Teknolojiye ve yetkin insan kaynağına olan yatırımlarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz
Türkiye’nin yeni nesil teknoloji ortağı NGN; sektörde attığı yenilikçi adımlarla öne çıkıyor. Tek çatı altında sunduğu “sistem entegrasyonu, NGN Cloud, yönetilen hizmetler, dış kaynak hizmeti ve dijital dönüşüm & inovasyon çözümlerinin yanı sıra Türkiye’nin en gelişmiş veri merkezlerinden NGN Star of Bosphorus Veri Merkezi’ni hayata geçirerek önemli bir ihtiyaca cevap veriyor. Türkiye’nin verisinin Türkiye’de kalması için yapılan çalışmalar hakkında bilgi almak için sorularımızı yönelttiğimiz NGN Genel Müdür Yardımcısı Sinem Edil, önemli açıklamalarda bulundu.
Teknolojinin hayatımızdaki yeri günden güne artarken siz teknolojinin geleceğini ve dijitalleşme yolculuğunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Tüm dünyada insan hayatı ile teknolojinin iç içe geçtiği bir dönem içerisindeyiz. Pandeminin de etkileriyle neredeyse tüm iş süreçlerini değiştiren bir zaman dilimine tanıklık ettik. Yaşadığımız bu dönüşüm çağında tüketici beklentileri değişti, ihtiyaçlar farklılaştı ve şirketler bu değişime ayak uydurmak için tüm önceliklerini dijitalleşme temelinde oluşturmaya başladılar. Bir kez daha net bir şekilde gördük ki; dijitalleşme süreçlerine daha önceden adım atan, teknoloji altyapıları hazır ve yatırım planlamalarını bu doğrultuda yapan şirketler bu süreçte rakiplerine göre fark yarattı. Gartner’ın bu alanda yaptığı bir araştırma sonucu da sürecin etkilerini net bir şekilde ortaya koyuyor. Araştırmada yöneltilen “Covid-19’un neden olduğu kesintilerin kurumunuzun dijital iş girişimleri üzerine etkisi nedir?” sorusuna %39 iş modellerinin dönüşümü, % 48 yatırımların artışı, % 50 maliyet optimizasyonu, % 60 operasyonel mükemmellik, % 69 ise hızlanma cevabı vermiş.
Müşteri beklentilerine uygun, hızlı ve çevik yapılar kurmanın başında doğru teknoloji yatırımlarını doğru iş ortaklarıyla gerçekleştirmek geliyor. Geleceğin teknolojilerini iş süreçlerine dahil etmek için şimdiden bu teknolojiye uygun altyapıyı hazırlamak kurumların öncelikli hedeflerinde olmalı.
Yoğun teknoloji kullanımı ile birlikte verilerin korunması ve güvenli bir şekilde depolanması önemini arttırıyor. NGN olarak veri depolama ve verilerin korunması alanında sunduğunuz hizmetleri ve çalışmaları aktarır mısınız?
Teknoloji kullanımının yaygınlaşmasıyla üretilen verinin saklanması, yönetilmesi ve işlenmesi şirketlerin gündeminde sıklıkla yer alan konular haline geldi. Yüksek internet erişiminin de etkisiyle artan veri hacmi çarpıcı seviyelere ulaştı. Veri merkezlerinde yeni iş kolları, yeni fırsatlar ve gereklilikler oluştu. IDC’ye göre; dünya genelinde üretilen veri miktarı; 2018 yılında 33 zettabyte iken, veri miktarının 2025 yılında 175 zettabyte’a, 2035 yılında ise 2142 zettabyte’a ulaşması bekleniyor. Bu hızlı değişim veri depolama, veri yönetimi ve veri güvenliği konularının önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
Özellikle son dönemlerde gördük ki verinin değerinin farkında olan, verilerini güvenli bir şekilde saklayan, yedekleyen ve işleyen şirketler rakiplerinin bir adım önüne geçiyor. Verinin bu kadar önemli hale geldiği bir dönemde veri kaybı yaşayan şirketler maddi zararın yanı sıra itibar kayıpları da yaşıyorlar. Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de her gün hızla artan bir veri söz konusu ve bu verinin kendi ülkesinde kalması birçok açıdan büyük önem taşıyor. Yerli çalışmalarla verinin depolanması ve korunması demek; kişisel verilerimiz dahil tüm verilerin ülkemizde kalarak ekonomik değer yaratmasına, yatırımlarla artacak yetkin iş gücüne ve ülkemiz için stratejik açıdan önem arz eden bilgilerin ülkemizde tutulmasına katkı sağlamak demek.
