Alanımızda Türkiye’deki ilk üç şirketten biriyiz

Elektrik taahhüt sektörünün önemli firmalarından biri olan Orge Elektrik, sağlam finansal yapısı ile yaşanan kriz ortamını fırsata çevirmeyi başarabilmiş. Tüm bu olumlu tabloya rağmen yaşanan sürecin aynı gemide olunmasından dolayı kendilerini de kaygılandırdığını ifade eden Orge Elektrik Taahhüt CEO’su Nevhan Gündüz, herkesin işine odaklanmasının önemini vurguluyor.

Elektrik taahhüt sektörünün önemli oyuncularından olan Orge’nin yapısı hakkında bilgi verir misiniz?

Orge1998 yılında kuruldu ve şuanda hakim ortak ailemizdir. Orge halka açık bir şirket, hisseleri Borsa İstanbul’da işlem görüyor. Şirketimizin takriben yüzde 45 oranında halka açık bölümü var, yüzde 55 civarı da ailemize ait ve şuan ki ödenmiş sermayesi 50 Milyon TL’dir. Yaklaşık 500’ün üzerinde çalışanımız var. Borsa da işlem gören şirketimizin değeri şuan 175 milyon TL’dir. Bu sene 20’nci yılımızı kutluyoruz Aralık ayında bir etkinlikle bunu taçlandıracağız.

Bu yıl gündeminizde neler var? Orge olarak hangi alanlar üzerine odaklanıyorsunuz?

Orge’nin kuruluşundan 2012 yılına kadar olan süreçte hep üst yapı işleriyle ilgilendik. Daha çok elektrik tesisat alanında çalışıyorduk. Fakat 2012 yılında yönetim kurulumuzca alınan bir kararla raylı sistemler konusunda da faaliyet göstermeye karar verdik. 2012 yılından itibaren raylı sistemler işlerinde de yer almak için faaliyete geçtik ve 2014 yılında ilk işimiz olan Kartal-Kaynarca metrosu işini aldık. Takip eden süreçte de üçüncü bir segment olan üst yapının değişmez bir parçası olan ama farklı özelliklere sahip hastaneler konusuna da üçüncü bir segment olarak açtık ve bu sene ilk defa hastaneler konusunda bir iş aldık. PPP(kamu-özel ortaklığı) şehir hastaneleri projelerini yapmaya başladık. 

Orge olarak üç ana kategoride faaliyet göstermekteyiz. Birincisi üst yapı projeleri, ikincisi raylı sistemler ve metro işleri, üçüncüsü ise hastaneler olarak yeni bir başlığımız var. 2018’in bizim için bir değişikliği bu, ikinci önemli bir konu ise Orge olarak sermayemizi bu sene artırdık ve 20 milyon TL olan sermayemizi 50 milyon TL’ ye taşıdık. Bunlar bizim için yeni birer başlık diyebiliriz.

Bugünler de dünyada ve Türkiye’de iş yapmak için ayrı zorluklarımız var. Ama Orge iyi gidiyor bilhassa sektörümüzde bu son zamanlardaki ekonomik durumlardan ötürü çok daha ön plana çıkmaya başladık. Firmanın finansman yapısının kuvvetli olması ve krizlere dayanır gücünün olması sebebiyle daha çok aranan daha çok davet edilen bir şirket haline geldik. Bu döneme rağmen ve an itibariyle 2019’un sonu hatta 2020’nin ilk çeyreğine kadar planladığımız işleri almış durumdayız. Dolayısıyla önümüzde bir bir buçuk sene iş kaybımız yok ve gelen talepler doğrultusun da  sonrası içinde yeni planlamaların gündeme geldiği gözüküyor. Dolayısıyla biz bu süreçte nispeten daha iyi bir şekilde atlatmayı planlıyoruz.

Elektrik taahhüt sektörünün geldiği noktadan bahseder misiniz?

Sektörümüz aslında çok dinamik ve hareketli bir sektör ama yatırımlara bağlı olduğundan maalesef krizlere dayanım süreçlerine firmalarını hazırlayamayan kuruluşlar bu dönemi biraz daha zor atlatıyorlar. Faizlerin yükseldiği bir ortamda bir kredi marifetiyle borç ödemek veya şirketi çalıştırmaya çalışmak çok zor olur. Orge gibi öz sermayesi kuvvetli, borçluluk düzeyi az ve dayanma gücü kuvvetli olan şirketler tabi ki bu dönemde sağlıklı bir şekilde çıkacaklar ama tüm firmalar için aynı şeyi söylemek mümkün olmayacak.

