E-ticaret kanalımızı hızlıca büyütmeye çalışıyoruz
Küçük ev aletleri pazarının lider kuruluşlarından biri olan Fakir Hausgeräte, 2018 yılında başlanılan yatırımları tamamlarken, 2019 yılında pazara yeni ürünler sunmaya hazırlanıyor.
Sektörün dinamikleri ile ilgili bilgiler veren Fakir Hausgeräte Genel Müdür Yardımcısı Erdoğan Kalkan, sorularımızı yanıtladı.
Küçük ev aletleri sektörünün genel bir değerlendirmesini yapar mısınız?
Önce küçük ev aletleri ne demek onları bir tarif etmek lazım, hep karıştırılıyor. Küçük ev aletleri altı kategoriden oluşan bir üründür. Ne var bunların içinde diye bakarsak; elektrik süpürgeleri, ütü, sıcak içecek hazırlama, kişisel bakım erkek tıraş makineleri, kadın epilasyon aletleri, gıda hazırlama bunlar küçük ev aletlerinin içine giren bir pazardır. Küçük ev aletleri Türkiye’de 1 milyar dolarlık bir pazardır. Geçen sene 4 milyar TL seviyedeydi. Dünyada küçük ev aletleri pazarı 71 milyar dolardır. Türkiye bunun çok gerisindedir.
Pazarın en büyük oyuncusu elektrik süpürgesidir, sonrasında ütü geliyor, ardından bu senenin yıldızı sıcak içecekte itici güç olan Türk kahve makinelerinin piyasada artmasıyla kettle ve çaycıda bu pazarı biraz daha yukarıya sıçrattı. Küçük ev aletleri pazarı geçen seneye göre adetsel olarak yüzde 4,4 küçülürken, cirosal olarak ağustos sonu itibariyle yüzde 19 büyüdü. Ama ocak ayından ağustos ayına kadarda yüzde 22 oranında fiyatlarda bir artış oldu. Bu demektir ki küçük ev aletleri toplam pazarı, fiyat artışını TL olaraktan karşılamış değil.
Fakir markası bu fotoğrafın neresindedir?
Fakir daha fazla büyüme trendin de, özellikle çıkarttığı yeni inovatif ürünlerle beraber bu pazardan çok daha fazla büyümüş durumdadır. Fakir, Türkiye’de ilk üç markadan bir tanesidir. Fakir’in hem Almanya merkez de hem de Türkiye’de bir Ar-Ge departmanı var. Bunlarla beraber yeni inovatif ürünleri hazır olduğu zaman pazara sunarak farklılıklarla yeniliklerle pazarda büyümeyi rol model almış bir markadır. Bugüne kadarda hep böyle gelmiş ilk halı yıkama, ilk su filtreli süpürge, ilk torbasız süpürge, ilk şarjlı turbo fırçalı elektrikli süpürge ve buharlı paspas buharlı makina gibi tamamen Fakir’in Ar-Ge’sinden inovasyonundan çıkan ürünlerdir. Bizim altı kategori küçük ev aletleri dışında ısıtma ve soğutma kategorisi de var. Yazın vantilatör kışında radyatör ve ısıtıcı satıyoruz. Bu yıl pazar ağustos ayına kadar yüzde 19 büyürken Fakir yüzde 32 büyüdü.
Bu yılın sonu itibariyle büyüme ve kâr hedefleri nelerdir?
Bu sene adetsel bir büyüme beklemiyoruz. Yılsonu itibariyle çok fazla bir hareketlilik göreceğimizi düşünmüyoruz. Pazar rahatlayacak mı, rahatlamayacak mı? bir görmek istiyoruz. Buna rağmen en kötümser tarafta TL bazında. Fakir, %15 bir büyümeyle kapatacak diye düşünüyoruz.
Fakir ihracatta nasıl bir performans sergiliyor?
İhracatımız geçen seneye göre çok daha büyüdü. Bizim ihracat iki kanalda var. Biri Almanya’daki fabrikamız ve oradaki Saruhan Deutschland altındaki firmamızdan ihracatımızı Avrupa’ya Almanya’ya Amerika’ya ve uzak doğuya oradan ihracat yapıyoruz. Birde Türkiye pazarından yakın coğrafyalar, Rusya, Türki Cumhuriyetler, Arap ülkeleri, Orta Asya, Afrika’ya ihracat yapıyoruz. Türkiye’deki ihracat ciromuz yüzde 15 seviyesinde, bunu yüzde 30’lara çıkarmaya çalışıyoruz.
Perakende tarafında nasıl çalışmalarınız var?
Perakendede yeni kanallar açıyoruz. Özellikle Horeca kanalı bizim önemsediğimiz bir kanal, onun içinde çok yeni olan çift cezveli Türk kahve makinası ürünümüz yakın zamanda raflarda yerini alacak. Özellikle otellerin, restoranların, kafeteryaların çok sık kullandığı ve ihtiyacı olan bir ürünü pazarı domine etmek için koyuyoruz.
Diğer yandan e-ticaret kanalımızı da hızlıca büyütmeye çalışıyoruz. Uluslararası noktalarda Hollanda ve Dubai’de e-ticaret kanallarında yerimizi aldık oralarda satış yapıyoruz. Ayrıca, fakirkaave.com sitesini kurduk ve dünyanın her yerine 99 dolara ürün sevk edeceğimiz bir yapı oluşturduk. Dünyanın her yerine Türk kahve makinasını satacağız.
Üretim tesisleriniz nerelerde var?
Türkiye’de üretimimiz var, bunun yanında bizim denetlediğimiz bize çalışan 10’a yakın firma var. Bunun dışında İtalya, Almanya, Polonya ve Uzakdoğu’da üretimimiz var.
2019 yılında planlarınızda neler var?
2018 yılında başladığımız hiçbir yatırımımızı yarıda bırakmadık hepsini tamamlıyoruz. Önümüzdeki ilk çeyrekte farklı model ve farklı kategorilerde yaklaşık 12 tane inovatif ürünümüz çıkacak. Biz geleceğe yatırım yaparak, yeni ürünler çıkararak, istihdamı artırarak işlerimizi devam ettireceğiz.
Rekabet son dönemde hangi alanlara kaymış durumda?
Küçük ev aletlerinde rekabet çok fazla, irili ufaklı 350 tane marka var. Fakat pazarın yüzde 80’inini beş marka domine ediyor. Fakir olarak bu pazarda ciddi bir oyuncuyuz, yaklaşık 7 kategoride 250 model ürünümüz var. E-ticaret kanalında rekabetin artacağına inanıyoruz. Şuanda yüzde 4-5 civarında. Uluslararası iki yatırımcının gelmesi buradaki dağınıklığa belki disiplin getirecek. Rekabet insanı dinamik tutuyor bizlerde rakiplerden besleniyoruz onların bizi inovasyon, fiyat, kalite tasarım anlamında zorlaması bize heyecan katıyor.
Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
1996 yılında Fakir’e başladım. Satış temsilciliğinden başlayıp bölge müdürlüğü sonra satış müdürü satış direktörlüğü şimdi ise genel müdür yardımcılığı görevini yürütüyorum. Satış pazarlama, teknik servis gibi birçok alan bana bağlı. Kadromuz da 350 beyaz yakalı çalışanımız var. Türkiye’nin her yerinde 4 bine yakın teknik servisimiz var, bütün satış pazarlama ekibimiz 4 bin noktaya hizmet ediyor. Sürekli dinamik bir yapı var, bu yapının da arkasını ürünlerle destekleyerek büyümeye devam ediyoruz.