NGN olarak, Türkiye’nin ve bölgenin verisini ülkemizde saklamak ve de katma değerli hizmetler sunmak için yola çıktık. “Türkiye’nin datasını koruyan kale” olarak adlandırdığımız Star of Bosphorus Veri Merkezi yatırımımızı hayata geçirdik. Türkiye’de Uptime Enstitüsü Tier III tasarım & tesis sertifikasına sahip ilk “operatör bağımsız” veri merkezi olma özelliğine sahip Star of Bosphorus Veri Merkezi ile; müşterilerimize standartların ötesinde, yeni nesil veri merkezi hizmeti sunuyoruz. BT altyapılarını güvenilir şartlarda barındırmak isteyen işletmeler için gerekli fiziki ve teknik yeterliliklere sahip profesyonel bir ortam sağlıyoruz. Kiralanacak alanlar ve kabinler tamamen müşterilerimizin ihtiyaçlarına göre şekilleniyor. Veri merkezimizde barındırma ve bulut hizmeti alan müşterilerimize sunulan güvenlik çözümleriyle de güvenliği her koşulda ön planda tutuyoruz. Türkiye’nin en gelişmiş veri merkezlerinden biri olan Star of Bosphorus Veri Merkezi’nin hem ülkemiz hem de sektörümüz için çok büyük bir değer olduğuna inanıyoruz.
Pandeminin etkisiyle dijital dönüşüm herkes için kaçınılmaz oldu. Bu süreçte bazı teknolojiler diğerlerinin önüne geçti, Bulut Bilişim de bu teknolojilerden bir tanesi. Siz Bulut Bilişim alanında nasıl çalışmalar yürütüyorsunuz ve Bulut Bilişim’in geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Pandemi döneminde farklı beklentilerin ortaya çıktığı ve iş sürekliliğinin önem kazandığı koşullar; fark yaratan teknolojilere duyulan ihtiyacı artırdı. Bu teknolojilerin başında da bulut bilişim geliyor. Uzaktan çalışma ihtiyacının artması, yüzyüze eğitimden online eğitime geçiş, online sipariş ve ödeme sistemleri tercihlerinin artması gibi süreçlerle dijital çözüm sağlayıcılarının hayatımızdaki yeri büyük ölçüde arttı. Aynı zamanda yerli bulut çözümlerine olan ihtiyacımızı da daha net farketmiş olduk. Örneğin; şirket olarak uzaktan çalışma modeline geçtik ve toplantılarımızı çevrimiçi kanallara taşıdık diyelim, kullandığımız video çözümleri genellikle yabancı bulut tabanlı çözümler oldu. Eğer ki stratejik bir kurum söz konusu ise ve kritik verilerin yurt dışına çıkmaması gerekiyorsa yerli bir video konferans çözümü ve onu çalıştıracak yerli bir bulut çözümü kullanmamız gerekir. Son dönemde yerli bulut hizmetleriyle ilgili çok önemli gelişmeler meydana gelmeye devam ediyor. Merkez Bankası’nın 1 Aralık’ta yayımlanan yeni tebliği sonrası; Türkiye’de faaliyet gösteren bankalar ve ödeme kuruluşlarının, bulut tabanlı hizmetlerini, yurt içinde veri merkezi yatırımı bulunan şirketler üzerinden sağlayabilmesinin önü açıldı. Bu karar Türkiye’nin verisinin Türkiye’de kalması için atılmış çok değerli bir adım olmakla birlikte aynı zamanda sektör açısından da kritik önem taşıyor. Bu gelişmeyle birlikte bulut bilişim pazarında büyüme beklentisinin üzerine çıkılacağı tahmin ediliyor.
