Öncü marka olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz
Ülkemizin ilk ahşap bazlı panel üreticisi olan AGT Ağaç San. Ve Tic. A.Ş., yeni yatırımlarla ülke ekonomisine katkı vermeye devam ediyor. Sektörün ve firmanın gelişimi ile ilgili dergimize değerlendirmelerde bulunan AGT Genel Müdürü Didar Sevdil Yıldırım, sorularımızı yanıtladı.
AGT’nin bugün ulaştığı büyüklük nedir? Yeni hat yatırımıyla şirket hangi noktaya ulaşacak, hedefler nelerdir?
Türkiye’nin ilk ahşap bazlı panel üreticisi olan firmamız, kurulduğu günden bugüne aldığı yatırım kararları ile hem marka değerini hem de cirosunu önemli ölçüde arttırmayı başardı. Bugün, Türkiye genelinde yaygın bayi ağımızın yanı sıra 5 kıtada 1000’den fazla satış noktamız bulunuyor. AGT olarak üretim ve istihdama sağladığımız katkıyla, sürdürülebilir büyüme ve sektöründe dünya markası olma hedeflerimizle yolculuğumuza devam ediyoruz.
MDF üretim gücümüzü ikiye katlayan yeni yatırımımız, bu ay itibarıyla devreye girdi. Türkiye ekonomisine olan inancımız ve başarma azmimizle, sadece kapasiteye değil, ARGE’ye, kalifiye iş gücüne, ileri iş zekâlarının gelişimine, kaliteye, pazarlamaya, dijital altyapımıza da daha fazla yatırım yapıyoruz. Pazardaki rekabetçi gücümüzü, fiyat rekabetinde değil, kalitede ve verimlilikte arıyoruz.
Enerji kaynaklarının verimli olarak kullanılması, markalar olarak üzerimize düşen en önemli görevlerdendir. Bu anlamda hayata geçirmeye hazırlandığımız Biyokütle Enerji Santrali ile üretim sürecimizde ortaya çıkan atık maddeleri yakarak ısı enerjisinden elektrik üretmeyi planlıyoruz. Mevcut üretim tesislerimizin tümü enerji tüketimi bakımından dijital dönüşüm sürecimiz kapsamında akıllı tesisler olma özelliğine sahip. Tüm bunlara ek olarak Türkiye Petrol Dağıtım A.Ş. arasında yeni imzaladığımız anlaşma gereğince hammaddenin mümkün olduğunca depolanmasını sağlayarak, hava kirliliği ve trafik kazalarının önüne geçmeyi hedefliyoruz.
Şu anda ihracat yapılanmanız nasıl? AGT’nin coğrafya ve ürün özelinde globaldeki hedefi nedir?
Kurulduğu 1984 yılından bu yana, sektöründe sadece Türkiye’nin değil sektöründe dünyanın lider şirketleri arasına girmeyi başaran AGT katma değerli ürünleriyle Avustralya’dan Kanada’ya Rusya’dan Güney Afrika’ya kadar 80’den fazla ülkede kalite ve değer üretmeye devam ediyor. Bugün ülkemizin ilk 200 ihracatçı firması arasında olmaktan dolayı mutluluk duymaktayız. Yeni yatırımlarımızla hedefimiz ihracatçı ilk 100 marka arasında olmak, yeni pazarlarda ürünlerimizle yer almak ve mevcut yer aldığımız bölgelerdeki pazar payımızı arttırmaktır.
Yıllık cironuzun içinde ihracatın payını aktarır mısınız?
Ciromuzun yaklaşık %50’sini ihracattan elde ediyoruz. Sektörün ciro ihracat oranı olarak öncü markası olmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz.
Gerek ihracat gerekse Türkiye pazarında sürekli takip edilen, pazar yapıcı, öncü marka olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Geçtiğimiz yıl %45 büyüme ile kapattığımız ihracatımızı mevcut üretim, satış ve pazarlama politikamızla 2019’da bu rakamın da üzerinde tamamlamayı planlıyoruz.
