Adımızdaki “Türk” kelimesinin haklı gururunu yaşıyoruz

Ülkemizde sanayinin gelişmesi için destek olacak çalışmalar yapan Türk Loydu, savunma sanayindeki etkin çalışmalara verdiği destek ile önemli başarılara imza atıyor. Katkı sağladığı alanlar ile ilgili görüşlerini almak için bir araya geldiğimiz Türk Loydu Vakfı Başkanı Cem Melikoğlu, sorularımızı yanıtladı.

Denizcilik sektörü açısından 2022 yılıyla ilgili bir değerlendirme yapar mısınız?

Küresel ticaretin yüzde 80’den fazlasının gerçekleştirildiği denizyolunda, pandemiyle birlikte yaşanan konteyner krizi, navlunda rekor artışların yaşanmasına neden olmuş, gemilerin günlük kazançları 10 kata yakın artmıştı. Şirketler, bu yüksek karlı dönemi değerlendirmek için büyük yatırımlara imza attı. Bir yandan dev siparişlerle filoyu büyüten armatörler, diğer yandan kara ve havayoluna da yatırım yapmaya başlamıştı. Ancak küresel ekonomideki yavaşlama, resesyon beklentileri ve AB’deki enerji krizinin yanı sıra Çin’in tedarik zincirinde yaşanan sorunlar ve dev konteyner hatlarına rakip çıkmaya çalışan charter seferlerin de etkili olması ile navlunlarda sert düşüşler yaşandığını görüyoruz.

Konteyner navlun piyasasının önde gelen analiz şirketlerinden Drewry’nin yayınladığı Dünya Konteyner Endeksi’ne göre; 40’lık konteyner navlun endeksi geçen hafta yüzde 10 kayıpla 4 bin dolara kadar geriledi. Drewry’nin Dünya Konteyner Endeksi özellikle son bir ay içerisinde har hafta yüzde 10 değer kaybediyor. Endekste, son bir yılda yüzde 60’a yakın kayıp söz konusu.

Ukrayna’daki savaşla birlikte Rusya’ya Türkiye üzerinden yapılan ticaretin yerli armatöre kısmen bir avantaj sağlaması beklenirken, özellikle yüksek karlılık döneminde büyük gemi yatırımlarına imza atan bazı armatörlük şirketlerinin sıkıntı yaşayabileceği dile getiriliyor.

Konteyner navlunundaki sert düşüşün aksine kuru yük navlunu bir miktar yükseldi. Pandemi döneminde 5 bin puanları aşan Baltık Kuru Yük Endeksi (BDI), geçtiğimiz aylarda 1.000 puanlara kadar gerilemişti. Endeks, sezonsal etkilerle eylül başı itibarıyla yeniden yükselişe geçerek 1.700 puanı aştı.

Türk Loydu olarak son dönem yaptığınız çalışmaları aktarır mısınız?

Son 20 yılda 200’den fazla askeri gemi projesinde yer alarak; klaslama, proje onayı, ürün belgelendirmesi ve sistem belgelendirme hizmetlerimiz ile savunma sanayii alanında geniş referans ve tecrübe elde ettik. Türk Loydu’nun savunma sanayi alanında liderliğini sadece Türkiye’de değil, uluslararası arenalarda; Türkmenistan, Pakistan, Katar son olarak da Nijerya gibi ülkeler nezdinde yürüttüğümüz başarılı projeler ile pekiştirmeye devam ediyoruz.

Savunma sanayi projeleri kapsamında yine son zamanlardaki önemli projelerden biri olan Sefine Tersanesi ve Aselsan ana ortaklığında inşa edilen insansız denizaltı savunma harbi (DSH) ve insansız su üstü aracı (İDA) ’nın kural geliştirme faaliyetleri Türk Loydu tarafından gerçekleştiriliyor.  Üretimine başlanan insansız deniz araçları, otonom keşif-istihbarat, su üstü harbi, su altı harbi, üs/liman/ kritik tesis ve yüksek değerli yüzen platformların korunması gibi görevlerde kullanılacak.

