Büyük Kulüp’ü kurumsal bir yapıya kavuşturmayı arzuluyoruz

Büyük Kulüp yapılan seçimler sonrası yeni bir döneme girildi. Uzun yıllar başkanlığını Duran Akbulut’un yaptığı Büyük Kulüp, Duran Akbulut’un vefatı sonrası seçim sürecine girdi. Seçim sonrası Gündüz Kaptanoğlu ve ekibi görevi devralırken, seçim sonrası yapılan konuşmalarda yeni dönemin ipuçları verilmeye başlandı. Kurumsal bir yapıya geçmek için çalışmalara başladıklarını belirten Büyük Kulüp Tesislerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Murat Asım Kıncal, sorularımızı yanıtladı.

Büyük Kulüp’te yapılan seçim sonrası gelişmeler ile ilgili kısa bir değerlendirme alabilir miyiz?

Duran Başkanın vefatından sonra, tüzüğümüz gereği, sadece Yönetim Kurulunun Mart 2018’e kadar yeniden seçilmesi gerekiyordu. Kulübümüzün Balotaj, Disiplin, Sicil ve Denetleme kurulu gibi organları görevlerini devam ettirdiler. Bu kısa süreli yönetim değişikliğini Gündüz Kaptanoğlu liderliğinde bizler kazandık.  Göreve gelmeden önce üyelerimize söz verdiğimiz gibi Büyük Kulübümüzün öncelikle kurumsal bir yapıya kavuşturulmasını amaçlamaktayız. Kişilerin inisiyatiflerine bağlı bir yönetim yerine şeffaf bir yönetim amaçlamaktayız. Öncelikle Kulübümüzün geçmiş mali yapısını bir uluslararası denetim şirketine denetlettirdik ve yeni dönem için de anlaşma yaptık. Yönetim Kurulunda görevli arkadaşlarımızın Kulübün günlük işleyişine müdahaleden daha çok orta ve uzun vadeli planlamalar, denetim, sosyal sorumluluk proje geliştirme konularına eğilmesini amaçladık.

 Kulübümüz 1882 yılında İstanbul’daki yabancı misyon şefleri tarafından kurulmuş olup önümüzdeki Eylül ayında 135. Kuruluş yıldönümümüzü bize yakışan bir şekilde kutlamayı amaçladık. Kulübümüzün kuruluş yıllarındaki karar defterlerinde Fransızca ve İngilizce kaleme alınmış tarihi kararlar olduğunu görüyoruz. Bir gurup arkadaşımız bu tarihi dokümanları şu an incelemekte olup bir belge olarak gelecek nesillere hazırlıyoruz.

Böyle geçmişi, gelenekleri olan bir kulüp kurumsal bir yapıda değil miydi?

Hayır değildi maalesef. Kulübümüz geçmiş dönemde şahsi görüş ve kararlarla yani bir senaryosu olmadan günlük kararlarla yönetilmekte idi. Ülkemizdeki hızlı değişim, kulübümüzün üye sayısındaki artış artık kurumsallaşmış bir yönetimin kaçınılmaz olduğunu ortaya çıkarmıştır. Değişim kaçınılmazdı artık Kulübümüz için. Önümüzdeki Mart ayındaki seçimlerden sonra göreve gelecek yeni Yönetim Kurulunu çok rahat çalışacak bir profesyonel bir kadro karşılayacak ve işlerini çok kolaylaştıracaktır.

Bu durumda en büyük yük sizlerin üstünde sanırım. Köklü bir kuruluşta değişim yapmak kolay değildir.

Hiç kolay olmadı, kemikleşmiş bir anlayışı değiştirmek oldukça zor. Çalışanların yetkileri yoktu ama sorumlulukları vardı, ama yeni organizasyon yapımızda tüm çalışanların görev tanımları mevcut, artık herkes yetki ve sorumlulukların nerede başlıyor,  nerede bittiğini biliyor. Kulübümüz de geçmiş ramazan ayında her gece 500 ile 600 kişiye iftar yemeği, ayrıca alakart yemeği de eklersek yaklaşık her gece 1000 kişiye yemek hizmeti verildi.  Bu çapta bir faaliyeti İstanbul’un en büyük 5 yıldızlı otelleri bile gerçekleştirmekte zorlanırlar. Şu anda 240 civarında personel istihdam ediyoruz, böyle büyük bir yapıyı şahsi kararlarla yönetemeyiz.

Finansal verilere baktığımızda 2015 yılında 2.633.797 TL kar görünürken, 2016 yılında 11.355.283 TL gibi bir kar görünüyor. Bu kar artışında yeni yönetimin etkisi oldu mu?

Hayır, bizim etkimiz olmadı. 2015 yılına kadar bazı üyelerimiz aidatlarını ödemeyi aksattılar. 2016 yılında ise aidat borçları daha ciddi bir şekilde takip edildi ve toplanmaya başlandı. Yani kar artışı iktisadi işletmeden değil Derneğin üyelerinin birikmiş borçlarının tahsil edilmesinden kaynaklandı. Karlılık düşüncesi bizde ikinci plandadır. Kulüpte en iyi servisi en iyi fiyata vermek istiyoruz. Bugün itibariyle kulübe üyelik 75 bin TL’dir. Bu ödemeyi yapan bir üye dışarıda yiyeceği yemeği burada daha pahalıya yememelidir. Daha düşük bir fiyatla yemeğini yemelidir. Bu yüzden tesisimizdeki işletmelerden elde edeceğimiz kazançla zarar etmeyecek şekilde ayakta durmayı amaçlıyoruz. Bizde dernek olarak aylık 400 TL aidat topluyoruz. Bunun dışında da yeni üye olmak isteyenler geliyor.  Şuanda 7.860 civarında üyemiz bulunuyor. Bu üyelerimiz aidatlarını düzenli yatırdığı sürece kulüp olarak yatırımlarımıza yön verebiliyoruz.

