Yeni ürünler geliştirip ihracat vizyonunu güncellemeye devam ediyoruz
Eksim Gıda Grubu Başkanı ve Eksun Gıda Genel Müdürü Ahmet Demir:
Sinangil markasıyla 60. yılını kutlayan Eksun Gıda, yeni ürün kategorisiyle farklı pazarlara açılmayı hedefliyor. Sürdürülebilirlikte küresel çapta atılan adımları takip ettiklerini ifade eden Eksim Gıda Grubu Başkanı ve Eksun Gıda Genel Müdürü Ahmet Demir, hızlı adapte olduklarını belirtti.
Sinangil markasıyla 60. yılınızı kutlamaktasınız. Bu yıla özel yapacağınız etkinlikleri aktarır mısınız?
1963’ten bugüne mutfakların olmazsa olmazı haline gelen Sinangil, Türkiye’nin ilk paketli ununun üretimiyle bugünkü tüketim alışkanlıklarının oluşmasında kilit bir rol üstlendi. Eksim Holding’in bir parçası olarak hizmet veren Eksun Gıda’nın bünyesinde bulunan markamızın 60. yılını, geçtiğimiz yıl yayınladığımız nostaljik reklam filmiyle kutladık. Bu yıl, “60 Yıllık Tarifler” adlı kitabımızla ailelerden gelen tarifleri bir araya getirerek, sosyal medya üzerinden düzenlediğimiz kampanya ile katılımcılardan seçtiğimiz tarifleri bu kitapta paylaşacağız. Juri değerlendirmesinin ardından seçilen 60 farklı lezzet ve tarifi, hem kitapta yer alacak hem de Sinangil’in sosyal medya hesapları ile kampanyaya özel web sitesinde paylaşılacak.
Eksun Gıda olarak ihracat alanında yaptığınız çalışmalarla ilgili bilgi verir misiniz?
Eksim Holding çatısı altında 1996 yılından bu yana faaliyet gösteren Eksun Gıda olarak Türkiye’nin lider un üreticileri arasındayız. Tekirdağ’da ve Konya’daki fabrikalarımızda toplam 96 bin metrekare alanda yeni nesil üretim hatlarımızda üretim gerçekleştiriyoruz. 200’ü aşkın ürün çeşidi ile hem endüstriyel hem de geleneksel kanallarda, ev içi ve ev dışı tüketime yönelik oldukça geniş bir yelpazeye hitap ediyoruz. Bugün, Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu (İSO ilk 500) listesinde 255. sıradayız. Ayrıca Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) hazırladığı 2022 yılının Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı listesinde yer alıyoruz. 2023 yılının ilk çeyreğinde halka arz edilen ve paylarının %28,63’ü Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlayan bir şirket olarak; Uzakdoğu, Latin Amerika, Afrika ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere, 30’dan fazla ülkeye farklı ürün kategorilerinde un ihracatı gerçekleştiriyoruz. Global trendleri de takip ederek yeni ürünler geliştirip ihracat vizyonumuzu güncellemeye devam ediyoruz. Doğu Afrika bölgesinde Güney Etiyopya, Somali, Uzak Doğu’da Endonezya ve Güney Amerika’da Küba pazarlarında daha da büyümeyi hedefliyoruz.
2024 yılıyla ilgili hedeflerinizi aktarır mısınız?
Sürdürülebilirlikte küresel çapta atılan dönüşüm adımlarını takip etmeye ve hızla adapte olmaya devam edeceğiz. Dünya gündemi hem üretimi hem de ihracatı etkiliyor. Dolayısıyla başta tahıl koridoru olmak üzere ulusal ve global gidişatı takip edecek, iklim değişikliğine yönelik farkındalık çalışmalarının içinde olacağız. Bu kapsamda un üretim tesislerimizin elektrik tüketimini karşılayacak olan yenilenebilir enerji santralleri için attığımız adımlarımızı hızlandıracağız. Ayrıca bu yıl Babaeski Lisanslı Depoculuk A.Ş’yi de bünyemize katarak lisanslı depoculuğun sunduğu avantajlarla çalışmalarımızı bir adım öteye taşımış olacağız.
Perakende un pazarında ise Sinangil ile liderliğimizi sürdürmeye devam etmeyi hedefliyoruz. Eksun Gıda Ar-Ge merkezimizde hem değişen koşullara hem de farklı ihtiyaçlara hitap edecek unlar için çalışmalarımız sürecek. Yine Ar-Ge merkezimizde geliştirip pazara sunduğumuz Sinangil Gluten YOK markamız ile de glütensiz ürünler pazarındaki liderliğimizi, yeni çıkan yönetmelikle birlikte daha da geniş kitlelere yaymayı hedefliyoruz. Diğer taraftan sosyal faydayı gözeterek devreye aldığımız etkinliklerimize bu yıl da devam edeceğiz. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl düzenlediğimiz Çölyak Zirvesi’nin ikincisini gerçekleştirerek çölyak hastalığına olan farkındalığa dikkat çekmeyi sürdüreceğiz. Ayrıca çatısı altında bulunduğumuz Eksim Holding’in tüm şirketlerinde olduğu gibi, Eksun Gıda olarak da tasarrufun önemine vurgu yapacağımız çalışmalara imza atmayı hedefliyoruz.
