2020 yılında ülkemizin milli tabancısını ihraç edeceğiz

2018 yılında başlayan özgün yerli tabanca projesine dâhil olan ve iki yılda üretilen milli tabancayı ihracat yapma aşamasına getiren Samsun Yurt Savunma, üretimdeki tecrübesiyle dünyanın sayılı güçleri arasına girmeyi başardı. 2020 yılı için üretilen TP serisi ürünlerinden 240.000 adet ihracat etmeyi hedeflediklerini belirten Samsun Yurt Savunma Genel Müdürü Cahit Utku Aral, dünyanın en büyük alım ihalelerine girdiklerini belirterek sorularımızı yanıtladı.

Özgün Yerli Tabanca çalışmalarında gelinen noktayı aktarır mısınız?

2018 yılında başlayan Özgün Yerli Tabanca projesi, Canik TP Serisi tabancalarının METE konfigürasyonlarının Türkiye’nin milli tabancası olması ile devam etmiştir.  2018 ve 2019 yıllarında toplam 100.000 adetlik tüm teslimatımızı hatasız ve zamanından önce tamamlayarak, yüksek adetli üretimlerde dahi en yüksek kaliteli üretim yapabilme gücümüzü göstermiş olduk. Canik bugün günde 850 tabanca üretim ve satış kapasitesi ile tabanca üretim ve satışında dünyanın en büyük 8’inci firmasıdır. Özgün Yerli Tabanca(ÖYT) bugün ki adı ile Milli Tabanca Projesi’ndeki performansı ve konfigürasyonu ile Canik ürünlerinin göstermiş olduğu başarı çok hızlı bir şekilde yurt dışından da talepleri üzerine çekmiştir. Özel Harekât Başkanlıklarımızın katılmış olduğu atış yarışmalarında tabancalar çok büyük beğeni toplamıştır. Bu açıdan değerlendirildiğinde 2020 yılının ülkemizin milli tabancasının ihraçla tanışacağı yıl olacağını müjdeleyebiliriz.

2020 yılı için teslimat konusunda kaç adetlik teslimat yapılacaktır ve yapılan yerli çalışmalarının firmanıza katkılarını aktarır mısınız?

2020 yılı TP Serisi ürünlerde toplam satış hedefimiz 320.000 adettir ve bu satışın 240.000 adedinin ihraç edilmesi hedeflenmektedir.  ABD, AB, Asya, Afrika ve Güney Amerika ihracat yapacağımız önemli bölgeler olacaktır. Bilindiği üzere TP Serisi firmamızca özgün olarak tüm dünyadaki kolluk kuvvetlerinin ihtiyaçları dikkate alınarak geliştirilmiştir. Bugün TP Serisi ürünler Canik markasının imzası haline gelmiş ve bugün bir kullanıcı TP modellerinin gölgesini görse ürünün Canik TP Serisi olduğunu tespitini rahatlıkla yapabilmektedir. Bugün başta yurt içindeki firmalar ve de Avrupa menşeili firmalar TP Serisinin ergonomisini, karakterini belirleyen çizgilerini ve özelliklerini kopyalamaya çalışmaktadır. Kullanıcıların Canik TP Serisine olan ilgisi ve kullanıcılardan gelen memnuniyet, diğer üreticiler tarafından da sindirilmiş ve Canik ürünlerini  kopyalamaya çalışmaya başlamışlardır. Tabi Canik TP Serisinin performansının ve çizgilerinin kopyalanabilmesi için firmamızın 22 yıllık tecrübesine hâkim olunması gerekmektedir. Bu süre içerisinde Türkiye kolluk kuvvetleri haricinde 10’dan fazla kolluk kuvveti TP Serisi ürünlerini görev silahı olarak belirlemiştir. Birçok firma için hayal ve mümkün olmayan ABD, Danimarka, Brezilya gibi dünyanın en büyük alım ihalelerine katılım gerçekleştirip son 2 firma arasına yükselebilecek profesyonellikte performans ve dokümantasyon yönetilmiş, 3 sezon ABD’de federal atış yarışmalarına katılım gerçekleştirilmiş ve 2019 da optikli alanda 1’iniclik, genel toplamda 3’üncülük dereceleri kazandık. Toplam 45 Milyon adet mühimmat ile test atışı yapıldı. Canik Resmi Aksesuar programı kapsamında 100 adetten fazla aksesuar geliştirilmiş, eğitim programlarında kullanılmak üzere General Dynamics ile Simunition, Cybergun ile Airsoft eğitim silahları geliştirilmiştir. Kısacası Canik TP Serisini dünyada bir tek Canik kopyalayabilir.

Canik Global Aksesuar programı hakkında bilgi verir misiniz?

