Kriz Dönemi Bir Kez Daha Gösterdi Ki Risk Paylaşımı Çok Önemlidir
Pandemi süreci üretici bir çok firmanın finans yapısını bozarken, bu süreçte Hazine ve Maliye Bakanlığı alternatif yeni finans modelleri ve destekleri üzerinde çalışmalar yapıyor. Böyle bir süreçte müşterilerini yalnız bırakmayacaklarının altını çizen Tam Faktoring Genel Müdür Yardımcısı Hayati Çelikcan, banka dışı finans sektörünün önemine değinerek sorularımızı yanıtladı.
Finans sektöründe bulunan biri olarak yaşanan pandemi sürecini değerlendirir misiniz ?
Türkiye’de finans sektörü gerek güçlü sermaye yapısı, gerekse yıllarca teknolojiye yapmış olduğu yatırımlar sonucunda ulaştığı dijital altyapı, gerekse kriz yönetim tecrübesi ile içinde bulunduğumuz pandemi sürecini atlatacak yeteneklere sahip. Tabii salgınla birlikte olağanüstü farklı koşullar ortaya çıktı. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir daralma bekleniyor. Talep tarafında ciddi bir kayıp söz konusu. İlk etapta daha fazla hasar alan belli başlı sektörler oldu. Marketler dışında perakende sektörü, turizm, hizmet, lojistik sektörleri önemli hasarlar aldı. Devletimizhasarın en az seviyede kalması için ihtiyaç duyulan her husus için ekonomik önlemler paketleri hazırladı ve çok hızlı bir şekilde uyguladı.
Bu süreç, küçük işletmelerin ve KOBİ’lerin finansmana ulaşma konusunda klasik bankacılık dışı alanlara da ne kadar ihtiyaç duyduğunu bir kez daha gösterdi. Tam Faktoring olarak bunu işimiz olarak değil sosyalsorumluluğumuz olarak görüyoruz. Bu dönemde de var gücümüzle nakde ihtiyaç duyan müşterilerimizin yanında yer alıyor ve finansman desteği sağlamaya devam ediyoruz.
Salgın döneminden sonra da ekonomide daralma bir süre daha etkilerini gösterecektir. Bu noktada da dijitalleşme konusunda atılacak adımlarla birlikte Tam Faktoring olarak kendimizi Yeni Normal’e de hazırlıyoruz. Müşterilerimizin ihtiyacı olan fonlamayı bugün olduğu gibi, yeni dönemde de yapmaya devam edeceğiz.
Bu kriz dönemi de bir kez daha gösterdi ki risk paylaşımı çok önemli. Odağında insan olan bir finansal sistem bizi daha güvenli bir geleceği taşıyacaktır.
Bu dönemde FKB Başkanı özellikle dijital alana ağırlık verilmesi gerektiğine vurgu yaptılar. Bu açıdan sizin kamudan beklentilerinizi aktarır mısınız?
Faktoring tarafında dijitalleşme süreci ile ilgili regülasyonların yakın zamanda hayata geçmesini bekliyoruz. Tam Faktoring olarak tüm faktoring işlemlerinin uçtan uca dijital ortamda tamamlanacağı bir senaryoya zaten hazırız. Banka dışı finans sektörünün ilk Ar-Ge merkezine sahip kurum olarak dijitalleşmealanında öncülük etmek istiyoruz.
Tam Faktoring olarak dijital alanda yaptığınız çalışmaları aktarır mısınız ?
Biz baştan beri Tam Faktoring’i faktoring sektörünün en dijital firması olarak konumlandırdık. Dijital altyapıya ve kadroya devamlı yatırım yapmaktayız. CIO dergisi tarafından Dünyada teknolojiyi en etkin kullanan 100 kurumdan biri seçildik. Geçmişte olduğu gibi gelecekte de dijital inovasyonun, özellikle finans ve faktoring sektörünün belkemiği olacağına inanıyoruz.
