KOBİ’lerin hayatlarında fark yaratacak hizmetlere odaklandık

Ülkemizde KOBİ bankacılığı önemli aşamalardan geçiyor. İhtiyaçlar doğrultusunda şekillendirilen hizmetler KOBİ’lerin ülke ekonomisine sağlıklı bir şekilde katkı vermesini sağlıyor. KOBİ bankacılığı alanında önemli çalışmalara imza atan TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz, gelişmeleri değerlendirdi.

İSO ikinci 500 listesinin hazırlanmasıyla birlikte finansman giderlerinin yüksek oluşu göze çarptı. Ülkemizde KOBİ’lerin doğru finansal araca ulaşmasıyla ilgili önerileriniz nelerdir?

Finansmana erişim KOBİ’lerimizin en öncelikli sorunu gibi görünse de aslında perde arkasında çok daha kilit sorunları var: Finansmanı nasıl kullanacakları konusu. Teknolojik gelişmeler, yarattığı rekabet, geleceğin üretim döngüsünün içinde yer alacak noktaya gelme zorunlulukları, ihtiyaç duydukları finansmanı nasıl kullanmaları gerektiği konusunu çok stratejik bir noktaya taşıyor. Gelecek hedeflerini nereye koydukları, büyümelerini nasıl yöneteceklerini hep bu strateji belirleyecek. Finansmanı nasıl kullanacakları ise bu stratejiyi ne kadar doğru oluşturduklarına bağlıdır.

Türk Ekonomi Bankası (TEB) olarak KOBİ’lerimizin yaşadığı sıkıntıların çerçevesini bu şekilde çizerek, bunları ortadan kaldıracak çözümleri geliştirmek önceliklerimizi oluşturuyor. Sektörde klasik banka-KOBİ ilişkisinin yıkılmasında banka olarak çok önemli katkılarımızın olduğunu düşünüyoruz. 2005 yılından bu yana ‘KOBİ’lerin Danışman Bankası’ söylemiyle Türkiye’de bankacılık sektörüne yeni bir anlayış kazandırarak, KOBİ’lere sadece finansal destek sağlamakla kalmıyor; işlerini büyütebilmeleri, rekabette güçlenebilmeleri ve sahip oldukları finansmanı doğru kullanabilmeleri için ihtiyaç duydukları konularda rehberlik ediyoruz. Bu bakış açısıyla sektörde birçok ilki gerçekleştirerek farklı ve öncü bir konum edindiğimiz KOBİ Bankacılığı alanındaki finansal olmayan çalışmalarımızla dünyaya örnek gösterilen, projelerini yurtdışına ihraç eden bir banka konumuna ulaştık. Temelde, KOBİ’lerimizle birlikte katma değer sağlayan ‘işi’ birlikte üretmeye, bu çalışmalarla ortaya çıkacak sinerji ile ekonominin gelişmesine aracılık etmeye çalışıyoruz.

KOBİ’lerimizin finansal okuryazarlılığın düşük olduğunu görmekteyiz. Bu konuda yaptığınız çalışmaları aktarır mısınız?

KOBİ’lerimizin büyüme süreçlerinde onlara destek olacak ‘ihtiyaçlarına göre şekillenmiş’ finansman modelleriyle desteklenmesi gerekiyor. Çünkü her bir ihtiyacın gereksinimi farklı şekilleniyor. Çoğunlukla KOBİ’lerin rekabet gücü elde edebilmesi için doğru finansman modelleriyle desteklenmesinin yeterli olduğu görüşü artık çok eskilerde kaldı. Burada ‘finans dışı hizmetler’ özellikle önemli çünkü finansmanın kullanımı konusundaki stratejik bilgi eksikliklerinin ortadan kaldırılması, elde ettikleri finansmanı nasıl kullanacaklarını etkiliyor. Bu kapsamda müşterilerimizin finansal döngülerini ve ihtiyaçlarını tanıyor; ardından potansiyellerini tanımlayarak kendi dinamiklerine ve segment ihtiyaçlarına uygun bankacılık çözümleri sunuyoruz. KOBİ Bankacılığı alanında hizmetlerimizi her segmentin ihtiyaçlarına göre kurgulayarak, başta küçük ve orta ölçekli işletmelerimizle birlikte, girişimciler, kadın patronlar, tarım üreticileri/işletmeleri ve kuyumculara; KOBİ Bankacılığı, İşletme Bankacılığı, Tarım Bankacılığı, Altın Bankacılığı, Kadın Bankacılığı ve Girişim Bankacılığı ekiplerimizle hizmet veriyoruz.

