Cezayir halkı Türkleri kardeş olarak görüyor

Türkiye, Cezayir, Bulgaristan ve Almanya’da önemli projeleri hayata geçiren Torkam İnşaat, tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde de çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Projelerdeki yavaşlamaya rağmen çalışanlarını koruyarak yollarına devam ettiklerini belirten Torkam İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Dereli, gelecek ile ilgili umut var açıklamalarda bulundu.

Torkam İnşaat olarak Cezayir’de önemli çalışmalar yapmaktasınız. Pandemi sürecinde bölgedeki çalışmalarınızı aktarır mısınız, bu süreç size nasıl yansıdı?

Bu süreçte Cezayir, Almanya ve Bulgaristan’da olan şantiyelerimizin hiçbirini kapatmadık. Aynı şekilde Türkiye’deki şantiyelerimizi de kapatmadık. İşlerimizi durdurmadık, hiçbir personelimizi işten çıkarmadık. Personellerimizin hepsi bulundukları yerlerden işlerini yürütmeye devam ettiler. Cezayir’den sadece 2 personelimiz Türkiye’ye geldi. Diğer personellerimiz işlerinin başındaydı. Cezayir kanunlarına uygun bir şekilde çalışmalarımıza devam ettik. Bu dönemde Cezayir’deki 5 bin konutluk bir projemizin ilk etabını teslim aşamasına getirdik. Diğer projelerimizi de yılsonuna kadar teslim edeceğiz. Şantiyelerimizde veya ofislerimizde herhangi bir vaka ile karşılaşmadık. Üretimi de yasaların el verdiği ölçüde devam ettirdik. Örneğin Cezayir’de saat 15’e kadar çalışmaya izin verdiler, bizde onların kurallarına uyduk. Değişiklik sadece yavaşlama anlamında oldu.

Cezayir’de Cumhurbaşkanlığına Abdülmecid Tebbun seçildi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme gerçekleştirdiler, ticari ilişkilerin gelişmesi için anlaşmalar yapıldı. Süreç ile ilgili bir değerlendirme alabilir miyiz?

Türk inşaat ve gayrimenkul sektörü dünyada önemli bir yere sahiptir. Bugün Türk müteahhitleri dünyanın 100 ülkesinde ve bugüne kadar 400 Milyar Dolarlık iş gerçekleştirdi. Şuanda dünyada 1 Trilyon Dolarlık acil konut ihtiyacı vardır. Sosyal konut ihtiyacı, alt yapı ihtiyacı, kamu binaları ve sosyal tesisler gibi ihtiyaçlar var. Bu ihtiyaçların dışında Cezayir ile Türkiye arasında çok önemli siyasi ilişkiler vardır. Cezayir’de son bir yıldır siyasi sorunlar vardı ve bu sürecin sonunda Cezayir’de seçimlerin olması ve yeni cumhurbaşkanlarını belirlemesi bizim açımızdan önemlidir. Yeni seçilen cumhurbaşkanı da ülkedeki konut ihtiyacının farkında olan biridir. Cumhurbaşkanımızla da iyi ilişkilerinin olduğunu biliyoruz. Türkiye Cezayir arasındaki gerek siyasi gerek ekonomik yakınlaşma uzun zamandır devam ediyor. Cezayir halkı Türkleri kardeş olarak görüyor. Bu açıdan baktığınızda Cezayir’de fırsatlar var, önemli olan bu fırsatları iyi değerlendirmek, dürüstlük çizgiden sapmamak ve Cezayir devletine verdiğimiz sözleri tutarak zamanında teslimleri yapmalıyız. Bunlar çok önemlidir.

Eskiden yurtdışında ihale kazanıp işi yarıda bırakanlar vardı, aynı sorun bölgede de var mı?

 Cezayir’de Short liste girmemiz sayesinde doğrudan konut işi alabiliyoruz. Bu bizim için iyi bir fırsattır. Bütün firmalarımız bu konunun bilincindeler. Hepsi daha kurumsal bir şekilde çalışıyor. Bizde Torkam olarak bölgede kazan kazan sistemiyle çalışıyoruz ve verdiğimiz taahhütleri yerine getiriyoruz.

Şuanda Torkam olarak Cezayir’de kaç adetlik konut yapmaktasınız?