Yönetim olarak yeni projeleriniz var m?

Öncelikle Kulübümüzün altyapısını acilen ele almamız gerekiyor. Maalesef bu konu biraz ihmal edilmiş. Ciddi mühendislik firmaları ile çalışarak en kısa zamanda bu konuyu çözeceğiz.  Kulübümüzdeki inşaat işleri dışında üyelerimizin yararına uygun olarak geliştirdiğimiz, kültür ve sanat faaliyetlerimiz var. Bir örnek verirsem üye arkadaşım Taylan Kendirli Yönetimindeki Klasik Türk Müziği koromuz artık ülkemiz çapında bir öneme sahiptir. Özellikle kültür, sanat ve eğitim konularında yeni projelerimiz her zaman olacaktır. Her yıl öğrencilere verilen burs adedimizi bu sene 250 öğrenci olarak belirledik.

Bu kadar faydalı işler yapmasına rağmen Büyük Kulüp halkın karşısında olduğu gibi bir imaj sergileniyor. Bu imajı düzeltmek için çalışmalarınız olacak mı?

Halkın karşısında olduğu fikrine katılmıyorum, buna, geçmişte içine kapalıydı demek daha doğru olur diye düşünüyorum. Artık, halkla bütünleşmeyen hiçbir kurumun yaşam şansı olmadığını düşünüyorum, yukarıda bahis ettiğim kültür , eğitim, sanat ve spor faaliyetlerimiz zaten halkımızla bir paylaşım içerisinde yapılmaktadır.

Bu projelerle Büyük Kulüp halkla bütünleşebilir mi? Yakın bir zamanda Prof. Dr. Yalçın Küçük, kulüple ilgili devleti yönetir, siyasete yön verir, darbe dönemlerini yönetir diye açıklamalarda bulundu. 

Bu tür görüşler geçmişte mevcuttu, 20-30 yıl öncesine dayanır. Siyasi gücü olan kişilerin kulübe üye olmasından kaynaklanmıştır. Fakat son 20 yıldır böyle bir şey mümkün değildir. Bugün kulüpte siyasi bir faaliyet göstermek yasaktır. Bir siyasi parti gelip burada faaliyet yapmak isterse biz kabul etmiyoruz. Burada artık eğitim, sanat ve kültür gibi konularda gelişmek istiyoruz. İleride kendi okulumuzu kurmak, üniversitemizi kurmak istiyoruz, yaşlılarımız için çalışmalar yapmak istiyoruz.

Yalçın bey, elinde sizin üyelerinizin olduğu bir kitapçıkla bu üyelerin şu görevlerde bulunduğu yönünde iddiaları oldu.

Büyük Kulüpte bugün bürokratlar, askerler, iş adamları, hekimler gibi eğitim ve kültür düzeyi yüksek bir üye profilimiz vardır. Buraya üye olan insanların önceliği ise kendilerinin ve çocuklarının huzurlu bir şekilde kullanacağı sosyal bir alan olmasıdır. Kadıköy kentsel dönüşümle birlikte sürekli büyüyor fakat bunların sosyal bir tesislerinin olmadığını herkes görüyor. Yeni kişiler taşınıyor ve bu insanların sosyal faaliyetlere ihtiyacı var ve bunu bir tek biz karşılamıyoruz. Bizim dışımızda da bu olanakları sağlayan başka  dernekler de var.

Yeni gençler kulübe üye olmak istiyor mu?

Üye çocukları zaten belli bir yaşı geçince üye oluyorlar, diğer üye olmak isteyen gençler ise eğitimini bitirmiş ve iş hayatına girmiş gençlerden oluşmakta çoğunlukla.

Bir dönem Büyük Kulüp, Kadıköy belediyesi ile iskele konusunda yaşanan sorunlar dile getiriliyordu. Bu sorunlar çözüldü mü?

Kadıköy Belediyesi ile iskelenin ilk projelendirme aşamasında görüş almıştık ve görüşlerini aynen uyguladık, Kadıköy Belediyesi ile hiçbir sorunumuz yoktur. İskelemiz zaten Hazineden kiralıktır.

Ülkemizde kıyı şeritlerini kapatmakla ilgili yasal düzenlemeler var ve genellikle denize kıyısı olan projelerde sürekli dava açıldığını biliniyor.

Bizim Hazineden kiraladığımız tüm kıyı dolgu alanları sosyal, kültürel ve spor alanları olarak kullanılmaktadır. Süreleri de dolan sözleşmelerimizi tekrar uzatıp aynı amaçlar doğrultusunda faaliyetlerimize devam etmek istiyoruz.

Büyük Kulüp dışında Sanset İnşaat’ta görev yapıyoruz. Orada yaptığınız çalışmaları aktarır mısınız?

Sanset İnşaat’ın Yatırım Grubunun Başkanıyım. Şirketimiz ağırlıklı olarak anahtar teslimi otel, iş merkezi ve sanayi tesislerin inşaatı konusunda yurt içinde ve yurt dışında faaliyette bulunmaktadır.

EYLÜL 2017