Hizmet portföyümüzün önemli bir bölümünü oluşturan Endüstri ve Belgelendirme Sektörü faaliyetlerimiz kapsamında; enerji, inşaat, maden, imalat, kimya, ulaşım ve lojistik sektörleri başta olmak üzere hizmet alanlarımızı genişletmeye devam ediyoruz. Ülkemizin son yıllardaki önemli mega projelerinden olan inşa çalışmaları devam eden Akkuyu Nükleer Santrali ve teslim edilen Çanakkale Köprüsü başta olmak üzere çeşitli yapılar, köprüler, stadyumlar, hastaneler, uçak bakım hangarları, endüstriyel tesisler ve farklı tipte sivil yapılardan oluşan birçok mega projede çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

Covid-19 Pandemisi ile dijital süreçlere talebin oldukça yüksek olduğunu hep birlikte gördük. Biz  dijital altyapımızı güçlendirme çalışmalarına çok daha önce başlamıştık. Pandemi ile birlikte ne kadar doğru ve zamanında bir karar vermiş olduğumuzu daha iyi gördük. Elbette süreçlerimizi daha da iyileştirmek ve geliştirmek için büyük bir çaba sarf ediyoruz. 2019 yılında kurulumunu gerçekleştirdiğimiz ARGE Merkezimizde, denizcilik ve savunma sanayi başta olmak üzere Türk Loydu’nun hizmet verdiği sektörlere ve ülkemize faydalı olabilecek teknolojik ve inovatif çözümleri sunmak üzere çalışmalar yürütüyoruz.

Geleneksel tasarım dokümantasyonunu ve inceleme sürecini değiştirmek ve farklı paydaşlar arasındaki bilgi alışverişini iyileştirmek ve nihayetinde klaslama sürecini hızlandırmak için 3D plan onay yazılımları geliştirdik, uzaktan sörvey imkanlarını geliştirmek adına uzaktan sörvey platformu Marinspector ve iş birliği yaptık ve Realwear tarafından geliştirilen dünyanın ilk eller serbest Android tablet sınıfı giyilebilir gözlüğünü kullanmaya başladık. Tabiki bu süreçte bizi çok heyecanlandıran uzaktan sörvey merkezini kurduk. Türk Loydu olarak iş sürecimizi kolaylaştıracak ve modernleştirecek yazılımlara gerekli yatırımları yaparak ve bu konuda birçok girişimde bulunarak süreçlerimizi iyileştirmeye devam edeceğiz.

Öyle bir dönemdeyiz ki kendini yenileyemeyenler bir süre sonra kaybolup gidecekler.

Nükleer alanda yaptığınız çalışmaları aktarır mısınız?

Ülkemizdeki nükleer santrallerin ilgili mevzuat ve standartlara göre güvenli kurulumu ve işletilmesi için uygunluk değerlendirme hizmetleri Türk Loydu tarafından verilmektedir. Bu kapsamda Nükleer Düzenleme Kurumu tarafından 30 Ekim 2020 tarihli belge ile Nükleer Yapı Denetim Kuruluşu yetkimiz genişletildi ve “Nükleer Güvenlik Açısından Önemli Yapı, Sistem ve Bileşenlerin Denetimi” konusunda yetkilendirilen ilk milli kuruluş olduk. Ülkemizin enerji bağımsızlığına destek verecek yeni bir ilke imza atmaktan gurur duyuyoruz.

Mersin Akkuyu’da inşa süreci devam eden Türkiye’nin ilk “Nükleer Enerji Santrali” olan Akkuyu Nükleer Enerji Santrali projesinin 3. taraf kontrolörlük ve muayene faaliyetleri, tarafımızca gerçekleştirilmektedir.

