Devlet çevre yatırımlarına destek vermeli
Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj sorunu ülke olarak çevre ile ilgili yaklaşımlarımızı tekrar gündeme getirdi. Başlatılan incelemeler sonucunda ortaya koyulacak tedbirler, yeni bir dönemin habercisi niteliğinde olacak. Konu ile ilgili görüşlerini almak için biraraya geldiğimiz Dilovası Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mustafa Türker, sorularımızı yanıtladı.
Pandemi süreci OSB’yi üretici firmaları nasıl etkiledi?
OSB’deyi güvenli bir hale getirerek çalışmalarımıza devam ettik. Gerek çalışma ortamını, gerek sosyal ortamı düzenleyerek, servis sayılarını artırarak önlemlerimizi aldık. Çalışan herkese sürekli testler yapıldı. Bu konuda yayınlanan genellerin üstünde tedbirler alarak çalışmaya devam ettik. Bu tedbirler sayesinde çok büyük sorunlar yaşamadan üretimi aksatmadan ilerledik. Kocaeli OSB ile Sanayi Bakanlığı sürekli işbirliği halinde çalıştı.
Müsilaj sorunu sonrası Marmara Denizi’nin kirliliği hususunda sanayi tesislerinde inceleneceği belirtiliyor. Geçmişte günün geç saatlerinde atıkların bırakıldığı yönünde haberler mevcuttu. Bugün bu sorunlar aşılabildi mi?
Artık gece saatlerinde atık atılacağını düşünmüyorum. En azından bizim bölgemizde böyle bir şeyin söz konusu olmayacağını söyleyebilirim. Biz burayı 24 saat takip ediyoruz. Ciddi bir bütçe harcayarak yaptığımız su arıtma tesisimiz tam kapasite olarak çalışıyor. Alınan önlemlerin de işe yaradığını gözlemliyoruz.
OSB’lerdeki arıtma tesislerinin de yetersiz olduğu, eski teknolojilerin kullanıldığını belirtiyorlar?
Dilovası arıtma tesisi 2010 yılında devreye girdi. Her sene bu tesislerin yenisi yapamayız. Biz tesisi oluştururken zaten ileri teknoloji arıtma şeklinde kurduk. Bizde sadece atık suyu arıtma var, çıkan suyun protez suyu olarak tekrar kullanma bulunmuyor. Ama tamamen suyu arıtıp denize veriyoruz.
Dilovasın’da bir dönem Dilderesi’yle ilgili sorunlar vardı, bu sorunlar çözüldü mü?
Şuanda Dilderesi’yle ilgili bir sorun yok. Bu konuda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Tavşanlı köyü yakınlarında güzel bir arıtma tesisi kurdu. Bu tesisten sonra Dilderesi’ndeki sorunlarda çözülmüş oldu.
Bu noktada siz çevre konusunda atılması gereken adımları tam olarak attığınızı belirtiyorsunuz. Denize sizin bölgenizden bir kirlilik geçmiyor?
Marmara Denizindeki kirlilik bir günde oluşmadı. Yılların birikimini şuanda görüyoruz. Bütün araştırmacılar da aynı şeyi belirtiyor. Bugün İstanbul’un ortasında Kurbağalıdere’de de benzer kirlilikler var. Defalarca temizlemek istediler halen tam temizlenmedi.
Türkiye’deki OSB’lerin arıtma tesisi standartlarını daha yüksek seviyeye çıkarmak gerektiğine vurgu yapılıyor. Bu noktada sizin bir çalışmanız var mı?
Bizim oluşturduğumuz tesis tamamen standartlar dahilinde oluşmuştur. Arıtma da çevre müdürlüğü tarafından online olarak sürekli kontrol ediliyor. Bazen gelip numune alınıyor. İncelemeler yapılıyor. Bugüne kadar problemli bir durumla karşılaşmadık.
Bu dönemde Çevre Bakanı birçok firmaya ceza kesildiğini de belirtti. Sizin bölgenizde ceza kesilen bir firma var mı?
Dilovası OSB’de ceza kesilen bir firma bulunmuyor. Gelip inceleme yapılıyor fakat ceza kesilen olmadı.
Bugün yaşanılanlardan sonra Dilovası OSB olarak ek çevre yatırımları düşünüyor musunuz?
