Çeçenistan ile ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğine inanıyoruz
Çeçenistan Devlet Başkanı Ramzan Kadirov, Türkiye’ye resmi olmayan bir ziyaret gerçekleştirdi.Bu ziyaret çerçevesinde kendisine eşlik eden EKBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Ekşioğlu, yapılan ziyaret ve iki ülke arasındaki ilişkiler ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Çeçenistan’da yatırım yapan bir işadamı olarak, Çeçenistan ile ilgili bir değerlendirme yapmanızı istesek neler söylemek istersiniz?
Sayın Ramzan Kadirov’un Çeçenistan’ı geliştirmek için büyük çabaları var. Örneğin Çeçenistan Grozni’de Mayıs ayında açılışı planlanan ve Avrupa’nın en büyüğü olacak yirmi bin kişilik bir cami inşa ediyor. Çeçenistan ile Türkiye’nin köklü ve sağlam bir geçmişi bulunmaktadır. Bu nedenle Çeçen lider ülkesinin ekonomik gelişiminde Türk girişimcileri de ülkesinde görmek istiyor. EKBA Holding olarak biz de bölgede önemli çalışmalar yapmaktayız ve yine bölgeye farklı Türk girişimcileri de beklemekteyiz.
Ramzan Kadirov’un Türkiye’de olduğunu biliyoruz. Siz de resmi olmayan bu ziyaretinde kendisine eşlik ettiniz. Ziyaret ile ilgili bir değerlendirme alabilir miyiz?
Sayın Ramzan Kadirov, resmi olmayan bir ziyaret kapsamında Türkiye’ye geldi. Kendilerini Topkapı Sarayı’na götürdük, bir takım dini yerleri ziyaret etti. Kendilerinin Türkiye’ye karşı çok büyük sevgisi var. Ziyareti sonucunda da son derece mutlu bir şekilde ülkemizden ayrıldı. Biz, Cumhurbaşkanlığı seviyesinde yapılacak bir görüşmenin iki ülke ilişkileri açısından önemli olduğunu düşünüyoruz. EKBA Holding olarak siyasi, ekonomik ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunacağını düşündüğümüz bu görüşmenin gerçekleşmesinin son derece faydalı olacağına inanıyoruz. Bu nedenle Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile görüşülmesi için gerekli çalışmaları başlattık. Kendileri de uygun görürse yapılacak görüşmeye öncülük etmiş olmak bize mutluluk verecektir.
Geçmişte yapılan açıklamalardan dolayı Çeçenistan ile ilişkilerimizde sıkıntılı bir dönem yaşadık. Yapılması planlanan bu ziyaret aradaki sorunları çözebilir mi?
Sonuçta Çeçenistan, Rusya Federasyonu sınırları içerisinde bulunan özerk bir bölgedir. Sayın Putin ile çok yakın ilişkileri olması hasebiyle de olayın sıcağı sıcağına öyle tepkiler vermeleri normaldir. Olayın ne olduğu anlaşıldıktan sonra da bu verdikleri tepkiden dolayı üzüntülerini dile getirdiler. Bizim Rusya ve Sayın Putin ile ilişkilerimiz oldukça ileri düzeyde ve bu doğrultuda Ramzan Kadirov ile ilişkilerin de daha iyi olması noktasında bir engel yok. Yapılması planlanan ziyaretin de ilişkileri daha iyiye götüreceği düşüncesindeyiz.
Biz ülke olarak her zaman Çeçenlerin yanında olmaya çalışmışızdır.
Türk halkı, Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde dini birliğe çok önem veriyor. Ancak, Müslüman olmasına rağmen ilişkilerimizin çok kötü olduğu ülkeler de var. Baktığımızda bu ülkeler bir araya gelip ülkemize karşı ekonomik ve askeri önlemler alıyorlar. Dönem dönem böyle şeyler olabiliyor. Dolayısıyla Müslüman olmak tek başına bir netice doğurmuyor, ekonomik ve siyasi ilişkilerin geliştirilmesi önemlidir. Bu açıdan Çeçenistan ile ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. EKBA Holding olarak bu konuda elimizden geleni yapmaya devam ediyor ve hükümetimizin de bize yardımcı olacağına inanıyoruz.
Bu noktada sizden beklenen nedir?
Bizden beklenen bölgede yatırım yapan bir holding olarak Çeçenistan’ın kalkınmasına katkıda bulunulmasıdır. Biz de bölgedeki faaliyetlerimizi bu yönde sürdürüyoruz ve sürdürmeye devam edeceğiz. Ayrıca iki ülke arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi yönünde daha fazla katkıda bulunmak istiyoruz.
Bu çalışmaların sonunda ticari ilişkiler de gelişebilir mi?
