CANiK olarak IDEF fuarında önemli anlaşmalar yaptık
Canik Genel Müdürü Cahit Utku Aral:
IDEF 23 fuarı insansız kara, deniz ve hava araçlarının sergilendiği ve dronlara karşı etkin kullanılabilen silah ve savunma sistemlerinin ön plana çıktığı bir fuar oldu. Fuarda en çok ziyaret edilen stantlardan biri olan Canik, özellikle TARGAN Uzaktan Kumandalı Atış Kontrol Sistemiyle tüm ziyaretçilerin ilgisini çekti. Yapılan fuarda kendi ürünlerini detaylıca anlatma imkanı bulduklarının altını çizen Canik Genel Müdürü Cahit Utku Aral, fuardan sonra değil, fuar esnasında anlaşmalar imzaladıklarını vurguladı.
IDEF 23 fuarı gerçekleşti. Yapılan fuarla ilgili gözlemlerinizi alabilir miyiz?
16’ıncısı gerçekleşen IDEF 23 fuarı ile bir önceki IDEF fuarı arasında ertelemeden ötürü iki buçuk yıl olması firmaların yepyeni ürünler ile bu fuara katılmalarını sağladı. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı olması sebebi ile de IDEF 23 ayrı bir öneme sahip.
Son yıllarda bölgemizde yaşanan çatışmalar ve savaşlarda Türkiye kritik bir rol üslendi. Hem Azerbaycan hem Suriye hem de Ukrayna savaşlarında Türk Savunma Sanayi ürünleri tüm bu çatışmaların seyrini değiştirdi. Savunma Sanayi alanındaki gücünün görülmesinin yanında Türkiye’nin dostluğunun da test edildiği bir dönemden geçtik. Bu sebeple Türk Savunma Sanayi ürünlerini envanterine katmak isteyen dost ve müttefik ülkeler bu fuara büyük ilgi gösterdi. Sadece çatışma halinde olan ülkeler değil, Arap bölgesinden, Afrika ve Güney Doğu Asya’dan da çok miktarda delegasyon fuarı ziyaret etti.
Bu fuarın en kritik ürünleri son savaşlarda aktif olarak kullanılan insansız sistemler ve insansız sistemlere karşı savunma çözümleri oldu. Birçok yeni insansız kara, deniz ve hava aracı sergilendi yine dron radarları ve bizim de sergilediğimiz gibi dronlara karşı etkin kullanılabilen silahlar ve hava savunma sistemleri öne çıktı. Ayrıca Milli Muharip Uçağımızın, Ağır Taarruz Helikopterimizin de son tasarımlarının maketleri sergilendi.
TCG Anadolu Havuzlu Helikopter Gemimiz ve yine Açık Deniz Karakol Gemimiz de fuara denizden katılım gerçekleştirdiler ve misafirlerini ağırladılar.
Fuarda Canik markasına olan ilgiyi aktarır mısınız?
Samsun Yurt Savunma altında yer alan bütün grup şirketlerimiz bu fuarda ürünlerini ve hizmetlerini sergileme imkânı buldu. 500 metre karelik standımız hem fuarın en büyük stantlarında biriydi, eminim ki en çok ziyaret edileniydi. İngiliz AEI Systems firmasının satın alınmasının İngiltere onayının geldiği Aralık 2022’den bu yana gerçekleşen ilk yurt içi fuarı olması ve de ASFAT sorumluluğunda inşa edilmekte olan Açık Deniz Karakol Gemisi için Havelsan’ın Advent savaş yönetim sistemi ile entegre TARGAN Uzaktan Kumandalı Atış Kontrol Sistemimizin gerçeğini sergilediğimiz ilk fuar olması sebebi ile bizim için çok önemliydi.
Fuarda hem hafif hem orta kalibre silahlarımızı, uzaktan kumandalı atış kontrol sistemlerimizi, taktik kıyafetleri ve balistik koruma çözümlerimizi ve Canik Academy eğitimlerimizi tüm ziyaretçilerimize detaylıca anlatma imkanı bulduk. Kendi standımız haricinde FNSS, Nurol Makina, Katmerciler, Havelsan, TUSAŞ gibi birçok firmanın standında ürünlerimiz sergilendi. Fuarın kritik ve yeni ürünlerinden olan Ağır Taarruz Helikopterimizin çene taretinde ve Havelsan’ın insansız kara aracı üzerinde hem 30mm topumuz hem de uzaktan kumandalı taretlerimiz sergilendi. 4×4 ve 6×6 araçların üzerinde yine 30mm topumuz ve 12.7mm makineli tüfeklerimiz sergilendi.
Yine bu fuarda hem 600 atım dakika atış hızındaki M2, 900 atım dakika atış hızındaki M2F ve 1.150 atım dakika atış hızındaki M3 silahlarının hepsini üreten dünyadaki tek firma olduğumuzu da ilan ettik. Bu sayede de 12.7mm Makinalı Tüfek ürün ailemizi tamamlamış olduk. M3 silahının dünyada hava araçlarından hariç kara araçlarında da kullanılmaya başlanmış olmasından dolayı fuarda firmamızı ziyaret eden misafirlerimize bu konseptleri de anlatma imkânı bulduk.