Şuanda bizim artıma tesisimiz gayet iyi işliyor. Çevreye verdiğimiz su kirli su değildir. Bu suyu alıp içebilir misiniz derseniz hayır bu su içme suyu değildir. Kullanma suyu da değildir. Fakat çevreye zararı olmayan, çevre kanunlarına uygun bir sudur. Bu suyu içme suyu seviyesine çıkartın derlerse bununla ilgili yatırım yaparız, fakat bu da bir süreç alacaktır. Ayrıca ciddi bir maliyet gerektirir. Bu maliyete hem sanayicinin hem de devletin katkı sağlaması gerekiyor. Devlet çevre yatırımlarına destek vermeli.
Teşvik sistemi burada çok önemli fakat bazı sektörlerde teşvik vermeniz AB kriterlerine aykırı oluyor. Bu sorun nasıl çözülebilir?
Devlet burada teşviki firmalara vermeyecek. Direk OSB yönetimlerine vermesi gerekiyor. Çünkü bu yatırımları OSB yönetimleri yapıyor. Arıtma tesislerinin hepsi OSB’lere aittir.
Bazı OSB’lerde firmaların atık suyu vermediği çünkü atık su bedelinin yüksek geldiği belirtiliyor?
Atık su bedeli herkes alıyor. Normalde firmalar belediyeye su satış bedeli ve %50 atık su bedeli olarak fatura kesiyor. OSB’lerde ise belediyeler sadece su bedelinin faturasını kesiyor. Biz ise verdiği suya atık su faturası kesiyoruz. OSB’de çalışmanın avantajları var.
Siz arıtma tesisinizle ilgili yeni bir çalışma yaptınız mı?
Bu olaylar çıkınca bize bu konuda danışmanlık hizmeti veren firmaya bir çalışma hazırlayın dedik. Daha ileri bir dereceye nasıl getirebiliriz diye bir çalışma başlattık. Türkiye su kaynakları bakımından zengin bir ülke değildir, bu nedenle suyu hoyratça kullanmamak gerekiyor. Ama bir şeyi de göz ardı etmemek gerekiyor. Türkiye ekonomik olarak gelişmekte olan bir ülkedir ve bu nedenle iyi bir denge kurmalıyız. Avrupa ile rekabet ediyoruz. AB çevre konusunda çok daha fazla duyarlı olmaya başladı. Bu nedenle arıtma sularını iyi değerlendirmek gerekiyor. Çıkan bu suları tekrar kullanmalıyız. Bu da bir maliyettir, bu maliyete devletin de destek vermesi gerekiyor.
Türkiye’de döviz hareketliliği yaşanıyor, bu durum Çolakoğlu Metalurji olarak size nasıl yansıdı diğer firmalara nasıl yansıdı?
Çolakoğlu’na çok büyük bir etki yapmadı. OSB’deki diğer firmalarda da büyük bir olumsuzluk olmadı. Bu durum sadece yeni yatırımları engelledi. Yatırımlar düştü. Bunun dışında iyi bir kapasitede çalışmalar devam ediyor. Özellikle ihracat yapan firmalarımız olumsuz etkilenmedi. Demir çelik sektöründe Avrupa’da birçok tesis çalışmadı ve bu durum bizdeki firmalara fırsat oluşturdu.
Dilovası OSB Atıksu Arıtma Tesisi Özellikleri:
-Dilovası OSB Arıtma Tesisi 25.06.2010 tarihinde devreye alınmış olup 10.572 m3/gün Fiziksel, Kimyasal, İleri Biyolojik arıtma yapan, çamur susuzlaştırma ve çamur kurutma ünitelerine sahiptir.
-Mevcut olan arıtma kapasitesinin %40-50 oranında atıksu gerişi vardır. Günlük ortalama debi 4500 m3/gün’dür.
– Atıksu arıtma tesisi fiziksel, kimyasal ve azot, fosfor ve karbon giderimi yapılan ileri biyolojik arıtma ünitelerinden oluşmaktadır. Ayrıca oluşan atırma çamurları, çamur susuzlaştırma ve çamur kurutma ünitelerinde %90 oranında kurutularak (ortalama 1450 ton/yıl kuru arıtma çamuru) lisanslı bertaraf tesislerine gönderilmektedir.
-Arıtma tesisimizde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2018 yılında onayı yapılan sürekli atıksu izleme istasyonu mevcut olup 24 saat online olarak izlenmektedir. -Arıtma tesisinde arıtılan atuksular Marmara Denizine bağlantısı bulunan Dilderesi’de deşarj edilmektedir.TEMMUZ 2021