Üretimde çevre kriterlerinin giderek arttığı bir dönemden geçmekteyiz. Çevre konusunda yaptığınız yatırımları aktarır mısınız?
Ülkemiz ve dünya için, sürdürülebilik temelinde yatırımları ile öncü olan bir grup kültürüne sahibiz, ekonomiye sağladığımız katkının yanısıra çevreye zarar vermemek için hassasiyet gösteriyoruz. Bunun bir göstergesi olarak, Eksun Gıda’nın Tekirdağ ile birlikte Konya’da kurulu üretim tesislerinde elektrik ihtiyacının karşılanması ve bir o kadarda ilave enerjinin piyasaya kazandırılması için yenilenebilir enerji santrali yatırımları hedefliyoruz. Kamuya daha önceki dönemde açıkladığımız, kapsamlı çalışma ve izinleri gerektiren bu yatırım projelerinin süreçleri devam ediyor.
Bu projeler tamamlandığında, toplam 96 bin metrekare alanda yeni nesil üretim hatlarımızda üretim gerçekleştirdiğimiz Tekirdağ ve Konya’daki fabrikalarımızın tüm enerji ihtiyaçları kendi üretimimizle karşılanacak.
2024 yılında maliyetlerin artışını da göz önüne alarak nasıl bir yıl bekliyorsunuz?
Enerji fiyatlarındaki artış, gıdanın üretiminde özellikle tarımsal sulama kapsamında ciddi bir maliyet olarak karşımıza çıkıyor. Nüfusun hızla artması, tüketim alışkanlıklarının değişmesi, gıda üzerinde yapılan asılsız spekülasyonlar gıda enflasyonunu etkileyebilecek diğer etkenler olarak değerlendirilebilir. Bu faktörler, gıda enflasyonunu küresel bir sorun haline getirebilir ve dünya genelinde gıda güvenliği konusunda endişelere yol açabilir.
Bölgemizi de doğrudan etkileyen ve yakın coğrafyamızda da yaşanan politik gelişmeler tarım alanlarının atıl bırakılmasının da önünü açıyor. Bu durum da gıda arzında aşağı yönlü bir seyir anlamına geliyor. Ülkemizde atıl tarım arazilerinin yeni nesil tarım metotları ile yeniden canlandırılması, güvenilir gıdaya erişimde ve dahi ihracatta katalizör olacaktır. Burada tarımsal sulama kaynaklı enerji maliyetlerinin düşürülmesi için sulama kanallarının devlet eliyle hızlandırılması ile gıda maliyetlerinin düşmesine pozitif katkı sunacaktır.
Ayrıca yeni hammadde erişim yollarının belirlenmesi, depolama ve lojistik alanlarının yeniden tasarlanması gibi çeşitli çalışmalar sayesinde, etkili bir gıda operasyonu yönetimi sağlanacak ve bu da yeni nesil üretim tekniklerinin yanı sıra teknoloji ve verimliliğe dayalı üretim planlamaları yapılabilmesi için önemli fırsatlar sunacaktır. Bu tablo karşısında üretim ve ihracat tarafında en kötü duruma hazırlıklı olmak adına, tedbir çalışmaları önem arz ediyor.
Ürünlerin çeşitlendirilmesi, ürün geliştirme çalışmaları ile zenginleştirilmiş alternatiflerin ikame edilmesi, hammaddeye erişimde alternatif tedarik rotalarının oluşturulması ve güvenilir gıdaya olan talebi karşılamak adına yeni ihracat rotalarının lojistik hinterlandına eklenmesi gibi tedbirler ön plana çıkıyor. Bu kapsamda Eksun Gıda olarak tüketicinin ihtiyacını iyi ölçerek eldeki imkan ve ürünü verimli şekilde kullanmanın, bu sektördeki her üreticinin temel görevi olduğunu düşünüyoruz. Bu sorumluluğu, sektörün lider oyuncusu olarak benimsiyoruz. Ar-Ge merkezimizde gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda, bilhassa özel ihtiyaçlara odaklanarak tüketici taleplerini analiz ediyoruz. Gerçekleştirilen analiz çalışmalarına dayalı olarak çeşitli ürünleri üretim planlarımıza entegre edip tüketicilerimizle buluşturmak için çalışıyoruz.