Bu program kapsamında hâlihazırda 100’den fazla aksesuar geliştirilmiştir. İlk etabında yurt içindeki bireysel kullanıcılara online satış yapılarak deneme sürümü yapılmış, 2020 Mart ayı itibari ile de raflarda sergilenebilecek ambalajları ile tüm dünyaya satışa sunulmaya başlanacaktır. Canik Aksesuar Programı Canik tarafından tasarlanmış, üretilmiş ve de başta tedarikçilerce tasarlanmış, Canik tarafından kalifiye edilmiş yine tedarikçisince üretilmiş aksesuarları içermektedir. Canik uyumlu ve onaylı aksesuarlarımızı tüm dünyadaki kullanıcılarımıza ulaştırmak istiyoruz. Böylelikle Türkiye’de üretilen bir Canik tabancasına sahip ABD’li bir kullanıcı, Avusturalya’ya dâhi gitse üzerinde bizim markamız bulunan aksesuarı, ‘Acaba tabancama uygun mu’ endişesi yaşamadan, herhangi bir mağazadan veya online sipariş ile satın alabilecek. Canik Aksesuar Programı’nın kazanımı, satışlarından elde edilecek gelire karşın tüm dünyadaki kullanıcılarımıza Canik kontrolünde çözümler sunmak olacaktır.

Savunma Sanayi Başkanlığı’nın bundan sonraki süreçte daha fazla teknolojiyi geliştirecekleri ürünlere yöneleceklerini belirttiler. Bu açıdan Samsun Yurt Savunma’yı değerlendirir misiniz?

SYS olarak teknoloji geliştirme kararımızı 1998 yılında firmamızın temellerini atarak uygulamaya koyduk ve teknolojiye yapmış olduğumuz yatırımlar ile bugün ki Canik Markasını yaratabildik. 2011 yılından beri arzu ettiğimiz 20 milyon dolar bütçeli 12.7 mm makineli tüfek projemize regülasyonlardaki engeller sebebi ile 2018 yılında başlayabildik. Roketsan ile olan işbirliğimizi 2012 yılında filizlendirdik ve bugün tüm kritik projelerde yer almaktayız. Yine bahsetmiş olduğumuz aksesuar programı çerçevesinde Türkiye’de mevcut olmayan optikler, fener, susturucu gibi alt sistemlerin Türkiye’de geliştirilmesi için ciddi emek harcıyoruz.  Yaptığımız işlerde en iyi sonucu hedeflediğimiz için üretim teknolojileri için büyük yatırımlar gerçekleştirmekteyiz. Kısacası teknoloji geliştirmek, Samsun Yurt Savunma’nın DNA’sında gelen en kuvvetli genidir.  

Ağır makineli silah üretimi hususunda yaptığınız çalışmaları aktarır mısınız?

Canik, SSB tarafından 2018 Ocak ayında 12.7mm makineli tüfek geliştirilmesi ve üretilmesi için görevlendirilmiştir ve projeyi 2021 yılı ilk çeyreğinde tamamlamayı taahhüt etmiştir.  Bu proje, hafif silah alanında günümüze kadar gerçekleştirilmiş en zorlu proje olacaktır. Hem mühimmatın basıncı, silahın etkili menzili, hedefte yarattığı tahribat ve de ağır test şartları dikkate alındığında projenin alt yapısını oluşturmak ciddi çalışma gerektirmektedir.

Silahın geliştirilmesi yanında entegrasyon alt yapısına da oluşturulması için Unidef firmamız da yoğun çalışma içerisindedir. Kara, deniz ve hava platformlarına entegrasyon alt yapısının bugünden tamamlanması, silahın geliştirilmesi sonrası satışının icrasında büyük önem arz etmektedir. Bugün yapmakta olduğumuz bu çalışmalar, kısa süre sonra yine bu alandaki tüm rakiplerimizden büyük farklar ortaya koymamızı sağlayacaktır.       

Saha İstanbul, Mart ayında ikinci fuarını düzenleyerek sektöre katkı sağlamayı hedefliyor. Bu açıdan katılacağınız fuarla ilgili sizin düşüncelerinizi alabilir miyiz?

Kurulduğu günden buyana parçası olduğumuz SAHA İstanbul’un bu seneki fuarına SYS ve UNIDEF olarak katılacağız. IDEF fuarında olduğu gibi SAHA fuarında da ziyaretçilerimiz ile yenilikleri paylaşmaya devam edeceğiz. General Dynamics patentli FX simunition kitleri ile canlı atış, METE serisi ve en önemlisi Canik Aksesuar Programı daha birçok yenilik ile yine bu fuarda ziyaretçilerimizi karşılayacağız.

UNIDEF 2019 yılında SAHA üyeliğini gerçekleştirdi ve bu sene SAHA fuarında Cumhurbaşkanlığı için geliştirdiği araç projesi, CH47 için geliştirmiş olduğu çözümler gibi birçok yeni projesini sergileyecektir.  Her zamanki gibi ziyaretçilere hem görsel hem de teknik bir şölen sunacağımızı düşünüyoruz. MART 2020