AGT’yi pazardaki konumu ve rakipleri arasındaki statüsü itibariyle nasıl değerlendiriyorsunuz?
Değerleriyle duygusal sermayesini büyüten, paydaşlarının mutluluk ve bağlılığını sağlayan, topluma ve çevreye duyarlı sektöre yön veren öncü marka olma misyonu ile başlıyor farklılaşmamız. Diğer yandan tasarım, insan odaklılık ve teknolojiye duyduğumuz tutku bizi marka olarak ayrıştırıyor. Sektörün en hızlı büyüyen, ilk dijitalleşen ve en sosyal markası olmamızın da bu konuyu kanıtlar nitelikte olduğu görüşündeyim.
Sektörün ilk AR-GE merkezini kuran AGT, burada hangi alanda ne gibi projeler üzerinde çalışılıyor?
Ahşabı tutku ve teknoloji ile şekillendiren, hayata değer katan bir dünya markası olarak, ürünlerimizin kalitesini korumak ve farklı ürünlerle tüketiciye alternatifler sunabilmek AGT’nin en öncelikli misyonları arasında yer alıyor. Bakanlık onaylı ilk AR-GE merkeziyle bu alanındaki öncü girişimlerimizi sürdürüyoruz. Alanlarında uzman ekibimizle geliştirdiğimiz birçok patentimiz mevcut. Dünya trendlerine yoğunlaşıp, müşterilerimize, en son trend renk ve dokular kullanarak hazırladığımız yeni koleksiyonlar sunuyoruz.
AGT bir süredir dijitalleşme adına aktif çalışmalar yürütmekte. Kısaca bahseder misiniz?
AGT, TÜSİAD Dijital Dönüşüm Hızlandırma Programı’nda yer alan 12 şirketten birisidir. Türkiye Endüstri 4.0 Platformu’nu partner şirket olarak destekleyerek uzun vadeli yatırım planlarımızı yeni gerçekleşecek sanayi devrimi ekseninde kurguladık. Her iki MDF üretim hattımız ve diğer hatlarımızı yapay zeka yazılımları ile optimize ettik. Bu sürecin maliyet düşüşü ve karlılıkla birlikte markalaşma hedeflerimize de olumlu yönde katkısı oldu.
Marka tarafında ise mobil uygulama ve bayi portalı gibi dijital projelerimizle hedef kitlenin ön görülerinden yola çıkarak son kullanıcılarımızın yaşamlarını kolaylaştırmayı amaçlıyoruz.
Sektör hakkında bir değerlendirme alabilir miyiz?
Sektör olarak dijitalleşmeyle birlikte yeni oyun planını, yeni iş modelini, yeni kârlılık modelini yaratmamız gerekiyor. Parke ve Levha sektöründeki ham madde fiyatlarında iyileştirmeler, ithalat ve ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkelerle vergi avantajlarına dayalı karşılıklı ticaret anlaşmaları yapılabilir. Yurt içi piyasayı hareketlendirmek adına sektör ürünlerine ait KDV indirimleri gerçekleştirilebilir. İnşaat sektörünü hareketlendirmek için faiz indirimleri gerçekleştirilebildiği gibi ihracatı teşvik edici ekonomik faaliyetlere hız kazandırılabilir. Yılın kalan kısmı için bakanlık kaynaklı alınan bu tarz kararlar olduğunu görüyor, memnuniyet duyuyoruz.
Bu yıl şirketin büyüme ve ciro hedefi nedir? 2018’i yaklaşık yüzde otuzluk büyüme oranımızı koruyarak, ciromuzu 1 milyar 150 milyon TL’ye çıkartıp tamamladık. Senenin son günlerinde ürün gamımıza ilave edeceğimiz yeni ürün ve dekorlarla marka algımızı güçlendirmeyi, bu yılı artacak ihracat pazar payımızla yüzde 30’un üzerinde bir büyüme ile tamamlamayı hedefliyoruz. KASIM 2019