Afrika’da Türk girişimcilere tüm kapılar açık

Automechanika İstanbul Fuarı ve IATF (Intra-African Trade Fair) Fuarı’na Metair aracılığıyla katılım sağlayan Mutlu Akü, yapılan etkinliklerde gördüğü ilgiden memnun kaldı. Katılım sağlanılan fuarlar ve yaşanan ekonomik hareketlilik ile ilgili sorularımızı yanıtlayan Mutlu Akü CEO’su Deniz Şeker, önemli açıklamalarda bulundu.

Yakın bir zamanda Automechanika İstanbul Fuarı gerçekleşti. Fuar ile ilgili görüşlerinizi alabilir miyiz?

Pandeminin başlamasıyla birlikte fuarlarda online haline gelmişti. Automechanika fuarı uzun zamandan sonra ilk defa açılmıştı. Mutlu Akü olarak bizde katılım sağladık ve çok iyi de ilgi gördüğümüzü söyleyebilirim. Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden katılımın yoğun olduğunu söyleyebilirim. Dolayısıyla beklentilerimizin üzerinde bir fuarı geride bıraktık. Sonuçlarını da önümüzdeki aylarda göreceğimizi umut ediyoruz.

Uzun bir zamandır fuarlar ertelendiği için şuanda yapılan fuarlara ilginin yoğun olduğunu gözlemliyoruz, bu durum görüşmelere de yansıdı mı?

Doğru. Özellikle fuarın ilk günü çok büyük bir yoğunluk vardı. Kasım ayında Metair’in düzenlediği bir toplantı oluyor. Bu yıl o toplantıya Mutlu Akü’yü temsilen ben katıldım. O toplantıda bütçeler ve önümüzdeki 5 yıllık planlar gözden geçirildi. Sonrasında IATF (Intra-African Trade Fair) fuarı gerçekleşti.  Güney Afrika Durban şehrinde. 2 gün boyunca Mutlu Akü’ye inanılmaz ilgi oldu. Bunun iki nedeni var. Birincisi Güney Afrika’da uzun süredir evlerin enerjisinde kesinti yaşanıyor. Dolasıyla ev tipi enerji depolama ürünleri isteniliyor. Mutlu Akü’nün sağladığı bazı sistemler ise bunlara uygun olunca biranda bize ilgi arttı. İkincisi ise Lityum-iyonla ilgili prototip ürünlerimizi sergiledik. Dolayısıyla Metair Grubu’nun bu işe gönül koyduğunu göstermek istedik. O konuda da ilgi çok fazla ve ciddi oranda da talepler aldık. Automechanika fuarında da çok benzer şekilde arkadaşlarımız yoğun talep aldıklarını söylediler. Mutlu Akü’ye bundan sonra düşen bu talepleri belirli bir üretim döngüsü içinde değerlendirip neler yapabileceğimizle ilgili müşterilerimize bilgi vermektir. Bu nedenle oldukça mutluyum.

Afrika’da bu alanda üretim yapılabilir mi?

Bu teklif geldi. Fakat Afrika’da üretim yapmamız bir miktar Mutlu Akü’yü zorlar. Çünkü Metair Grubu’nun zaten Güney Afrika’da yerel bir firması bulunuyor. Orada bir üretim var iken bizim gitmemiz doğru olmayabilir. Fakat Metair Grubu’nun bununla ilgili bir stratejisi olursa Mutlu Akü olarak dünyanın herhangi bir yerinde fabrika açıp organizasyonunu yapmaya talibiz. Bunu kendilerine de söyledik.

Enerji sektöründe küresel çapta bir kriz yaşanıyor ve bu dönemde enerji ile ilgili yatırımların hepsi hayati önem taşıyor sanırım.

Pandemi sürecinde bütün dünya evde oturmaya başladı. Herkes evde olduğunda enerji tüketimi de hızla artmaya başladı. Evde eskiden bir kişi var iken tek TV veya tek tablet yetiyordu. Şuanda evde üç kişi aynı ayda hem adetsel hem de yoğunluk anlamında artış sağlamış oldu. Dolayısıyla enerji sağlamanın zor olduğu bölgeler bu durumdan zarar görüyor. Bu tarz bölgelerin tamamına da ev tipi uygulamalar çok büyük fayda sağlıyor. Dolayısıyla bizde bu işe girmeye kararlıyız.