Elbette ticari ilişkilerin gelişeceğini düşünüyorum. Bizim bakanlıklarımızdan çalışma usulleri ile ilgili bilgi isteniyor. Bu çalışmaların sonrasında buradan oraya bir iş hacmi oluşturacağı kanaatindeyim. Grozni’ye yakın bir yerde münhasır ekonomik bölge oluşturuluyor. Burada bir takım sektörlerle ilgili özerklikler verilecek. Biz de bunların içerisinde olacağız, bizim gibi Türk şirketleri de olacaktır ve olmalıdır. Firmalarımızın olaya sadece müteahhitlik sektörü olarak bakmamaları gerekiyor. Her alanda üretime ihtiyaç var. Yapılacak yatırımlarla oraların lideri haline geleceklerdir.
Çeçenistan’ın bölgenin merkez üssü olma özelliği var mı?
Kesinlikle var. Burada yapılacak yatırımlar Kafkas bölgesine hitap edecektir. Bütün bir bölgeye ulaşım açısından Çeçenistan’ın önemli bir coğrafi özelliği bulunmaktadır. Ayrıca yatırımcılara verecekleri teşvikler de bölgedeki rekabette önemli etki oluşturacaktır.
Bizim dışımızda Azeri yatırımcıların da ilgisinin büyük olduğu ifade ediliyor. Bu konudaki gözlemlerinizi alabilir miyiz?
Azerilerin ilgisi olduğu doğrudur. Farklı sektörlerde yatırımlarına şahit oluyoruz. Bu yatırımlar kapsamında da teşvikler alıyorlar. Azerbaycan’ın Çeçenistan’a yakın olması da o bölgedeki iş adamları açısından büyük avantaj sağlamaktadır. Türk girişimcilerin de Çeçenistan’da var olması bu avantajlardan faydalanacağı anlamını taşıyor.
İlişkilerde sorun yaşandığında ne olacak sorusu bu noktada oldukça önemli. İnsanların yatırım yapma konusunda çekinceleri olacaktır diye düşünüyoruz. Uzun süredir orada iş yapan biri olarak konu ile ilgili bir değerlendirme yapar mısınız?
Bugün dünyanın her ülkesinde riskler vardır. EKBA Holding olarak Rusya ile sorun yaşandığı dönemde orada iş yapıyorduk. O dönem çalışmaları durdurduk. Sorunlar aşıldıktan sonra kaldığımız yerden çalışmalarımıza devam ediyoruz. Orası kendi mücadelesini veren bir devlettir. O açıdan kanunlar ve kurallar çerçevesinde haklarınızı korursunuz.
Rusya ile ilişkilerimiz konusunda düşüncelerinizi alabilir miyiz?
Türkiye bölgede önemli bir konumdadır. Uzun zamandır da ekonomisine, pozisyonuna hâkim bir hükümet iş başında, dolayısıyla her yerde sesini duyurmaktadır. Rusya’nın da bunu göz ardı etmesi mümkün değil. Akdeniz’deki varlıklarına ve dolayısıyla Suriye konusuna önem veriyorlar. Bizimle enerji alanında çok yönlü çalışmalar içerisindeler. Savunma alanında işbirlikleri söz konusu, dolayısıyla Rusya’nın bizimle iyi ilişkiler kurması gerekir. Son yıllarda bu ilişkiler kuruldu ve gelişerek devam edeceği kanaatindeyim. Ancak uluslararası ilişkiler dostluklar üzerine değil çıkar ilişkilerine dayanır. Bugün iyi olduğunuz bir ülke ile yarın kötü olabilirsiniz.
Karadeniz, Akdeniz ölçeğinde bakıldığında arada kaldığımız, ilişkilerin sınandığı dönemler oluyor.
Türkiye ve Rusya büyük devletler, karşı karşıya kaldığımız pozisyonlar elbette olacaktır. Bizim onlardan onların bizden beklentilerinin olduğu dönemler de olacaktır. Olayları büyütmeden çözülmesi yoluna gidilmelidir. Gidildiğini de gözlemliyoruz.
Savunma sanayi ile ilgili çalışmalarınız vardı, devam ediyor mu?
EKBA Holding olarak savunma sanayii alanındaki çalışmalarımız devam ediyor. Hem burada hem yurt dışında çeşitli konulara yatırım yapıyoruz. Ürettiğimiz ürünleri geliştirmeye çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde de bu alanda olmaya devam etmeyi planlıyoruz. Çünkü savunma sanayiinin hem günümüzün hem de geleceğin en önemli sektörlerinden biri olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle dünyada gelişen teknolojileri yakından takip ediyor ve kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz.
Savunma sanayi ile ilgili bütçelerin arttığını görüyoruz. Size bu durum yansıyor mu?
Bizim çalışmalarımız sağlıklı bir şekilde devam ediyor. İnsansız araçlar konusunda çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Çağın gerekleri doğrultusunda da çalışmalarımıza devam edeceğiz.