Kuruluşumuzdan bu yana hızlı büyümemizin arkasındaki ikincil güç olarak kendi AR-GE merkezimiz sayesinde yapay zeka ve analitik teknolojilerini etkin kullanmamızın bulunduğunu söyleyebiliriz. Bankacılık dışı finans kurumları arasında ilk AR-GE Merkezini kurmaktaki amacımız teknolojiyi etkin bir şekilde kullanarak esnaf ve KOBİ’lerin risklerini daha iyi yönetebilmelerine ve kısa vadeli finansman ihtiyaçlarını karşılamalarına yardım edecek çözümler geliştirmektir.
Biz AR-GE’yi şirketimizi daha akıllı hale getirebilmek için kullanıyoruz. Kredi veren her finansal şirket gibi bizim de en önemli işimiz kredi kalitemizi doğru yönetebilmek. Bunu sağlamak için ilk iş olarak AR-GE merkezinde veri analitiği ve yapay zeka teknolojileri kullanarak risk değerlendirme altyapısı için çözüm geliştirdik. Dört yıldır sürekli yenilenerek çalışan bu kredi değerlendirme uygulamamız sayesinde hem müşterilerimize saniyeler içerisinde cevap veriyoruz.
Ayrıca müşterilerimiz, şubelerimize gelmelerine gerek kalmadan mobil uygulamamız Tam’a Sor üzerinden oturdukları yerden faturalı çeklerini sorgulayıp başvuru yapabiliyorlar. Tam’a Sor uygulamamızı şu ana dek yaklaşık 80 bin kişi kullandı.
Tam Faktoring olarak gelecek dönemde tüm faktoring sürecinin uçtan uca dijitalleşmesi için de teknik olarak tümüyle hazırız. Müşterilerimize faktoring hizmetini, dijital ortamda da çok iyi ve kolay bir kullanıcı deneyimi ile sunmayı planlamaktayız.
Faktorin sektöründe sermaye artışı kararı alındı. Bu artışın sektöre katkılarını aktarır mısınız?
Tam Faktoring olarak sektörde en yüksek sermayeye sahip şirketlerden biriyiz. Borçlanmamızı olabildiğince farklı kaynaklardan yaparak çeşitlilik yaratıyoruz. 2019 yılının hemen başında EBRD’den 100 milyon TL tutarında 3 yıl vadeli kredi kullandık. Bu yıl ocak ve mart aylarında iki başarılı tahvil ihracında bulunduk. Hem yurt içi bankalarımız hem de bizim müşteri segmentimiz dışında çalışan diğer faktoring firmaları bizim en önemli fonlama kaynağımız.
Bu sayede kendi fon kaynaklarımızı ve sermayemizi kullanarak, Türkiye ekonomisinin devamı için gerekli fonlamayı sağlama şansımız daha da artmış oluyor. Tam Faktoring olarak bizim iş yaptığımız küçük işletme ve KOBİ’leri dikkate alırsak; sağlanan fonun gerçekten onlar için bir “cansuyu” kaynağı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Bu açılardan, faktoring sektöründe sermaye artışı kararı, ekonominin dinamiklerine olumlu olarak yansıyacaktır diye düşünüyoruz.
Yaşanan bu süreçte Tam Faktoring olarak Kobilere sunduğunuz avantajları aktarır mısınız?
Tam Faktoring olarak ağırlıklı olarak küçük işletme ve KOBİ’lere odaklı hizmet veriyoruz. Bu dönemin ekonomik koşullarını da göz önüne alarak, müşterilerimizin işlerini devam ettirmek için ihtiyaç duyduğu finansmanı sağlamanın ne kadar önemli olduğunun ve bir finans şirketi olarak sorumluluğumuzun farkındayız. Bu nedenle salgına rağmen, tüm kadromuzla işimizi var gücümüzle yapmaya, ihtiyaç anında müşterilerimizin tam yanında olmaya devam ettik. Mart ayında 10 bin işlem adedine ulaştık. Bu noktada bizi tercih eden müşterilerimize ve var gücüyle çalışan ekibimize ayrı ayrı çok teşekkür ederiz.