Hükümet ülkedeki ekonomiyi hareketlendirmek için Kredi Garanti Fonu, KOSGEB gibi kurumları devreye soktu. Bu finansal desteğin piyasaya ve bankacılık sektörüne etkisini aktarır mısınız?

Bankacılık ve finans sektörü olarak, Kredi Garanti Fonu (KGF) teminatının sisteme alınmasıyla sektöre canlılık kazandırdığımızı söyleyebiliriz. KGF teminat yetersizliği sebebiyle bankalardan kredi kullanmakta güçlük çeken işletmelere (KOBİ vasfına haiz işletmeler, kadın girişimciler, genç girişimciler ile KOBİ vasfına haiz olmayan işletmeler) kurumsal bir kuruluş olarak kefalet vererek bu işletmelerin finansman sağlamalarını ve yatırımlarına destek bulabilmelerini kolaylaştırmış oldu. KGF kefaleti ile ilk defa kredi kullanan, mevcut kredilerine ilave kredi sağlayan ya da yeniden yapılandırılan krediler sayesinde firmalardaki finansman zorluklarının önemli ölçüde azaldığını, sektöre can suyu verdiğini ve kurumlar arasında sinerji yaratılmasında önemli bir adım atıldığını düşünüyoruz.

TEB olarak KOBİ Bankacılığı konusunda yaptığınız çalışmaları aktarır mısınız?

TEB olarak, 2005 yılından bu yana “Danışman Banka” anlayışıyla  KOBİ’lerin gelişimine ve rekabette güçlenmeleri için yanlarında oluyor, onların sürdürülebilir büyüme hedefleri doğrultusunda orta ve uzun vadeli yatırımlarında daha dengeli bir yol izlemeleri için birçok projeyi hayata geçiriyoruz.

KOBİ’lerin ve küçük işletme sahiplerinin değişen ihtiyaçlarını yakından takip ediyor; onlara fayda sağlayacak, hızlı ve etkili çözümler sunan ürün ve hizmetler geliştirmeye özen gösteriyoruz. Müşterilerimizin nakit finansman ve yatırım ihtiyaçlarını karşılamak adına kredi kampanyaları düzenliyor, Kredi Garanti Fonu (KGF) ve KOSGEB gibi kurumlarla işbirliği yaparak avantajlı kredi imkanları sunuyoruz.

Küçük işletmelerin sağlıklı ve sürdürülebilir büyümeleri için dört koldan destek sunuyoruz. Finansman ihtiyaçlarının hızlı, kolay ve uygun koşullarda karşılanması hedefiyle yaz dönemine özel küçük işletme sahiplerine yönelik bir kredi kampanyası başlattık. Eylül sonuna kadar geçerli olan kampanyamız kapsamında 250 bin TL’ye kadar ticari taksitli kredi kullanan esnaf, ödemesini 3 ay sonra, 48 ay vadeli olarak yapabiliyor.

Taksitli Ticari Kredi, Kredili Mevduat Hesabı ve Business Kart özelliklerini tek bir kartta barındıran TEB Patron Kart ile esnaf ve küçük işletmeler, temel kredi ihtiyaçlarını en hızlı şekilde alternatif dağıtım kanalları üzerinden karşılayabiliyor. TEB Patron Kart müşterilerimiz kendilerine özel olarak hazırlanan kredi limitleri dâhilinde, evrak işleriyle uğraşmadan TEB ATM’leri ve Kurumsal İnternet Şubesi’nden 36 aya varan vadelerle 7/24 kredi kullanabiliyor.

