Kadınları değişimin, dönüşümün asıl temsilcileri olarak görüyorum
Zorlu bir dönemden geçiyoruz. Bu zorlu dönemde yatırım kararı alan firmalarımızdan biri olan Kimpur, halka arza hazırlanıyor. Bu gelişim seyrinde şirket olarak toplumsal cinsiyet eşitliğine verdikleri önemin etken olduğunu ifade eden Kimpur A.Ş. CEO’su Cavidan Karaca, sorularımızı yanıtladı.
Önce kısaca sizi tanıyabilir miyiz? Kimpur ile kesişen kariyer öykünüzü anlatır mısınız?
1992 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. Evliyim ve bir kızım var. 30 yıldır birden çok sektörde satın alma ve üretim fonksiyonlarında yöneticilik, yönetim danışmanlığı, kriz yönetimi ve şirket dönüşümü kapsamında danışmanlık ve genel müdürlük yaptım. 2014‘ten beri de Türkiye’nin “İlk Yerli Sermayeli Poliüretan Sistem Evi” olan Kimpur’da CEO olarak görev yapıyorum.
Kısaca şirketinizden bahsedebilir misiniz? Son 5 yılda ne kadar büyüdünüz? Büyümenizde etkili olan yatırımlarınız neler oldu?
Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu içerisinde yer alan firmamız, 129.000 ton üretim kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük üretim kapasitesi ve satış hacmine sahip ilk %100 yerli sermayeli ve profesyonel poliüretan sistem evidir. Üretimini yaptığımız yenilikçi ve yüksek avantaj sağlayan poliüretan sistemler ayakkabı, otomotiv, mobilya, ısıtma-soğutma ve yapı-inşaat sektörlerinde kullanılmaktadır. 45’ten fazla ülkeye ihracat yaparak sektöre öncülük etmekteyiz.
Rekabet avantajı sağlayan teknolojilerimiz, inovasyonlarımız ve stratejilerimiz ile son 5 yılda üretim kapasitesini % 84,6 artırarak 65 bin tondan 120 bin tona çıkardık. Aynı dönemde istihdamımızı %132 artırırken, satışlarımız % 156 büyüdü ve ihracat ise % 470 arttı. 2021 yılında ise cirosal olarak %130 büyüme gerçekleştirdik.
Bu büyümenin arkasında sürdürülebilirlik ilkelerine bağlılık, Ar-Ge’ye, inovasyon ve teknolojiye yaptığımız yatırımlar, müşteri odaklılık, teknik destek hizmeti ve iyi bir işveren olma hedeflerimizle doğru orantılı kurguladığımız insan kaynakları politikalarımız bulunuyor.
2021 yılı şirketiniz için nasıl geçti?
2019-2021 döneminde yaşanan pandemi ve beraberindeki global tedarik problemlerinden etkilenmeden; güçlü, uzun yıllara dayanan tedarikçi iş birlikleri ve sektörümüzdeki güçlü konumumuz ve yüksek satın alma miktarlarımız ile müşterilerimiz tarafından tercih edilerek hedeflerimize ulaştık. 2021 de cirosal anlamda % 130 civarında büyüme sağlarken karlılığımızı % 300 civarında arttırdık. Satış içerisinde yaklaşık % 30 olan ihracat payımızı korumayı başardık. İstihdamımızı ise yaklaşık % 30 arttırdık.
2022 hedeflerinizi ve beklentilerinizi öğrenebilir miyiz? Bu yıl için yatırım ve büyüme hedefiniz nedir?
2021 yılında SPK’dan halka arz onayı almamıza rağmen, Aralık ayındaki halka arz işlemimizi, 2021 yılsonunda daha da güçlenen bilançomuz ile revize ederek, 31 Aralık 2021 sonu verileri ile 2022 yılının büyük halka arzlarından biri olarak gerçekleştirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu büyüme yolculuğunda, önceliğimiz ‘sürdürülebilirlik’ ilkelerimiz doğrultusunda büyümek, sektörde bu konuda fark yaratan bir kurumsal yapı modeli oluşturmaktır.
İş Planlarımız doğrultusunda, mevcut Gebze tesissimizde kapasite kullanımının sınırlarını zorlamamız nedeni ile Türkiye’de ikinci bir üretim tesisi yatırım kararı aldık. Düzce Gümüşova Organize Sanayi’nde bir arsa aldık ve projelendirdik. Düzce yatırımımız ile 2022-2024 döneminde 50.000 ton daha poliüretan sistemleri üretir kapasiteye ulaşmış olacağız. Bu tesisimizde, aynı zamanda ‘yeşil ürün gamı’ çalışmamız paralelinde bir ‘PET geri dönüşüm tesisi ile yine ayakkabı sektörüne yönelik ‘EVA granül hammadde’ üretimimizi artıracağımız yatırımları da gerçekleştireceğiz.
