NGN Genel Müdür Yardımcısı Sinem Edil: Ülkemizde üretilen veriyi Türkiye’de tutmak ülkemiz için çok büyük bir katma değer

Dijital dönüşüm süreçleri çerçevesinde alınan yol ve artan veriyi yönetme biçimi konuya şirketlerin farklı açılardan bakmasını kaçınılmaz kılıyor. Verinin kurumlar açısından önemi ile ilgili görüşlerini aldığımız NGN Genel Müdür Yardımcısı Sinem Edil, önemli açıklamalarda bulundu.

Verinin kurumlar için önemi günden güne daha kritik bir noktaya ulaşıyor. Dijital dönüşüm ve verinin artan değeriyle birlikte siz NGN olarak hangi alanlarda kurumlara çözümler sunuyorsunuz? Sektörün gelişimi açısından NGN’nin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi alabilir miyiz?

Özellikle pandemi döneminde artan dijitalleşmeyle beraber üretilen veri miktarında da ciddi bir artış gerçekleşti. Bu dönemde şirketlerin operasyonlarında hızla bir dijitalleşme süreci başladı. Şirketlerin satış ve tahsilat süreçleri, üretim ve stok yönetimi süreçleri, online kanalları, çağrı merkezi ve operasyonel süreçleri gibi çok iş IT altyapısına bağımlı hale geldi. Dijital dönüşüm yolculuğu boyunca şirketler organizasyonel olarak evrim geçirdi. Artan veriyi yönetmek, saklamak ve iş süreçlerine entegre ederek veriden bir içgörü çıkarmak kurumlara ve sektörlere rekabet avantajı sağlarken bu dönüşüm kaldıraç etkisi ile bir çok iş kolunun da dönüşümünün tetiklenmesine yol açtı. Uzun süredir veriyi, verinin değerini konuşuyoruz. Ülkemizde üretilen veriyi Türkiye’de tutmak ülkemiz için çok büyük bir katma değer. Artık bu konuda kurumların da çok daha farkındalık sahibi olduğunu görmekten dolayı da büyük mutluluk duyuyoruz. 

NGN olarak verinin kritik önemini anlayarak bu alanda yıllar önce yatırım yapmaya başladık. Türkiye’nin ekonomisine katkı sağlamak amacıyla 2018 yılında hizmet vermeye başlayan, yaklaşık 150 milyon dolarlık bir yatırımla “Türkiye’nin Dijital Kalesi” olarak adlandırdığımız Star of Bosphorus Veri Merkezimiz Türkiye’nin ve bölgenin en gelişmiş veri merkezlerinden birisi olma özelliğini taşıyor. Star of Bosphorus Veri Merkezi sayesinde Türkiye’de paha biçilemez değerdeki veriyi konumlandırıyor ve koruyoruz. Hem ülkemiz hem de sektörümüz için çok büyük bir değer.

Star of Bosphorus Veri Merkezi, güvenlik ve kesintisiz erişilebilirliği birinci önceliği yapan kurumsal müşteriler için eşsiz bir tesis yapısına sahip. Teknolojisi, deneyimli ekibi ve uluslararası sertifikasyonlarıyla Türkiye’nin en gelişmiş veri merkezlerinden olan; Uptime Enstitüsü Tier III tasarım ve tesis sertifikasına sahip ilk “operatör bağımsız” ticari veri merkezi olan Star of Bosphorus, 16 MW toplam gücü ve yaklaşık 5.000 m² beyaz alanda 2.000’in üzerinde standart kabinetin işletimini gerçekleştiriyor.

Yenilikçi uygulamalar ile birlikte yüksek işlemci ve depolama kapasitesine ihtiyaç duyan modern işletmelerin verilerine ev sahipliği yapan Star of Bosphorus, bankacılık, sigortacılık, finans ve yazılım gibi verinin son derece önemli olduğu sektörlerde birçok kurumsal müşteriyle uzun yıllardır hizmet veriyor. NGN Cloud Hizmetleri ise müşterilerinin BT iş süreçlerini daha verimli hale getirmekte, kompleks BT iş süreçlerine sahip işletmelerin ihtiyaçlarını karşılamak için özelleştirilmiş çözümler ve “Kullandığın Kadar Öde” modeli ile öne çıkıyor.  Kurumların dijital dönüşüm yolculuklarında ihtiyacı olan yüksek vermlilik ve rekabet avantajı NGN Cloud’un ölçeklenebilir yapısıyla sunuluyor.

Güvenlik tarafına baktığımızda ise, veri ihlalleri ve siber saldırıların arttığı bir dünyada, güvenlik standartlarının maksimum düzeyde olması gerektiği aşikar. Küresel bulut bilişim hizmetlerinde yaşanan tekelleşme riski, veri güvenliği ve bağımsızlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturabilir. Bu nedenle, Ngn olarak veri merkezlerimizde uyguladığımız ileri güvenlik önlemlerimizle işletmelerin verilerini koruma altına alırken aynı zamanda yasal gerekliliklere uygun şekilde yönetildiği konusunda büyük bir güvence sunmaktayız. Veri güvenliği ve yasal uygunluk konularında gösterdiğimiz bu titizlik, bizi sektörde farklı kılan en önemli unsurlardan biridir.