NGN olarak her zaman yenilikçi ve gelecek odaklı vizyonumuzla üretmeye ve sürekli gelişimin gücüne inanıyoruz. Bulut bilişim alanında uzmanlığımız ve özverili çalışmalarımız sonucunda yabancı sanallaştırma yazılımlarına bağımlılığı olmayan, regülatif ihtiyaçları %100 karşılayan, entegre güvenlik modülü ile daha güvenli, yedekli ve kesintisiz mimari sunan Yerli Bulut NGN Cloud’u geliştirdik. NGN Cloud sayesinde şirketler bulut ve sunucu barındırma ihtiyaçlarına yönelik uygun maliyetli ve güvenilir birçok çözüme sahip oluyorlar. NGN Cloud ile operatör bağımsız sunduğumuz altyapıda %99,9 SLA ile yüksek erişilebilirlik oranı ve hız ön plana çıkarken aynı zamanda kullandığın kadar öde modeli ve uzman kadrodan 7/24 Türkçe destek imkanı gibi özellikler NGN Cloud’u rakiplerden ayrıştırıyor.
KPMG’nin araştırmasına göre; şu anda 250 ve üzeri çalışanı olan girişimlerde %40.8, 50-249 çalışanı olan girişimlerde %22.2 olan bulut bilişim kullanım oranının 2025 yılına kadar orta ve büyük ölçekli işletmeler için minimum %60’ın üzerine çıkacağı öngörülüyor. Hızlı çözüm ve yüksek kalite anlayışında sunduğumuz NGN Cloud hizmetimizin oranı pandemi öncesindeki döneme göre 5 kat artmış durumda. Müşterilerimizin %53’ü bulut altyapısı olarak Yerli Bulut çözümümüz NGN Cloud’u tercih ediyor. Bu oran bizim için çok değerli olmakla birlikte her geçen gün NGN Cloud’a gösterilen ilginin artmasından da büyük mutluluk duyuyoruz.
NGN’de sunduğunuz hizmetler arasında Yönetilen Hizmetler, Dış Kaynak Hizmetleri gibi şirketlerin IT alanındaki personel ihtiyaçlarına farklı çözümler sunan hizmetler de bulunuyor. Şirketlerin bu hizmetlere ilgisi ve bakış açıları nasıl oluyor ve bu alanların geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Kurumların BT ihtiyaçlarının çeşitliliğinin her zaman farkında olduk ve bu doğrultuda çalıştık. Bilişim sektörü dinamik ve aynı zamanda yeniliğe çok açık bir sektör. Teknolojinin yönünü ve çağın gerekliliklerini önceden görmek, kurumlara gelecek yolculuğunda önemli bir yol haritası çıkarıyor. NGN’de müşterilerimize sunduğumuz “Dış Kaynak Hizmetleri” ve “Yönetilen Hizmetler” ile şirketlerin IT operasyonel yüklerini azaltarak; iş süreçlerinde verimlilik artışı ve maliyet tasarrufu sağlıyoruz.
NGN Dış Kaynak Hizmetleri ile; müşterilerimizin ihtiyaçlarına uygun, teknik yeterliliğe ve sertifikalara sahip, dünyadaki gelişmeleri takip eden ve farklı kaynaklardan beslenen uzman IT personel kaynağını kurum lokasyonlarında konumlandırıyoruz. Bu hizmet ile hedefimiz; müşterilerimizin teknoloji alanındaki personel ihtiyaçlarını en doğru şekilde karşılayarak aranan pozisyona uygun yetkin IT personelleri sağlamak. NGN Dış Kaynak Hizmetleri, uzman IT personelleri ile çalışarak ek maliyetlere ve operasyonlara katlanmak istemeyen birçok şirket tarafından yoğun ilgi ile tercih ediliyor.