Yurtdışına yönelik planlarınız var mı?
Türkiye’deki yatırımlarımız dışında, Letonya’da 25.000 ton kapasiteli hazır bir üretim tesisi ile bir iş birliğine giderek % 75 Kimpur iştiraki olan Kimpur Europe kuruluşunu tamamlayacağız. 2022 itibarı ile bu lokasyonumuzdan, doğuda Rusya ve güneyde Avrupa pazarlarına yönelik hedeflerimizi gerçekleştireceğiz.
Poliüretan sektöründe Türkiye’de 2 ve Letonya’da 1 üretim tesisi olmak üzere toplamda 200.000 ton kapasite ile dünyada da büyük bir üretici olarak, global rekabette güçlü bir konum elde edeceğimize inanıyoruz.
Toplumsal cinsiyet eşitliği kapsamında şirketinizin istihdam politikaları nasıl?
Beyaz yakada gücünün % 44’ünü kadınlardan alan Kimpur ailesi olarak Türkiye ortalamasının epey üzerinde olan bu orandan mutluluk duyuyoruz. İnsan haklarını yönetimine dair global bir standart olan SA 8000 prensipleri dahilinde sosyal sorumluluk bilinciyle cinsiyet eşitliğini sağlamayı hedef edinerek işe alımdan emekliliğe kadar kadın ve erkeklere eşit haklar sağlıyoruz.
Toplumsal cinsiyet eşitliğini tüm çalışanlar arasında yaygınlaştırmak ve farkındalığı artırmak, kadınları kariyerleri boyunca desteklemek, kadın istihdam oranını artırmak, liderlikte cinsiyet eşitliğini sağlayarak kadınların karar alma mekanizmalarındaki rolünün artması yaklaşımı ile ilerliyoruz.
İş hayatında size başarıyı kazandıran etkenler neler oldu? Kariyerinin başındaki kadın yönetici adaylarına neler tavsiye edersiniz?
İş hayatındaki başarılarım; doğru hedef koymak, vazgeçmemek, öğrenme ve gelişmenin devam etmesi ve aynı hedefe odaklanmış, aynı yönlü çaba gösteren bir ekip ile birlikte hareket etmekten gelmiştir.
Kariyerinin başındaki kadın ve erkek tüm yönetici adaylarına tavsiyem zorluklar karşısında yılmadan hedeflerinin peşinden gitmeleri, yöneticilerinin deneyimlerinden yararlanarak öğrenmeye ve gelişmeye açık olmaları, sorumluluk almaktan çekinmemeleri, iyi birer dinleyici olmaları ve en önemlisi kendi öz benliklerinin, değerlerinin farkında olmalarıdır.
Kadın yönetici adaylarına özgü önerim; iş hayatına yönelik kararlarını, kadın olmanın getirdiği ev-aile hayatındaki sorumluluklarının birbiri ile rekabet eden iki konu olarak değerlendirmemeleri ve kendilerine zaman ayırmalarıdır.
Sizce kadınların gücünü iş yaşamında artırmak için neler yapılmalı, hangi noktaların üzerinde daha çok durulmalı?
Kadınları değişimin, dönüşümün asıl temsilcileri olarak görüyorum. Kadınların gücünü iş yaşamında artırmak, farkındalık yaratmak, bu bağlamda politikalar üretmek ve pratiğe geçirmek ile mümkündür. Sadece kurumlarda değil, bunu toplumsal bir bilinç ve hareket ile yapmak gerekir. Kadının karar alma süreçlerinde etkin rol almasının kurumlara dolayısı ile topluma katkısının ne denli önemli olduğu anlatılmalı, kültürel kodların kırılması sağlanmalıdır.
Kadınlar fırsat tanındığında, alanlar açıldığında kendilerini en iyi şekilde temsil edebilirler. Gururla ifade etmeliyim ki yönetici kadromuzun %43’ü kadınlardan oluşuyor. Gerek ülkemizde gerek dünyada örneklerine bakarsak kadınların toplumdaki başarılarını, katkılarını kolaylıkla görebiliriz. Siyasetten spora, sanattan iş dünyasına kadınlar oldukları her yerde başarıyı elde etmiştir ve her zaman edebilecek kararlılığa sahiptirler. Başta aile yapısında olmak üzere tüm kurumlarda buna imkân sağlayacak zemini oluşturmalıyız.MART2022