Sektöre yeni bir bakış açısı kazandırdığımız KOBİ Bankacılığı alanında, KOBİ’lerimizi geleceğin koşullarına hazırlayacak ve rekabette öne çıkmalarını sağlayacak proje ve hizmetlere odaklanıyoruz. 2017 ilk yarı yılı sonu itibariyle ekonomiye ve müşterilerimize sağladığımız desteğin en önemli göstergesi olan krediler TEB’in toplam aktiflerinin %75’ini oluşturdu. Toplam 60 milyar TL’lik kredilerin yarıya yakınını Türkiye ekonomisinin lokomotifi KOBİ’lere kullandırdık.

12 yıldan bu yana ‘Danışman Banka’ anlayışımızla KOBİ’lere sadece finansal destek sağlamakla kalmıyor, işlerini büyütebilmeleri, rekabette güçlenebilmeleri ve sahip oldukları finansmanı doğru kullanabilmeleri için ihtiyaç duydukları eğitim ve danışmanlık desteği de sağlıyoruz. KOBİ’lere elde ettikleri finansmanı nasıl kullanabilecekleri konusunda yol göstermek adına TEB KOBİ Akademi, TEB KOBİ Danışmanları, TEB KOBİ TV gibi sektörde fark yaratan, katma değerli hizmetler sunuyoruz.

TEB KOBİ Akademi ile il il geziyor, KOBİ’lerin büyüme ve gelişme süreçlerinde kritik önemi olan konularda özel eğitim ve atölye çalışmaları düzenliyoruz. TEB KOBİ Akademi ile bugüne kadar 51 farklı ilde, 108 etkinlikle, 26 binden fazla KOBİ’yle bir araya geldik.

Müşteri temsilcilerimizi klasik bankacılık formasyonundan çıkararak iki yıl boyunca özel olarak eğitiyor ve TEB KOBİ Danışmanları programı kapsamında özel olarak yetiştiriyoruz. Program kapsamında aldıkları eğitimlerle uzmanlaşan müşteri temsilcilerimiz, KOBİ’lerle bire bir iletişime geçerek işletmelere yönelik analiz raporları hazırlıyor. Raporlar ışığında verimlilik artışından pazarlamaya, ihracattan tasarrufa kadar bir şirketin büyümesi için gerekli tüm konularda KOBİ’lere ücretsiz yol gösteriyor. ‘TEB KOBİ Danışmanları’ programı kapsamında eğitilen 600’ü aşkın uzman KOBİ’lere rehberlik etmek üzere çalışıyor.

Bankacılık sektöründe KOBİ’lere yönelik hazırlanan ilk Internet televizyonu olma özelliği taşıyan ve bizi sektörde farklılaştıran TEB KOBİ TV ile 7 gün 24 saat yayın yaparak, ekonomi, piyasa ve iş hayatının nabzını tutan haberleriyle KOBİ’lere yol gösteriyoruz. TEB KOBİ TV ile KOBİ’ler sadece gündemi takip etmekle kalmıyor, vergiden sosyal güvenliğe, iş hukukundan işletme yönetimine, teknolojiden dış ticarete kadar pek çok konuda, TEB KOBİ TV uzmanlarına merak ettiklerini soruyor. TEB KOBİ TV Teknolojik Çözümler Kanalı, TEB KOBİ TV Kişisel Kariyer ve Gelişim Rehberi Kanalı ile sayısız içeriğe ulaşabiliyorlar. Kadın Patronun Ekranı Kanalı ile de, iş dünyasında kadını destekleyecek bilgi ve haberlere yer veriliyor.

Yurtdışında ticaret yapmayı kolaylaştırarak KOBİ’lere dış ticarette kılavuzluk yapma hedefiyle hayata geçirdiğimiz www.tebledisticaret.com ile pazarlara yönelik rafine bilgiyi tek bir havuzda topluyoruz. Dış ticaret yapan veya potansiyeli olan KOBİ ve kurumsal firmaların ürün kodu, pazar verileri, potansiyel müşteri listesi, güncel fuar bilgileri, nakliye sürecinde gerekli evraklar, ticaret yapılacak ülkede uygulanan vergi oranları gibi kapsamlı bilgilere kolayca ulaşmalarını sağlayan www.tebledisticaret.com ile 160’tan fazla ülke, bin 500’den fazla firma, 20 binden fazla tedarikçi,10 binden fazla sektörel rapor bilgilerini güncel olarak kullanıcılara ulaştırıyoruz.