NGN Yönetilen Hizmetler’de ise; öncelikli olarak kurum ihtiyaçlarının, IT yoğunluğunun ve kaynakların analiz edilmesi esas alınır. Analiz edilen ihtiyaçlara ve kaynaklara en uygun insan kaynağı sağlanarak BT altyapıları NGN’in güvencesi ve sektör tecrübesi ile yönetilir. Şirketler bu sayede BT altyapılarını izlemek, yönetmek ve oluşacak problemlere doğru müdahaleyi gerçekleştirmek için büyük bütçeler harcamadan profesyonel ekiplerce yönetilen bir sisteme sahip olurlar. Günümüzde verimlilik ve iş sürekliliğinin öne çıktığı iş hayatında, NGN Dış Kaynak Hizmetleri ve NGN Yönetilen Hizmetler ile müşterilerimize fark yaratan hizmetler sunuyoruz. Müşterilerimizden aldığımız olumlu dönüşlerle iş süreçlerinde gerçekleşen iyileşmeleri yakından takip ediyor, bu verimliliğe tecrübemiz ve profesyonel ekiplerimizle katkı sağlamaktan mutluluk duyuyoruz. Bu alanlardaki yatırımlarımıza önümüzdeki dönemde de devam ederek her zaman olduğu gibi kurumların dijitalleşme yolculuğuna gelecek vizyonumuz ve IT uzmanlığımızla öncülük ediyor olacağız.
Yurt dışı pazarlarda NGN’i nasıl konumlandırıyorsunuz? Yurt dışında yürüttüğünüz çalışmalardan bahseder misiniz?
NGN olarak Türkiye ve Orta Doğu’da faaliyet gösteren bölgesel bir teknoloji grubuyuz. Türkiye’de gerçekleştirdiğimiz yatırımlarımızla bölgeye de hizmet sunmak ve bu sayede ekonomiye katkı sağlamak bizim için çok değerli. Biraz önce de bahsettiğim gibi geçtiğimiz yıllarda yaklaşık 150 milyon dolarlık bir yatırımla “Türkiye’nin datasını koruyan kale” olarak adlandırdığımız Star of Bosphorus Veri Merkezi’ni hayata geçirerek önemli bir adım attık. Hem Türkiye’nin hem de bölgenin verisini ülkemizde saklamak ve katma değerli hizmetler sunmak için çıktığımız bu yolda; bölgede uluslararası çözüm ve hizmet sağlayıcısı konumunda yer alarak kısa sürede adımızdan söz ettirir duruma geldik. Veri merkezi yatırımımızın yanında yerli bulut çözümü olarak kurumların hizmetine sunduğumuz NGN Cloud, uluslararası bulut bilişim firmalarının değerlendirildiği CloudHarmony platformuna Türkiye’den giren ilk yerli bulut oldu. Gartner’ın tüm uygunluk ve performans testlerini başarıyla geçerek global ve sektörü domine eden bulut servis sağlayıcıları ile beraber Cloudharmony Bulut Platformu’nda yer alıyor. Uluslararası bulut bilişim firmaları ile yarışacak yerli bir çözüm ile tüm bölgeye hizmet sunuyor, aynı zamanda veri merkezi, yeni teknolojiler, sistem entegrasyonu alanlarında da yurt içi ve yurt dışında kurumların dijital dönüşümlerine katkı sunan teknoloji çözümleri sağlıyoruz.
