Nobel İlaç, 2019 yılında eczacılık ürünleri ihracatında yine ilk sırada yer aldı

1964 yılında kurulan ve 56 yılı geride bırakan köklü bir firma Nobel İlaç. Hammadde üretimini Çerkezköy’de bitmiş ürün üretimini ise Düzce’de yer alan tesislerinde gerçekleştiriyor. 2000’li yılların başında yurt dışına açılma kararı alan Nobel, 2002 yılında yurt dışındaki ilk organizasyonlarını Özbekistan ve Kazakistan’da hayata geçiriyor. Yıllar içerisinde yurt dışında 20 ülkede kendi ekipleri ile faaliyet gösteren bir konuma ulaşıyor ve 2009 yılında ilaç ihracatındaki ilk liderliğini kazanıyor. 2014 yılında biyoteknoloji alanında faaliyetlerine başlayan Nobel İlaç, bugün üç ülkede beş üretim tesisi, Ar-Ge bölümleri, geniş ürün yelpazesi ve üç bin çalışanı ile faaliyetlerine devam ediyor. Nobel İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ulusoy, Nobel İlaç’ın ihracat başarısını dergimize değerlendirdi.

Nobel İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ulusoy, “İlaç sektörü, ülkemizin en fazla cari açığı olan sektörlerinin başında geliyor. Yıllık 5,5 milyar dolar ithalat yapıyorken, maalesef 1,5 milyar dolarlık ihracat yapabiliyoruz. Ülkemizin katma değer açısından katkısı fazla olan ürünler üreterek, ihracata yönelmesi gerekiyor. Nobel İlaç’ın ihracat yaptığı ülke sayısı 50’ye yakın. Yerli ilaç firmaları arasında en fazla ülkede faaliyet gösteren firmayız. Moğolistan’dan Adriyatik kıyısına kadar pek çok ülkede şirketlerimiz ve temsilciliklerimizle markalarımızı tanıtıyoruz. İthal ettiğimizden daha fazlasını ihraç ediyoruz. Geçmişte ve son iki yıl üst üste ilaçta ihracat şampiyonu olduk. Yıllardır ihracatı ithalatından fazla olan, cari açığa katkısı olmayan yerli ilaç firması olmak gurur veriyor” dedi.

Bu konuma gelmek kolay olmadığını ifade eden Nobel İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ulusoy, “Yirmi yıl öncesinde yurt dışı yatırımlarımıza başladık. Bu yola çıkarken ihracat hedefimizin yanında kendi markalarımızla yurtdışında da var olmak hedefimiz vardı. İlaç, aşırı hassasiyet, titizlik ve bilgi birikimi gerektiren bir alandır. Her zaman, iyi eğitimli, konusunda uzmanlaşmış kadrolarla çalışmak zorundasınız. Biz de kendi kadrolarımız ile bu tecrübe ve bilgi birikimimizi yatırımlarımıza aktardık. Kendi ekiplerimizle tanıtımını yaptığımız markalı ürünlerimizin ihracatına yoğunlaştık. Bu alanda doğru adımları atarak bu günlere geldik. Bu gün 3 ülkede 5 üretim tesisi ve 4 Ar-Ge laboratuvarı bulunan bir şirketiz. Bu çabamız ‘Dünya’da Türk markalarının oluşturulması’ hedefiyle kurgulanan Turquality marka destek programına kabul edilmemizle de tescillendi” dedi. Nobel İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ulusoy, “Öte yandan ‘ilaçta dışa bağımlılığın azaltılması ilkesi ile de hareket ediyoruz. Yerli ve milli bir ilaç firması olarak bu alanda devletimiz ile tam bir fikir ve amaç birliği içerisindeyiz. Önceliğimiz biyoteknolojik ürünlerin Türkiye’de geliştirilmesi ve rekabetçi maliyetlerle üretilmesi. TÜBİTAK öncülüğünde açılan ‘Biyobenzer İlaçların Yerli Olarak Geliştirilmesi ve Üretilmesi’ programında projesi onaylanan ilk firma Nobel İlaç oldu. Kurduğumuz yüksek teknolojili ve donanımlı laboratuvar ile araştırma-geliştirme ve üretim için gerekli çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Yakın gelecekte ürettiğimiz katma değeri yüksek bu ürünleri hem ülkemizde hem yurt dışında kullanıma sunarak yeni bir ivme kazanmayı amaçlıyoruz” dedi. EYLÜL 2020