektörde bir boşluk var. Bu konuda bir yatırım yaparak Derman aracımızı geliştirdik. Yaklaşık 2 yıl üzerinde çalışmalar yaptık, fakat sonunda iyi bir aracı ortaya çıkardık.   Alt yapısında Mercedes komponentlerini kullandık. Amacımız Derman ürününü sadece Türkiye’de değil, tüm NATO ülkelerine satmaktır. Şu anda NATO ordularının kara araçları satın alırken en önem verdikleri konu Entegre Lojistik Destektir (ILS). Ordular artık beş bin araç aldığında bu araçlara uygun yedek parçaları da ayrıca alıp, kendi bünyelerinde tutmak veya araçta bir sorun olduğunda kendi bünyelerinde bu sorunları gidermek zorunda kalmak istemiyorlar. Bu yöntem günümüz için pahalı bir yöntemdir. Biz de yeni ürünlerimizi bu gelişmelere ayak uyduracak şekilde üretme gayreti içindeyiz. Savunma Sanayi Başkanlığı’nın muhtelif alımları için tekliflerimizi veriyoruz ve projeleri yakından takip ediyoruz.

Nedir bu destekler?

NATO orduları aldıkları bir araçta dünyanın her yerinde alabileceği yedek parça ve servis desteği ve teşkilatı talep ediyor. Birçok Avrupa ülkesinde araçların bakım ve onarımları uzun vadeli sözleşmeler kapsamında özel servis teşkilatlarına yaptırılıyor. Savunma Sanayi bütçeleri yüksek servis kademe ve stok yatırımları yerine yeni silah sistemleri ve eğitimlerine harcanıyor.

Örneğin Mercedes marka motor kullanırsak, buradaki ürünlerle ilgili yedek parçaları dünyanın her yerinde bulmak mümkündür. İngiliz ordusuna da ürün versek, Polonya ordusuna da ürün versek, Türk ordusuna da bu araçları satmak 24 saat servis bulabileceği, parça bulabileceği bu ürün üzerinde çalışmış teknik ekip bulabileceği bir hizmeti de sunmuş oluyoruz.

Bu konuda Mercedes ile bir anlaşma yaptınız mı, onlar da bu koşullarda sorunu çözecekler mi?

Bu yatırımı yapmadan önce Mercedes ile de görüştük. Koluman geliştirdiği araçlarda satış sonrası sorun yaşamamak için tüm anlaşmaları yapmıştır. Araçlarımızda sivil komponentler kullanıyoruz ve bunlar herhangi bir ihracat kısıtlamasına tabi değildir. Derman aracındaki tüm askeri özellikler tarafımızdan geliştirilmiştir. Yarın Türkiye’nin bir ambargo ile karşılaşması durumunda biz etkilenmeyeceğiz. Derman aracını geliştirirken tüm bu sorunları ön görerek modellememizi ve çalışmalarımızı yaptık. Aracın şasi numarası bize aittir, bütün geliştirmeler bize ait, know how bize aittir. Derman 8×8 aracımızın yansıra 10×10 aracı üzerinde çalışmalarımız sürüyor. Sonrasında da bu araçları bir aile haline getirmek istiyoruz. 4×4, 6×6, 8×8, 10×10 ve gerekirse 12×12 araçları üretmek istiyoruz.

Askeriye tarafında bir talep geldi mi?

Şu anda talep var. Türkiye’de de ihaleler yapılıyor. Biz de bu ihaleleri yakından takip ediyoruz ve kazanmak istiyoruz. ABD Başkanı Donald Trump’ın, Avrupa ülkelerine baskı yapması ve askeri harcamaların ülke bütçelerinin %2 sine arttırılmasını istemesi sonucu Avrupa’da askeri ürün alımları artmaya başladı. Savunma sanayi alanına bütçelerini arttırmaya başladılar. Bir süre sonra Avrupa’da ciddi bir askeri ürün pazarının oluşacağını öngörüyoruz. Mercedes’in de desteğini alarak Avrupa pazarına açılmak istiyoruz. Savunma Sanayi Başkanlığı aracınızı gördü mü?

Savunma Sanayi Başkanı fabrika ziyaretimize geldiler, aracımızı çok beğendiler. Projelerle ilgili de başkanlığa tekliflerimizi de yaptık ve bu alanda en iyi araçların bizde olduğunu düşünüyoruz, bu nedenle de ihalede başarılı olmayı beklemekteyiz.

