CANiK Genel Müdürü Cahit Utku Aral: CANiK markası ABD’de en büyük 5’inci tabanca üreticisi konumuna geldi
TAİK ve ATC’nin organize ettiği yuvarlak masa toplantısına hem Türk hem ABD’li büyük savunma firmaları katıldı. Toplantıda iki ülkenin önde gelen sanayi temsilcileri, önümüzdeki dönemde yapılması gerekenler hakkında istişarelerde bulundular. Yuvarlak masa toplantısında, CANiK’in ABD’de inşası tamamlanan yeni fabrikası da iş birliği örneği olarak gösterildi. Konu ile ilgili ulaştığımız CANiK Genel Müdürü Cahit Utku Aral, önemli açıklamalarda bulundu.
ABD’deki yatırımlarınız ile ilgili genel bir değerlendirme alabilir miyiz?
Bilindiği üzere bu zamana kadar kuzeyde Vermont eyaletinde tüm operasyonumuzu yapıyorduk. 2022 yılında inşasına başladığımız Güney Florida’daki tesisimizin inşası 2024 yılı Haziran ayında tamamlandı ve sene sonuna kadar da tüm makine ve ekipmanlarımızın kurulumu tamamlanmış olacak. 15.000 metre kare kapalı alana sahip olduğumuz tesisimiz gelecekteki büyümemize de imkan sağlıyor olacak. 2025 yılında 100.000 hafif silah hedefimiz için de işe alımlarımız son hızla devam ediyor. 2008 yılından beri ABD’ye ihracat yapmaktayız ve 2015 yılından bu yana da birçok ABD’li firmanın temsilciliğini yapmaktayız. Yani ABD ile olan ilişkimiz tek taraflı değil. 2024 yılı itibari ile CANiK markası ABD’de en büyük 5’inci tabanca üreticisi konumuna geldi ve bu zamana kadar ABD’de üretimimiz olmadığı için de ABD ordusu ve kolluk kuvvetlerine tedarik rekabetinde geride kaldık. Yeni tesisimiz ile de olmadığımız bu pazarı da satış portföyümüze eklemiş olacağız. Ayrıca CANiK yanında SYS Grup firmalarından İngiliz AEI Systems ve İstanbul merkezli UNIROBOTICS firmamızın ürünlerini de bu tesiste üretip yine ABD ordusu ve kolluk kuvvetlerine satış imkanı bulacağız.
Türk Amerikan İş Konseyi ve Amerikan Türk İş Geliştirme Konseyi tarafından organize edilen toplantı da yatırımlarınızın örnek gösterilmesiyle ilgili düşüncelerinizi alabilir miyiz?
CANiK’in de sponsorlarından olduğu, TAİK ve ATC’nin organize ettiği yuvarlak masa toplantısına hem Türk hem ABD’li büyük savunma firmaları katıldı. Daha önce de birçok kez altını çizdiğimiz gibi ABD ve Türkiye arasındaki ticaret hacmini arttırabilirsek, iki ülkenin birbirlerine karşı yapacağı olası negatif hamlelerin de önüne geçebiliriz. Son yıllarda iki ülke arasında yaşanan sıkıntılar iki müttefik NATO ülkesinin almaması gereken kararları almasına sebep oldu. Bu kararlar neticesinde hem ABD’li hem Türk savunma şirketleri büyük sıkıntılar yaşadı. F35 programından Türkiye’nin çıkartılması bu kararlardan biri neticesinde gerçekleşti. CANiK için de ABD’ye yapmış olduğu yatırım da bu ticaretin geliştirilmesine ve savunma alanında iş birliğine önemli bir örnek oldu. CANiK dahil tüm SYS Grup şirketlerimizin yıllık 900 milyar dolar savunma bütçesi bulunan ABD’de büyümesine önem veriyoruz.
Bu gelişmeler ışığında ABD’deki yatırımlarınızın geleceği ile ilgili neler söylemek isterseniz?
Daha önce de belirttiğim gibi amacımız ABD ordusu ve kolluk kuvvetlerine satışlar gerçekleştirmek. Bugün SYS Grup şirketlerinde çok geniş bir ürün yelpazesi var. Örnek vermek gerekir ise bugün İngiltere’de üretmekte olduğumuz, gelecek yılın başında da Türkiye’de üretiyor olacağımız 30×113 mm düşük geri tepmeli topumuzun ABD’de üretilen tek muadilinin atım hızı maximum 300 atım dakika iken bizim silahımız tamburalı top (revolver cannon) olduğundan 1.500 atım hızına çıkabiliyor. Kısacası tek namlulu tamburalı topların muadili ABD’de yok. Amacımız bu tip ürünlerimizi UNIROBOTICS’in üretmekte olduğu uzaktan kumandalı atış kontrol sistemlerimiz ile ABD’nin hizmetine sunmak istiyoruz. Yeni tesisimiz ile SYS Grup şirketlerinin sadece ABD’ye tabanca satışı yıllık 150 milyon dolara ulaşmış olacak. Amacımız bu satışa diğer ürünlerimizi de katarak 5 yıl sonra 300 milyon dolar seviyesine çıkartmak.
