Enerji Bakanlığı’ndan beklediğimiz tek şey serbest piyasa koşullarının oluşturulmasıdır
Yenilenebilir enerji kaynaklarından yapılacak enerji üretimi sürdürülebilir bir yaşam için oldukça önemli bir husus olarak karşımıza çıkıyor. Bu konuda hem müteahhitlik hem de yatırımcı sıfatı ile çalışmalar yapan Naturel Enerji, deneyimlerini yurtdışında değerlendirmek için harekete geçti. Bu alanda yapılan çalışmalar ile ilgili bilgi almak için bir araya geldiğimiz Naturel Enerji Genel Müdürü Cem Göçmen, sorularımızı yanıtladı.
Ülkemizde yenilenebilir enerjiye yatırım yapılması isteniliyor. Hükümette bu yatırımlara destek veriyor. Fakat geçmişte bu alana yatırım yapan firmalar bugün zarar ettiklerini belirtiyorlar. Bu konudaki düşüncenizi alabilir miyiz?
2005 ve 2010 yılında çıkarılan kanunlarla birlikte yenilenebilir enerji yatırımlarına döviz bazlı alım garantileri getirildi. HES, rüzgar santralleri, biokütle santralleri, güneş santralleri ve jeotermal santrallerine on yıl boyunca alım garantisi verildi. Özellikle Güneş Enerjisine yatırım yapan firmaların zarar etmesi söz konusu dahi değildir. Bilakis, belki de en çok kazananlar güneş yatırımcıları oldu.
Yenilenebilir enerji açısından geldiğimiz potansiyeli aktarır mısınız?
Şu ana kadar toplamda yaklaşık 6.200 MW güneş enerjisi yatırımı yapıldı, 8.700 MW rüzgar kuruldu, 1.600 MW civarında da jeotermal yatırımı yapıldı. 2020 yılı sonuna kadar YEKDEM kapsamında, öztüketim amaçlı ve hibrit kapsamında devreye alınacak santraller de olacak. Bu kurulum miktarları daha da artacak.
Naturel Enerji olarak sizin enerji alanında yaptığınız yatırımları aktarır mısınız?
2 Ekim 2013 tarihinde lisanssız elektrik üretim yönetmeliği yayınlandı. Bu yönetmelik çerçevesinde bizim işletmemizde olan 39 adet santrallerimiz var. Yeni santral satın alma çalışmaları yürütüyoruz ayrıca YEKA yarışmalarına katılmak istiyoruz. Bu yılın sonuna doğru bu yarışmanın yapılmasını bekliyoruz biz de gerekli çalışmalarımızı yaparak bu yarışmalara katılacağız.
Yenilenebilir enerjide yurt dışından talepler var mı?
Bizim Batı Avrupa ülkelerinde çalışmalarımız var. Geçen haftalarda da KAP’a açıkladığımız üzere İtalya’da bir çalışmamız var. Bu bölgelerde hem müteahhitlik hem de yatırımcı olarak faaliyetlerimize başladık. Diğer ülkelere de giden başka müteahhitlerimiz var. Pakistan’da, Ortadoğuda, Ukrayna’da Macaristan’da Türk firmalarının yer aldığını görüyoruz.
Yenilenebilir enerji yatırımlarına destek veriyoruz fakat çevre ile ilgili hususlarda sürekli gündeme geliyor. Güneş enerjisi için de Konya’da tepki vardı. Bu konuda nasıl bir yol izlenebilir?
Yapılan kanuni düzenlemelerde ve yapılan ihalelerde güneş enerjisi yatırımlarının tarım arazilerinde kurulamayacağına dair hükümler vardır. Bu yatırımları yaparken il tarım müdürlüğünden o arazinin tarım vasfında olmadığına dair yazı almak zorundayız. Bu yazı olmadan proje yapamazsınız. Yenilenebilir enerji santrallerinin çevreye çok fazla zararı yoktur, kömür santralleri veya doğalgaz santralleri ile kıyaslanamaz dahi. Doğru yer seçimi ve doğru projelendirme ile bu zararların da önüne geçilir. Bunlarla ilgili çok ciddi kanuni düzenlemeler vardır.
Naturel Enerji olarak sizin kamudan piyasa için beklentileriniz nedir?
Bizim beklentimiz, bundan sonra yapacağımız güneş santrallerinde üreteceğimiz elektriği ikili anlaşmalarla bir tüketiciye doğrudan satabilmek veya serbest piyasada elektriğimizi satabilmek. Bunun da önü açılırsa o zaman gerçekten
Sürdürülebilir ve çok iddialı bir sektör haline geliriz.
Bu konuda EPDK ile de görüşmelerimiz oldu. Onların da çalışmaları var. Avrupa’da bunun örnekleri de var. Serbest piyasa şartlarında daha liberal bir yaklaşım olsun istiyoruz. Şu anda sektör bunun için de uygundur. Enerji Bakanlığı’ndan beklediğimiz tek şey serbest piyasa koşullarının oluşturulmasıdır.
Naturel Enerji olarak borsaya açık bir firmasınız. Yatırımcılar bu alana ilgi duyuyor mu? Yatırımcıların elbette ilgisi var. Biz kendi işimizi her zaman en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. 30 Aralık’ta 20 tane işletmede güneş santrali satın aldık. Güneş santrali portföyümüzü büyütmek istiyoruz. Müteahhitlik alanında da çalışmalarımız var. Şu anda özellikle öztüketim amaçlı çatı projeleri ve hibrit projeler çok yoğun. YEKA yarışmalarına hazırlanıyoruz. Yurt dışında da proje geliştirme ve yatırım çalışmalarımız var. İtalya’da ofis açma çalışmalarımız var. İkinci bir halka arzımız daha olacak. %100 Bağlı Ortaklığımız Esenboğa Elektrik Üretim A.Ş.’yi de halka arz etmek üzere gerekli başvuruları yaptık şu anda onunla da ilgili çalışmalarımız devam ediyor. EYLÜL 2020