Dünyanın % 40’ında enerji sorunu yaşandığı belirtiliyordu, bu oran değişti mi?

Halen dünyanın % 40’ında enerji krizi yaşanıyor. Özellikle Afrika’da bu oran çok daha büyüktür.

İstanbul’da Türkiye-Afrika III. Ekonomi ve İş Forumu düzenlendi. 50 Milyar Dolarlık ihracat hedefi var. Sizin bu konudaki gözlemlerinizi alabilir miyiz?

Türkiye’nin 2023 yılı hedefi 500 Milyar Dolardır. Bu hedefin büyük bir kısmını Afrika pazarı oluşturuyor. Dolasıyla Afrika ile alakalı ekonomi ve iş forumunun yapılmasını çok başarılı buluyoruz. Bu hedef kapsamında da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ülkeler Mısır, Cezayir, Libya, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Nijerya’dır. Nijerya, Mısır ve Güney Afrika Cumhuriyeti bu sıralamayla zaten Afrika kıtasında en yüksek gayri safi milli hasılaya sahip üç ülkedir. O yüzden hedeflemeyi doğru yapmışlar. Sadece hedeflerin zamanlama açısından sorunu var. O da pandemi nedeniyle Afrika tarafında ticaret ciddi oranda azaldı. Bunun hızlanması için bütün dünyanın çalıştığını biliyoruz. Özellikle de Çin bu durumu düzeltmeye çalışıyor. Bu süreçte Mutlu Akü olarak da kendi alanlarımızda Afrika kıtasına yükleneceğiz.

Dünyanın ekonomisinin geleceğinde Afrika’çok önemli ancak Afrika ülkelerindeki ekonomi yönetimi bu önem doğrultusunda hareket edip edemediği tartışma konusudur. Bu konudaki düşüncelerinizi alabilir miyiz?

Büyüme gözüyle baktığımızda 2020 itibariyle bir anda daralma oldu. Bu daralma bütün Afrika ülkelerinde görüldü. Fakat beklenti şudur, 2021 yılında dünyada %6.8 büyüme gerçekleştirdiğinde Afrika’da 3.4’lük bir büyüme bekleniliyor. Bu demektir ki Afrika’da bir ekmek kapısı var.  Özellikle 2021 ve sonrasıyla ilgili Afrika pazarında sürekli bir büyüme bekleniliyor. Bizi korkutan tek şey Covid-19 varyantlarının Güney Afrika’dan çıkmasıdır. Son üç varyantta Güney Afrika’dan çıkmıştır. Dolayısıyla buna dikkat edilmesi gerekiyor.

Bu noktada Türkiye Afrika ülkeleriyle kazan kazan modeli oluşturabilir mi?

Tabi ki. Türkiye’deki firmalar Afrika’ya gidip yatırım yaparken, Afrikalı firmalarda özellikle madencilik alanında Türkiye’de yatırım yapabilirler. Çünkü maden yönetimi alanında Afrika firmalarının çok büyük tecrübeleri var. Karşılıklı büyüme olabilir. Arçelik gibi, Türk firmaları Afrika’ya gidip oradaki bir markayı satın alabilir. Otomotiv sektöründe, yedek parça sektöründe, geri dönüşüm sektöründe Türkiye için fırsatlar olduğunu düşünüyorum. Afrikalılar içinde yeraltı madenciliği konularında Afrikalı firmalardan destek almamız gerektiğini düşünüyorum.

Afrika ülkelerindeki liderlerin Türkiye’ye yaklaşımı nasıldır?

Türkiye pandemi döneminde Afrika pazarındaki payını bir miktar kaybetti. Fakat şuanda Türkiye’den beklenen o pazarlarda girişim yapmamızdır. Türk girişimcilere tüm kapılar açıktır. Hatta çeşitli ikili anlaşmalarla da destekleniyoruz. Dolasıyla Afrika ülkeleri de Türkiye’nin arkasındadır.

Farklı ülkelerden Türkiye’ye birlikte Afrika’ya açılalım bizler finans sağlayalım diyorlar. Böyle bir model oluşturulabilir mi?