Paris’te Eurosatory fuarına katıldınız. Fuarda Türk ürünlerine ve CANiK markasına ilgiyi aktarır mısınız?
Eurosatory fuarı SYS Grup şirketleri için çok önemli bir fuar. Grubun önemli müşterisi olan kara, deniz ve hava platformlarının üreticilerinin katıldığı bu fuar, bize tüm müşterilerimiz ile 5 günlük fuar süresi boyunca yeni projeleri ve potansiyel satışları konuşma imkanı sağlıyor. UNIROBOTICS’in uzaktan kumandalı ve stabilize çözümleri yine CANiK ve AEI Systems tarafından üretilen silahlar ile insanlı ve insansız platformlara entegre ediliyor. Bu da bu fuarın bize önemini arttırıyor. Ekip olarak da bu fuara öncesinde de iyi hazırlandık ve bu sayede çok verimli toplantılar gerçekleştirdik. Şimdiden de hem uzaktan kumandalı çözümlerimiz ve orta kalibre silahlarımız için bu fuarın geri dönüşleri başladı.
Dünyada fiyat artışları ve enflasyon sorunu sürekli gündeme gelmektedir. Üretici bir firma olarak bu konudaki düşüncelerinizi alabilir miyiz?
SYS Grup içerisinde yer alan tüm şirketlerimizde katma değerli ürünleri geliştirmeye ve üretmeye önem veriyoruz. Ayrıca işletmelerimizdeki verimlilikleri sürekli yakından takip edip arttırmaya çalışıyoruz. Bu sayede de rekabette avantaj sağladığımız gibi grubun karlılığını da arttırıyoruz. Bizim yakından takip ettiğimiz kişi başı ciro, kilogram başına düşen ihracat tutarı gibi bazı parametreler var ve bu parametreleri sektörel olarak takip edip, geldiğimiz konumu değerlendiriyoruz. Ayrıca çalışanları ve Türkiye’deki tedarikçilerimizi de enflasyondan korumak için belli aralıklarda düzenlemeler yapıyoruz. Tabi şirketimizin bu ortamda en büyük avantajı katma değerli ürünler üretiyor ve kendi markaları altında ürünlerini satıp, fiyatı kendi belirliyor olması.
Son olarak 2023 yılı ISO 500 listesi açıklandı ve Samsun Yurt Savunma ilk 500 sanayi şirketi arasında yerini aldı. Bununla ilgili görüşlerinizi alabilir miyiz ve 2024 için beklentinizi öğrenebilir miyiz?
2023 yılı firmamız için başarılı bir yıl olmuştu ve 320 basamak birden yükselerek Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasında yerimizi aldık. “Üretimden satışlar” dikkate alınarak oluşturulan listede bu yıl 9 savunma ve havacılık şirketi yer aldı. 2023 yılı verilerine göre üretimden satış performansı sıralamasında en fazla basamak atlayan 4 şirketten biri ve listeye giren tek özel sektör silah üreticisi olmayı başardık. Bu başarı, SYS’nın tüm grup şirketleriyle son yıllarda ihracat, katma değerli üretim ve stratejik yatırım kararlarıyla elde ettiği kazanımlarla geldi. Güncel global ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirilen geniş ürün yelpazesiyle ihracat performansını sürekli artıran Samsun Yurt Savunma, yüksek kaliteli savunma ürünleri ve uluslararası pazarda elde ettiği güvenle yeni pazarların kapısını açtı. Orta kalibre top ve kule sistemleri gibi yüksek katma değerli ürünlerin katkısıyla ihracatı nicelik yanında nitelik olarak da artıran Samsun Yurt Savunma, 2023 yılında 300 dolar olan kilogram başına ihracat değerini daha da yukarıya çekecek çalışmaları yapıyor. 2024 yılında dolar bazında da %30 büyüme ön görüyoruz bu da SYS’nin İSO 500’teki konumunu daha da yukarı çıkartacaktır. Tabi İSO 500 listesinde görünen rakam sadece CANiK markası altında yaptığımız satışları göstermekte. Diğer SYS Grup şirketlerinin ciroları ayrı şirketler olmaları ve bir kısmının da yurt dışında olmaları sebebi ile, SYS grubun konsolide cirosunu yansıtmamaktadır. SYS Grubun konsolide cirosunun 2024 yılında 250 milyon dolar civarında olması ve bu cironun önümüzdeki 3 senede 350 milyon dolara ulaşması hedeflenmektedir. Hali hazırda SYS Grup 150 milyon dolarlık yatırım içerisindedir ve hedeflediğimiz seviyelere gelmemiz, bu yapılan yatırımlar ile gerçekleşecektir.EYLÜL2024