2019’da işler biraz daha iyiye gider mi, öngörünüz nedir?

Orge olarak bizim tablomuz parlak ama bizde Türkiye’nin bir şirketiyiz. Türkiye’den ayrı hareket etmek bizim için mümkün değil.  Biz şirketi büyütürken korunaklı ve çok daha muhafazakar davrandık onların bir geri dönüşü olarak bu tip kriz dönemlerini daha kolay atlatabiliyoruz ama daha çok yatırım yapsaydık biraz daha açılsaydık borçluluk seviyemizi yükseltseydik şuanda aynı şeyi söylemek şirketimiz için de pek mümkün olmayabilirdi. Çünkü zor bir dönemdeyiz sektörümüzde zor bir sektör ve birebir inşaat sektörüne bağlı bir durumdayız, dolayısıyla sürüden ayrışmak çok kolay olmuyor tabii ki ayrışan yönlerimiz var ama bunlar şirketin sağlıklı devam etmesini sağlayan önlemler ama büyüme gerçekleşecekse ülkeyle birlikte olmak zorunda bizim an itibariyle yurtdışında bir işimiz yok.  Ama bu tip dönemler fırsatta sağlıyor bizim içinde fırsat daha çok aranan daha çok işlerde çağrılan belki de en çok çağrılan davet edilen firma konuma gelmemiz olabilir.

Sektörde kaç firma var? Pazar payınız nedir?

Türkiye’de maalesef elektrik taahhüt işleriyle ilgili bir klasifikasyon yapılmış durumda değil. Fakat şuanda bakanlığın bir çalışması var önümüzdeki zamanda müteahhitleri de bir derecelendirme verme üzerine şuan çalışıyorlar. Bir tasarı üzerinde konuşuyorlar bende şahit oldum inşallah yakın zamanda bu klasifikasyon yapılmış olacak. Aslında doğal bir klasifikasyon var ama bu resmiyete geçmemiş durumda şöyle ki sektörün kendi içinde olanlar biliyorlar tabii. Biz o klasifikasyon içinde Türkiye’deki ilk üç firmadan bir tanesiyiz. Pazar payı olarak ta elektrik işleri Türkiye’deki inşaat sektörünün içerisinde yüzde 15 ile 20 seviyesindedir. Tabii elektrik taahhüt bunun bir kısmını kapsıyor çünkü bazen firmalar kendi işçileriyle de işleri yapmayı tercih edebiliyorlar o zaman pazar payındaki bizim oranımız azalabiliyor ama iyi ekonomide iyi günlerde bizim pazar payımız yüzde1- 2 seviyelerindeydi. Bu çok büyük bir sektör olduğu için bu aslında realitedeki firma sayısına doğru orantıda gitmiyor. Yani yüzde bir dediğimiz zaman aslında bizim gücümüzde veya bizim kadar işler yapabilen yüz şirket var demek oluyor ama gerçek rakam bunla çok alakasızdır.  Bizim sektörümüze özgü bizim büyüklüğümüzde beş şirket bile şuanda yok ama elektrik Türkiye’de çok yaygın bir konu olduğundan dolayı belki binlerce elektrik tesisat şirketi var ama bizim gibi şirket olarak bu işi yapabilen bu büyükte olabilen şirket sayısı çok az.  Bizim büyüklüğümüz ve kapasitemiz açısından bakacak olursak Türkiye’deki ilk üç şirketten biriyiz. Bizim kategorimizde şuanda devam eden sağlıklı yapısı olup bu büyüklükte olan en fazla on şirket sayabiliriz bu da iyimser bir rakam olur.

Devam eden işlerinizden bahseder misiniz?