Dış Ticaret Gelişim Programı kapsamında ise, dış ticaret faaliyetine henüz başlamış ya da dış ticaret hacmini arttırmak isteyen firmalara bir gelişim programı ile büyüme ve dış ticarette strateji oluşturma eğitimleri ile aksiyon planlarını hayata geçirme desteği veriyoruz. Bu planlama ile gelişim programını tamamlayan firmalar, edindikleri bilgi ve vizyon ile firmaların dış ticaret faaliyetlerini en yetkin şekilde devam ettirme kabiliyeti ediniyor.

Yenilikçi fikirleri ve vizyonlarıyla ekonomik büyümeyi hızlandıran girişimcileri geleceğin KOBİ’leri olarak görüyoruz. Bu doğrultuda yaklaşık 3,5 yıl önce başlattığımız Girişim Bankacılığı ile Türkiye’nin dört bir yanındaki inovatif iş fikirlerini ekonomiye kazandırmak ve girişimcilik ekosistemini geliştirmek amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. ‘Yenilikçi iş fikrim var’ diyen tüm girişimcilere fikirlerini ‘iş’e dönüştürebilmeleri için destek oluyor, fikir aşamasından başlayarak projenin hayata geçirilmesine kadarki tüm süreçlerde ‘Danışman Banka’ anlayışımızla geniş kapsamlı destekler sunuyoruz. Girişimcilere özel kurduğumuz kredilendirme mekanizması sayesinde mali veri ve teminat istemeden girişimcilere finansman kolaylığı sağlıyoruz. Ayrıca, inovatif proje sahibi girişimcileri yatırımcılarla buluşturarak katma değerli projelerin ekonomiye kazandırılmasına da aracılık ediyoruz.

TEB Kadın Bankacılığı ile kadın patronların global dünya ile rekabet edebilecek seviyeye ulaşmaları ve istikrarlı bir büyüme elde edebilmeleri için finansmana erişimlerini kolaylaştırırken; iş hayatının çeşitli alanlarında karşılaştıkları engelleri aşmaları konusunda destekler de veriyoruz. Sadece finansman desteğinin yeterli olmadığı düşüncesiyle başlattığımız TEB Kadın Akademisi ile kadın patronların işletme yönetimi, liderlik ve yöneticilik konularında bilgilendiriyor, kadın patronların işlerini geliştirmeye yönelik bilgi ihtiyacını karşılıyor ve onları iş dünyasının başarılı kadınlarıyla bir araya getiriyoruz.

Sanayi Bakanlığı endüstri de 4.0 hazırlıkları yaparken TEB olarak bu süreçte sizin yaptığınız çalışmaları ve bu çalışmanın KOBİ’ler için önemini aktarır mısınız?

KOBİ’lerin küresel anlamda rekabet edebilmeleri ve ‘Endüstri 4.0’ kavramına adapte olabilmeleri amacıyla TEB KOBİ Akademi çatısı altında Endüstri 4.0 buluşmaları düzenlenmeye başladık İlk ikisi İstanbul ve İzmir de gerçekleşen ‘TEB KOBİ Akademi Endüstri 4.0 Buluşmaları’ ile gelişen teknolojiyle birlikte sanayinin de dijitalleştiği günümüzde KOBİ’lerin farkındalık seviyesini arttırmayı hedefliyoruz.

2018 yılı ile ilgili KOBİ bankacılığı sektör beklentilerini ve TEB özelinde hedeflerinizi aktarır mısınız?

Önümüzdeki dönemde de KOBİ kredilerindeki büyümemizi sürdürmeyi hedefliyoruz. Mevcut piyasa koşulları üzerinden hedef vermekten ziyade KOBİ’lerin hayatlarında fark yaratacak hizmetlere odaklanıyoruz. KOBİ’leri geleceğin koşullarına hazırlayacak ve rekabette öne çıkmalarını sağlayacak yaklaşımda ürün ve hizmetler sunmaya, ‘Danışman Banka’ yaklaşımımızla KOBİ’lerimizin ve işletmelerimizin yanlarında olmaya devam edeceğiz.

EYLÜL 2017