Milli Deniz Topu’nun test atışı başarı ile tamamlandı
Donanmaların vazgeçilmez unsuru olarak ön plana çıkan deniz topu Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) tarafından üretildi. Milli Deniz Topu kara atış testleri başarı ile tamamladı. Milli Deniz Topu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye olarak, savunma sanayimizi yerlileştirme çabalarımıza yaklaşık bir yıl önce deniz topunu da ekledik. Diğer alanlarda olduğu gibi deniz topunda da ülkemizin dışa bağımlılığını ortadan kaldırmayı hedefledik. Özellikle son dönemde yurt dışından gelen ürünlerde gerek maliyetlerde gerekse temin sürelerinde ciddi sıkıntılar yaşanmaya başlamıştı. Ayrıca görünür, görünmez birçok ambargoya ve engelleme girişimine de maruz kalıyorduk. 12 ay gibi rekor bir sürede milli deniz topumuzu ürettik. Yeniden yapılandırdığımız Makine Kimya Endüstrisi ve Tersaneler Genel Müdürlüğü ile İğrek Makine, ANZATSAN Mühendislik, ERMAKSAN Teknoloji firmalarımızın ortak gayretleriyle Türkiye bir defa daha başarılamayanı başardı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın da aktif destek verdiği süreç sonunda hamdolsun 12 ay gibi rekor bir sürede milli deniz topumuzu ürettik.” dedi.
Projenin hayata geçirilmesine destek verenleri tebrik eden T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye, geliştirdiği Milli Deniz Topu ile artık bu silah sistemini üreten sayılı ülkeler arasına girmiştir. Milli deniz topu, 16 kilometre etkili menzile sahiptir. Donanmamız 5 farklı atış modu ile dakikada 80 atış yapabilen bu silah sayesinde daha da güçlenmiştir. Milli Deniz Topu, halihazırda kullanılan sistemlerden farklı olarak, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen dijital atış kontrol sistemiyle donatılmıştır. Bu silah sisteminin envantere girmesiyle birlikte Türk Deniz Kuvvetleri, çok daha güçlü ve etkin bir hareket kabiliyetine kavuşacaktır. Ayrıca yurt dışından tedarikte karşılaşılan yüksek maliyet ve gizli ambargolar da artık tarihe karışacaktır” dedi.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar test atışları geçilmesi öncesi Milli Deniz Topu’nun üretiminde Makine ve Kimya Endüstrisi’nin önemli roller üstlendiğine dikkat çekti. Yeni silah sisteminin yapımında emeği geçenleri kutlayan Akar, “Yapılan bu çalışmaların hiçbiri son değil. Bunların her biri bir sonraki aşamanın başlangıcıdır. Çalışmalarımızı artan bir hızla sürdürerek Silahlı Kuvvetlerimizin ihtiyaçlarını karşılayacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği, teşviki, desteği ve sağladığı fırsatlarla yerlilik ve millilik oranı yüzde 80’lere dayandı. Hiçbir şeyden yılmadan ülkemizin, egemenliği, bağımsızlığı, 84 milyon vatandaşımızın güvenliği için, hak, alaka ve menfaatlerimizi korumak ve kollamak için yapılması gereken ne varsa yapacağız.” ifadelerini kullandı.
Geçmişte parası verildiği halde alınamayan silah sistemlerinin olduğunu hatırlatan Akar, “Bu nedenle yerli ve milli üretim bizim için bir tercih değil, bir zorunluluktur. Şu anda dahi dost ve müttefiklerimizden maalesef temin, tedarik etmeye çalıştığımız birçok malzeme ile alakalı açık bir şekilde olmasa dahi örtülü bir şekilde bazı ihtiyaçlarımızın karşılanması geciktirilmekte, onlara cevap verilmemekte, çalışmalar yavaşlatılmakta. Dolayısıyla ciddi bir sınırlama ile karşı karşıyayız. Onun için arazide Silahlı Kuvvetler personeli canı, kanı ile ‘ölürsem şehit kalırsam gazi’ anlayışı ile büyük kahramanlık ve fedakarlıklar yaparken savunma sanayinde çalışanlarımızın da onlara benzer şekilde fedakarlık ve kahramanlıkla üretim, planlama ve tasarım faaliyetlerine aralıksız devam etmeleri bir mecburiyettir. Daha düne kadar piyade tüfeklerimiz dahi kendi üretimimiz değildi fakat şimdi hafif silahlarımızın tamamı, zırhlı araçlarımız, helikopterlerimiz, İHA, SİHA, gemilerimiz, Fırtına toplarımız… Bunların daha da ötesine geçmek üzere çalışmalarımız yoğun şekilde devam ediyor. Bu konuda kararlıyız, azimliyiz ve bugüne kadar başardıklarımız, bundan sonra başaracaklarımızın önemli bir göstergesidir.” dedi.
