Test teknolojisini yerlileştiren bir firmayız

Tasarım odaklı mühendislik çözümleri üreten Ottonom Mühendislik, otomotiv, beyaz eşya, havacılık ve savunma sanayine katkı sunuyor. Özellikle savunma sanayindeki çalışmaları ile ilgili bilgi almak için sorularımızı yönelttiğimiz Ottonom Mühendislik CEO’su İsmail Özcan, önemli açıklamalarda bulundu.

Ottonom Mühendisliğin yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi verir misiniz?

Ottonom Mühendislik 2013 yılında yılın da kuruldu. Temelde müşterilerine mühendislik hizmetleri sağlayan bir şirketiz. Yaptığımız her işte katma değerli mühendislik hizmetleri veriyoruz. Firmamız 10 farklı mühendislik branşını içeren ve ‘Dinamik Mühendislik’ olarak adlandırdığımız bir yapı ile mühendislik projeleri ve çözümleri üretmektedir.

Mühendislik şirketi olarak 6 alanda ağırlıklı iş yapıyoruz ve Ottonom Mühendislik olarak 6 farklı firma olduğumuzu da söyleyebiliriz. Üretim teknolojileri üzerine çalışıyoruz. Savunma sanayi, otomotiv veya havacılık gibi alanlarda üretim hatları için bizden çözüm istiyorlar, bizde bu çözümleri tasarlayıp imalatını yaparak yerine teslim ediyoruz. Bunun dışında test çözümleri üretiyoruz Firmalar bize gelerek ürünlerini test edecebilecekleri çözümler istiyorlar. Test için gerekli olan şartları, alt yapıyı, yazılımı hazırlayıp, istendiği takdirde imalatını da yaptığımız çalışmaları hazırlayarak teslim ediyoruz. Son yaptığımız çalışma da TEI firması bize ulaşarak, uçak motorundaki bir parçayı test etmek için taleplerini ilettiler. Bizde bunun için uçak yakıtıyla test edeceğimiz, sıcaklık ve basınç gibi uçakta oluşabilecek tüm sorunları göz önünde bulundurarak test edeceğimiz bir sistem kurduk Sonucunda da TEI’nin ürettiği bu ürün teste girdiğinde üretime uygun olup olmadığına karar veriliyor  

Yaptığınız testler uluslararası arenada da geçerliliği bulunuyor mu?

 

Tabii ki bulunmaktadır. Talebe göre geliştirdiğimiz test çözümleri sonucunda üretilen parça onay almış oluyor. Hem üretim çözümlerini hem de test sorunlarını çözmüş oluyoruz. Bunun dışında da Detail markamız ile çevresel/ klimatik test kabinleri üretiyoruz. Burada ihtiyaca göre hazırlanan çevresel test kabinlerinde; otomotiv ve roket gibi ürünler firmaların kendi bünyelerinde test edilebiliyor. Şu anda Roketsan’ın yerli uydu çalışmalarında kullanılacak bazı ürünleri için test kabinleri üretiyoruz. Burada -70 dereceden + 200 dereceye kadar sıcaklık farklarında, zorlayıcı koşullar göz önünde bulundurarak test kabini üretimi yapıyoruz. Özellikle savunma sanayi alanında test kabinlerinin çok faydası olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin Helikopter topunu test edecek kabinlerimiz mevcut. Uçak yükseldiğinde topta bir değişim var mı, sıcaklık arttığında bir değişim var mı, alçaldığında bir değişim var mı diye çeşitli donanım, yazılıma sahip ve çeşitli senaryoların oluşturabileceği test kabinleri üreterek doğru test sonuçlarının alınmasını sağlıyoruz. Örneğin Bir dakika içerisinde 80 derece fark olduğunda topta nasıl bir değişimin gerçekleştiğini test kabinlerimiz ölçebiliyor.

 

 

Özellikle savunma sanayi alanında testleri yurt dışında yaptırmamak için yerli test firması kurularak çalışmalar yapılıyor. Bu konu Türkiye için önemli bir yer tutuyor diyebilir miyiz?

Ankara’da TR Test adıyla bir firma bulunuyor. Bu firma Türkiye’deki test alt yapısını konsolide etmek amacı ile kuruldu. Önemli bir görevi var. Bunun dışında da Türkiye’nin test alt yapısını arttırmak istiyorlar. Fakat Ottonom Mühendislik doğrudan test hizmeti veren bir firma değil. Detail markamız ile biz test alt yapısıyla ilgili teknoloji geliştiren bir firmayız.

