CANiK Genel Müdürü Utku Aral: AEI Systems ile ihracat alanında da yeni bir ivme yakalayacağız
İngiltere’de AEI Systems firmasını satın alarak uluslararası arenadaki yerini güçlendiren CANiK, ihracatta yeni hedeflerini belirledi. IDEF 23 fuarı öncesi sorularımızı yanıtlayan CANiK Genel Müdürü Utku Aral, bundan sonra ürün geliştirmek ve üretmek için yatırım yapacaklarını belirtti.
IDEF’23 fuarının savunma sanayi açısından önemini aktarır mısınız?
2023 yılı IDEF fuarı Cumhuriyetimizin 100. yılındaki fuarımız olmasından ötürü farklı bir önem kazanmıştır. Son yıllarda Türkiye, bölgesinde gerçekleşen savaşlarda ve dost ülke olarak tanımladığı Katar ve Libya gibi ülkelerin mücadelelerinde taraflılığını açık ortaya koymuş ve güç dengesini konumladığı tarafa geçirmiştir. Tabi bu başarıların en büyük sebebi savunma sanayimizde geldiğimiz konumdur. Yine aynı dönemde ülkemiz Türk dostluğunun ne kadar değerli ve güvenilir olduğunu da tüm dünyaya ispatlamıştır. Bunun en önemli örneği Fransa’nın sömürüsünü yaşamış Batı Afrika ülkelerinin Türkiye ile daha bağımsız bir politika uygulamalara başlamalarıdır.
IDEF 2023’te savaşlarda kendini ispatlamış insanlı ve insansız deniz, hava ve kara platformlarımız, silahlarımız ve mühimmatlarımız boy gösterecek. Baykar’ın insansız hava araçları, bu uçaklardan atılan Roketsan’ın mühimmatları, hava savunma sistemlerimiz, MMU ve Atak-2 gibi TUSAŞ’ın döner ve sabit kanatlı hava araçları, BMC’nin Altay Tankı, insansız deniz ve kara araçları gibi Milli Projeler bu fuarın yıldızları olacaktır.
CANiK olarak IDEF’23 fuarıyla ilgili beklentilerinizi aktarır mısınız?
Tabi, bu fuar CANiK için de büyük bir öneme haizdir. Tabancalarımız yanında makineli tüfeklerimiz, orta kalibre toplarımız, uzaktan kumandalı atış kontrol sistemlerimiz, tekstil ve aksesuarlarımız ile bünyemizde yer alan tüm ürünlerimizi sergileme imkânı bulacağız.
Standımız içerisinde CANiK, AEI Systems, UNIROBOTICS ve MECANiK ürünlerimizin yanında CANiK ACADEMY ekibimizin de eğitim verdiği büyük bir poligonumuz yer alacak.
Ülkemizin milli uçaksavarı olan ve dakikada 600 atım hızına sahip CANiK M2QCB, dakikada 900 atım hızına sahip CANiK M2F makineli tüfeklerimiz yanı sıra 1.100 atım hızında CANiK M3 makinalı tüfeğimizi ilk kez sergilemiş olacağız. Yine HAVELSAN ile 2021’de yaptığımız sözleşmeye istinaden Açık Deniz Karakol gemilerinde kullanılacak ve 12,7 mm tüfek ile donatılacak TARGAN uzaktan komutalı stabilize kuleyi sergilemiş olacağız. Ayrıca TRAKON 30 kulesi, bu ürün ailesinin bir diğer üyesi olarak sergilenecektir. Yüksek teknoloji hafif yapısı ile 30×113 mm topun ateş gücünü bir araya getiren TRAKON 30’u da ilk kez bu fuarda sergilemiş olacağız. Savunma Sanayii Başkanlığının da desteklediği 5,56 mm gibi makineli tüfeklerden 12,7 mm gibi ağır makineli tüfeklere kadar farklı silahları taşıyabilen TRAKON Lite ve TRAKON Lite Crew kulelerimizi de sergileyeceğimiz ürünler arasında yer alacak.