Dost, müttefik ve kardeş ülkelerin de Türkiye’den büyük beklentileri olduğunu aktaran Hulusi Akar, “Önümüzdeki engelleri aşarak inşallah Silahlı Kuvvetlerimizin ihtiyaçları neyse bunu herhangi bir tahdide meydan vermeksizin karşılayacak noktaya geleceğiz.” dedi.
MKE’nin yapılan çalışmalarda önemli rolü olduğunu vurgulayan Akar, “Yeni kimliği ile MKE çok daha süratli. Bunun örneklerinden biri şu anda karşımızda. Rekabetçi, güçlü, etkin şekilde çalışmalarını sürdürecek ve faaliyetlerini çok daha yüksek boyutlara taşıyacaktır. Çeşitli yorumlar yapılmakta. MKE’nin sermayesinin tamamı Hazineye aittir. Bunun dışında buradaki bütün denetim, kontrol hepsi de Bakanlığımıza ait. Burada herhangi bir şekilde birtakım yorumlar yapmak anlamsız, yersizdir. Burada yapılması gereken, geç bile kalındığını herkesin görmesidir. Bu şekliyle MKE çok daha başarılı olacak, çok daha büyük hizmetleri yapacak. Bundan da kimsenin şüphesi olmasın.”
Yerli ve milli savunma sanayinin önemine bir kez daha vurgu yapan Akar, “Türkiye tarihi, değerleri, coğrafyası ve Silahlı Kuvvetleriyle bir bütün halinde güçlü bir ülkedir. Bunun bilinmesi, görülmesi lazım. Bugüne kadar ülke olarak kararlı duruşumuzla, azim ve kararlılıkla hak ve menfaatlerimizi her alanda koruduk, korumaya devam ediyoruz. Haklarımızı çiğnetmedik, çiğnetmemekte kararlıyız.” ifadelerini kullandı.
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal da Milli Deniz Topu’nun önemine değinerek, “Denizdeki gücümüze güç katacak önemli bir başarı hikâyesinin gerçekleşmesine şahitlik ediyoruz. Milli Deniz Topu, yerli ve milli savunma sanayimizin geldiği seviyeyi göstermesi açısından büyük başarıdır.” diye konuştu.
Üretimin kısa sürede tamamlanmasının önemli olduğunu vurgulayan Özbal, buradaki testlerin ardından Milli Deniz Topu’nun liman, seyir testlerinin yapılacağını belirtti.
Makine Kimya Endüstri Genel Müdürü Yasin Akdere, “Türkiye, tüm dünya donanmalarının vazgeçilmez unsuru olan ve savaş gemilerinin vurucu gücünü oluşturan 76/62 mm deniz topunu yerli ve milli imkanlarla geliştirerek bu ürünü üretebilen sayılı ülkeler arasına girmiştir. Yurt dışından ithal edilen deniz topu silah sistemlerinin yüksek maliyet ve uzun temin sürelerinin yanında görünür görünmez birçok ambargo nedeniyle temin edilmesinde yaşanan sorunlar nedeniyle yerlileştirme çalışmaları neticesinde bu sorun ortadan kaldırılmış bulunmaktadır. Bu problemi ortadan kaldırmak için 12 ay gibi çok kısa bir sürede Milli Deniz Topu Projesi’nin Ar-Ge çalışmalarını neticelendirerek bugün kara atışlarımızı gerçekleştireceğiz. Bu başarının altında Makine Kimya Endüstrisi’nin değerli çalışanları olduğu kadar çok değerli Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Tersane Genel Müdürlüğümüzdeki herkes, gece gündüz demeden bizlere olan desteklerini hiçbir zaman esirgemediler. Onların destekleriyle bu proje 12 ay gibi çok kısa bir sürede hayata geçmiş oldu. Bugün ayrıca kamu özel işbirliğinin en önemli işbirliğini bir kez daha görüyoruz. Bir tarafta Makine Kimya, diğer tarafta Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve diğer tarafta da özel sektör desteğiyle bu projeyi hataya geçirmeyi başardık. Makine Kimya Endüstrisi olarak bundan sonraki projelerimizi de en hızlı bir şekilde hayata geçirecek ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını hiçbir zaman hiç kimseye muhtaç etmeden yerli ve milli olarak üretebilecek kapasiteye sahip olacağız.” dedi.
Bakan Akar tarafından verilen “ateş serbest” talimatı ile Milli Deniz Topu’nun test atışı gerçekleştirildi.
Başarıyla yapılan atışın ardından Akar ve TSK’nın komuta kademesi hatıra fotoğrafı çektirdi. MKE Genel Müdürü Yasin Akdere, Milli Deniz Topu ile yapılan ilk atışın boş kovanını Bakan Akar’a hediye etti.OCAK 2022