Vakıf firmalarıyla ortak çalışmalar yapabiliyor musunuz?

Şuanda Aselsan’ın Hisar, Kalkan ve daha başka projelerindeki araçları için ARGE yapıyoruz ve ürün veriyoruz. Aselsan dışında, Roketsan, Havelsan gibi kurumlar da bizim ürünlerimizi inceliyorlar. Ortak Ar-Ge projelerinde bulunabilir miyiz diye çalışmalarımız devam ediyor.

Vakıf firmalarıyla çalışmanın zor olduğu belirtiliyor, bu açıdan sizin ortak çalışmalarınız nasıl ilerliyor?

Hiçbir şey kolay değil. Ama ortak çalışmalarımız oluyor. Aselsan ve Roketsan ile ortak projeler geliştiriyoruz. Yeni projeler içinde görüşmelerimiz devam ediyor. Aynı şekilde FNSS ile ortak çalışmalarımız oluyor. Bazı savunma sanayi ihaleleri birlikte katılıyoruz.

Fabrikanızla ilgili bilgi verir misiniz?

Fabrikamız Mersin Tarsus’ta bulunmaktadır. 78 bin metrekare kapalı sahamız bulunuyor, 2016 yılında bu tarafa 60 Milyon Euro’nun üzerinde bir yatırım yaptık. Fabrikamızda hem sivil hem de askeri ürünler üretebiliyoruz. Endüstri 4.0 teknolojisi nedeniyle yeni yatırımlar yaptık. Lazer kesim, CNC tezgahlar, metal işleme tesisi kurduk. Robot sistemleri kullanıyoruz. Bazı parçaları el değmeden üretebiliyoruz. Paslanmaya karşı koruma için Kataforez tesis yatırımı yaptık. Bütün ürünlerimizde on yıl boyunca paslanmama garantisi veriyoruz. Tüm testleri kendi içimizde yapabiliyoruz. Arge merkezimizde kırka yakın arkadaşımız çalışıyor. Zırh çeliğini yurt dışından getiriyoruz. Türkiye’nin zırh çelik konusunu çözmesi gerekiyor. Eğer Türkiye’de üretilirse bizde yurt içinden almak isteriz.  2019 İDEF’te de Derman aracımızın ilk kez sergileyeceğiz. Bugüne kadar hep Mercedes araçlarını hazırlayıp yapıyorduk. İlk defa Derman ismiyle kendi aracımızı sergiliyoruz.    

Şuanda Ortadoğu’da askeri ürünlere taleplerin geldiğini belirtiyorlar, Derman aracına da teklif geldi mi?

Şuanda o bölgeye ihracat bizim için erken görünüyor. Öncelikle kendi ülkemizdeki silahlı kuvvetlerine ürün vermemiz gerekiyor. Avrupa’da bu yıl Mercedes’in bir organizasyonunda askeri ürünlerimizi göstermiş olacağız. Bu ürünler maliyet açısından çok yüksek bütçeli ürünlerdir. Bu nedenle öncelikle kendi ülkenizde satış yapıp seri üretime geçmeniz gerekiyor. Sadece bu aracı geliştirmek iki yılımızı aldı. Bu nedenle aracımızın satışını gerçekleştirerek bundan sonraki gelişimin önünü açmamız gerekiyor.

Sizin ürünlerini Türkiye ürüten başka firmalarımız bulunuyor mu?

Bu ürünleri üreteceğini beyan eden firmalar var ancak  fakat biz daha ürünlerini görmüş değiliz. BMC ve Anadolu Isuzu’nun da bu konuda çalışma yaptığını biliyorum. Fakat bizim dışımızda zırhlı 8×8 araç üretimini ve testlerini tamamlayan firma henüz görmedim.

İDEF 2019 fuarından beklentileriniz nelerdir?

İDEF fuarı sadece Türk savunma sanayi firmalarının değil, aynı zamanda birçok ülkenin askeri güçlerinin katıldığı bir fuar haline gelmeyi başardı. Afrika, Ortadoğu ve çevre ülkelerimizden ciddi oranlarda katılım oluyor. Bizde kendi yerimizi alacağız ve Derman aracımızı göstereceğiz. Standımızda Aselsan Kalkan projesi için geliştirilen aracımız ve ayrıca İngiliz ordusu için İngilizlerle birlikte çalıştığımız 4×4 Hafif Saldırı Aracını sergileyeceğiz.(LS)

MAYIS – HAZİRAN 2019