Tabi silah ve kulelere ek olarak birçok yeni optik çözümümüz ve aksesuarlarımız da beğeniye sunulacak.
İngiltere’de AEI Systems firmasını satın aldınız. Bu satın almanın CANiK’e katkılarını aktarır mısınız?
Satın alma işleminin tamamlanmasıyla birlikte AEI Systems da şirket iştiraklerimiz arasında yerini aldı. AEI Systems, orta kalibre top üretiminde bir marka olmayı sürdürecek. AEI Systems’ın Birleşik Krallık’taki tesislerinde geliştirme, üretim ve montaj faaliyetleri artarak devam edecek. 5 senenin sonunda, orta kalibre top satış cirosunun yıllık 100 milyon doların üzerine çıkmasını hedefliyoruz. AEI Systems operasyonuna şirket iştiraklerimizden UNIROBOTICS de destek verecek, burada en büyük destek tabii ki yeni göz bebeğimiz UNIROBOTICS şirketimiz olacaktır. CANiK’in de içinde bulunduğu SYS (Samsun Yurt Savunma) grup şirketlerimizden biri olan UNIROBOTICS, akıllı silah sistemleri ve entegrasyon çözümlerinden sorumludur. Bu çözümlerin ilk meyvesi ise 30×113 mm topla donatılan TRAKON 30 kulesidir. Topun ve UNIROBOTICS’in TRAKON 30 kulesi entegrasyonunun tamamlanması sonrası, halihazırda çalışmakta olduğumuz bütün büyük platform üreticileri ile bu alanda iş birliğine başlayacağız. AEI Systems ile ihracat alanında da yeni bir ivme yakalayarak 5 yıllık dönemi kapsayan yatırım planlamamızın tamamını gerçekleştirdik. Bundan sonra şirket satın almak için değil, ürün geliştirmek ve üretmek için yatırımlar yapacağız.
Türkiye’nin hafif silah ve ağır makineli tüfek üretiminde geldiği noktayı aktarır mısınız?
2017 yılında otomatik tabanca ve piyade tüfeklerinin özel sektör tarafından üretiminin serbest kalması ile Türk üreticiler bu alanlardaki boşlukları çok hızlı şekilde doldurdu. Bugün üreticilerimizin üretimini yapmadığı çok az hafif silah kalmıştır. Bugün belli üreticilerden dolayı olan kalite problemleri de rekabet sayesinde kendi doğallığında çözülmüş olacak ve piyasada sadece kaliteli üretim yapan firmalar ve bunların üretimleri kalacaktır. Son 10 yıldır spesifik düşük adetli ürünler hariç kolluk kuvvetlerimiz veya ordumuzun ihtiyacı için hafif silah ithalatı yapılmamaktadır.
Ağır makineli tüfek ise CANiK’in 2022 yılında gerçekleştirmiş olduğu başarılı kalifikasyon ve teslimat ile bu üründe de ithalata olan ihtiyaç ortadan tamamen kalkmıştır. 2023 yılında da ithalatın önüne geçilmesine ek olarak 4.000’e yakın makineli tüfek ihracatı gerçekleştirilmiş olacaktır. Bugün geldiğimiz noktada hem ömür hem performans olarak dünyanın en iyi 12.7 mm ağır makineli silahına sahip olduğumuzu söyleyebilirim.
Daha önce de belirttiğimiz gibi CANiK M2 QCB ye ek olarak yüksek atım hızına haiz CANiK M2F ve CANiK M3 silahlarının da kalifikasyonu tamamlanmış ve satışlarına 2023 yılında başlanmıştır. Bu silahların atış kontrol sistemlerinin de tamamlanmış olması ile CANiK bu alanda dünyanın en büyük üreticisi olmuştur.
Ürettiğiniz ağır makineli tüfek hakkında bilgi ve beklentilerinizi alabilir miyiz?