Bu fuarın firmamız adına çok verimli geçtiğini söyleyebiliriz. Daha önceki IDEF fuarlarından farklı olarak anlaşmaların fuar sonrasında imzalandığı değil, fuar esnasında imzalanması da bizleri çok memnun etti. Hem Ortadoğu hem de Afrika ülkeleri ile önemli anlaşmalar imzaladık. Umarım fuar tüm firmalarımız için bizimki gibi güzel geçmiştir.
Savunma sanayi de insansız, yapay zeka veya uzaktan kontrol sistemlerinin giderek arttığını görmekteyiz. Bu alanda Türk savunma sanayinin geldiği noktayı ve Canik olarak sizin bu alanda yaptığınız çalışmaları aktarır mısınız?
Evet röportajın başında da bahsettiğimiz gibi bu fuar insansız, uzaktan kumandalı ve insansız sistemlere karşı savunma çözümlerinin fuarı oldu. Türkiye’nin insansız sistemlere yönelimi son 20 yılın stratejisi. Çok değerli eski Müsteşarımız Sayın Murat Bayar’ın tohumlarını ektiği bir planın sonucu bugün geldiğimiz nokta. Tabi ki de ondan sonraki tüm yöneticilerimiz de bu vizyona bağlı kalıp, iradelerini ortaya koydular. Tabi Türkiye sadece insansız sistemleri geliştirmekle kalmadı bu sistemlerin tamamını insanlı unsurlarımız ile haberleştirecek ve koordineli çalıştıracak savaş yönetim ağlarını da geliştirdi. Bugün karada, havada ve denizde birçok farklı insansız çözümlerimiz mevcut hatta firmalar arasında rekabet dahi oluştu.
Samsun Yurt Savunma grup şirketleri de bu sinerji ile hareket ettiler ve bugün AEI Systems üretimi 30x113mm silahımız ile Unirobotics Firmamızın TRAKON 30 kulesi entegre oldu. Bu sayede 30mm kulemiz bir dron radarı ile entegre edildiğinde ister platformları korumak için ister bir bölgeyi veya piyademizi korumak için mükemmel bir savunma çözümü oluyor. Bu sebepten birçok farklı firmanın da standında bu konsept sergilendi.
Canik olarak orta kalibre top geliştirme konusunda geldiğiniz noktayı ve bu topların savunma açısından önemini aktarır mısınız?
2023 Ağustos başı itibari ile hem İngiliz hem de Türk yapımı parçalar barındıran 30mm Venom LR silahımızın kalifikasyon testleri başladı. Bu testlerin Ekim ayına kadar tamamlanmasını hedefliyoruz akabinde de Mayıs 2024 tarihine kadar 50 adet silahımızın üretimini tamamlayacağız. Aynı paralelde de Unirobotics 30mm kulelerini hazırlayacak ve sevkiyatlara başlayacağız. Hedefimiz Haziran 2024 tarihine kadar da 100% yerli olan silahın da endüstriyelleşmesini tamamlamak. Silah ve Kule üretimlerini tamamlarken aynı paralelde mühimmatın da yerlileştirme çalışmalarına yol vermiş olacağız. 2024 sonunda mühimmat ailesinin de yerlileşmesi sağlandığında ürünlerimize talip olan tüm orduların bu silahla alakalı tüm taleplerine cevap verebiliyor olacağız.
Geliştirilecek olan mühimmat ailesi içerisinde yer alacak olan yakınlık tapası ile havada infilak eden mühimmat ile dron tehdidi ortadan kalkmış olacak. Bu sayede hem platformlarımızı hem de üs bölgelerimizi bu tip asimetrik tehditlere karşı korumuş olacağız.
2023 yılı açısından ABD pazarındaki gelişmeleri ve Canik markasının pazardaki yeriyle ilgili bilgi verir misiniz?
Bilindiği üzere 2023 yılı ABD hafif silah pazarında ciddi bir yavaşlama var ama bu sene başı satışa sunduğumuz METE MC ve Rival-S modelleri sayesinde Canik, satış kaybı yaşamadığı gibi satışlarını da arttırdı. Ağustos ayında her iki model de performanslarından ötürü ICA 2023 Yılın Tabancası ödüllerine layık görüldü. Rival-S modeli ile uzun yıllardan sonra tekrar çelik gövdeli bir silah geliştirdik ve iğne ateşlemeli olmasından da ötürü spor atıcılarının büyük beğenisini aldı. Bugün Canik Team atıcılarımızdan Nils ve Alperen’de hem ABD’de hem Avrupa’da bu silah ile 2023 yılı içerisinde şampiyonluklar kazandı. 2023 yılı sonunda West Palm Beach’de yer alan tesisimizin de devreye girmesi ile ABD’deki Pazar payımızı daha da arttıracağız. Hedefimiz sadece ABD pazarında yıllık 400.000 adet tabanca satışına ulaşmak.EYLÜL2023