Arçelik Zafer Üstüner: Tayland kuralların çalıştığı bir ülkedir

Arçelik Hitachi Home Appliances Genel Müdürü (CEO) ve Beko Asya Pasifik Bölgesi Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı (CCO) Zafer Üstüner: Tayland kuralların çalıştığı bir ülkedir.

Türkiye-Tayland ticari ilişkileri gelişiyor. Bu çerçevede de Tayland’da Türk yatırımları göze çarpıyor. Tayland’da yatırım yapan firmalarımızdan biri olan Beko, pazar ile ilgili önemli bir tecrübeye sahip. Pazar ile ilgili tecrübelerini aktarması için sorularımızı yönelttiğimiz Arçelik Hitachi Home Appliances Genel Müdürü (CEO) ve Beko Asya Pasifik Bölgesi Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı (CCO) Zafer Üstüner, önemli açıklamalarda bulundu.

Tayland ekonomisiyle ilgili gözlemlerinizi aktarır mısınız?

Tayland ekonomisi diğer Asya ülkelerine göre biraz daha farklıdır. Doğası ve denizi turizm açısından gelişmiş bir ekonomiye sahiptir. Pirinç ve kauçukf ile ilgili yatırımları var. Bunun yanında otomotiv sektörüyle ilgili yatırımlar var. Japonya’nın bu bölgeye yaptığı yatırımlar var. Dolayısıyla kendilerini batılı bir anlayışla hareket ettikleri söylenilebilir. Böyle olunca da Tayland, yabancıların alışabilecekleri, belirli bir şekilde geleceği öngörebilecekleri bir ülke oluyor. Tayland’a yatırım yapmak isteyenlere güvenilebilir bir ülke olduğunu söyleyebilirim. Bölgede Singapur ve Malezya da çok iyi ülkelerdir, fakat kendi ekonomileri çok küçük. Dolayısıyla bölgede üretim açısından Tayland, Endonezya ve Vietnam karşılaştırabileceğiniz ülkelerdir. Bunların içinde Vietnam son dönemde çok popüler oldu. Ancak Tayland alt yapısı daha güvenilirdir.

Tayland yönetimi hukuk açısından güvenilir mi?

Tayland, yabancı yatırımcılara iyi davranıyor. Artan şekilde destek oluyorlar. Tayland, keyfi davranmaların minimum olduğu, kuralların çalıştığı bir ülkedir. Tayland’ın içi nasıldır, kralla ilişkileri nasıldır bilmiyoruz. Biz tabii misafiriz. Misafirliğin kuralları ne ise bizde ona uyuyoruz.

Tayland’ın sunduğu avantajlar nelerdir, eleman bulunabiliyor mu?

İşçi sorunu pek yaşanmıyor. Bölgelerin önemi var. Bizim aynı bölgede 2 tane fabrikamız var. İşçi bulmakta bir sorun yaşamıyoruz, işçilerle de bir sorun yaşanmıyor. Belirli sektörlerde yetenekle ilgili sorunumuz yok. Fakat belirli konularda uzman bulmakta problem olabilir.

Koç Holding olarak siz bölgede marka olarak bilinirliğiniz arttı mı?

Bu bölgede Beko markasıyla ilerliyoruz. Bir marka oluşturmamız biraz zaman alıyor. Beko 2016 yılından itibaren kendi markasıyla bölgede ürün satıyor. Artan bir marka bilinirliliği var. Bunun dışında bölgede Hitachi GLS ortaklığımız var. Ortaklık da %60 Arçelik’e, %40 onlara ait. Bu ortaklık içinde Hitachi markasını kendi teknolojimizle geliştiriyoruz. Son dönemde beyaz eşya sektöründe global bir düşüş yaşanırken, Tayland’da pazarımız giderek büyüyor. Yeni ürünler, tüketici isteklerine verdiğimiz cevaplarla bizim de pazar payımız büyüyor. Dolayısıyla Tayland’da olmaktan ve burada iş yapmaktan memnunuz.

Tayland’daki pazar büyüklüğünü Türkiye iç pazarıyla karşılaştırdığımızda büyük bir pazar diyebilir miyiz?

Tayland’daki pazar büyüklüğü maalesef Türkiye kadar değil. Burada ağırlıklı olarak satışlar çamaşır makinesi, buzdolabı ve klima özelinde oluyor. Bulaşık makinesi pek yoktur. Kurutucu pek yoktur. Ürünler daha basit ve küçüktür. Türkiye’de insanlar tencere yemeği yapar ve buzdolabına koyar. Burada bunu pek göremezsiniz. Burada çok ucuz sokak yemeği var. Buzdolabında genellikle içecekler olur. Dolayısıyla Türkiye’deki pazarla karşılaştırmak zordur.

Ekonomik gelişim açısından baktığınızda bölgenin geleceğiyle ilgili neler söyleyebilirsiniz?

Asya’nın bir büyüme potansiyeli var, ancak değişen bir demografik yapısı da var. Yaşlanan nüfus her bölgenin sorunu haline geldi. Çin’de de benzer sorunlar var. Tayland bu açıdan genç bir ülke değildir. Dolayısıyla gelecekte çalışan nüfusla ilgili problemler yaşanabilir. Sadece ucuz işçilikle buradaki yatırımları koruyamazsınız. Şu anda Çin ucuz işçilikten çıktı. Birçok ülkenin de çıktığını görüyoruz. Tayland’a coğrafi konumu açısından baktığınızda elbette önemli avantajları var, fakat yaşlanan nüfusla ilgili de planlama gerekiyor.

Tayland ihracat yapma açısından avantajlı mı?

Tayland’da üretim yapıp ihracat yaptığınızda güvenilirlik konusunda bir problem yaşamazsınız. Vietnam’daki bir tüketici, Tayland’daki üretimi gördüğünde hemen güvenebiliyor çünkü kaliteli bir üretim olduğu biliniyor. Tayland’da üretim yaparken yurt dışından malzeme getirme konusunda da bir sorun yaşamazsınız. Buradaki limandan her ülkeye ulaşmak kolaydır.

Tayland yönetiminin Türk yatırımcılara yaklaşımı nasıl?

Tayland’da yatırımcılara ilgi çok yüksektir. Türkiye’den gelenlere karşı bir negatiflik yok. Burada çalışan birçok Türk var. Daha önceden mücevher işine giren Türkler olduğunu duydum.

Beko olarak uzun bir zamandır bölgede yatırım yapıyorsunuz. Bölgede hedeflerinize ulaştınız mı? Bu bir know how’dır. Tecrübe etmek, bölgeyi anlamak, tüketiciyi anlamak çok önemlidir. Tayland’da olmaktan çok memnunuz, buradaki işimizi büyütüyoruz ondan da memnunuz. Genel olarak Tayland, Asya tecrübesinden çok farklı bir ülkedir. Tayland’da başarılı olmuş bir Avrupa markası yok. Korunaklı bir ülke dünyada kalmadı. Dolayısıyla her yerde olmanız gerekiyor. Her tarafta her şeyi en iyi yapamayabilirsiniz ama her tarafta her şeyi yapabiliyor olmanız gerekiyor. Beko açısından bu önemlidir.EYLÜL2024