Dijital dönüşüm alanında sunduğunuz diğer hizmetlerden de biraz bahsedebilir misiniz? Kurumlarda dijitalleşme önümüzdeki dönemde nasıl şekillenecek?

Dijital yatırımlar maliyeti yüksek, uzmanlık ve sektörel tecrübe gerektiren yatırımlar. Başarılı bir dijitalleşme yolculuğu için sadece yatırım yapmak kurumlar için tek başına yeterli değil. İş süreçlerine uygun, gerçekçi ve ihtiyaçları karşılayan dijital çözümler için sektör tecrübesi, vizyonu ve teknik yeterliliğe sahip iş ortakları ile çalışmak ve öncelikleri bu doğrultuda belirlemek çok önemli. “Yeni Nesil Teknoloji Ortağı” kimliğimizle müşterilerimizin bilişim teknolojileri alanındaki tüm ihtiyaçlarına sunduğumuz uçta uca çözümler ve profesyonel hizmet kalitemizle cevap veriyoruz. Tek çatı altında sunduğumuz “sistem entegrasyonu, Türkiye’nin yerli veri merkezi “Star of Bosphorus”, NGN Cloud ve çoklu bulut hizmeti, yönetilen hizmetler, dış kaynak hizmeti ve dijital dönüşüm & inovasyon çözümleri” ile müşterilerimizin tüm BT yükünü kusursuz bir biçimde yöneterek onları geleceğin teknolojilerine hazırlıyoruz.

Gelecek vizyonumuzla sektörde öncü adımlar atmaya çok önem veriyoruz. Bankacılık ve finans teknolojilerinin buluta taşınmasının bankacılığın geleceğini değiştireceğine inandık ve Türkiye’nin en büyük bankalarından Denizbank ve Türkiye’nin önde gelen teknoloji şirketlerinden Intertech ile birlikte sektörün ihtiyacı olan finansal bulut çözümü inter-Cloud projesini hayata geçirirdik. Bu projeyi Türkiye’nin Yerli Veri Merkezi Star of Bosphorus altyapısıyla sunmaktan gurur duyuyoruz.

Artan dijitalleşme uzman teknik kadrolara olan ihtiyacı da beraberinde getiriyor. Bilindiği gibi sadece Türkiye’de değil dünya genelinde bilişim sektörünü etkileyen ve CIO’ların gündeminde olan en önemli konular arasında yetkin insan kaynağına sahip olmak ve bu yetenekleri elde tutmak yer alıyor. NGN Dış Kaynak ve Seçme & Yerleştirme Hizmetleri ile kurumların ihtiyacı olan yetkin personellere ulaşmalarını sağlıyor, bu sayede iş süreçlerinde verimlilik artışı ve maliyet tasarrufu elde etmelerine imkan tanıyoruz. Yerinde veya uzaktan destek sağlayan, yetkin işgücünü BT ekiplerine katan kurumlar sürdürülebilir başarıya ulaşıyor.

Dijital dönüşüm sürecini tamamlayamayan şirketlerin rekabet gücü üzerindeki olası etkiler nelerdir? Özellikle hangi sektörlerde müşterileriniz bulunuyor ve dijitalleşme yatırımları yapıyor?

Finans, bankacılık, sigorta, yazılım, üretim, e-ticaret, medya sektörleri başta olmak üzere çok sayıda kurumsal müşterimiz bulunuyor. Sunduğumuz teknoloji çözümlerini müşterilerimizin mevcut altyapılarına ve ihtiyaçlarına en uygun şekilde sunuyor, bu sayede kurumların teknoloji ortağı olarak hizmet veriyoruz. Sektörlere göre özelleştirilmiş çözümlerimizle farklı regülasyonlar, sektöre özel farklılaşan standartlar gibi ihtiyaçları uçtan uca karşılıyoruz. NGN hali hazırda Türkiye’nin büyük kurumlarının en yakın teknoloji iş ortağı konumunda. Hepimizin yakından tanıdığı bankalar, sigorta şirketleri, üretim şirketleri arka planda birer NGN müşterisi. Büyük şirketlerin yanı sıra geniş kapsamlı hizmetlerimizle yeni girişimlerin ve KOBİ’lerin de dönüşümlerini gerçekleştirmeye ve büyümek, gelişmek, yeni pazarlara açılmak için ihtiyaç duydukları altyapıyı sağlamaya devam ediyoruz.

Dijital dönüşüm, günümüz iş dünyasında hayatta kalmak ve rekabet gücünü korumak için elzem hale geldi. Bu süreci tamamlayamayan şirketler, rakiplerine göre ciddi dezavantajlarla karşı karşıya kalıyor. Örneğin, hala manuel süreçlerle iş yapan bir kurumun günümüz rekabet koşullarında dijitalleşmeye başlayan rakipleriyle aynı güce sahip kalması artık pek mümkün görünmüyor. Dijital dönüşümde trendleri ve teknolojinin gideceği yönü de görmek ve ona göre yatırımları şekillendirmek çok önemli. Bulut bilişim ve veri merkezi özellikle son yıllarda göz alıcı teknolojik gelişimler ile teknolojimizin adeta parlayan yıldızları oldular. Artık bu konuda kurumların da çok daha farkındalık sahibi olduğunu ve teknoloji yatırımlarını bu eksende şekillendirdiklerini görüyoruz.EYLÜL2024