Özel test ihtiyaçlarını kendi bünyesinde gerçekleştirmek isteyen firmalara standart ve terzi işi özel kabin ve teknolojiler sağlıyoruz.

Türkiye’de çevresel test kabin ihtiyacı olan firmalarımız Ottonom Mühendislik’e ait Detail markasının çözümlerinden yararlanmadıkları zaman bu çözümleri Avrupa veya Japonya’dan satın almak zorunda kalıyorlar

Ottonom Mühendislik olarak aynı zamanda test teknolojisini yerlileştiren bir firmayız. Dolayısıyla bu alanda ithalatı ve yurt dışına bağımlılığı azaltan bir misyonumuz da bulunmakta. Savunma sanayi şirketlerimize bazı konularda test kabin ve altyapısını satmayan ülkeler var örneğin Almanya. Biz ise %85 oranında yerli ürünlerle bu hizmetleri verebiliyoruz. Yazılım ve tasarım tarafında da tamamen bize ait çözümler üretiyoruz.

Savunma sanayi alanında platform üreticileri genellikle iç hizmetlerini kendi bünyelerinde çözdüklerini biliyoruz. Örneğin Aselsan mühendislik hizmetlerini kendi içinde çözüyor, fakat test alanında sizinle çalışıyor. Bu durum sektör açısından çok önemli bir değişim.

Ottonom Mühendislik olarak Aselsan, Tusaş, Roketsan gibi Türk Silahlı Kuvvetlerine ait tüm firmalarla çalışma yapıyoruz.

Ana firmalarla çalışmanız sizin firmanızın gelişimine katkı sağlıyor mu?

Tabii ki. Aynı şekilde o firmalarda yurt dışından alamadıkları hizmetleri bizden alıyorlar. Örneğin bir test kabininin onların özel bir odasıyla entegre çalışmasını istiyorlardı. Bizler de bu konuda yenilikçi bir çözüm getirdik. Böyle farklı konularda büyük firmalar bizim gibi esnek çalışamıyor. Direk çözüm üretemiyor. Bize de en büyük katkıları bizden önce Alman test firmasıyla çalıştıklarında yaşadıkları eksiklikleri bize aktarıyorlar bu durum bizim hızlı gelişmemizi sağlıyor. Bu hususta özellikle Aselsan’ın gelişimimize katkısı olduğunu söyleyebilirim.

Ottonom Mühendislik olarak sizin ekibinizde kaç mühendis yer alıyor?

Şu anda 200’ün üzerinde bir ekibimiz var, 150’nin üzerinde bir mühendis ekibimizle çalışıyoruz. Her yıl Döviz cinsinden %50’in üzerinde büyümekteyiz. Sivil havacılık ve otomotiv sektöründe ihracat yapıyoruz. 2022 yılında ihracatımızı 3 katına çıkarmayı planlıyoruz.

 

Savunma ve havacılık dışında yaptığınız çalışmaları aktarır mısınız?

Ottonom Mühendislik olarak bir başka iş kolumuzda tasarım ve mühendislik alanı. Burada da Tofaş, Ford, Karsan gibi otomotiv sektörüne iç kısım ve dış kısım gövde yapısal tasarım hizmetini veriyoruz. Örneğin otobüsün bir kısmını biz tasarlıyoruz. Otomotiv tasarımı alanında da çok iddialı bir firmayız. Tasarım alanında da büyümek istiyoruz. Bunların dışında da mühendislik akademimiz bulunuyor Ottonom Mühendislik Akademisi’nde mühendislik eğitimi veriyoruz. Önce kendi ekibimizi de yetiştirerek başladık bu işlere. Türkiye’de maalesef mühendislik eğitimi veren firmalar yok. Bugün herhangi bir ürünü nasıl tasarlarsın, nasıl kalıp alırsın şeklinde teoriden pratiğe yönelik bir mühendislik eğitimi bulunmuyor. Birçok kişi hiç tasarım yapmadan mühendis oluyor. Bugüne kadar Arçelik Akademi, TAYSAD ve üyeleri başta olmak üzere mühendislik alanında faaliyet gösteren birçok firmaya eğitim vermeye ve nitelikli Türk mühendisleri geliştirme konusunda destek vermeye devam ediyoruz TEMMUZ2022