Kızıldeniz’de ve Süveyş kanalında ortaya çıkan krizin etkileri özellikle ihracatta ton başına maliyetlere etki eden başka bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Bu durumu avantaja çevirebilmek adına yeni rotaların yanında ihracat için yeni destinasyonların da oluşmasına zemin hazırlıyoruz. Burada Latin Amerika ve Batı Afrika ilk etapta yoğunlaşabileceğimiz bölgeler olacak. Stratejimizi, hem mevcut lokasyonlarda yer alan ihracat ağımızı korumak, hem de yeni pazarlara açılmak yönünde kurguluyoruz.
Bilindiği gibi Eksun Gıda bünyesinde üretimini gerçekleştirdiğimiz Sinangil Gluten Yok markamız ile yurt içinde glütensiz pazarda açık ara liderliğimizi sürdürüyoruz. Buradaki liderliğimizi yurt dışına taşımak için yoğun bir çalışma takvimimiz mevcut. Fiyat ve kapasite avantajımızı da göz önüne alarak yurt dışından gelebilecek talepleri değerlendirebilecek bir yapıdayız. Özellikle orta doğu pazarında değişen tüketim alışkanlıklarını sıkı takip ediyoruz. Bu kapsamda da mevcut ihracat destinasyonlarımızı artırmaya yönelik çalışmalarımız devam edecek.
Sinangil Un olarak yeni ürün çalışmalarınıza tüketicilerin ilgisini aktarır mısınız?
Sinangil’in 60 yıllık serüveniyle birlikte son yıllardaki ürün çeşitliliğimize paralel daha da artan bu başarı, Eksun Gıda’nın sürdürülebilirlik vizyonu ve Ar-Ge merkezlerindeki inovatif çalışmaların etkisiyle ivme kazandı. Bu kapsamda Sinangil ile çok amaçlı unlar, fonksiyonel unlar, geleneksel unlar, hazır ekmek karışımları, irmik, kek unları, geleneksel ürünler, özel amaçlı unlar, pastacılık malzemeleri, pişirme yardımcıları ile tatlı serisi kategorilerinde 200’den fazla ürünü tüketiciyle buluşturuyoruz. Ayrıca ekmeklik, baklavalık, yufkalık un gibi endüstriyel alana hitap eden profesyonel un serimiz de başta fırın ve restoranlar olmak üzere birçok lezzet durağı ile gıda endüstrisinin çeşitli alanlarında tercih ediliyor. Sinangil Gluten YOK markamızla ise glütensiz un ile birlikte, ilk defa tek kullanımlık kullanıcı dostu ambalajlara sahip tazeliğini koruyan glütensiz ekmek ve atıştırmalık kategorilerinde birbirinden lezzetli ürünler yer alıyor. Bu sayede çölyak hastalarına ve glütensiz beslenmeyi tercih edenlere yönelik önemli bir gereksinimi de karşılıyoruz. Tüketicimizin bu ilgisi, geniş ürün gamımızla birlikte hayata geçirdiğimiz pazarlama kampanyaları, sosyal medya ve web sitemiz üzerinden tüketiciyle kurduğumuz etkileşimler ve devreye aldığımız sosyal fayda odaklı çalışmalarla doludizgin sürüyor.
Ticaret Bakanlığı Çölyak Vakfı ile glütensiz ürünlere daha rahat ulaşmak için zincir marketlerde zorunluluk getirdi. Yapılan bu düzenlemenin önemini aktarır mısınız?
Resmi Gazete’de yayımlanan kararın ardından zincir marketler, glütensiz ürünler başta olmak üzere ihtiyaca yönelik özel reyonlar açarak önemli bir eksiğin karşılanmasına katkı sunacak. Bu kararla birlikte Çölyak hastalarını ve glüten intoleransına sahip kişilere glütensiz un, ekmek ve atıştırmalık çeşitleri artık dahaerişilebilir olacağından çok sayıda tüketiciye ulaşacağını öngörüyoruz. Bugün Sinangil Gluten YOK markamız ile glütensiz un pazarında açık ara lideriz. Söz konusu pazarda hiç vakit kaybetmeden daha fazla rafta yerimizi almak için çalışmalarımızı hızlandırdık. Ürün yelpazemizde ise glütensiz un, karabuğdaylı glütensiz un, glütensiz un plus ve düşük proteinli nişastalı karışım ile birlikte hindistan cevizli kurabiye, kuş üzümlü kurabiye, susamlı çörek otlu kurabiye, zerdeçallı kırmızı biberli kurabiye ve leblebi kurabiyesi gibi atıştırmalıkları pazara sunuyoruz.MART2024