Şubelerimiz 24 Mart tarihinden itibaren Türkiye Bankalar Birliği tavsiye kararı ile, 12:00-17:00 saatleri arasında hizmet veriyor. Tam Faktoring olarak müşterilerimizi yakın temastan kaçınmak amacıyla; var olan faturalı çeklerini şubelerimize gelmelerine gerek kalmadan mobil uygulamamız “Tam’a Sor” üzerinden sorgulamaya yönlendirdik. Bunu sağlamak için, tüm müşteri datamıza mailing yaptık, SMS gönderdik ve sosyal medya hesaplarımız üzerinden duyurularımızı gerçekleştirdik, düzenli duyurular ve bilgilendirmeler yapmaya devam ediyoruz.
Şu dönemde müşterilerimizin yanında olduğumuzu özellikle hissettirmek için Çağrı Merkezimiz her gün müşterilerimizi arayarak işlerini devam ettirmeleri ile ilgili bir ihtiyaçları olup olmadığını soruyor. Talepleri anında şubelerimize ve müşteri temsilcilerimize aktararak müşterilerimizin nakit ihtiyacını karşılamaya devam ediyoruz.
Pandemi süreci sonrasında artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağına vurgu yapılıyor. Ekonomi açısından gelecek beklentilerinizi aktarır mısınız?
Şu anda yalnız ülkemiz için değil tüm dünya ülkeleri olağanüstü koşulların yaşandığı bir dönemden geçiyor. Türkiye’nin bu noktada şöyle bir avantajı var: Ülkemiz diğer ülkelerden farklı olarak daha önce birkaç kez ekonomik kriz süreçlerinden geçip tekrar aynı güçle ayakta kalmayı ve kaldığı yerden devam etmeyi başardı. Bu noktada salgın olmasa da kriz yönetimi konusunda başta finans olmak üzere pek çok sektör son derece deneyimli sayılır.
Ülkemizde salgın döneminde alınan ekonomik önlemlerin çok yerinde olduğunu düşünmekteyiz. Kendi tarafımıza baktığımızda; özellikle devletin çek ödeme destek kredisi sağlaması, işleri yolunda gitmeyen ve çeklerini zamanında ödeyemeyecek pek çok müşteri açısından çok yararlı oldu.
Salgın bittikten sonraki tabloyu hep birlikte deneyimliyor olacağız. Bazı araştırmalar, salgının süregelen etkilerinin 2021 sonbaharı-2022 yılı başlarına kadar devam edeceğini söylüyor. Belli ki bu dönemde sosyal mesafeyi korumak ve hastalığa karşı bazı kurallara hala dikkat etmek gerekiyor olacak. Sosyal yaşam birdenbire eskisine dönmeyeceği için, ticaretin de bir süre yavaş ilerleyeceğini söylemek yanlış olmaz.
Salgın tümüyle bitse bile finans başta olmak üzere çok önemli bir dijital dönüşüm sürecinin yaşanacağını, finansal işlemlerin pek çoğunun tümüyle dijital ortam üzerinden yapılacağını ve bundan sonra da dijital dönüşümü en maksimum düzeyde kullanan şirketlerin büyüyeceğini söylemek zor değil. Salgın döneminde elektronik ticaretin de hacminin ne kadar artabileceğini gördük. Salgın sonrasında da tüketicilerin alışverişlerini perakende mağazalarından değil ağırlıklı e-ticaret üzerinden yapacaklarını ve buradaki ödeme araçlarının da gelişeceğini düşünüyoruz.
Tam Faktoring açısından 2020 yılıyla ilgili bir değerlendirme yapar mısınız ? 2020 yılı ile ilgili bir tahmin yapmak çok zor ama müşterilerimizi bu süreçte yalnız bırakmayacağımızı, bu sayede hem onlarla hem de çalışanlarımızla çok daha kenetlenmiş bir şekilde bu yılı tamamlayacağımızı söyleyebilirim. MAYIS 2020