Bugün için devam eden projelerimiz üst yapı işlerimizden bahsedeyim. İş GYO ve Timur Gayrimenkul ortaklığı olan İnstanbul projesi devam ediyor.  Burada 3100 konut yapılıyor. Bu projenin birinci fazını tamamladık ikinci fazında ise ilerleme oranımız yüzde 60’lara yaklaştı inşallah önümüzdeki birkaç ay için de projeyi komple tamamlamış olacağız. İkinci devam eden işimiz Özak GYO, Ziylan İnşaat ve Yenigün İnşaat Ortaklığı tarafından inşa edilen Büyükyalı projesidir. Bu projede en büyük elektrik müteahhit şirketi biziz ve 1000 dairenin elektrik taahhüt işlerini yapıyoruz. Bu projeyi de 2019’un ilk çeyreğinde tamamlamış olacağız. Üst yapıda şuan devam eden bu iki işimiz var.

Raylı sistemlerde ise Alarko şirketinin Kabataş – Mecidiyeköy – Mahmutbey metrosunun işleri devam ediyor. İstanbul’un devam eden en büyük metro işidir ve bizde en çok işi alan elektrik taahhüt şirketiyiz. Bu proje de yüzde 50’nin üzerinde ilerleme kaydettik diyebiliriz ve 2019’un ilk aylarında tamamlamış olacağız. Diğer devam eden bir işimiz Şenbay-Kolin-Kalyon yapım ortaklığı olan Dudullu-Bostancı metrosu projesin de Orge olarak elektrik taahhüt işlerini yapıyoruz ve bu projede 2019’un ortalarında bizim için toparlanacak gözüküyor.  Raylı sistemlerde devam eden işlerimiz bunlar.

Birde yeni bir segment olarak başladığımız hastane işimiz var.  Kocaeli şehir hastanesinin 1600 yataklı elektrik taahhüt işlerine başladık şuan devam ediyor ve bu işimizde 2019 sonu 2020’nin başlarına kadar ilerleyecektir.

Bu arada sözleşmesi bizim tarafımızdan imzalanan işveren tarafından imza süreci devam etmekte olan Sabiha Gökçen metrosu işimiz var onunda şuan hazırlıklarını yapıyoruz.  Şantiyede faaliyete başlamadık ama çok kısa bir zamanda bu işe de başlayıp 2019 sonu 2020’nin başlarında bu projeyi de tamamlamış olacağız. Orge olarak 2020’nin ilk çeyreğine kadar belki ikinci yarısına kadar şuanda elimizde ciddi anlamda iş potansiyelimiz var. Rakamsal olarak tüm işlerin boyutu 300 milyon TL seviyesindedir.

Orge’nin yurtdışı atılımları var mı?

Kuveyt, Azerbaycan ve Ukrayna ile ilgili planlarımız var. Kuveyt’le ilgili bizi temsil etmesi ve iş yapma kapasitemizi artırabilmek için Kuveytli bir yerel şirketle anlaşma imzaladık orada pazar geliştirme pazar yaratma için bir çalışma yapıyoruz. Azerbaycan için yeni yeni görüşmelere başladık ama kısa bir zamanda orada iyi bir pazar doğacak gibi gözüküyor petrol fiyatının düşmesinden dolayı son 3-4 senedir duran yatırımlar şimdi petrol fiyatının tekrar yükselmesiyle canlanıyor ve durdurulan veya hiç başlanmayan yatırımlar şimdi start alıyor, bizde orada olmak istiyoruz. Ukrayna’da ise bir Türk şirketinin metro işi var, bizim de bu proje için görüşmelerimiz var, oradaki metro işini de yapmak istiyoruz. Şuanda bu üç ülke ile ilgileniyoruz devam eden bir işimiz yok. Azerbaycan’daki işler daha çok üst yapı işler olacak ama metroda var. Kuveyt’te de daha çok üst yapı hastane ve AVM otel gibi işler olacak. Ukrayna’daki iş bir alt yapı işi ve metro işi olacak.

Son olarak vermek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Benim vermek istediğim mesaj şu: ülke olarak pozitif olmalıyız herkes mevcut durumu konuşuyor döviz ne oldu faiz ne oldu konusundan çok işimize odaklanırsak daha başarılı olabiliriz. Bence iyi giden işlerde var bir an önce toparlanıp hep beraber işimize odaklanmalıyız. Dövizdeki oynaklığı veya faizlerin sürekli konuşulması da biraz enerjimizi düşürüyor, biz açıkçası işimize konsantre olduk ve bu konuda faaliyet göstererek daha yoğunlaşarak daha başarılı olacağımıza inanıyorum.