Bugün dünyanın her yerinden gelecek talebi karşılabilecek bir donanıma ve yetkinliğe sahibiz. Gerçekleştirdiğimiz projelerle bölgede de ses getirmeye devam ediyoruz. Bunlardan biri de bir müşterimizle üretim hatlarında Internet of Things ve yapay zeka çözümlerimiz ile üretim sayım sürecini 30 sn içinde %99.7 doğruluğa ulaştırdığımız çalışma. Bu projemiz, şu an müşterimizin dünya çapındaki 11 fabrikasında kullanıma geçti. Yarattığı ekonomik fayda firmanın içinde ödüller de getirdi. Bir diğer başarımız da bir müşterimizin Türkiye, Arap Ülkeleri ve Afrika Bölgesindeki uluslararası kurumlarının ihtiyacına yönelik gerçekleştirdiğimiz dış kaynak hizmetimiz olan sınırları aşan projemiz oldu. Bu sefer sınırları Afrika’ya açılarak aştık, müşterimizin halihazırda tüm Türkiye’deki lokasyonlarına yönetilen hizmetler desteği veriyorduk artık uluslararası alanda da iş ortağı olduk. Uluslararası pazarlarda kendi yazılımlarını gerçekleştiren birçok firma, NGN Cloud çözümümüze ilgi göstererek hizmet satınalmaya başladı. Uluslararası pazarlara sunduğumuz hizmetin ihracat kalemi olarak görülmesi ve ülkeye gelir getirmesini yaratılan ekosistem açısından çok kıymetli görüyoruz.
Uluslararası pazarlarda bölgesel ihtiyaçları doğru anlayarak alanında teknik yetkinliğe sahip mühendis kadromuzla sunduğumuz çözüm ve hizmetlerimizin kalitesi, sınırları aşarak bizi yerelliğin ötesinde global oyuncularla yarışabilecek bir noktaya taşıyor.
Önümüzdeki dönemde şirket yatırımlarının hangi yönde yoğunlaşacağını ve hangi trendlerin öne çıkacağını düşünüyorsunuz?
Küreselleşen dünya, sınırların yavaş yavaş ortadan kalkması, Covid-19 pandemisinin etkileri derken dijitalleşme yatırımları şirketlerin önceliği haline geldi. Önümüzdeki dönemde de geleceğin teknolojilerine hazır olmak isteyen şirketler teknoloji altyapılarına ve yetkin insan kaynağına yatırım yapmaya devam edecekler. Sektörler değişse, koşullar farklılaşsa da teknoloji ihtiyacı ve verinin yönetimi & korunması önümüzdeki dönemde de şirketlerin gündeminde olacak. Son yıllarda öne çıkan bulut teknolojisi, yapay zeka, nesnelerin interneti(IoT), davranışların interneti(IoB), endüstri 4.0 – 5.0, siber güvenlik, akıllı otomasyon, blockchain, RPA gibi teknolojiler gündemde olmaya devam ederken iş süreçlerine olan yansımaları her geçen gün artarak birçok alanda yeni çözümler ve fırsatlar oluşturacak. Yeni teknolojilerle dünyamız daha da değişecek ve dönüşecek. Dünya devi üretim şirketleri dahi Yapay Zeka, IOT, New Tech tabanlı geliştirmelerle işlerini dönüştürmek için Venture Capital fonları kuruyorlar. Diğer yandan teknoloji içerisine doğan Z kuşağı geliyor. Bu değişimler ile Z kuşağı birleşecek, dünya ve teknoloji bambaşka bir boyuta ulaşacak.
Biz de NGN olarak her zaman daha iyi hizmet sunabilmek için teknolojiye ve yetkin insan kaynağına olan yatırımlarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Aynı zamanda kendi çalışmalarımıza ve AR-GE sürecine odaklanıyoruz. Öne çıkan tüm teknolojileri uygulanabilir ve iş süreçlerine katkı sağlayacak bir yapıda sunmaya öncelik vererek müşterilerimizi geleceğin teknolojilerine hazırlayan adımlar atmaya devam ediyoruz. OCAK 2022