Türkiye’de maalesef faizler reel olarak yüksek kalıyor ve büyük projelerde de sorun olabilir. Böyle bir model oluşabilir ve daha iyi bir sonuç verebileceğini düşünüyorum. Kredi sağlayan güçlü bir ülke ile çok büyük yatırımları Afrika’ya sağlayabiliriz. Bu çok önemlidir.

Türkiye’de döviz hareketliliği yaşanıyor. Bu durum akü sektörüne nasıl yansıyor?

Kurdaki hareketlilik biraz zorlayıcı. İhracat yapan firmalar açısından anlık güzel bir kazançtır, fakat maalesef organik bir büyümeyi yakalayamıyoruz. Çünkü ihracat yaptığınızda ürettiğiniz ürünün ne kadarını yurt dışı hammadde veya ara mamulle karşıladığınızı hesaplamanız gerekiyor. Çünkü sürdürülebilir olmayan bir sistem size sonuçta maliyet artışı veya üretimi durdurmaya kadar götürebilir. Dolayısıyla krizi bu haliyle iyi yönettiğimizi düşünüyoruz. En azından açık pozisyonları kapatıyoruz. Burada önemli olan şudur, ulaşılabilir döviz kurlarıyla üretim yapmak ve bununla ihracat yapmaktır. Belki Mutlu Akü olarak bundan zarar görmeyiz fakat ülke olarak zarar görürüz. Bizim kullandığımız hammaddelerin ağırlığı yurtdışı kökenlidir. Çünkü ana malzememiz kurşundur ve kurşunu dünyada iki-üç ülkeden alabiliyorsunuz.

Paris İklim Anlaşması yapıldı, Mutlu Akü’ye ve sektöre bir değişiklik gelecek mi?

Bu anlaşma sektörde bir takım değişiklikleri beraberinde getiriyor. Emisyon özelinde baktığında tüm otomotiv sektörünü etkileyecektir. Emisyonun en fazla geldiği yer ise içten yanmalı motorlardır. Motoru ortadan kaldırdığınızda elektrikli motor sistemi devreye giriyor. Bunu da besleyen tek şey yeni tip akülerdir. Dolayısıyla 2030 ve sonrası için bizim gibi enerji depolayıcı sistemlere bir yük getirecektir. Dolayısıyla yeni yatırımlar, yeni teknolojik ürünlere dönüş gerekecektir. Mutlu Akü de şu anda bunların çalışmalarını yapmaktadır.

Bizim geri dönüşüm tesisimiz bulunuyor. Özellikle akü sektöründe geri dönüşüm önemli bir konudur. Aküde kullanılan kurşunun %90’ını geri dönüştürmek zorundasınız. Akülerin %95’i geri dönüşüme uygundur bizde neredeyse tamamını geri dönüştürüyoruz. Bu anlamda Mutlu Akü çevreye en duyarlı şirketlerden biridir. Bununla da gurur duyuyoruz. Biz aynı zamanda geri dönüşümde kapasitemizin üstende yatırım yapmak istiyoruz.

Piyasadan sorunlu aküleri toplayabiliyor musunuz?

Hepsini geri topluyoruz. Bayilerimizle bu konuda önemli bir çalışma yapıyoruz.

Mutlu Akü olarak bayilerle sürekli görüşebiliyor musunuz?

Bu yıl üç defa toplantı yaptık. Bayilerimiz çok mutlu. Sektördeki satışlarımız gayet iyi gidiyor. Daha öncesinde rekabet biraz daha yoğundu. Fakat 2021 yılı özelinde bayilerimiz çok iyi bir çalışma yaptı. 2020 yılında bizi ilk korkutan her yerin kapalı olmasıydı. Fakat toparlanma hızlı oldu.

Mutlu Akü olarak sosyal sorumluluk projelerine önem veriyorsunuz, bu alanda yaptığınız çalışmaları aktarır mısınız?  Bu yıl kanserli çocuklara  destek olmaya çalıştık. Bilim kızı etkinliğine sponsor olduk. Aynı zamanda engelli vatandaşlarımıza akü sağlıyoruz. Gençlerin ilgisini çekmek için elektrikli araçlarla ilgili çalışmalara destek oluyoruz. Dolayısıyla Mutlu Akü olarak ihtiyaç duyan herkese, şirket değerlerimize uygun olarak destek olmaya çalışıyoruz. OCAK 2022