Türk Loydu olarak uluslararası arenada geldiğiniz noktayı aktarır mısınız?

Kurulduğumuz ilk günden beri hedefimiz daima ülkemizin denizciliğine, sanayisine ve özellikle de savunma sanayisine katkı sağlamak üzerine oldu. Uluslararası arenada bazı zorlu süreçlerle karşılaşsak da hem ülkemizin hem de kuruluşumuzun bayrağını yurtdışında dalgalandırmak için büyük gayret sarf ediyoruz. Türk Loydu’nu özellikle savunma sanayi alanında; genişlettiğimiz uzman kadromuz, verdiğimiz eğitimler, yaptığımız inovasyonlar sayesinde ulusal ve uluslararası alanda otorite kabul edilebilecek bir seviyeye getirdiğimizi söyleyebiliriz.

IMO’nun askeri muadili olan ve bugünkü temel amacı üye donanmalar ve klas kuruluşlarının katkılarıyla SOLAS’ın askeri uyarlaması Naval Ship Code’un oluşumu olan INSA ‘ya (International Naval Safety Association) üyeliğimizin yanı sıra; 2004 yılından bu yana NSCA’nın (Askeri Gemi Klas Kuruluşları Birliği)  aktif bir üyesi olarak çalışma gruplarına ve geliştirilen askeri gemi kurallarına önemli katkılar sağlamaktayız.

Geçtiğimiz yıllarda bir dönem başkan yardımcılığı ve ardından başkanlık görevini üstlendiğimiz NSCA’nın idari görevlerinin yanında komite toplantılarını yöneterek NATO ile olası görüşme ve raporlama sürecini de yürüttük. Savunma sanayi alanında böylesine önemli bir uluslararası kuruluşta bu denli önemli görevleri yürütmüş olmayı hem kendi hem de ülkemiz adına büyük bir başarı olarak görüyoruz.

Savunma sanayi projelerimizin yanı sıra; Liman devletleri tarafından yapılan kontrollerde son 16 yıldır yüksek performanslı klas kuruluşları içerisinde olarak; bu performansımız ile Türk Bayrağı’nın Paris MoU Beyaz Bayrak listesindeki yerinin de 8. sıraya yükselmesine de katkı sağlamış olduk.

Türk Loydu’nun öncelikli stratejik hedefleri arasında yer alan, International Association of Classification Societies- kısa adıyla IACS üyeliği sürecinin olumlu yönde devam etmesi için birçok faaliyet gerçekleştiriyoruz. IACS üyesi olmuş bir Türk Loydu, Türk denizcilik sektörünün dünya pazarlarında çok daha güçlü bir konuma gelmesi için olumlu katkılar sağlayacaktır. Pandemi koşulları sebebiyle 2021 yılında ara verdiğimiz süreci 2022 yılında tamamlamayı ve uzun süredir devam eden çalışmalarımızın meyvesini alarak IACS üyesi olmayı hedefliyoruz.

Aldığımız uzun soluklu önlemler, iyi planlama ve hedefe yönelik bakış açımızla yılmadan çok çalışıyor, inşa edilen her fırkateynde, her hücumbotta, yurtdışına yapılan her savunma sanayi ihracatımızda ve ülkemiz adına gerçekleştirdiğimiz her başarılı atılımda adımızdaki “Türk” kelimesinin haklı gururunu yaşıyoruz.

Gelecek dönem hedeflerinizi aktarır mısınız?

İnovatif ve gelişime daima açık yapımızdan ödün vermeden, mevcut ve devam eden işlerimize dört elle sarılacağız ve hizmet verdiğimiz tüm sektörlerde paydaşlarımıza ve ekosistemimize değer katmaya devam edeceğiz. Bir taraftan denizcilik sanayimize ve yan sanayimize katkı sağlarken bir taraftan ülkemizin sanayisinin gelişip ilerlemesine destek olacak şekilde çalışmalarımızı sürdüreceğiz.KASIM2022