Büyüme planlarımızdan vazgeçmedik

Finans sektöründe derinleşmek isteyen Türkiye, pandemi sürecinde de banka dışı finans kuruluşlarına destek olarak sektörlerin ayakta kalmasını sağladı. Faktoring sektörü açısından 2020 yılının ilk dokuz ayında işlem hacminin 100 milyar TL’yi aşması ve 37 milyar TL alacak seviyede olmasıyla sektörün geçen yıla oranla bir kaybının olmadığına dikkat çeken Ulusal Faktoring CEO’su İzak Koenka, yaşanan kredi genişlemesinin sektöre pozitif yansıdığını ve geçen yıllara oranla karşılıksız çeklerin daha düşük seviyede olduğuna dikkat çekti.

Pandemi sürecinin faktoring sektörüne yansımasını aktarır mısınız?

Faktoring sektörü, pandemi sürecinde müşterilerini fonlamayı kesintisiz olarak sürdürdü. 2019 yılının ilk 9 ayında yaklaşık 30 milyar TL olan faktoring alacakları 2020 yılının ilk 9 ayında 37 milyar TL’ye yükselmiştir. Sektör, KOBİ finansmanı yaparken, büyük kurumsal firmaların alacaklarının da ıskontosunu da yapmaktadır. Ulusal Faktoring’in sektör içindeki ciro ve alacak payı, 2019 yılının ilk 9 ayına oranla baktığınızda 2020 yılının ilk 9 dokuz ayıyla aynı seviyede gerçekleşmiştir. Pandemi sürecinde, yaşanan kredi genişlemesinin, faktoring sektörüne pozitif etkisi, problemli kredi oluşmaması olarak gerçekleşmiştir. Çek karşılıksız oranları da geçmiş yıllardan daha düşük seviyelere düşmüştür.

2020 Türkiye ekonomisi ile ilgili görüşlerinizi aktarır mısınız?

2020 yılında ani bir küçülme ve sonrasında hızlı bir iyileşme oldu.% 9 civarı olan borçlanma maliyeti, Aralık ayında % 20 seviyelerini gördü. Kredi büyümesi ve sıkılaşması altı aylık bir süreçte yaşandı.  9 aylık GSYB % 0.5 olarak açıklandı. Kasım ayı itibariyle yıllık enflasyon %14,3 olarak açıklandı. TL’n Dolar’a karşı değer kaybı da yılbaşına göre % 30 seviyesindedir. Bu veriler zor bir yıl yaşadığımızı gösterse de sıkıntılara karşı geçmişten gelen bağışıklığımızla 2021’in daha olumlu bir yıl olacağını düşünüyoruz. Covid 19 aşısının başarısına olan umudumuz da, önümüzdeki dönemi daha pozitif görmemizi sağlıyor

Bu süreçte Ulusal Faktoring olarak yaptığınız çalışmaları aktarır mısınız?

2020 yılının ilk çeyreğinde bütçemiz paralelinde büyüdük ancak ikinci çeyrekte pandemiyle birlikte Ulusal Faktoring, 2015 yılında iş modelini, KOBİ’lerde büyüme üzerine kurguladı. Bu yapıyı kurarken EBRD’den aldığımız, KOBİ’leri destekleme kredisi önemli rol oynadı. EBRD, KOBİ alacaklarını değerlendirme süreçleri doğrultusunda Risk Politikalarımızı oluşturduk. Müşteri sayımız artacağı için IT altyapımızla ilgili yatırımları da hızlıca yapmayı sürdürdük. Mart 2020’de Pandemi sürecine girdiğimizde 7500 müşterimize, 220 çalışanımızla kesintisiz hizmet vermeyi sürdürdük.

Düşen talep ve iş hacmi, bizim bilançomuzun da küçülmesine neden oldu. Bu dönemde, şube müdürleri ve çek operasyonundaki bölümleri hariç Genel Müdürlük ve şube personeli evden çalıştı. Üçüncü çeyrekte alacak hacmimiz bütçelediğimiz seviyeye yükselirken, faaliyet karımızda düşüş oldu. Yine de sektöre ve piyasaya olan güvenimiz neticesinde büyüme planlarımızdan vazgeçmeyerek, 2021’de açılacak dört şube için BDDK’dan izinlerimizi aldık.

Ulusal Faktoring olarak işletmelerimizin hayatlarını kolaylaştırmak için Ar-Ge ve inovasyona uzun süredir yatırım yapıyoruz. Kısa süre önce duyurduğumuz Çekpara mobil uygulaması ile müşterilerimiz şubeye gitmeden alacaklarını kolay ve hızlı şekilde nakde çevirebiliyorlar. Yapay zeka ile alacağın kalitesini ve fiyatlamasını saniyeler içinde yapabiliyoruz. Mobil müşteri temsilcilerimiz ortalama 30 dakika içinde müşterilerimizin bulunduğu konuma ulaşarak çeklerini imza karşılığında teslim alıyor.

Çekpara ile 4 ayda yüzlerce yeni işletmeye ulaştık. 2021 yılında dijital kanallara yatırım yapmaya ve işletmelerimizin hayatlarını kolaylaştırmaya devam edeceğiz.

BDDK aktif rasyosunu kaldırma kararının sektöre yansımasını aktarır mısınız? Maalesef bu rasyo, bankalar nezdinde faktoring firmalarını daha az cazip bir konuma getirdi. Rasyoyu tutturmak için verecekleri kredilere, faktoring firmaları dahil edilmiyordu çünkü.  2021 Ocak ayı itibariyle bu rasyo yürürlükten kaldırıldı. OCAK2021