CANiK, CANiK M2 QCB ile dünyanın en iyi M2 ağır makineli tüfeğini, CANiK markası altında üretmeyi hedefledi. Firma, bu süreçte, dünyada bir benzerinin olmadığını vurguladığı bir namlu üretim ve kaplama teknolojisi geliştirdi. Silahın en önemli parçası olan namlunun geliştirme sürecine, belirli minerallerin özel oranlarda kullanıldığı bir malzeme reçetesi hazırlanarak başlandı ve ideal bir namlu hammaddesi elde edildi.
Namlu üretimi konusundaki bir diğer kritik konu da kaplama teknolojisi. Boyama ve kaplama sırasında kullanılan kimyasalların bileşenleri de yine özel Ar-Ge çalışmalarıyla ve CANiK tarafından belirlendi. Elde edilen kaplama malzemesi sayesinde hem silahın performansı iyileşti hem de özellikle korozyon gibi çevresel etkilere karşı olan dayanıklılığı büyük oranda arttırıldı.
Bu teknolojiler sayesinde, CANiK M2 QCB’nin namlusuna, muadili silahların çok ötesinde kabiliyetler kazandırıldı. Namlunun atım ömrü, bu tip silahlardan standart olarak beklenen 16.000 atım yerine, 25.000 üzeri atıma çıkarıldı ve SSB’nin kalifikasyon testlerinde resmi olarak 20.000 olarak tescillendi. Silahın standart mühimmatla isabet kabiliyeti ise 6 MOA’nın altına indirildi. Yapılan çalışmalarla silahın diğer önemli parçalarından olan ateşleme iğnesi ve tahliye tırnağının ömürleri de muadil silahlara göre 2 kat arttırıldı.
Yapılan iyileştirmeler, sadece alaşım, kaplama ya da boya ile sınırlı kalmadı. Yılda 3.000 adet M2 üretebilecek bir seri üretim altyapısı da kuruldu. CANiK, CANiK M2 QCB’nin üretiminde kullanılacak “mastar” adı verilen kalıpları, kendi imkânlarıyla üretti ve seri üretimden çıkan tüm parçaları, bu mastarlarla kontrol etti. CANiK, kaliteyi bir adım daha öteye taşımak için süreçlerine, Türkiye’de uygulanmayan bir adımı daha ekledi. Üretilen tüm parçalar, manyetik yöntemlerle çatlak incelemesine tabi tutuldu ve bu şekilde içlerinde gözle görülemeyen kusurlar olup olmadığı kontrol edildi.
Bununla birlikte geçen yıl, tüm testlerini başarı ile tamamlayan, tek seferde kalifiye ettiğimiz CANiK M2 QCB Makineli Tüfeğimizin, toplamda 750 adet büyük bir kafile olarak ülkemizin envanterine katmanın gururunu yaşadık ve halen yaşıyoruz. Tek seferde başarı ile gerçekleştirilen bu büyük teslimat ile gelecekte daha büyük başarılara yelken açabileceğimizi biliyoruz. Şu ana kadar CANiK’in, M2 QCB uçaksavarı için 4.000 adet onaylanmış siparişi bulunuyor. 4000 adetlik siparişin tamamını yurt dışındaki dost ve müttefik ülkelerin kolluk kuvvetlerine teslim edeceğiz. Böylece, 2024 yıllının ortalarına kadar tüm üretim kapasitemizi şimdiden doldurmuş olduk.
CANiK olarak 2023 yılı ihracatla ilgili bir değerlendirme alabilir miyiz?
Bilindiği üzere 2022 yılında 2021 verilerine göre SSB tarafından Türkiye’nin en büyük silah ihracatçısı seçilmişti. 2022 yılı da CANiK için iyi bir ihracat yılı oldu ama esas 2023 yılında yapmakta olduğumuz ihracat ile ekonomimize önemli katkılar vermiş olacağız. 2023 yılında 120 milyon dolar civarında ihracat gerçekleştirerek yine sektörümüzde en büyük ihracatçılar arasında yerimizi alacağız.
2023 yılında ihracat ürün portföyümüze makineli tüfeğin de eklenmesi ile ihracat kilogram değerimizi de 300 doların üzerine çıkartmış olacağız ki bu sadece Türkiye için değil tüm dünya için yüksek bir değer.TEMMUZ2023