Şuanda 5.350 konut yapmaktayız. Bunları bu yıl içinde bitirmeyi hedefliyoruz. Bunların yanı sıra Cezayir’de 3 tane otel yapmaktayız. Bunlar 4 yıldızlı otellerdir. Bunun haricinde Cezayir’in başkentinde 200 milyon Dolar değerinde otel, rezidans, konut ve ticari bölümlerden oluşan karma proje yapmaktayız. Cezayir’in en nitelikli ve konsept projesini hayata geçirmek için planlama ekibimizin oradaki çalışmaları devam ediyor. Ayrıca Cezayir Milli Savunma Bakanlığı’ndan bir iş aldık, şuanda devam ediyor. Dolayısıyla bizim Cezayir’deki projelerimiz 500 milyon Dolara ulaşmış durumdadır. Bundan sonraki süreçte bölgedeki hedefimiz 1 milyar Doları yakalamaktır. Şuanda petrol fiyatlarının düşmesi nedeniyle konut ihalelerinde bir yavaşlama söz konusudur.  Bunlarda açıldığı zaman yeni teklifler vereceğiz. Tahminlere göre önümüzdeki 5 yıllık dönemde alt yapı ve üst yapı olarak Cezayir’de  250 Milyar Dolarlık iş hacmi bulunuyor. Bizde Türk şirketi olarak bölgede 1 milyar Dolarlık iş hacmine 2023 yılına kadar  ulaşmayı planlıyoruz.

Bu durumda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cezayir ile ticaretteki 5 Milyar Dolarlık hedef çok uzak bir hedef değil sanırım?

Sayın Cumhurbaşkanımız ticaret hacminden bahsetmektedir. Müteahhitlik hizmetleri zaten şu an 5 Milyar USD geçmiş durumda. Ticaret hedefi de çok uzak bir hedef değildir. Bizde Türk firması olarak üzerimize düşen görevi yerine getirmek istiyoruz.

Bu açıdan Cezayir’in Adana’da yaptığı yatırım çok önemli sanırım.

Cezayir gaz ve petrol üreten bir ülkedir. Cezayir’in kendi imkanlarıyla uluslararası yatırımlar yapması çok önemlidir. Aynı şekilde kardeş ülkelerinde Türkiye’de yatırım yapması çok önemlidir. Yine Cezayir halkı Türkiye’ye gelerek konut alıyorlar. Bu bir kazan kazan metodudur.

Siz Cezayir halkı için Türkiye’de proje gerçekleştiriyor musunuz?

Bizim öyle bir projemiz yok.  Fakat Almanya’da gayrimenkul projeleri gerçekleştiriyoruz. Almanya’daki projelerimiz yaklaşık 600 milyon Euro’ya ulaştı. Oradaki projelerimize Cezayir halkının ilgisinin olduğunu biliyoruz.

Almanya zor bir pazar değil mi?

Almanya’da Türk müteahhitlik sektörüne ihtiyaç var. Bizim Türkiye’de yaptığımız site mantığı ile çevre düzeni sistemi ve sosyal donatılarda Avrupa’nın hiçbir bölgesinde bulunmuyor. Dolayısıyla bu alanlarda Avrupa’da da bir ihtiyaç söz konusudur. Almanya, Fransa ve İtalya gibi ülkelerde konut inşaatı biraz sıkıntılı ilerliyor, çünkü bu inşaatları yaparken insan gücüne ihtiyaç duyuyorsunuz ve bu ülkelerde neredeyse çalışacak insan bulamıyorsunuz. Türkiye ise bu açıdan kalfa, inşaat işçisi, mühendis gibi alanlarda oldukça büyük bir potansiyel var. Almanya inşaat işinde çalışmak için gelen kişilere büyük kolaylıklar sağladı fakat pandemi nedeniyle bu süre biraz uzatıldı. 2018 yılının sonunda Almanya’da yerel şirketimizi kurduk. Firmamızın Genel Müdürü üst yönetimi Alman yöneticilerden oluşuyor. Buradan da teknik destek veriyoruz. Almanya’da arsa yatırımlarımız var, arsanın imar planları bitti. İnşaatıyla ilgili anlaşma yaptık ve 220 milyon Euro’luk bir proje gerçekleştireceğiz. Yine Almanya’da  kamu ihalelerine katılıyoruz ve üç tanesinde birinci olduk. Şuanda sözleşme yapmayı bekliyoruz. Bu çerçevede Almanya’daki hedefimiz 1 Milyar Euro’luk iş hacmi yakalamak.

Almanya’da konuta talep var mı?

Şuanda taleplerde frene basıldı. Çünkü işsizlik çok, pandemi nedeniyle herkes beklemede. Bundan dolayı yeni konutlarda biraz yavaşlama söz konusudur. Almanya’da kamu binalarının yapılıp satılması gibi fırsatlar var. Takip edildiği takdirde Almanya’da müteahhitlik açısından önemli işler mevcuttur.

Türkiye’de de projeleriniz var. Burada gelinen noktayı aktarır mısınız? Türkiye’de üç tane projemiz var, toplam hacmi 2 Milyar TL. Bir tanesi Konya’da iki tanesi İstanbul’dadır. İstanbul’da biri Kadıköy’de 1100 konut yaptık ve tamamı satıldı. Sefaköy’deki projemiz de TOKİ ile gelir paylaşımı yöntemiyle yapıyoruz, Temmuz ayında satışa çıkacağız. Konya’da ise bitmiş bir projemiz var, teslimlerini yapıyoruz şuanda. TEMMUZ 2020